Ziua Logo
  Nr. 4079 de marti, 6 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dumitru Prunariu: "ONU trebuie sa ia masuri pentru evitarea impactului asteroizilor cu Pamantul"

Fostul cosmonaut roman Dumitru Prunariu sustine necesitatea elaborarii unei rezolutii a ONU pentru luarea masurilor de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra. Afirmatia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc astazi la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN).

Prunariu, care este membru al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, sustine ca un astfel de document ar putea fi prezentat in fata Adunarii Generale a ONU in 2009. Potrivit acestuia, responsabilitatea luarii unor masuri de deviere a unor astfel de asteroizi sau alte masuri ce ar viza indepartarea sau distrugerea lor, trebuie luate de un for international cu responsabilitate maxima. "Asociatia a adunat o serie de personalitati internationale din diverse domenii care sa elaboreze un document si sa-l propuna spre analiza in anul 2009 Comitetului ONU pentru explorarea pasnica a spatiului atmosferic. Ulterior, acest comitet il va dezbate si il va analiza, si se doreste ca acesta sa devina baza unui document elaborat la nivelul Adunarii Generale ONU. Actul va impune niste reguli de urmat in abordarea acestui subiect pentru toti pamantenii, pentru toate statele lumii", a afirmat Prunariu, citat de Mediafax.

"Implicatiile la nivelul Terrei sunt majore. Indiscutabil, fata de alte dezastre naturale, un astfel de asteroid si impactul cu pamantul este previzibil cu ani inainte. Principala problema nu se pune referitor la viata pamantenilor, pentru ca acestia pot fi trimisi spre alte zone, dar implicatii majore sunt la nivelul infrastructurii terestre, industriale, sociale", a explicat primul roman care a ajuns in spatiul cosmic.

Primul pericol in 2035

Prunariu a spus ca probabilitatea ciocnirii cu un asteroid de dimensiuni mici, dar care sa provoace daune locale semnificative, este odata la 1000 de ani.

"Probabilitatea ciocnirii cu un asteroid de dimensiuni mari, peste o jumatate de kilometru in diametru, care poate sa duca la modificari majore ale climei la nivelul Terrei, la modificari majore in randul faunei, florei si supravietuirii oamenilor se produce odata la un milion de ani. Aceasta este probabilitatea, dar nu este perioada in care cu adevarat se poate intampla", a spus Dumitru Prunariu.

El a subliniat ca, in momentul de fata, se fac studii extinse asupra asteroizilor care pot prezenta un pericol pentru Terra. Un asteroid descoperit deja este Apophis, care, in 2029, va trece pe langa Pamant la 36.000 de kilometri, iar daca atractia gravitationala il va devia suficient, in 2035 ar putea chiar lovi Terra.

"Ritmul descoperirii unor astfel de asteroizi este exponential si peste cativa ani vom ajunge la concluzia ca Apophis este unul din sutele de asteroizi care pot prezenta un potential risc de ciocnire cu Pamantul", a mai subliniat Prunariu.

Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic numara peste 400 de membri.

Petrisor CANA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalioanele lui Cioroianu (4074 afisari)
 Ceausescu-jucator (3291 afisari)
 Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista (2366 afisari)
 Romanii au rupt pactul european (2022 afisari)
 Kylie Minogue si-a anulat turneul mondial (1862 afisari)
 Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe (490 afisari)
 Suspecti noi in cazul Elodiei Ghinescu (407 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (357 afisari)
 Basescu: Cele mai mari probleme in diaspora sunt create de etnia roma (338 afisari)
 Primarul Romei "pune gaz pe focul rasismului antiromanesc" (294 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01222 sec.