Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Preedintele Autoritii Palestiene, Mahmoud Abbas, la Palatul Cotroceni

UPDATE Traian Basescu: Romania, gata sa participe la procesele de negociere israeliano-palestiniene

Vom fi oricand disponibili sa participam la ele, daca vom fi solicitati", a spus Seful statului

"Romania nu vrea sa interfereze procesele in desfasurare, in schimb, Romania are interese majore de securitate, interese economice si interese legate de comunitatile romanesti din tarile din regiune", a declarat luni Traian Basescu, referindu-se la o implicare activa a Romaniei in procesul de pace din Orientul Mijlociu. "V-as aminti ca in efortul de restabilire a relatiilor traditionale pe care Romania le are in regiune am vizitat Iordania, Egiptul, Siria si astazi ma intalnesc cu domnul presedintele Mahmoud Abbas. Suntem la stadiul la care dorim sa restabilim legaturile politice. In acelasi timp, Romania are traditional interese economice in regiune. V-as aduce aminte de relatiile economice cu Egiptul, cu Siria, cu Iranul, cu Iordania si cu Israelul, cu care relatiile politice au fost constant bune si s-au consolidat continuu si, nu in ultimul rand, Romania are comunitati romanesti in Siria, in Egipt, in Iran si o mare comunitate romaneasca in Israel. Deci interesele noastre sunt majore pentru regiune: politic, economic si din punct de vedere al prezentei comunitatilor romanesti.

Si concluzionam: nu dorim sa interferam procesele in desfasurare, dar vom fi oricand disponibili sa participam la ele, daca vom fi solicitati", a spus Seful statului, la Palatul Cotroceni, in timpul intalnirii cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

"Consideram ca Romania cunoaste bine situatia din zona avand in vedere relatiile indelungate si in diverse domenii pe care le-a avut cu statele din regiune. De aceea, am vrut sa mentionez inca o data ca prima intrevedere israeliano-palestiniana care a avut loc, a avut loc la Bucuresti in 1988. De aceea, toate aceste lucruri califica Romania sa aiba un rol si ne determina sa spunem, sa o rugam sa-si foloseasca oficiile bune si buna cunoastere pe care o are, a situatiei din zona, pentru a sprijini acest proces. Dupa cum stiti implicarea Romaniei sau antrenarea Romaniei intr-un asemenea proces necesita acordul tuturor partilor implicate si noi vom face in asa fel incat sa putem veni la un moment dat cu un apel", a precizat, la randul sau, Mahmoud Abbas.

20 de ani de cand Romania a recunoscut oficial statul Palestina

"Am abordat problemele interne din cele doua tari, cu o analiza in detaliu a negocierilor intre Fatah si Hamas extrem de importante pentru stabilitatea Palestinei. Am facut o analiza a situatiei din regiune, in mod deosebit legata de situatia din Liban si de situatia din Iran, de programul nuclear iranian. De asemenea, l-am informat pe domnul Presedinte ca inca din luna iunie am semnat decretul de infiintare a unui oficiu diplomatic la Ramallah si de asemenea am mentionat deschiderea pe care Romania o are pentru ca de anul viitor sa reia programele de pregatire in universitatile romanesti pentru tineri palestinieni. Nu in ultimul rand, am subliniat in discutii faptul ca peste aproximativ doua saptamani se implinesc 20 de ani de cand Romania a recunoscut oficial statul Palestina. Sigur, in momentul de fata, sunt peste 90 de state care au recunoscut Palestina ca stat", a mai spus presedintele Basescu.

-----

Preedintele Autoritii Palestiene, Mahmoud Abbas, este primit, la Palatul Cotroceni, de eful statului, in cadrul convorbirilor la nivel inalt urmand a fi abordate perspectivele dezvoltrii relaiilor romano-palestiniene, cat i problemele specifice regiunii Orientului Mijlociu.

Preedintele Autoritii Naionale Palestiniene va mai avea convorbiri oficiale cu conducerile celor dou Camere ale Parlamentului i cu Muftiul Comunitii Musulmane din Romania, informeaz administraia prezidenial.

Preedintele Autoritii Naionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, se va afla in Romania, in perioada 3-4 noiembrie, la invitaia preedintelui Traian Bsescu.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00483 sec.