Ziua Logo
  Nr. 4079 de marti, 6 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Bush si Erdogan anunta intensificarea cooperarii militare in fata atacurilor PKK

Premierul Turciei acuza UE ca pune obstacole in calea aderarii tarii sale

Aflat in vizita la Washington, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Uniunea Europeana ca pune "obstacole" in calea aderarii Turciei. Declaratia oficialului turc a fost facuta in conditiile in care intr-un raport al Comisiei Europene se arata ca nu va exista nici o extindere decat pe termen mediu sau lung. Potrivit documentului, Turcia, care a inceput negocierile pentru aderare in octombrie 2005, a facut "progrese limitate" in domeniul reformelor in 2007. Pe de alta parte, dupa incheierea discutiilor de la Casa Alba, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, si presedintele american, George W. Bush, au anuntat intensificarea cooperarii celor doua state in fata atacurilor comise de rebelii kurzi impotriva Turciei.

De la tribuna Centrului pentru Studii Strategice si Internationale de la Washington, Recep Tayyip Erdogan a declarat ca "din pacate, exista niste bariere politice. Suntem tristi sa vedem ca ei (UE - n.red.) impun reguli noi, dupa ce jocul a inceput".

Anterior, Erdogan repetase ca tara sa este hotarata sa adere la Uniunea Europeana, care insa dezamageste asteptarile poporului sau. "Suntem constienti ca aderarea la UE este un proces indelungat, dar suntem hotarati si vom incerca sa obtinem aderarea", a spus el.

Erdogan, care a fost primit la Casa Alba de presedintele George W. Bush, facea aceste declaratii cu o zi inainte de publicarea unui raport al Comisiei Europene care afirma ca nu va exista nici o extindere decat pe termen mediu sau lung.

Potrivit proiectului de raport, Turcia, care a inceput negocierile pentru aderare in octombrie 2005, a facut "progrese limitate" in domeniul reformelor in 2007.

"Sunt necesare eforturi suplimentare, mai ales in domeniul libertatii de exprimare, al controlului civil asupra armatei si al drepturilor comunitatilor religioase nemusulmane", se arata in raport.

La finalul intrevederii, care s-a desfasurat ieri la Washington, intre presedintele american, George W. Bush, si premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, cei doi lideri au anuntat intensificarea cooperarii militare a celor doua tari in fata atacurilor comise de rebelii kurzi din Irak impotriva Turciei.

Presedintele Bush a anuntat de asemenea un nou parteneriat intre SUA, Turcia si Irak pentru a ameliora schimbul de informatii. Raspunzandu-i lui Erdogan, care a cerut SUA o actiune "concreta" in fata rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce lanseaza atacuri asupra Turciei pornind din nordul Irakului, George Bush a spus ca "primul pas consta in a asigura ca partajarea noastra de informatii este buna". "Informatii eronate inseamna ca noi nu putem sa rezolvam problema. Informatii bune, juste, livrate in timp real, utilizand tehnologie moderna, vor permite sa se faca mult mai usoara" lupta impotriva PKK, a subliniat presedintele american. Bush a indicat totodata ca administratia americana "intentioneaza sa mearga mai departe" cu ajutorul catre Turcia, mai ales asupra "chestiunilor de tranzit pe aeroporturi" si a "chestiunilor de bani".

Recep Tayyip Erdogan s-a aratat "fericit" la finalul intrevederii sale cu Bush, insa a refuzat sa precizeze daca Turcia isi va retrage cei 100 de mii de militari desfasurati de-a lungul frontierei cu Irakul, informeaza NewsIn. Administratia americana promite ca-si va oferi sprijinul pentru combaterea PKK, dar ii cere totodata Turciei retinere, de teama de a nu destabiliza una dintre putinele regiuni relativ calme din Irak. Erdogan pare sa repecte aceasta line trasata de Statele Unite, el declarand intr-un interviu publicat, ieri, in cotidianul italian "La Stampa" ca o operatiune a armatei turce impotriva rebelilor kurzi din Irak poate fi evitata, cu conditia ca Bagdadul sa ia masuri impotriva acestora.

Cu putin timp inainte de intalnirea dintre Bush si Erdogan, aproape 400 de kurzi au manifestat in fata Casei Albe scandand "Opriti invazia turca". "Vrem sa trimitem un mesaj clar presedintelui Bush pentru a nu aproba o invazie turca in Kurdistanul irakian", a declarat Isa Chalky, purtator de cuvant al Tennessee Kurdish Community Council.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalioanele lui Cioroianu (4074 afisari)
 Ceausescu-jucator (3291 afisari)
 Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista (2366 afisari)
 Romanii au rupt pactul european (2022 afisari)
 Kylie Minogue si-a anulat turneul mondial (1862 afisari)
 Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe (490 afisari)
 Suspecti noi in cazul Elodiei Ghinescu (407 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (357 afisari)
 Basescu: Cele mai mari probleme in diaspora sunt create de etnia roma (338 afisari)
 Primarul Romei "pune gaz pe focul rasismului antiromanesc" (294 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01207 sec.