Ziua Logo
  Nr. 4404 de marti, 2 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Biserica Ortodoxa Rusa vrea sa invinga SIDA prin abstinenta

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse (BORusa) au prezentat, luni, un program de "profilactica a bolii SIDA la adolescenti". Programul ar urma sa fie implementat in regim facultativ in scoli, clerul rus intentionand sa promoveze, prin intermediul lui, o viziune conservatoare asupra familiei: de exemplu, rolul de "sef" al barbatului in familie si renuntarea femeii la un loc de munca. Metodele anticonceptionale nici macar nu sunt mentionate in document, relateaza cotidianul rus Novaie Izvestia, preluat de Agerpres.

Programul denumit "LadIa", ceea ce ar dori sa insemne "A fi in armonie cu sine", a fost elaborat de Centrul national de narcologie, la comanda BORusa, din banii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Ciclul noii materii facultative ar consta din 23 de ore, urmand sa fie adresat adolescentilor cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani. Relatiilor dintre barbati si femei le sunt alocate trei ore, una - narcomaniei, si inca una - SIDA. Restul timpului este alocat unor valori fundamentale precum fericirea, libertatea, prietenia, binele si raul.

Practic, comenteaza ziarul rus, noul program nu ofera recomandari utile in vederea minimalizarii riscului de infectare cu HIV in urma contactului sexual sau din cauza consumului de droguri. In schimb, femeile sunt indemnate sa-si paraseasca locul de munca si sa se ocupe doar de casa, pentru ca "plecarea mamei din familie vaduveste familia de forta sa de baza, submineaza fundamentul ei". De asemenea, in descrierea rolurilor celor doi parteneri de viata, barbatul este denumit nu doar "cap al familiei", ci si "seful femeii".

Arta iubirii se invata prin exercitiul numit "gemenii siamezi"

Sexul este mentionat doar intr-un citat din filosoful ortodox Serghei Averintev, fiind caracterizat drept "o abstractiune, care are sens in contextul anatomiei si psihologiei, dar care lipseste din realitatea existentialista a omului". Se propune ca arta iubirii sa fie invatata prin exercitiul intitulat "gemenii siamezi", cand doi elevi sunt pusi spate in spate, legati de maini si de picioare si indemnati sa faca anumite miscari.

De fapt, contracararea bolii SIDA se rezuma la povestea "tinerilor insuratei Efrosinia si Anufrii", care au avut inainte de casatorie unul si respectiv doi parteneri sexuali, adica, potrivit parametrilor moderni, erau destul de virtuosi. Insa, dupa aceea s-a dovedit ca, inainte de a avea contacte cu cei doi, fostii lor parteneri avusesera la randul lor alte relatii sexuale. Drept rezultat, cei doi ar fi avut in mod indirect 36 de parteneri sexuali si daca macar unul dintre ei ar fi fost purtatorul virusului HIV, Efrosinia si Anufrii s-ar dovedi infectati. Concluzia: "fidelitatea fata de singurul sot sau sotie de-a lungul intregii vieti si abstinenta totala inainte de casatorie".

In prezent, programul urmeaza sa fie analizat la Ministerul Invatamantului al Rusiei. Expertii au o atitudine sceptica fata de implementarea acestui program. "Este imposibil sa-i convingi pe adolescenti sa nu aiba relatii sexuale inainte de casatorie", considera academicianul Igor Kon, care aminteste ca incercarea de a promova abstinenta inainte de casatorie in randurile elevilor americani a dus chiar la majorarea numarului persoanelor infectate, deoarece elevii erau preocupati doar sa-si pastreze "aparentele" castitatii, apeland la relatii sexuale netraditionale si neprotejandu-se.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Te-am infrant, Voiculescule! (8672 afisari)
 Ceata la PSD: Doamne, suntem iar pe primul loc! (4056 afisari)
 Cum l-am invins pe Felix (2614 afisari)
 Prostituata de Bombay (1719 afisari)
 Pana la capat (1449 afisari)
 UPDATE 20:50 - Numele noilor parlamentari, pe judete si colegii  (4871 afisari)
 Nu are buric, dar Karolina Kurkova compenseaza cu un posterior de nota zece! (VEZI FOTO) (3666 afisari)
 Marturie-soc a unei romance de 17 ani care vrea sa fie prostituata (2622 afisari)
 Tot mai multe OZN-uri dau tarcoale bazelor secrete din Berezovski si Ekaterinburg (2399 afisari)
 Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie au ajuns la o solutie de compromis in problema aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO (2164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01386 sec.