Ziua Logo
  Nr. 4068 de miercuri, 24 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Guvernul isi va asuma luni raspunderea pe votul uninominal

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi proiectul de lege privind votul uninominal. Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe acest act normativ, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat, marti seara, decretul referitor la convocarea unui referendum pe aceeasi tema. Premierul a declarat ca Guvernul a luat aceasta decizie pentru ca senatorii si deputatii nu au urgentat dezbaterea proiectului aflat la Senat.

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a afirmat ca Executivul a trimis, astazi, Parlamentului proiectul de lege privind votul uninominal pe care isi va asuma raspunderea in fata Legislativului, actul normativ urmand sa fie discutat in sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere, programata pentru ora 13.30. Parlamentarii vor avea termen cinci zile pentru depunerea de amendamente la proiectul de lege, care pot fi sau nu acceptate de Executiv, dupa care premierul va prezenta in sedinta comuna a Camerelor legislative proiectul de lege, asumandu-si astfel raspunderea pentru acesta.

Conducerea liberala a decis, luni, ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pe legea votului uninominal.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca a semnat decretul de organizare, simultan cu alegerile europarlamentare, a referendumului pentru votul uninominal, in care cetatenii vor fi intrebati daca sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii sa fie alesi cu scrutin majoritar uninominal in doua tururi.

Conform articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Acelasi articol mai prevede ca Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care seful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, precizeaza Constitutia.

A.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tortionara (3336 afisari)
 Elodia si Traian Basescu (2658 afisari)
 Hitler, la Curtea Suprema (2634 afisari)
 Referendum absurd (2213 afisari)
 Victor Piturca: "Hagi patat, Sandu vinovat!" (2099 afisari)
 Ne asteapta o iarna blanda, cu zapada si temperaturi ridicate (1375 afisari)
 Italia: Politia din Padova a arestat 29 de romani (460 afisari)
 Basescu ar putea primi 1.800 de hectare in baza testamentului unui logofat (403 afisari)
 Italienii vor sa-i convingem pe romi sa nu mai paraseasca Romania (400 afisari)
 Armata turca a intrat in nordul Irakului (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01256 sec.