Ziua Logo
  Nr. 4404 de marti, 2 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Vineri, la Bruxelles

Romania da examenul de trecere la cea de-a doua etap pentru aderarea la spaiul Schengen

Romanii se vor putea deplasa la Paris sau la Roma la fel cum se duc la Iai sau la Braov, fr a avea nici un fel de restricie, nici la frontier, nici de natur vamal - susin oficialii MIRA

Romania va prezenta la Bruxelles, vineri, rspunsul la chestionarul Schengen, un document complex ce conine 250 de intrebri vizand toate domeniile acquis-ului Schengen, moment care marcheaz trecerea la cea de-a doua etap in procesul de aderare la acest spaiu, au declarat pentru NewsIn surse din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Romania a transmis la inceputul lunii noiembrie rspunsul oficial la chestionarul Schengen, a doua etap a procesului de evaluare, dup transmiterea declaraiei de pregtire privind aderarea la spaiul Schengen. Chestionarul Schengen este, potrivit unor surse oficiale din MIRA, un document comprehensiv, care, prin intermediul rspunsurilor la cele aproximativ 250 de intrebri, abordeaz toate domeniile care se circumscriu acquis-ului (normelor legislative) Schengen. Rspunsurile Romaniei la acest chestionar vor fi analizate in cadrul Grupului de lucru pentru Evaluare Schengen, la Bruxelles, iar Romania va prezenta aceste rspunsuri in cadrul reuniunii de vineri.

Urmtoarea etap a procesului de evaluare Schengen va fi demararea vizitelor de evaluare in Romania, cu ocazia crora echipele de experi din statele membre Schengen vor analiza stadiul implementrii acquis-ului Schengen in mod practic, in teren. Aceste vizite vor fi organizate, incepand cu luna martie a anului 2009, in urmtoarele domenii: cooperare poliieneasc, protecia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre i SIS/SIRENE (Sistemul de Informare Schengen).

Termenul de aderare: 2011

Romania i-a fixat, impreun cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spaiul Schengen i are un calendar al aderrii la spaiul Schengen care cuprinde termene i proiecte ce se refer la indeplinirea condiiilor necesare atingerii acestui obiectiv. Finanarea proiectelor ce trebuie realizate se va face cu fonduri de la Guvern, cu fonduri PHARE i din facilitatea Schengen. Printre avantajele aderrii Romaniei la spaiul Schenghen se numr asigurarea libertii depline de circulaie a cetenilor romani in interiorul acestui spaiu prin eliminarea total a frontierelor i libera circulaie a forei de munc.

"Romanii se vor putea deplasa la Paris sau la Roma la fel cum se duc la Iai sau la Braov, fr a avea niciun fel de restricie, nici la frontier, nici de natur vamal. Practic, pentru romani, aderarea la spaiul Schengen va insemna deplina libertate de micare", explica la inceputul acestui an Cristian David, ministrul de Interne.

Condiiile pe care Romania trebuie s le indeplineasc pentru aderarea la spaiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigur legtura direct cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea condiiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize, ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spaiu la standarde Schenghen, i realizarea condiiilor necesare pentru cooperarea poliieneasc i judiciar.

Investiii de 180 milioane de euro

Investiiile pentru securizarea frontierei de stat au fost estimate in 2008 la 160 de milioane de euro. Aproximativ 380 de milioane de lei vor fi alocai frontierei de est a Romaniei, acolo unde vor fi implementate sisteme de monitorizare i comunicare de ultim generaie. De asemenea, investiii in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro vor fi fcute pentru achiziionarea aparaturii ce presupune o monitorizare eficient la Marea Neagr. Sistemul cerut de Poliia Roman este capabil s urmreasc o barc de un metru la o distan de 50 de kilometrii in larg i indiferent de vreme. Mai mult, bazele de date ale poliiei de frontier vor fi mutate pe aparatur calibrat cu cea a statelor din Spaiul Schengen.

Din spaiul Schengen fac parte toate rile UE, in afar de Romania, Bulgaria i Cipru, care sunt pe cale s implementeze reglementrile Schengen. Ultimele ri care au intrat in Schengen, la 21 decembrie 2007, sunt Cehia, Estonia. Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia i Ungaria. Marea Britanie i Irlanda au doar un acord de colaborare judiciar i poliieneasc cu spaiul Schengen . De asemenea, Uniunea European i Elveia au stabilit eliminarea controlului la frontierele terestre incepand de la 12 decembrie i in aeroporturi din 29 martie 2009, a anunat sptmana trecut preedinia francez a UE. Elveia, care nu este membr UE, a hotrat in 2005, prin referendum, aderarea la spaiul Schengen.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Te-am infrant, Voiculescule! (8672 afisari)
 Ceata la PSD: Doamne, suntem iar pe primul loc! (4056 afisari)
 Cum l-am invins pe Felix (2614 afisari)
 Prostituata de Bombay (1719 afisari)
 Pana la capat (1449 afisari)
 UPDATE 20:50 - Numele noilor parlamentari, pe judete si colegii  (4871 afisari)
 Nu are buric, dar Karolina Kurkova compenseaza cu un posterior de nota zece! (VEZI FOTO) (3666 afisari)
 Marturie-soc a unei romance de 17 ani care vrea sa fie prostituata (2622 afisari)
 Tot mai multe OZN-uri dau tarcoale bazelor secrete din Berezovski si Ekaterinburg (2399 afisari)
 Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie au ajuns la o solutie de compromis in problema aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO (2164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01407 sec.