Ziua Logo
  Nr. 4100 de vineri, 30 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Iredentismul maghiar si problema Basarabiei umbresc sarbatoarea Zilei Nationale"

Noua Dreapta a iesit in strada de 1 Decembrie

Liderul organizatiei "Noua Dreapta", Tudor Ionescu, a strans peste o sute de membri si simpatizanti, incluziv "camarazi" din Italia si Franta pentru a celebra Ziua Nationala a Romaniei. Extrema dreapta romaneasca, in fine, o parte din ea - judecand dupa numarul participantilor la miting - a organizat un mars ce a pornit de la Dealul Mitropoliei din Bucuresti, cu destinatia Piata Constitutiei si retur, mars care a urmarit "afirmarea mandriei de a fi roman". In opinia lui Tudor Ionescu, sarbatorirea Zilei Nationale nu inseamna numai "tehnica militara" si "clisee invechite", ci "sentimentul tonic al trairii unei bucurii, bucuria spiritului romanesc, liber si puternic". O bucurie umbrita insa, arata Tudor Ionescu: "La 89 de ani de la Marea Unire, nu mai putem sa ne bucuram, din cel putin doua motive. Unul este lipsa dureroasa a Basarabiei din granitele firesti ale Romaniei si altul il constituie revendicarile si actiunile separatistilor maghiari in chiar inima Romaniei", a spus liderul Noii Drepte. Discursul lui Tudor Ionescu, sustinut de lozinci precum "Basabia, pamant romanesc", "Romania romanilor" sau "Tinutul secuiesc, pamant romanesc" a continuat cu enumerarea celor "trei iredentisti maghiari" care reprezinta Romania in Parlamentul European, in urma euroalegerilor. "Lazlo Tokes, Gyorgy Frunda si Sogor Csaba au ajuns in Parlamentul European si sunt platiti de statul roman, de fiecare dintre voi, ca sa militeze de la Bruxelles pentru autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc. Pentru segregarea invatamantului pe criterii etnice si pentru recunoasterea limbii maghiare ca a doua limba oficiala in Romania. Frunda, cel care a declarat public ca nu reprezinta Romania la Consiliul Europei si ca este impotriva articolului 1 din Constitutie, privind caracterul national si unitar al statului roman. Sogor Csaba, care anul trecut a pangarit Ziua Nationala a Romaniei printr-un discurs in plenul Parlamentului, in care a readus in discutie autonomia teritoriala. Si care acum, devenit europarlamentar, a declarat ca va milita la Bruxelles pentru recunoasterea limbii maghiare ca a doua limba oficiala in Romania. Laszlo Tokes, care profita si el de noua calitate si ne ameninta deja ca va pregati un nou referendum, 'oficial' de data asta, asupra autonomiei teritoriale a 'Tinutului Secuiesc'. In plus, promite ca va relua demersurile privind amplasarea panourilor inscriptionate "Tinutul Secuiesc" la granitele judetului Covasna", a spus Ionescu.

Grupare "dedicata" separatismului

Liderul Noii Drepte a facut apel apoi la respectarea Constitutiei Romaniei, respectiv a articolului 1 privind teritoriul Romaniei si a Codului Penal, al carui articol 166 prevede pedepse cu inchisoarea de la 5 la 15 ani pentru punerea in pericol a ordinii constitutionale, a caracterului national, suveran, unitar si indivizibil al statului roman. "Nu putem intelege de ce autoritatile romane refuza sa aplice legea in cazul liderilor CNS, a conducerii UDMR ai a falsului revolutionar Laszlo Tokes. Dupa 1000 de ani de iobagie, suferinta si umilinta, romanii transilvaneni se vad jigniti din nou de oamenii politici maghiari din Romania(...)Noua Dreapta considera ca infaptuirea acestei ultime actiuni anti-constitutionale a separatistilor maghiari - organizarea unui referendum oficial pentru autodeterminarea secuilor in centrul Romaniei - este un act grav si someaza autoritatile, seful statului si primul ministru, sa-si faca datoria. In caz contrar, Noua Dreapta va forma o grupare dedicata combaterii separatismului maghiar din Harghita, Covasna si nu numai, pentru a preveni un nou Kosovo pe teritoriul Romanesc".

"Tiganii nu-s romani!"

In drum catre Piata Constitutiei, manifestantii au strigat in mod repetat "Tiganii nu-s romani", jardarmii declarand ca vor sanctiona cu amenda "sloganurile rasiste". In Piata Constitutiei, lideri ai organizatiei italiene Forza Nuova si a unei organizatii similare din Franta au tinut cate un discurs. Delegatul francez a deplans "situatia Frantei de acum", care, datorita 'migratiei de pe teritoriul negru', a "multiplicarii moscheilor" si a globalizarii "nu mai este acea Franta pe care o stiti si pe care ati iubit-o, voi romanii". Vorbitorul a subliniat, apoi ca "intrarea in UE este si plina de pericole pentru propria voastra identitate", aratand si ca "fiecare roman stie ca delincventii nu sunt romani". "Traiasca Legiunea si Capitanul!", a incheiat el.

Reprezentantul Forza Nuova a criticat si el migratia care "distruge identitatea popoarelor" si "propaganda care seamana confuzie intre romanii cinstiti si tigani care sunt din timpuri imemoriale crescuti plentru a fura si a face trafic cu minori sau alte infractiuni". La randul sau, a incheiat discursul rostind "Traiascan Legiunea si Capitanul !"

"Modelul german" pentru Romania Mare

Dincolo de combaterea separatismului maghiar, a declarat apoi Tudor Ionescu, Noua Dreapta militeaza unificarea, "dupa modelul german" a Romaniei cu Republica Moldova. Ionescu a criticat ministrii de justitie si de externe ai Romaniei din 2001 incoace pentru ca "au blocat redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni, "ridicand un nou zid al Berlinului pe Prut", dand exemplu altor tari care nu renunta la obiective "majore", cum ar fi Franta la francofonie, Spania la Gibraltar, China la Taiwan, Japonia la Kurile etc, in timp ce "Basarabia este amenintata cu saracia, subcultura, cu mentalul infectat pe media ruseasca, in timp ce statul roman tace". "Pe Prut, o noua cortina de fier, pe Nistru- tancurile rusesti. Nici un stat aparut pe ruinele URSS nu are problemele Basarabiei", a mai spus Ionescu. "Toate nedreptatile si erorile istoriei s-au adunat, concentrate aici, plus o guvernare ticalosita, crescuta si educata si instalata de rusi. Omul care asigura interesul rusesc in Basarabia se numeste Voronin iar armata sa de ocupatie se numeste Partidul Comunistilor", a aratat liderul Noii Drepte, deplangand faptul ca "unii camarazi din filiala Noii Drepte Chisinau nu au putut fi cu noi astazi pentru ca nu au primit vize de intrare in Romania". Manifestatia s-a incheiat fara incidente.

Tudor BORCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea (8344 afisari)
 Mazilita de Basescu (3576 afisari)
 Ciudatul vot din 25 noiembrie (3131 afisari)
 Taxa de prima inmatriculare inapoi (2794 afisari)
 Consecintele unui "Da" evreiesc si ale unui "Nu" palestinian (2757 afisari)
 Noua Dreapta a iesit in strada de 1 Decembrie (1536 afisari)
 Mii de romani au urmarit parada de la Arcul de Triumf (1078 afisari)
 Romania a picat in grupa cu Italia, Franta si Olanda (907 afisari)
 Basescu: Cioroianu are un deficit urias de educatie (717 afisari)
 Miron Cozma este liber (634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00524 sec.