Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Englezii, campioni la discriminare

Scandal la Ministerul britanic de Externe

O angajata da in judecata institutia pentru discriminare pe criterii de sex si rasa

Ministerul britanic de Externe a fost dat in judecata pentru discriminare pe criterii de sex si rasa. Editia de joi a publicatiei "The Independent" scrie ca Manchula Kuganesan, in varsta de 49 de ani, angajata a Ministerului de Externe al Marii Britanii, s-a plans magistratilor ca, desi lucreaza de peste 11 ani in institutie si are performante profesionale notabile fata de colegii sai, nu a fost promovata niciodata. Ea acuza ministerul ca incurajeaza practici discriminatorii, ce dateaza din vremurile in care femeile care se maritau erau fortate sa demisioneze. In plus, contabila de culoare sustine ca, in institutia britanica, sunt promovati in functii de conducere numai barbatii albi. Procesul a intrat in atentia presei britanice si este pe rol la un tribunal londonez.

Contabila a precizat ca a discutat pe tema conservatorismului exagerat al institutiei cu insusi seful diplomatiei britanice, care a lansat o adevarata "cruciada pe internet" pentru a schimba"imaginea imbacsita" a misterului pe care il conduce.

"Ministerul de Externe este cel mai conservator si mai traditionalist departament al Guvernului in care am lucrat. Nu face fata cu bine schimbarilor, iar practicile sale sunt demodate", a declarat in fata instantei Manchula Kuganesan, care considera ca aici inca sunt implementate practici discriminatorii care dateaza din vremurile in care femeile care se maritau erau fortate sa demisioneze. Ea a mai mentionat ca, in cei 11 ani de cand lucreaza la minister, nu a fost niciodata promovata, desi era mult mai calificata decat colegii sai albi. Inainte de a veni la Ministerul de Externe, ea lucrase si la Ministerul Agriculturii, la Oficiul National pentru Audit si la Ministerul de Interne. "Cand am inceput la Foreign Office eram constienta ca sunt cea mai calificata angajata de culoare din departamentul meu. Eram, de asemenea, constienta ca aproape toate pozitiile de conducere de la contabilitate erau detinute de barbati albi", a mai spus ea in cursul audierii de la un tribunal din Londra.

Cazul aflat pe rol la un tribunal londonez apare in presa britanica intr-o perioada cand, in Marea Britanie, organizatiile de protectie a consumatorilor avertizeaza ca intrebari de genul "esti casatorita" sau "ai copii" trebuie sa dispara din vocabularul angajatorilor britanici pentru ca, spun ei, modul de viata sau orientarea sexuala nu pot fi un motiv de refuz sau de acceptare a candidaturii unui viitor lucrator. Altfel, sustin reprezentantii acestor organizatii, angajatorii risca sa fie sanctionati in baza legilor ce interzic discriminarea.

Potrivit unui studiu, publicat recent de "Daily Mail" mai mult de un sfert dintre cei care au sustinut interviuri in Marea Britanie, in ultimul an, au fost respinsi din considerente de ordin personal. Pe de alta parte, expertii in resurse umane sunt incurcati de aceste restrictii, pentru ca, spun ei, este dificil sa faci o evaluare corecta fara sa cunosti date personale despre cel pe care intentionezi sa-l angajezi.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01232 sec.