Ziua Logo
  Nr. 4400 de joi, 27 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CSM a avizat favorabil proiectele de Cod penal si de Cod de procedura penala

Aplicarea noilor prevederi mai devreme de 3-5 ani ar conduce la blocarea sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, in sedinta de joi, proiectele de Cod penal si de procedura penala elaborate de Ministerul Justitiei, subliniind ca aplicarea acestora mai devreme de 3-5 ani ar conduce la blocarea sistemului judiciar. CSM aavut o serie de observatii cu privire la cele doua Coduri promovate de Ministerul Justitiei si a cerut efectuarea unui studiu de impact si un termen de implementare a noilor proceduri. Mai mult, CSM a cerut ca in momentul in care cele doua proiecte normative vor ajunge sa fie discutate si votate in Comisiile juridice ale Parlamentului sa fie prezent si un reprezentant al Consiliului, informeaza RealitateaTV.

Observatiile CSMse refera la imposibilitatea implementarii noilor norme, lucru care ar bloca sistemul judiciar in conditiilein carejudecatoriiInaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi obligati sa judece si apelurile proceselor. "Daca acest cod s-ar aplica de maine, sistemul s-ar bloca. Instanta suprema ar avea nevoie de 3-4-5 ori mai mult personalpentru judecarea tuturor cauzelor", a aratat judecatorul Dan Lupascu. Magistratul a apreciat ca aplicarea noilor prevederi ar conduce, inevitabil, la prelungirea proceselor, nicidecum la scurtarea lor, asa cum a fost intentia initiatorului. In cazul noilor prevederi, dispare calitatea de "invinuit", fiind inlocuita cu cea de "suspect". "Legea nu spune clar cand devii a, un lucru discutabil din punctul nostru de vedere", a completat Lupascu.

De acord cu aceste critici a fost si Anton Pandrea, care a aratat ca 32 de judecatori de la ICCJ nu vor putea niciodata sa judece toateprocesele de fond, de apel, de casatie,de drepturi si libertati, precum si procesele camerei preliminare. "Teoretic, este posibil ca orice cauza penala din Romania sa ajunga la ICCJ. Este riscant ca aceste coduri sa aparain acesta forma", a completat Pandrea.

CSM a mai constatat ca in noile proiecte legislative se reduc limitele de pedeapsa la majoritatea infractiunilor, nu mai sunt prezente infractiunile de insulta si calomnie, in schimb apare termenul de "obstructionare a justitiei". Totodata, CSM a propus renuntarea la prevederile din noul Cod penal privind infractiunea continuatasi a constatat introducerea unei noi proceduri privind "renuntarea la aplicarea pedepsei, pentru infractiuni de gravitate redusa". "Acest lucru nu mi se pare normal. Dupa ce ofiterul judiciar pierde timp cu anchetarea unei cauze, procurorul pierde timp cu instrumentarea dosarului si statul cheltuie bani pentru asta, dosarul ajunge in instanta si judecatorul renunta la aplicarea pedepsei,in conditiilein care legea nu spune clar care sunt infractiunile de gravitate redusa", aconcluzionat Lupascu.

''Codurile penal, de procedura penala, civil si de procedura civila ar trebui sa intre in vigoare in cel putin un an de la momentul cand au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial, asa ca nu exista motive se spuna ca nu putem implementa aceste codurile'', a declarat, saptamana trecuta,ministrul justitiei.

Oficialul a anuntat, pe 11 noiembrie, ca au fost finalizate lucrarile la proiectele de Cod penal, Cod de procedura penala, Cod civil si Cod de procedura civila. Catalin Predoiu a sustinut ca viitorul ministru al justitiei trebuie sa aiba, ca principal obiectiv, discutarea si adoptarea celor patru Coduri in Parlament. Ministrul a spus ca acestea vor conta la urmatorul raport de tara al Comisiei Europene.

A.E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (2512 afisari)
 Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau (1822 afisari)
 Felix mincinosul (1652 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III) (1176 afisari)
 Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea (1152 afisari)
 Cele mai ciudate locuri in care amorezii au fost prinsi facand sex (4244 afisari)
 Incredibil! Senatorul PC Marius Marinescu și deputata PD-L Anca Constantinescu s-au stropit cu apă in direct. VEZI VIDEO (3491 afisari)
 Incredibil: O fetita de un an, insarcinata cu fratele geaman! (3138 afisari)
 Specialistii SRI au reperat telefonul mobil al unuia dintre turistii disparuti pe Valea Caraiman (2364 afisari)
 Bombardiere ruse escortate de aparate americane F-15 deasupra Arcticii (2234 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01374 sec.