Ziua Logo
  Nr. 4130 de sambata, 12 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ministrul Apararii al Poloniei va efectua saptamana viitoare o vizita oficiala in SUA

Varsovia vrea un acord militar cu Washingtonul pentru amplasarea scutului antiracheta

Ministrul polonez al Apararii Bogdan Klich a cerut sambata Statelor Unite un acord militar special, precum si un sistem antiracheta pentru a proteja Polonia, in schimbul instalarii pe teritoriul polonez de elemente ale scutului antiracheta american, transmite AFP.

"Un asemenea acord exista intre Statele Unite si anumiti aliati ca Italia sau Turcia. Semnarea unui asemenea acord cu Polonia ne pare justificata tinand cont de serviciile aduse americanilor in ultimii ani", a declarat ministrul intr-un interviu in cotidianul Dziennik.

Klich, care se duce marti la Washington pentru a discuta despre scut, a reafirmat de asemenea cererea Varsoviei de a obtine un sistem de aparare antiracheta.

"Noi vrem sa obtinem de la americani sisteme de aparare (antiracheta) ca Patriot 3 sau THAAD", a declarat ministrul in acest interviu, estimand ca aceasta constituie "o prioritate absoluta" pentru fortele armate poloneze.

In cadrul proiectului lor de scut antiracheta, Statele Unite vor sa instaleze in Polonia zece rachete interceptoare, precum si un radar ultraperfectionat in Republica Ceha pentru a contracara o eventuala amenintare din partea Iranului, aminteste AFP.

"Reactia Statelor Unite la asteptarile noastre va fi un fel de test (pentru a se sti) daca Washingtonul considera intr-adevar Polonia ca partener al sau in Europa centrala", a adaugat ministrul.

Declaratiile ministrului intervin dupa cele ale primului ministru Donald Tusk.

"Acordul nostru asupra instalarii de elemente ale scutului american este legat de posibilitatea de a intari securitatea Poloniei", a declarat recent Tusk.

Guvernul precedent al lui Jaroslaw Kaczynski, care era foarte favorabil proiectului, conta sa ajunga la un acord asupra scutului inainte chiar de sfarsitul anului 2006. Dar infrangerea sa la alegerile anticipate de la 21 octombrie a pus din nou totul in discutie.

Negocieri comune Cehia-Polonia in privinta scutului antiracheta

Premierul polonez Donald Tusk s-a deplasat joi la Praga, unde a discutat, printre altele, cu presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, si cu premierul Mirek Topolank despre scutul american antiracheta, informeaza Rzeczpospolita.

Seful cabinetului politic al premierului, Slawomir Nowak, a declarat miercuri ca partea ceha i-a propus Poloniei colaborarea in negocierile cu Statele Unite privind amplasarea in ambele tari a elementelor scutului antiracheta.

In opinia premierului polonez, pana acum, in negocierile sustinute de guvernul anterior, "partea poloneza nu a obtinut nici asigurari si nici garantii ca amplasarea instalatiei antiracheta va creste nivelul de securitate al Poloniei".

Guvernul ceh sprijina construirea statiei americane antiradar. In acest timp, potrivit sondajelor, majoritatea cehilor sunt impotriva.

Tusk va mai discuta cu partenerii cehi despre colaborarea curenta in cadrul Grupului de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) si despre cea cu tarile baltice.

Nowak a informat ca vizita de lucru a lui Tusk la Praga are loc la invitatia premierului Topolanek.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Istoria provinciei Kosovo (5443 afisari)
 E Basescu! Sau e Talpes? (4809 afisari)
 Psihologii serviciilor secrete (2818 afisari)
 Amenintari de la Chisinau (2580 afisari)
 Executia Noricai (2321 afisari)
 Regina Ana: Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna (1867 afisari)
 CT Popescu: Daca ne uitam la ce se intampla in presa, poate ca demisia mea nu e atat de surprinzatoare (1571 afisari)
 Fumatori, vremea razbunarii! (1467 afisari)
 Marius Oprea ii raspunde lui Tismaneanu pe tema criticilor aduse Guvernului (1202 afisari)
 Incidentul naval din Stramtoarea Ormuz, provocat de o farsa? (1105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00604 sec.