Ziua Logo
  Nr. 4079 de marti, 6 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"The Wall Street Journal", reticent fata de masura expulzarii strainilor

Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe

Criminalilor romani din Italia, asemenea criminalilor italieni, trebuie sa le fie aplicata legea si tratati ca atare, iar a fi roman nu poate deveni dintr-o data o infractiune in Italia, arata "The Wall Street Journal". Persoanele care urmeaza sa fie expulzate trebuie sa primeasca un avertisment cu o luna inainte si au dreptul la recurs. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil sa expulzezi 20.000 de imigranti "imediat", asa cum cere Fini, respectand in acelasi timp legislatia UE. Deportari in masa ale unei minoritati umilite, daramarea mahalalelor unde aceasta traieste si demonizarea etnica in scopuri politice. Nu este vorba de Rusia lui Vladimr Putin sau de Zimbabwe, al lui Robert Mugabe, ci de Italia zilelor noastre. In urma unui val de crime violente comise de romani, guvernul italian vrea sa dea impresia ca face ceva. Desi criminalii trebuie pedepsiti, afirmatiile dure facute de politicieni despre deportarea a zeci de mii de cetateni UE reprezinta o incercare regretabila de a conduce un val de sentimente anti-imigranti in crestere pe teritoriul european. Potrivit "The Wall Street Journal", citat de Rompres, exista un mare potential ca lucrurile sa mearga prea departe. Gianfranco Fini, liderul formatiunii Alianta Nationala, anti-imigranti, unul din aliatii fostului premier Silvio Berlusconi, a cerut " expulzarea imediata a 20.000 de imigranti", sustinand totodata ca partidul sau nu va sustine decretul de urgenta daca nu va fi facut mai dur. O directiva a UE din 2004, ce garanteaza libertatea de miscare a cetatenilor Uniunii in cadrul granitelor sale, permite expulzarea in anumite circumstante, explica "The Wall Street Journal". Acestea presupun ca respectiva persoana sa nu fie angajata sau in stare de a se intretine singura in timp de 90 de zile de la sosirea in tara gazda, plus ratiuni care tin de securitate. Legea este vaga, in special cand este vorba de clauzele financiare: ea nu permite in mod expres guvernelor nationale sa stabileasca "o suma fixa considerata ca "suficienta" pentru intretinerea unei persoane'" deoarece autoritatile locale dornice sa scape de imigranti ar putea abuza cu usurinta de o astfel de libertate.

"A fi roman nu poate deveni infractiune"

Legislatia europeana este destul de clara, totusi, in privinta drepturilor pe care le au imigrantii proveniti din statele membre UE. Decizia de a expulza o persoana trebuie bazata pe actiunile acesteia si nu pe "consideratii privind prevenirea generala" a infractiunilor. A fi roman nu poate deveni dintr-o data o infractiune in Italia, noteaza "The Wall Street Journal".

Mai mult, antecedentele penale nu constituie motive suficiente pentru expulzare. Trebuie sa existe alte motive pentru a crede ca persoana respectiva reprezinta "o amenintare autentica, actuala si suficient de serioasa" pentru securitatea cetatenilor. Persoanele care urmeaza sa fie expulzate trebuie sa primeasca un avertisment cu o luna inainte si au dreptul la recurs. Cu alte cuvinte, explica "The Wall Street Journal", este aproape imposibil sa expulzezi 20 de mii de imigranti "imediat" asa cum cere Fini, respectand in acelasi timp legislatia UE. Potrivit publicatiei americane, criminalilor romani din Italia, asemenea criminalilor italieni, trebuie sa le fie aplicata legea si tratati ca atare. Sa ne ferim insa de politicienii ambitiosi care incearca sa faca din acest caz o problema legata de nationalitate, conchide "The Wall Street Journal".

T.B.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalioanele lui Cioroianu (4074 afisari)
 Ceausescu-jucator (3291 afisari)
 Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista (2366 afisari)
 Romanii au rupt pactul european (2022 afisari)
 Kylie Minogue si-a anulat turneul mondial (1862 afisari)
 Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe (490 afisari)
 Suspecti noi in cazul Elodiei Ghinescu (407 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (357 afisari)
 Basescu: Cele mai mari probleme in diaspora sunt create de etnia roma (338 afisari)
 Primarul Romei "pune gaz pe focul rasismului antiromanesc" (294 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01213 sec.