Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Rusia pompeaza in Transnistria sute de milioane de ruble

Federatia Rusa a alocat 640 milioane de ruble (aproximativ 27,2 milioane de dolari) drept ajutor "umanitar" pentru Transnistria, transmit agentiile de presa de peste Prut, citand agentia oficiala a Tiraspolului, Olvia-Press.

Ajutorul va fi acordat de Moscova in cadrul programului de sustinere a conationalilor din strainatate. Informatia privind ajutorul financiar din partea Rusiei a fost facuta publica de catre auto-proclamatul presedinte al sovietului suprem (Parlamentului de la Tiraspol), Evgheni Sevciuk. Acesta a multumit Guvernului de la Moscova si Dumei de Stat a Federatiei Ruse pentru acest ajutor, subliniind ca sovietul suprem de la Tiraspol trebuie sa instituie un control strict asupra modului in care vor fi cheltuiti banii.

O parte din bani sunt destinati pensionarilor, a anuntat Sevciuk, adresand multumiri Federatiei Ruse pentru ajutorul material oferit si subliniind ca Tiraspolul trebuie sa instituie un control al modului in care vor fi cheltuiti banii.

Sevciuk a precizat ca banii vor fi directionati pentru acordarea unui ajutor suplimentar pensionarilor, pentru asigurarea necesarului de alimente pentru copiii din internate si gradinite, pentru bolnavii din spitale, precum si pentru sustinerea agriculturii care a suferit pagube importante in urma secetei din aceasta vara.

Relatiile Tiraspolului cu Moscova devin tot mai stranse

Valentin Krilov, unul din liderii Partidului Socialistilor din Republica Moldova, partid ce opteaza pentru o apropiere de Moscova, spune ca decizia Federatiei Ruse vorbeste despre o "incalzire" a relatiilor cu Tiraspolul. "Putem vorbi despre ameliorarea relatiilor dintre Moscova si Transnistria, iar acest ajutor este destinat, in primul rand, pentru acoperirea deficitului bugetar mare in Transnistria. Rusia face parte din clubul tarilor mari, iar tarile mari activeaza permanent in baza unor reguli nescrise". Cand vorbeste despre ameliorarea relatiilor dintre Moscova si Transnistria, Krilov face aluzie la faptul ca Rusia renuntase sa mai acorde ajutor financiar Transnistriei iar presa rusa a scris in trecut ca autoritatile ruse ar fi ramas dezamagite de modul in care actualul lider al republicii separatiste, Igor Smirnov, a gestionat ajutoare anterioare.

Decizia actuala a Rusiei de a acorda ajutor financiar Transnistriei a intervenit pe fondul unei vizite a lui Evgheni Sevciuk la Moscova, unde a semnat un acord de colaborare cu partidul pro-Kremlin Rusia Unita.

Moscova nu a facut niciun anunt oficial privind acordarea vreunui ajutor Transnistriei, insa evenimentul a ocupat un loc imporant in presa rusa. Autoritatile de la Chisinau nu au comentat gestul Rusiei.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01264 sec.