Ziua Logo
  Nr. 4093 de joi, 22 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Amenintarea fisticului si criza nucleara iraniana

Israelul si Statele Unite isi intaresc zilnic alianta pentru a face fata proiectului nuclear al presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, dar fisticul provoaca unele divergente, se arata intr-un articol publicat in El Mundo, preluat de Rompres. Administratia Bush a protestat pe diferite canale in fata Israelului pentru consumul sau de fistic din... Iran. Anual, israelienii importa fistic de peste 26 de milioane de dolari si, potrivit SUA, o mare parte este de origine iraniana, adusa in tara via Turcia. Casa Alba este hotarata sa puna capat traficului de fistic iranian, fruct ce submineaza sanctiunile economice menite sa oblige Teheranul sa puna capat eforturilor de a-si dezvolta capacitile nucleare. Iranul este cel mai mare producator de fistic din lume. Ironic, pe locul doi se afla Statele Unite.

''Israelul trebuie sa ia masuri privind traficul de fistic iranian'', i-a cerut, saptamana asta, subsecretarul american pentru Agricultura Mark Keenum ministrului israelian al Agriculturii, Shalom Simhon. "Vom face imediat orice ne sugerati, orice idee de cooperare pentru a impiedica importurile de fistic iranian'', a replicat Simhon. "Israelul nu trebuie rugat prea mult pentru a face ceva care sa limiteze veniturile din comert ale Iranului", a asigurat si Zvi Alon, un oficial din Ministerul Agriculturii de la Ierusalim. Cu toate acestea, Israelul a mai incercat sa rezolve problema insa nu a putut determina originea transporturilor de fistic.

Israelul este o tara dependenta de fistic. Potrivit lui Zvi Elon, ''israelienii pur simplu sunt innebuniti dupa acest aliment. Toata lumea stie ca vineri seara israelienii se reunesc cu familia, participa la cina de Shabat si se uita la televizor cu o mare cantitate de fistic pe masa''.

Inclusiv celebrul lider israelian Aharoni, in editorialul sau din ziarul Yediot Aharonot, intervine cu ironie asupra unui subiect: ''Trebuie sa spunem adevarul. Iranienii ne trimit cel mai groaznic fistic pe care il au. Este adevarata lor arma impotriva noastra''. In opinia lui, fisticul de calitate pe care il cultiva Iranul nu ajunge la israelieni. ''Trebuie sa ne rugam ca pacea intre cele doua popoare sa se instaureze cat mai curand, astfel incat sa ne delectam si noi cu cel mai bun fistic iranian''.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Feuda lui Patapievici (3414 afisari)
 Operatiunea Dragonul (2786 afisari)
 Si-a dat sotul in judecata ca a castigat la loterie (2766 afisari)
 Boicot prezidential (2622 afisari)
 Presedintele Elodia (2286 afisari)
 Lagarele staliniste din Kazahstan, "Auschwitz-ul" militarilor romani (1875 afisari)
 Rudele Elodiei chemate la Parchet (1470 afisari)
 Traficul din Bucuresti are o harta online (1206 afisari)
 Criza economica din Transnistria poate determina o revolta populara (1082 afisari)
 Amenintarea fisticului si criza nucleara iraniana (952 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01291 sec.