Ziua Logo
  Nr. 4139 de miercuri, 23 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nabucco, in moarte clinica

Acordurile incheiate de Rusia cu Bulgaria si Serbia privind gazoductul ''South Stream'' reprezinta ''o lovitura serioasa'' data proiectului Nabucco, ce isi propunea sa asigure independenta energetica a Europei fata de Moscova. Expertul american Steve LeVine sutine, intr-un interviu acordat NewsIn, ca ''Putin a aplicat intr-un mod genial planul sau de a pune stapanire pe gazul din Asia Centrala si de a consolida dominatia Rusiei asupra pietei energetice europene pentru zeci de ani de-acum inainte''. De vina pentru aceasta situatie sunt chiar oficialii occidentali, care, spre deosebire de Putin, nu lupta viitorul energetic al Europei, afirma LeVine.

Autor al cartii "The Oil and the Glory - The Pursuit of Empire and Fortune on the Caspian" ("Petrolul si gloria - in cautarea Imperiului si a bogatiei la Caspica") si fost corespondent pe probleme energetice pentru The Wall Street Journal si The New York Times, LeVine a petrecut 11 ani in statele din Asia Centrala si Caucaz.

Expertul american sustine ca participarea Bulgariei si Serbiei la proiectul South Stream nu reprezenta o lovitura fatala pentru Nabucco insa, cu siguranta, ''este o lovitura serioasa''. "Sincer, nu stiu cum isi va reveni Occidentul. Ar fi nevoie de eforturi extrem de abile din partea Occidentului pentru a recupera cuceririle lui Putin. Si nu vad la orizont nici un semn privind astfel de eforturi. Este absolut uimitor cat de ineficient a fost Occidentul in privinta acestei chestiuni energetice esentiale. Putin a fost mai rapid si mai inteligent decat SUA si UE. N-as spune ca Nabucco e mort, dar este bransat la aparate", a spus LeVine.

Intrebat cum ar trebui sa reactioneze Romania in acest caz, mai ales dupa ce Rusia a convins Serbia sa se alature South Stream, intelegere ce ar permite gadozuctului rusesc sa ajunga din Bulgaria in Ungaria si Austria, fara sa traverseze Romania, analistul declara ca tara noastra nu are nimic de pierdut daca ramane in echipa Nabucco. Cat despre Serbia, Rusia este singurul aliat major al acestei tari in problema Kosovo, dar Vestul are si alte mijloace de presiune asupra Belgradului. ''Acordul lui Putin cu Belgradul pentru conducta South Stream si pentru obtinerea rafinariei NIS prin incredintare directa, nu prin licitatie publica, asa cum ceruse Bruxelles-ul, demonstreaza ca Putin se implica, iar Vestul nu", a adaugat Steve LeVine.

Singura solutie pentru Nabucco ar fi permiterea accesului la conducta pentru gazele rusesti, prin conducta Blue Stream ce leaga Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra. In orice caz, Vestul trebuie sa gaseasca o solutie pentru a contracara actiunile lui Putin. ''Cu Rusia exista intotdeauna un castigator si un perdant. Iar Putin nu doreste sa fie un perdant", a conchis expertul american.

A.E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hackerii Armatei (5480 afisari)
 Lumea la un pas de recesiune (2595 afisari)
 "Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei" (2268 afisari)
 Voronin a negociat cu Putin federalizarea Moldovei (1808 afisari)
 Merkel l-a sunat pe seful Nokia (1774 afisari)
 Aparitie misterioasa pe Marte (3352 afisari)
 Sinucidere la Spitalul de Urgenta (1503 afisari)
 Nabucco, in moarte clinica (1258 afisari)
 Arsa de vie de catre iubit (1236 afisari)
 Zece reguli de aur in cazul panicii la bursa (1175 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00993 sec.