Ziua Logo
  Nr. 4484 de joi, 12 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Kovesi il critic pe procuror pentru restituiri de dosare

ULTIMA ORA: Dan Voinea, revocat de CSM din funcia de adjunct al Seciei Parchetelor Militare

Secia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, revocarea lui Dan Voinea, care s-a ocupat de dosarele Mineriadelor i Revoluiei, din funcia de adjunct al Seciei Parchetelor Militare, potrivit NewsIn.

Laura Kovesi a declarat joi, dup avizul CSM de revocare a lui Dan Voinea, c nu a verificat dac procurorul a avut dosare cu achitri de-a lungul carierei, dar c tie c multe dosare ale acestuia au fost restituite de instan i c a pus sub urmrire penal persoane decedate.

Procurul general i-a rspuns astfel lui Voinea, care afirmase c nu a avut nici un dosar cu achitri din 1977, de cand este procuror.

Kovesi a mai spus c Voinea, care s-aocupat de dosarele Mineriadei,ar fi inceput urmrirea penal i pentru fapte care nu sunt incriminate de lege.

Procurorul general a anunat c va delega alt procuror pentru funcia de adjunct al Seciei Parchetelor Militare.

Secia pentru procurori a CSM a decis, joi, revocarea din funcia de procuror-ef adjunct al Seciei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea, acesta anunand, dup decizie, c ii va depune la Consiliu cererea de pensionare.

Voinea nu ii reproeaz nimic

Voinea a declarat c nu ii reproeaz nimic i c a fost "intotdeauna de partea victimelor". El a precizat c, din 1977, de cand este magistrat, nu a avut nici o achitare.

Avizul CSM pentru revocare este consultativ. Ulterior, potrivit procedurii, solicitarea este trimis efului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din funcie a lui Voinea.

Revocarea procurorului a fost decis la o zi dup ce DIICOT a anunat scoaterea de sub urmrire penal a lui Ion Iliescu pentru mai multe fapte in Mineriada din iunie 1990.

Cererea de revocare a lui Voinea a fost inaintat, anul trecut, de ctre Ministrul Justiiei i Libertilor Ceteneti la sesizarea Procurorului General.

La Secia pentru procurori a CSM se afl i sesizarea Comisiei de disciplin pentru procurori in cazul lui Dan Voinea pentru abateri disciplinare in execitarea funciei.

Procurorul general, Laura Codrua Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie 2008, ministrului Justiiei, Ctlin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Seciei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revoluiei i Mineriadei. Purttorul de cuvant al Parchetului de pe lang Inalta Curte de Casaie i Justiie, Robert Cazanciuc, a declarat, pentru NewsIn, c solicitarea este insoit de o expunere de motive, document in care au fost preluate principalele constatri ale raportului de control al CSM la Secia Parchetelor Militare.

Secia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a insuit, pe 23 octombrie 2008, cu majoritate de voturi, raportul de control la Secia Parchetelor Militare, verificrile fiind cerute de procurorul general, dup ce a dispus infirmarea rezoluiei de incepere a urmririi penale pentru Ion Iliescu.

Kovesi a susinut c procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o alt invinuire decat cea pentru care a inceput urmrirea penal. Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezoluia din 19 iunie 2007, sub acuzaia c la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intenie intervenia in for a militarilor impotriva manifestanilor din Piaa Universitii din Bucureti i din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea i rnirea prin impucare a mai multor persoane. Intre timp, in cazul su procurorii civili au dat neinceperea urmririi penale.

Dan Voinea a deinut, intre anii 1997 i 2000, efia Seciei Parchetelor Militare. In aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit in funcia de procuror militar ef adjunct al Seciei Parchetelor Militare.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Doctori in stele (5765 afisari)
 Occidentul face misto de Felix (4179 afisari)
 Bomba FMI cu ceas (2543 afisari)
 Rusinea lui Orban (1933 afisari)
 Masacre in Germania si in Statele Unite (1712 afisari)
 Legea unica a salarizarii bugetarilor se va aplica din 2010  (4284 afisari)
 Un bebelus s-a nascut cu doua penisuri (2897 afisari)
 Socant: Patru minori au violat, pe rand, o batrana (2464 afisari)
 Elena Basescu, portret Associated Press: "Topaie pe podium si mutileaza gramatica" (2324 afisari)
 Imagini Socante! Sinuciderea tanarului care a impuscat mortal miercuri 15 persoane in Germania  (2290 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01267 sec.