Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud

Rusia intentioneaza sa amplaseze doua baze militare, dotate cu rachete nucleare, in Balcani, sustine cotidianul croat "Slobodna Dalmacja". Conform publicatiei amintite, Moscova ar avea deja un plan secret privind amplasarea a doua baze, dotate cu rachete nucleare, una pe teritoriul Serbiei, cealalta pe teritoriul Bosniei (pe malul raului Drina, in apropiere de granita cu Croatia). Zilele trecute, candidatul radical la presedintia Serbiei, Tomislav Nikolic, care a invins in primul tur al prezidentialelor din Serbia cu 38,26% de sufragii, a afirmat ca, in cazul recunoasterii independentei provinciei Kosovo, "Belgradul va cere Rusiei sa amplaseze o baza militara in Serbia" informeaza Rompres, citand Komsomolskaia Pravda. Informatiile nu sunt confirmate, dar nici infirmate de oficiali. Jurnalistii de la cotidianul croat au incercat sa obtina mai multe informatii de la oficialii militari rusi dar acest lucru s-a dovedit a fi foarte greu. "Am propus unor responsabili din armata sume importante, dar n-au vrut sa vorbeasca", au declarat jurnalisti de la Slobodna Dalmacja.

Pareri impartite

Cotidianul rus a cerut atunci parerea expertilor, dar opiniile acestora sunt impartite. Aleksandr Kozakov, general-maior (r), director adjunct al Institutului de politica militara internationala de la Moscova, a declarat ca "el nu ar exclude complet din calcul amplasarea celor doua baze rusesti in Balcani". "S-ar putea ca ziaristii croati sa fi aflat ceva in acest sens din cercuri politice sau militare, dar s-ar putea sa nu fi prezentat corect informatia", a spus el, adaugand ca "este greu de crezut ca Rusia ar putea amplasa rachete nucleare in Balcani".

"Rachete intercontinentale in Balcani? Delir absolut! Aceasta ar declansa un scandal international. Cred ca mai degraba aici e vorba despre altceva. S-ar putea ca in schimbul unei pozitii mai flexibile din partea Moscovei in problema Kosovo si in cea a scutului antiracheta, SUA sa-si fi dat acordul pentru ca Rusia sa amplaseze o mica baza cu rachete balistice in Balcani", considera un alt general, potrivit caruia, in acest fel, s-ar urni din loc si negocierile ruso-americane in problema instalarii elementelor sistemului SUA de aparare antiracheta in Europa de Est.

In schimb, generalul Leonid Ivasov, presedintele Academiei pentru probleme geopolitice a Rusiei, considera ca informatiile difuzate de publicatia croata se inscriu in cadrul campaniei prezidentiale din Serbia, cu scopul de a determina electoratul sarb, care ezita sa-si dea votul in favoarea candidatului prooccidental Boris Tadic. Si, in acelasi timp, sa arate ca Rusia este de acord cu independenta Kosovo. In opinia lui Ivasov, fost reponsabil in Ministerul rus al Apararii, in prezenta problema consta in pretul recunoasterii independentei Kosovo. Si Ivasov considera aberanta ideea amplasarii unor rachete nucleare rusesti in Balcani.

"S-ar putea ca, la nivel oficial, Rusia sa nu recunoasca independenta Kosovo, dar de fapt sa contribuie la consolidarea noului stat independent. Iar pentru a-i tine in frau pe sarbi si a nu permite o noua confruntare armata pentru eliberarea Kosovo, Kremlinul poate sa propuna amplasarea unui contingent de mentinere a pacii, de exemplu, la Kosovska-Mitrovica. Evident, doar cu acordul NATO", a afirmat generalul Ivasov, calificand informatiile difuzate de ziarul croat drept o "provocare", in scopul sondarii reactiei opiniei publice din Rusia si Serbia cu privire la posibile actiuni de comun acord ale Rusiei si NATO in Balcani.

Generalul Anatoli Hramtov considera la randul sau ca, pe masura ce Rusia isi revine din esecurile suferite in planul politicii sale militare internationale si-si sporeste potentialul militar, se va schimba si doctrina militara a tarii, o componenta a careia va fi amplasarea unor baze militare in strainatate, bunaoara in America de Sud, sau dotarea actualei baze rusesti din Belarus cu rachete intercontinentale. Rusia duce in prezent tratative pentru deschiderea unei baze militare in Uzbekistan, iar Ministerul rus al Apararii incearca sa impuna o prezenta militara permanenta in Marea Mediterana, informeaza publicatia rusa.

Cubanezii ii asteapta pe rusi

Pe masura ce SUA si NATO inconjoara Rusia cu bazele lor militare, Moscova se va vedea silita sa identifice un raspuns adecvat pe continentul american. Regimul de la Havana a dat deja de inteles ca nu ar avea nimic impotriva reintoarcerii fortelor militare ruse in insula, iar o baza militara ruseasca ar putea fi amplasata si in Venezuela, nu exclud expertii, indicand ca relatiile de cooperare militara dintre Moscova si Caracas evolueaza pe o curba ascendenta, iar o baza militara a Rusiei in Venezuela ar reprezenta raspunsul adecvat la amplasarea elementelor scutului american antiracheta in Polonia si Cehia.

Costuri crescute pentru intretinerea armatei

Cotidianul rusesc "Komsomolskaia Pravda" a calculat costurile pentru intretinerea actualelor baze militare rusesti din strainatate, rezultand ca Moscova achita anual peste 300 milioane de dolari pentru acestea. Pentru inchirierea bazelor militare din Crimeea (sudul Ucrainei), unde stationeaza Flota rusa din Marea Neagra, Moscova plateste Kievului in prezent 100 milioane de dolari pe an. Kazahstanul a majorat chiria pentru Baikonur de la 100 la 115 milioane de dolari pe an, iar pentru chiria statiei-radar Gabala din Azerbaidjan, Rusia plateste aproximativ 7 milioane de dolari pe an. Pentru comparatie, cele 70 de baze americane din 120 de state costa bugetul SUA peste 100 miliarde de dolari pe an, indica sursa citata.

Robert MIRCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00459 sec.