Ziua Logo
  Nr. 4427 de luni, 5 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

DNA: Copos a fost regizorul i scenaristul afacerilor din dosarul Loteria II. Camelia Voiculescu i Sorin Panti, regizori secunzi

Fostului vicepremier i-au fost sechestrate bunuri de circa 900.000 de mii de euro

George Copos, Camelia Voiculescu i celelalte 11 persoane trimise in judecat in dosarul Loteria II ar fi vandut i revandut 40 de spaii comerciale, obinand venituri de peste 23.800.000 lei, bani care au fost apoi "splai", Copos fiind "regizorul i scenaristul" afacerii, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii Direciei Naionale Anticorupie (DNA). Majoritatea acestor spaiicomerciale la care se face referire in rechizitoriul dosarului Loteria II aufost vandute i Loteriei Romane, aceast afacere ajungand deja in instan in 2006. Practic, rechizitoriul din decembrie 2008 al procurorilor DNA arat cum spaiile respective au ajuns in proprietatea Ana Electronic i apoi revandute, inclusiv Loteriei, precizeaz NewsIn.

"Prin operaiuni de stratificare, Gheorghe Copos i celelalte 12 persoane cercetate in dosarul Loteria II ar fi vandut i revandut 40 de spaii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbie cu Fast Service Electronica, obinand venituri de peste 23.800.000 de lei, sum ce a intrat in circuitul splrii de bani prin mai multe firme", arat procurorii in rechizitoriul Loteriei II. Astfel, procuroriiil acuz pe George Copos c "dei nu a efectuat in nume personal niciuna dintre operaiunile descrise, i anume operaiuni legate de aciunile SC Ana Group SA i SC Ana Imep, faptul c este scenaristul i regizorul acestei puneri in scen rezult in termeni indubitabili", se mai arat in rechizitoriu.

Inginerii financiare i splare de bani

Procurorii DNA consider c operaiunile de vanzare-revanzare a spaiilor comerciale preluate deAna Electronic dup privatizare in 2002 i transferurile bancare intre firmele grupului Ana, in care acionar majoritar e Gheorghe Copos, au fcut parte dintr-o "inginerie financiar de splare a titlurilor de participare". Procuroriisusin c reprezentanii Ana Electronic a incercat s evite i plata unui impozit de 25% prin interpunerea unor persoane in procesul de vanzare-cumprare a titlurilor. "Ingineria financiar" prin care s-a realizat privatizarea Electrica, devenit ulterior Ana Electronic, reprezint operaiuni de plasare, stratificare i integrare a acestor titluri de participare, precizeazprocurorii.Operaiunea de plasare a constat in fuziunea prin absorbie a Fast Service Electronicacu Ana Electronic, conform anchetatorilor.

In rechizitoriu se mai arat c "stratificarea" s-ar fi fcut prin operaiuni de vanzare-revanzare a activelor preluate prin fuziune de la Fast Service Electronica i de transfer al sumelor obinute din vanzarea lor ctre firmele din Grupul Ana, pe care Copos le controla, arat anchetatorii. "Avand concursul fraudulos al principalilor si colaboratori Vasile Bonta, Giulio-Giuzepe Roza i Octavian Juncu, invinuitul Gheorghe Copos a conceput un plan prin care s spele titlurile de participare ilegal obinute", sespecific in rechizitoriu. "Integrarea" este operaiunea final, in care sumele obinute prin stratificare, reprezentand aproximativ 23.800.000 lei urmau s reintre splate in circuitul comercial la dispoziia lui George Copos sau a apropiailor, se mai arat in documentele de la dosar.

Procesul incepe pe 22 ianuarie

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicaiilor Sorin Panti i Camelia Voiculescu au fost trimii in judecat de DNA, pentru manipularea pieei de capital, va incepe pe 22 ianuarie la Tribunalul Bucureti. Tribunalul Bucureti a fixat acest termen dup ce, pe 29 decembrie 2008, procurorii Direciei Naionale Anticorupie i-au trimis in judecat pe cei trei - alturi de alte zece persoane - fiind acuzai de manipulare a pieei de capital, dup ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietii de Stat.

In dosarul Loteria, ajuns in 2006 in instan, Direcia Naional Anticorupie i-a trimis in judecat, pentru evaziune fiscal, pe George Copos - fost vicepremier in cabinetul Clin Popescu Triceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetean roman, acionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA i Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, i membru fondator al Fundaiei "PRORAPID" i Ioan Stelian Raiu - administrator la SC Transilvania International.In acelai dosar au mai fost trimii in judecat, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general i preedinte al Consiliului de Administraie (CA) in cadrul Companiei Naionale Loteria Roman , in prezent consilier in cadrul CNLR, i membru fondator al Fundaiei "PRORAPID", i Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Cladiri si terenuri sub sechestru

Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe bunuri aparinand lui Geoge Copos in valoare de 854.000 de mii de euro pentru a recupera o parte din prejudiciul pe care l-ar fi adus statului fostul vicepremier impreun cu alte 12 persoane in dosarul Loteria II, conform rechizitoriului.

Potrivit rechizitoriului Loteria II, in 10 octombrie 2008 Direcia Naional Anticorupie a pus sechestru, in cazul lui Copos, pe o jumtate dintr-un imobil de 100.000 de euro, pe o jumtate dintr-un teren de 635 de metri ptrai din Herstru in valoare de 830.000 de euro, o jumtate dintr-un alt imobil din Capital de 139.000 euro i pe o jumtate de proprietate format din o cldire i un teren, ambele valorand 640.000 euro.

Conform rechizitoriului, Ministerul Economiei i Finanelor, impreun cu AVAS, nu s-au considerat prejudiciate in dosarul Loteria II, procurorii DNA artand c a fost ins prejudiciat bugetul de stat.

Cameliei Voiculescu i lui Sorin Panti nu li s-a pus sechestru asigurator pe nici unul dintre bunuri, potrivit rechizitoriului.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Seminar XXX (5857 afisari)
 Boboteaza, Sfantul Ioan si alte descantece (3490 afisari)
 Jocurile din Gaza (3045 afisari)
 Sfarsitul lumii in patru capitole (2726 afisari)
 Ucraina ne fura la gaze (2683 afisari)
 Henry Paulson: China este de vina pentru declansarea crizei financiare (4678 afisari)
 Medicii aradeni au scos un tub de spray din anusul unei femei (3572 afisari)
 Senzational! A ramas gravida, desi are doua sisteme de reproducere (3552 afisari)
 John Travolta, acuzat in legatura cu moartea fiului sau de 16 ani (3332 afisari)
 La 44 de ani, Elle MacPherson isi merita cu prisosinta porecla de "The Body" (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01360 sec.