Ziua Logo
  Nr. 4357 de miercuri, 8 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Un asteroid s-a aprins deasupra Africii

Un asteroid de numai cativa metri a intrat in atmosfera Pamantului deasupra Sudanului si a putut fi observat pe cer ca o dara luminoasa. El a deveni vizibil in nord estul Africii inainte de ivirea zorilor din ziua de marti, 7 octombrie, pe o traiectorie care se indrepta spre Marea Rosie. Anuntul a facut luni seara de cercetatorii de la Harvard si NASA, aceasta fiind pentru prima data in istorie cand oamenii de stiinta au putut face o asemenea avertizare in avans, relateaza AP.

Atunci cand au facut anuntul, astronomii au precizat ca este foarte putin probabil ca in urma intrarii in atmosfera planetei noastre, din mica piatra cosmica numita de cercetatori 2008 TC3 sa ramana fragmente care sa cada pe sol. Desi nu stiu cu exactitate cat este de mare si din ce este facut, expertii sustin ca asteroidul nu reprezinta niciun pericol pentru locuitorii din zonele unde este vizibil, el devenind, odata intrat in atmosfera, un meteor care ofera un frumos spectacol luminos celor care vor avea norocul sa fie in locul potrivit, la timpul potrivit. Dupa cu relateaza MSNBC, care citeaza SpaceWeather.com, printre norocosi s-au numarat si membrii unui echipaj olandez, al carui avion zbura la 750 de mile nautice de pozitia in care a fost prezisa producerea intrarii in atmosfera a asteroidului. "Din cauza distantei, nu a fost un fenomen de mari proportii, insa aceasta reprezinta totusi o confirmare a faptului ca un meteor lumios a fost vazut in directia prezisa", a explicat pe portalul citat meteorologul olandez Jacob Kuiper.

Asteroizi de mici dimensiuni lovesc Pamantul la fiecare cateva luni de zile, insa acesta este primul a carui traiectorie a fost descoperita inaintea observarii lui, fapt considerat un mare pas inainte in ceea ce priveste cercetarea obiectelor cosmice din apropierea Pamantului. "Aceasta este pentru prima data cand am putut prezice un impact", a subliniat Donald Yeomans, manager al programului NASA Near Earth Object, citat de AP. Obiecte de mici dimensiuni patrund in atmosfera terestra de doua-trei ori pe an, insa pana acum oamenii de stiinta nu au putut emite avertizari, a adaugat el. De aceasta data, cercetatorii au putut anunta impactul cu sase ore inainte ca acesta sa se produca. Asteroidul, avand un diametru estimat la intre unu si cinci metri a fost detectat pentru prima data cand se afla la o distanta cu putin mai mare de Terra decat Luna, precizeaza AP.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Felix opere incomplete (2262 afisari)
 Evolutia umana, la capat de drum (1950 afisari)
 Painea lui Tariceanu (1936 afisari)
 Hotie la contorul de gaz (1800 afisari)
 Care pe care (1481 afisari)
 Caderea titanilor  (4929 afisari)
 Salvati-l pe Catalin! (3306 afisari)
 Ghici cine este vedeta care tine mortis sa ne arate ca este "o viagra umana"? (3114 afisari)
 Ele sunt cei mai frumosi "barbati" din lume! (VIDEO) (2726 afisari)
 Dezinformare in presa rusa: Majoritatea fortelor politice din Romania opteaza pentru o apropiere de Rusia (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00959 sec.