Ziua Logo
  Nr. 4402 de sambata, 29 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Basarabenii s-au zbatut sa voteze

Cetatenii romani din Basarabia pot alege pentru prima data, dupa peste 60 de ani de ocupatie sovietica, un reprezentant in Parlamentul de la Bucuresti. Procesul de vot a fost afectat de lipsa de informare a cetatenilor romani din estul Prutului si manifestari electorale ilegale organizate de candidatul PNL, Nicolae Dabija. Candidatul PSD, Tudor Pantiru, s-a recunoscut invins inainte de inchiderea urnelor, declarand ca luni va fi la munca, in regiunea separatista Kosovo, de unde a venit.

Alegerile parlamentare de duminica au oferit pentru prima data posibilitatea cetatenilor romani din Basarabia, ocupata de URSS in 1944, sa isi desemneze un reprezentant propriu in Legislativul roman, peste 2000 dintre ei votand la cele patru sectii deschise de autoritatile romane la Chisinau. Procesul de vot s-a desfasurat fara incidente, dar sute de persoane au facut coada la fiecare din cele patru sectii de votare, nemultumite de faptul ca nu pot sa-si exercite dreptul la vot, pe motiv ca au actele expirate sau nu au domiciliul in Republica Moldova. Totodata, alte sute de studenti romani din Basarabia, bursieri la facultati din Romania, care s-au deplasat la Chisinau pentru a il sprijini pe candidatul Partidului Democrat-Liberal, Eugen Tomac, nu au putut vota. Acestia au acuzat Ambasada romana de faptul ca nu a explicat din timp procedura de votare si actele necesare, majoritatea declarand ca nu vor pleca pana nu-si vor putea exercita dreptul constitutional. "Este incorect si nedrept ceea ce se intampla, pentru ca fiecare cetatean roman din Republica Moldova poate demonstra ca are domiciliul aici prin intermediul buletinului de identitate moldovenesc", a declarat primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, care detine si cetatenia romana.

Tot duminica, la Chisinau, candidatul PNL, Nicolae Dabija, fost secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, a organizat, la complexul Leogrand, o manifestare electorala sub pretextul aniversarii a 90 de ani de la actul de 1 decembrie 1918. Candidatul PDL, Eugen Tomac, consilier al presedintelui Romaniei pentru romanii de pretutindeni, a depus o contestatie la Biroul Electoral Central impotriva lui Nicolae Dabija, fost membru al Comitetului Central al Uniunii Comunist-Leniniste a Tineretului din RSSM. Anterior, Elena Basescu, secretar general al Organizatiei de Tineret a PDL, a efectuat un tur de forta in Basarabia, la Cahul, Chisinau si Nisporeni, pentru a il sustine pe cel mai tanar candidat PDL. "Sunt convinsa ca basarabenii vor conta din ce in ce mai mult in ecuatia politica romaneasca. Mai ales dupa ce isi vor primi cetatenia, toti aceia care au dreptul natural de a se numi roman. Sunt convinsa ca Eugen Tomac va reusi sa demareze acest proiect. Sansa sa este o sansa pentru Basarabia" a adaugat fiica presedintelui roman, Traian Basescu.

Victor RONCEA, Chisinau
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Strategia Cotrocenilor (2543 afisari)
 Razboi intre spionii Romaniei (2491 afisari)
 Opriti ciuma rosie (2476 afisari)
 Cum a imbracat Bodnaras soldatul cu inca o izmana (2014 afisari)
 Exit-poll Felix pentru TVR (1583 afisari)
 Ea are cei mai frumosi sani din lume!  (6292 afisari)
 Un cosmonaut sovietic rupe tacerea cu privire la OZN-uri (4185 afisari)
 Trei politisti au batut cu salbaticie un soldat proaspat intors de pe frontul din Afganistan - VIDEO (3263 afisari)
 Carmen Electra mai provocatoare ca oricand... goala din nou pentru Playboy (2303 afisari)
 Exit-poll INSOMAR, ora 16.00: PSD - 37,8%, PD-L - 29,9%, PNL - 20,1% (1726 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01194 sec.