Ziua Logo
  Nr. 4125 de luni, 7 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Recunoscut de Cartea Recordurilor, Paro trateaza cu succes depresiile si starile de stres

Un robotel-foca este cel mai bun terapeut din lume

Foca, simpaticul animal atat de iubit de copii, este mai mult decat un animal inteligent care face senzatie in spectacolele de la circ sau din parcurile acvatice. Cercetatorii japonezi, care au folosit forma si caracteristicile acestei specii in construirea robotelului Paro, au reusit sa creeze cel mai de succes robot terapeutic din lume, recunoscut de Cartea Recordurilor, anunta agentia japoneza de stiri, Kyodo. Folosit in tratamentele de reducere a stresului si a starilor depresive la pacienti din peste 20 de tari, Paro masoara doar 57 de centimetri are in jur de trei kilograme si poate misca aripioarele si capul si scoate sunetele emise de un pui de foca. Inca de la aparitia lui pe piata, in urma cu trei ani, compania producatoare a primit peste o mie de cereri, in special din partea varstnicilor care locuiesc singuri sau in azile.

Este de notorietate faptul ca, in special in ultimii ani, terapia realizata cu ajutorul robotilor da rezultate spectaculoase. Robotul Paro, in forma de pui de foca a fost recunoscut de Cartea Recordurilor ca avand proprietatile cu cel mai ridicat grad terapeutic din lume, potrivit agentiei japoneze Kyodo. Calitatile terapeutice ale robotului, creat de Institutul National japonez pentru Stiinta Industriala Avansata si Tehnologie, au fost recunoscute in peste 20 de tari. O serie de teste au demonstrat puterea terapeutica pe care o are Paro, cum ar fi reducerea stresului si a depresiei sau chiar reducerea considerabila a dozei de medicamente, in cazul unora dintre pacientii aflati sub tratament medicamentos.

Robotelul Paro este acoperit cu plus antibacterian are efecte spectaculoase asupra persoanelor cu boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson. Masoara 57 de centimetri si are 2,7 kilograme. Puiul de foca robotizat este echipat cu receptori si micromotoare si este capabil sa se comporte ca un animal viu: isi misca trupul sau chiar clipeste, atunci cand este mangaiat. Paro poate imita stari psihice (relaxare, motivare), fiziologice (reproducerea semnelor vitale) si efecte sociale precum incercarea de impresionare a stapanului. Cercetatorii au anuntat ca puiul de foca a fost ales datorita blandetii si gingasiei pe care le inspira si pentru ca majoritatea pacientilor experimenteaza senzatii noi la atingerea lui Paro. "Daca am fi ales o pisica sau un caine, pacientii ar fi observat diferenta, cunoscand foarte bine comportamentul acestor animale domestice, iar efectele nu ar fi fost aceleasi", afirmau cercetatorii la momentul iesirii pe piata a acestui model de robot.

Disponibil din martie 2005, la un pret de 350.000 de yeni (3.211 de dolari), Paro a fost vandut, in mai putin de un an, in peste 500 de exemplare. Robotelul foca este utilizat in numeroase aziluri din Japonia in scopul prevenirii bolilor neurodegenerative si a altor afectiuni legate de imbatranire.

C.S.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Calendar Fiscal 2008 (5497 afisari)
 Jale la DIICOT (5097 afisari)
 Noua lupta de clasa (2655 afisari)
 Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul (2227 afisari)
 Crima din familia Theron din nou sub lupa (2113 afisari)
 Cioaca, drum bun spre Elodia (3582 afisari)
 SUA si Iranul la un pas de razboi  (2285 afisari)
 Becurile economice - bune, dar rele (2235 afisari)
 Un american si-a pus iubita la fiert (1811 afisari)
 Dinozaurii au disparut din cauza... tantarilor (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01296 sec.