Ziua Logo
  Nr. 4133 de miercuri, 16 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Pentagonul cere inlocuirea militarilor americani din Afganistan

Pentagonul spera ca statele membre NATO prezente in Afganistan sa furnizeze "cel putin" militarii necesari pentru a inlocui trupele americane, odata cu incheierea misiunii lor, la sfarsitul lui 2008, a subliniat purtatorul de cuvant al institutiei, Geoff Morrell, citat de AFP.

"Speram ca demersul nostru sa ii determine sa procedeze la fel", a declarat Morrell, evocand intr-o conferinta de presa decizia Statelor Unite de a trimite, in primavara, circa 3.200 de puscasi marini in Afganistan pentru o perioada de sapte luni.

Presedintele SUA, George W.Bush, a dat unda verde desfasurarii in primavara acestui an a circa 3.200 de militari americani suplimentari in Afganistan, a anuntat marti Pentagonul, intr-un comunicat.

Ministrul american al apararii, Robert Gates, a recomandat desfasurarea de unitati suplimentare in Afganistan in primavara lui 2008, iar presedintele Bush a aprobat aceasta desfasurare, se mentioneaza in comunicatul citat de AFP.

Circa 2.200 de puscasi marini vor intari Forta de Asistenta pentru Securitate in Afganistan (ISAF) condusa de NATO, pentru un interval de aproximativ opt luni, in sudul afgan.

Alti 1.000 de puscasi marini vor fi insarcinati sa contribuie la instruirea fortelor de securitate afgane. SUA au in momentul de fata in Afganistan 26.000 de militari, majoritatea in cadrul ISAF, ale carei efective totalizeaza 40.000 de oameni.

SUA cere suplimentarea numarului militarilor NATO si de catre ceilalti membrii ai organizatiei

"Speram ca aliatii nostri din NATO si ceilalti participanti implicati in eforturile realizate in Afganistan vor face tot posibilul pentru a suplimenta trupele si a reduce deficitul care va continua sa existe chiar si dupa desfasurarea acestor puscasi marini suplimentari", a subliniat el, amintind ca sunt necesari 7.500 de militari suplimentari.

"Speram ca cel putin sa se gandeasca serios sa inlocuiasca aceasta misiune dupa plecarea puscasilor marini la sfarsitul anului", a adaugat el.

Suplimentarea trupelor americane "constituie o sporire semnificativa, de circa zece la suta a fortelor noastre in Afganistan", a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, potrivit caruia numarul de militari va fi de "circa 27.000 pana la 30.000".

Acest lucru este valabil "pentru o perioada limitata si este o misiune unica de sapte luni, atata tot", a explicat el.

Faptul ca nu a fost nevoie de inlocuirea a doua batalioane de puscasi marini, retrasi din Irak la sfarsitul lui 2007, in provincia Anbar (vest), a permis obtinerea resurselor necesare pentru suplimentarea trupelor in Afganistan, potrivit Pentagonului.

Scheffer: "Solutia pentru Afganistan nu este suplimentarea cu zeci de mii de militari"

Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a salutat saptamana trecuta planul SUA de a trimite trupe suplimentare de 3.000 de soldati in sudul Afganistanului, dar a avertizat ca numai mijloacele militare nu vor aduce stabilitate in aceasta tara si a cerut intensificarea eforturilor civile internationale, informeaza Associated Press.

"Raspunsul pentru conflictul din Afganistan nu este militar, ci este civil", a afirmat Jaap de Hoop Scheffer. "Solutia pentru Afganistan nu este suplimentarea cu zeci de mii de militari", a declarat el, subliniind decizia Aliantei de a preveni o alta izbucnire a violentelor in Kosovo.

Totodata, secretarul general al NATO a afirmat ca pe agenda summit-ului Aliantei, din luna aprilie, de la Bucuresti, se vor aspecte privind protejarea furnizarii de energie si lupta impotriva ciber-atacurilor.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte tras pe sfoara? (4250 afisari)
 Musamaua Talpes (3818 afisari)
 90 de ani de la rapirea tezaurului (3442 afisari)
 Dosarul de cadre al Monicai Macovei (3191 afisari)
 Stenogramele Hayssam - Nastasiu (3180 afisari)
 Republica Moldova se va uni cu Romania (6383 afisari)
 Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri (2277 afisari)
 Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor (2177 afisari)
 Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni (1948 afisari)
 Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE (1819 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01231 sec.