Ziua Logo
  Nr. 4111 de vineri, 14 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Al Gore: "Propria mea tara este principala responsabila pentru obstructionarea negocierilor"

Conferinta de la Bali: SUA si UE nu au ajuns, inca, la un acord

Reprezentantii Statelor Unite si ai Uniunii Europene la Conferinta ONU de la Bali dedicata schimbarilor climatice continua negocierile si vineri, cele doua parti incercand sa rezolve impasul provocat de neintelegerile privitoare la modul in care dezvoltarea economica a tarilor poate provoca probleme ecologice globale, informeaza CNN. Participantii la conferinta spera sa ajunga la un acord care sa inlocuiasca vechiul Protocol de la Kyoto, semnat acum zece ani. Negocierile au durat toata noaptea, dar nu s-a ajuns la un consens. Europenii doresc ca in tratat sa fie specificat un nivel maxim al cantitatii de emisii de gaze permise, dar Washingtonul doreste sa amane o decizie in acest sens si a propus sa se reia negocierile la conferinta din Hawaii de luna viitoare. Delegatia europeana nu vrea insa sa plece de la aceasta conferinta fara sa se ajunga la un rezultat si spune ca aceasta amanare este fara rost.

Negocierile pe tema unui acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012, au continuat intreaga noapte, relateaza CNN, citand o serie de oficiali prezenti la reuniunea de la Bali. Elementul cheie in jurul caruia s-au purtat negocierile a fost recunoasterea de catre guverne a necesitatii reducerii emisiilor de gaze la un nivel considerat de oamenii de stiinta drept suportabil pentru planeta. Tarile Uniunii Europene si cele in curs de dezvoltare au dorit un angajament din partea statelor dezvoltate legat de reducerea emisiilor de gaze, intre 25 si 40%, pana in 2020. Statele Unite s-au opus, insa, dorind sa amane aceasta decizie pana la conferinta de la Hawaii, de luna viitoare. Japonia si Canada au adoptat o pozitie similara, in timp ce Australia este inca indecisa, precizeaza CNN.

In acest context tensionat, noua propunere de acord prezentata vineri, cu doar cateva ore inainte de inchiderea reuniunii, de presedintia indoneziana a Conferintei de la Bali, reprezinta un compromis, care ar putea permite tuturor partilor sa sustina ca au obtinut partea lor de victorie. Astfel, textul nu mai face nici o referire la preambulul lucrarilor Grupului de experti interguvernamentali asupra evolutiei climei, nici la o reducere intre 25% si 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera ale statelor industrializate pana in 2020, care nu erau totusi prezentate anterior ca obiectiv, ci drept "linie directoare".

In locul acestora, se mentioneaza doar ca emisiile urmeaza "sa atinga nivelul maxim in urmatorii 10-15 ani, dupa care trebuie sa se reduca la jumatate pana in 2050", noteaza AFP, consultat de Rompres.

Delegatia europeana nu vrea insa sa plece de la aceasta conferinta fara sa se ajunga la un rezultat si spune ca aceasta amanare este fara rost.

"Suntem dezamagiti ca am ajuns in acest stadiu al negocierilor si ca nu am auzit un raspuns din partea Statelor Unite", a declarat Humberto Rosa, unul din membrii delegatiei europene. Pozitia delegatiei europene a fost sustinuta si de proaspatul castigator al premiului Nobel pentru Pace, fostul vicepresedinte american Al Gore.

"Chiar propria mea tara este principala responsabila pentru obstructionarea negocierilor de la Bali. Cu totii stim acest lucru", a declarat el.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Mai rai ca Ceausescu" (2511 afisari)
 Iuppiter Tonans (2288 afisari)
 Norica Nicolai: "Presedintele are dreptate" (1852 afisari)
 Despre RON, ROM si ROMAN (1784 afisari)
 Matrix in limba moldoveneasca pentru Veronin (1734 afisari)
 Fiul secret al lui Hitler ar putea trai in Marea Britanie (1532 afisari)
 Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria (1098 afisari)
 Cernobilul, populat cu animale devastate genetic de radiatii (1087 afisari)
 Scrisorile Printesei Diana catre Dodi Al Fayed (829 afisari)
 Moldovenii si turcii, expulzati pe capete din Romania (765 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00523 sec.