Ziua Logo
  Nr. 4100 de vineri, 30 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Politicienii nu au mai facut bai de multime

Mii de romani au urmarit parada de la Arcul de Triumf

Mii de bucuresteni, majoritatea tineri si copii, au urmarit de 1 Decembrie defilarea militarilor si a vehiculelor pe sub Arcul de Triumf. Spre deosebire de anii trecuti, politicienii nu au mai facut bai de multime. Foarte grabit, primul care a plecat a fost presedintele Traian Basescu. In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu a salutat multimea.

La randul lor, liderii PSD Ion Iliescu si Mircea Geoana au preferat sa faca si cativa pasi pe langa Arcul de Triumf, pana la masinile cu care venisera. Timp in care, Geoana, gesticuland, incerca sa ii explice ceva presedintelui de onoare al partidului. Bineinteles, Iliescu nu a pierdut ocazia de a saluta oamenii aflati in spatele gardurilor instalate de Jandarmerie. Exemplu urmat si de "colegul" Emil Constantinescu, care se intretinuse pentru scurt timp cu Petre Roman. De asemenea, Adrian Nastase a fost nevoit sa mearga pe jos o buna bucata de drum pentru ca nu reusea sa isi mai gaseasca autoturismul. In schimb, dupa ce a fost parasita pe rand de Vasile Blaga si Adriean Videanu, Elena Udrea nu a pierdut ocazia de a poza. La "cererea" admiratorilor, a coborat din masina si s-a fotografiat alaturi de cativa tineri. Doar Theodor Stolojan a trecut neobservat.

Familia regala a fost si ea reprezentata la eveniment. Astfel, discreti, Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Alteta Sa Principele Radu au urmarit parada din centrul tribunei oficiale.

Prezent si el la Arcul de Triumf, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, in timpul defilarii, s-a intretinut intens cu Traian Basescu.

1500 de militari au participat la defilare

La defilare au participat peste 150 de vehicule militare si aproape 1.500 de militari, jandarmi si pompieri, dar si carde ale SRI, SPP si ale Politiei.

Au defilat blocul drapelelor de epoca si steagurilor de identificare ale Statului Major General si Fortelor Terestre, Fortelor Aeriene si Fortelor Navale, blocul de parada al institutiilor militare de invatamant, compus din detasamentul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu si detasamentul Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza, precum si blocul de parada al Fortelor Terestre, compus din detasamentul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata de la Focsani, detasamentul Brigazii 2 Infanterie din Craiova, detasamentul Brigazii 2 Vanatori de Munte din Brasov si detasamentul Batalionului 60 Parasutisti din Bucuresti.

De asemenea, au fost prezente blocul de parada al Fortelor Aeriene Romane, constituit dintr-un singur detasament, al Brigazii 1 Rachete Sol Aer din Bucuresti, blocul de parada al Fortelor Navale, constituit dintr-un singur detasament, al Centrului de Instructie al Fortelor Navale.

Nu a lipsit nici blocul de parada al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, compus din jandarmi si specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, constituit din echipaje de interventie, de protectie civila, echipaje de alpinisti, echipaje SMURD si echipaje de scafandri. La parada au participat si detasamentul Brigazii Antiteroriste din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

In ceea ce priveste componenta aeriana, au fost prezente trei formatii de cate trei avioane MiG 21 Lancer, doua formatii de cate trei avioane IAR 99 SOIM precum si trei formatii de cate trei elicoptere IAR 330 SOCAT. Tehnica militara prezentata a inclus HUMVEE-ul M.1.113, vehiculele de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC, masina de lupta a infanteriei M.L.I. 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 Zimbru, masina de lupta Piranha III C (n.r. in premiera), tancul TR 85 M1 "Bizonul", sistemul de artilerie LAROM, instalatia de lansare a rachetelor antiaeriene, CA 95, sistemul antiaerian de 2 x 35 mm, sistemul sistem de artilerie antiaerian blindat GEPARD, autostatiile radio Harris, autostatiile radio Panther, tehnica de evacuare medicala si de geniu, sistemul de rachete sol-aer HAWK si instalatia mobila de lansare a rachetelor din dotarea Fortelor Navale. De asemenea, ca in fiecare an, la parada au participat si detasamentul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" si Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii.

Parada cu probleme

Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei la Bucuresti a presupus cheltuieli de un milion de lei pentru instructie si de 200 de mii de lei pentru dislocarea tehnicii militare.

Daca aceste cheltuieli pot fi justificate, problema cea mai mare a constituit-o afectarea circulatiei in zona, timp de mai multe zile. Pe langa faptul ca, in mod obisnuit, Bucurestiul este un cosmar, repetitiile pentru parada au bulversat si mai mult traficul, punand la grea incercare nervii soferilor.

Text si foto: M. BATCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea (8344 afisari)
 Mazilita de Basescu (3576 afisari)
 Ciudatul vot din 25 noiembrie (3131 afisari)
 Taxa de prima inmatriculare inapoi (2794 afisari)
 Consecintele unui "Da" evreiesc si ale unui "Nu" palestinian (2757 afisari)
 Noua Dreapta a iesit in strada de 1 Decembrie (1536 afisari)
 Mii de romani au urmarit parada de la Arcul de Triumf (1078 afisari)
 Romania a picat in grupa cu Italia, Franta si Olanda (907 afisari)
 Basescu: Cioroianu are un deficit urias de educatie (717 afisari)
 Miron Cozma este liber (634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01412 sec.