Ziua Logo
  Nr. 4522 de marti, 28 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

UPDATE: Riposta "Sterling": Statul roman si-a taiat singur dreptul la productia de petrol

Reprezentantii companiei canadiene Sterling Resources au replicat marti la acuzatiile aduse recent acestei firme de catre autoritatile romane privind domeniul de exploatare energetica pe care firma il detine in platoul continental romanesc din Marea Neagra. Practic, oficialii Sterling Resources au aruncat vina in curtea reprezentantilor statului roman, explicand ca firma canadiana nu a facut decat sa respecte prevederile Legii Petrolului, document care exclude controlul autoritatilor romane asupra productiei energetice in acest caz.

Compania canadiana are toate avizele necesare, iar acuzatiile aduse Sterling Resources sunt false, a afirmat marti vicepresedintele sociatatii, Stephen Birrell, citat de Antena 3.

Astfel, statul roman si-a anulat singur dreptul de a beneficia de impartirea productiei de petrol din Marea Neagra, prin Legea petrolului, a dezvaluit Stephen Birrell. "Sterling nu a fost niciodata notificata oficial ca ar fi incalcat legea. Toate acuzele sunt in totalitate false. Am fost acuzati ca am fi schimbat prevederile contractului, de la explorare si impartirea productiei, in exploatare si plata doar a unor redevente. Noi avem dreptul de explotare inca de la inceput, prin contractul initial din 1992. Am mai fost acuzati ca prin actul aditional 11 din 2007 statul a pierdut dreptul de a participa la impartirea productiei, dar statul si-a anulat singur acest drept, iar nu Sterling, prin Legea petrolului, care a introdus redeventele in locul impartirii productiei", a precizat reprezentantul companiei Sterling Resources.

Stephen Birrell a fost audiat, marti, de deputatii din Comisia de Servicii si Industrii din Camera, in legatura cu acordul petrolier incheiat intre statul roman si compania canadiana.

"Am mai fost acuzati ca nu am demonstrat capacitatea noastra tehnica si financiara. Noi activam in Romania din 1993, iar asta nu s-ar fi putut intampla fara ca Guvernul sa aprobe capacitatea noastra financiara si tehnica. Noi avem toate autorizatiile si permisele necesare. Agentia Nationala pentru Resurse Monerale (ANRM) nu ne-a cerut niciodata atestatele sau sa probam bonitatea financiara", a spus Birrell, preluat de Antena 3.

Presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, a acuzat compania Sterling ca nu a adus niciodata dovezi privind bonitatea financiara si tehnica pentru derularea lucrarilor din Marea Neagra. Maracineanu a mai spus si ca Sterling nu are avizele necesare derularii de operatiuni petroliere in Romania.

"De fapt, au fost mai multe inspectii la compania Sterling, ultima inspectie a avut loc in aprilie 2009, dar nu ni s-a spus ca nu avem toate autorizatiile necesare, sau ca am fi incalcat legislatia romaneasca sau europeana", a spus Birrell, care a adaugat ca il afecteaza declaratiile false legate de contractul dintre Sterling si ANRM.

La sfarsitul audierii de la Camera Deputatilor, Stephen Birrel a adaugat: "Am fost acuzati ca in baza amendamentului (Actul aditional incheiat in 2007 - n.red.) am trecut de la drepturile de explorare la unele de exploatare. Aceste acuze sunt totalmente false. Am beneficiat de aceste drepturi de la inceput, adica din 1992". El a precizat ca Sterling nu a participat la elaborarea legilor Petrolului din 1995 si 2004, care au transformat dreptul statului roman la o cota de 45 la suta din productie in redevente.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Miscarea urmatoare (3924 afisari)
 Romania o inmoaie cu Basarabia (2392 afisari)
 Baieti, e criza de bani! (2317 afisari)
 Sedinta CSAT de 4,5 miliarde de euro (2258 afisari)
 Rasturnare de CURS (1746 afisari)
 Marius Oprea lanseaza biografia lui Basescu: "Nu are decat sa ma dea in judecata" (3315 afisari)
 Gigi Becali catre o jurnalista: Tu nu mai aparea asa cu decolteuri din alea. Inchide alea acolo, la tate (2784 afisari)
 UPDATE: A murit Valeria Peter Predescu (2437 afisari)
 S-a insurat cu doua gemene, pentru ca nu reusea sa decida de care e indragostit! (2128 afisari)
 A fost arestata pentru ca facea prea multa galagie in timpul partidelor de sex (1875 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01056 sec.