Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Orchestra Strauss Festival, bataie cu flori la sosea si artificii de Zilele Bucurestilor

Week-end de sarbatoare pentru locuitorii Capitalei: bucurestenii sunt invitati in centrul orasului sa petreaca de ziua metropolei in care traiesc, muncesc, invata. Pe 20 si 21 septembrie, Primaria Capitalei serbeaza Zilele Bucurestilor, la 549 de ani de la prima sa atestare pe un document semnat de Vlad Tepes, in 1459. Primarul general Sorin Oprescu tinteste momentul si cheama clasa politica la reconciliere. Din desfasuratorul evenimentului: Brian Adams canta gratuit In Parcul Izvor; Circul Globus scoate tigrii si elefantii in strada la Unirea; Teatrele joaca cu usile deschise; Centrul Istoric va rasuna de tarafuri; Orchestra Strauss Festival va concerta in Piata George Enescu.

"Sambata trebuie sa fie o zi plina, care trebuie sa le aduca aminte bucurestenilor sa fie mandri ca sunt locuitori ai acestui oras. Ii invit sa participe macar cu prezenta - de restul ne-am ocupat noi la Centrul cultural al municipalitatii. Avem in Centrul Istoric o parada cu 7 trasuri si de costume de epoca, care vor readuce baile cu flori de la sosea. Vom reconstitui strazile Smardan si Lipscani cu lustragii, sacagii, vanzatori de ziare si flori", a declarat Oprescu la conferinta de presa de marti.

Tot in zona istorica a orasului va fi un maraton de tarafuri - ale lui Nelu Ploiesteanu, Vasile Nasturica, Marian Stefan - Fanfara din Chietris etc, de la ora 11.00 pana la 22.00 in ambele zile.

Bryan Adams la Izvor, Von Carajan in Piata Enescu

De departe insa, atractia Zilelor Bucurestiului o va reprezenta concertul lui Brian Adams, ce va avea loc in Parcul Izvor, sambata de la 21.30 la 23.15. Acesta este primul spectacol dintr-un turneu pe care celebrul cantaret canadian il face in acest an. Pana la inceperea concertului, iubitorii de vals pot dansa - ori numai asista - la concertul Orchestrei Strauss Festival, ce va avea loc de la ora 19.30 in Piata George Enescu. De la ora 22.30, in acelasi spatiu va avea loc proiectia "Vienna Music Film Festival", avandu-l ca protagonist pe renumitul dirijor austriac Herbert von Karajan.

Teatrele - Mic, Odeon, Metropolis, Constantin Tanase, Bulandra, T.E.S. - vor avea spectacole "cu usile deschise", atat sambata, cat si duminica, de la ora 19.00.

Circul scoate tigrii la Unirea

In Parcul Unirii si pe Aleea cu fantani din bulevardul cu acelasi nume, Circul Globus va scoate in strada menajeria - Oprescu dand asigurari ca "tigrii vor fi in siguranta". Tot in acest spatiu vor avea loc spectacole ale minoritatilor - aromani, croati, rusi lipoveni, germani -, Opera comica - Mirandolina -, precum si ale teatrelor Masca si Tandarica, Fanfara 10 Prajini, Taraful D'Haidoux din Clejani, Grupul Iza, Fanfara din Vorona.

In Parcul Carol va fi organizat "Kartier 2008", un festival al "culturii urbane" din diferite zone ale Bucurestiului.

Pe toata durata festivalului, obiectivele arhitecturale, lacasurile de cult si monumentele Capitalei vor fi iluminate. De asemenea, teatrele din Capitala vor avea reprezentatii gratuite, in limita locurilor disponibile, in zilele de sambata si duminica, cu incepere de la ora 19.00.

RATB si metroul circula in noaptea alba

Potrivit edilului sef al Capitalei, in noaptea de sambata spre duminica, RATB va pune la dispozitia bucurestenilor 24 de autobuze, cate patru pentru fiecare sector destinate transportului cetatenilor care participa la eveniment. Sorin Oprescu a precizat ca exista discutii cu autoritatile Metrorex pentru prelungirea programului metroului.

Totodata, aproximativ 425 de politisti comunitari "sub acoperire" si un "numar impresionant de forte de ordine" vor participa la acest eveniment pentru a asigura ordinea si linistea publica, a mai spus Oprescu.

Un milion de euro plus sponsorizari

Intrebat cat costa organizarea Zilelor Bucurestiului, primarul general a declarat ca majoritatea banilor provin din sponsorizari, municipalitatea alocand pentru eveniment exact cat este prevazut in bugetul Capitalei pentru institutiile care participa la organizare. ARCUB are alocat pentru acest eveniment un buget de peste un milion de euro, iar Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiilor si Creatiei Populare a Municipiului Bucuresti, aproape 60.000 de euro.

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat solicitarea Primariei Capitalei de a amplasa, de Zilele Bucurestiului, 14 puncte pirotehnice pe acoperisul, terasamentul si curtea interioara a Palatului Parlamentului, fatada dinspre Piata Constitutiei.

Potrivit solicitarii Primariei Capitalei, cele 14 puncte pirotehnice vor fi amplasate atat pe acoperis (fatada dinspre Piata Constitutiei), cat si pe terasamentul si in curtea interioara a Palatului Parlamentului, iar focurile de artificii vor fi trase intre orele 00.15 si 00.45.

Evenimentul "Zilele Bucurestiului" este organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB-Centrul de Proiecte Culturale, si va cuprinde si Noaptea Alba, o manifestare internationala aflata la a doua editie.

Oprescu: "Un oras dezvoltat anarhic"

Primarul general Sorin Oprescu spune ca a refuzat sa "cosmetizeze" Centrul istoric - unde se desfasoara cele mai multe evenimente culturale -, pentru are "o ambitie personala": aceea de a termina refacerea zonei vechi a orasului. "Capitala implineste 549 de ani, si dorim sa reprezinte un moment de conciliere pentru clasa politica, mergand pana la directori de mari institutii culturale, indiferent de unde sunt de obarsie. Prezenta lor trebuie sa ii marcheze moral, dar sarcina principala va fi a noastra, aceea de a incerca sa jalonam o viziune pentru metropola. Bucurestiul s-a dezvoltat de multe ori anarhic, conceptia fiind a celor care de 15 ani au trecut prin functii de decizie", a precizat Oprescu.

Ontanu "tine" Zilele Bucurestilor in Parcul National

Primarul Neculai Ontanu organizeaza si el, de Zilelor Bucurestilor doua megaspectacole folk si rock in amfiteatrul "Mihai Eminescu" din Parcul National. Pe 19 septembrie va fi Folk Day, de la ora 18.00, cu recitaluri extraordinare sustinute de Mircea Baniciu, Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Maria Gheorghiu, Mircea Bodolan, Dinu Olarasu, Florin Sasarman si Ticsimarlene. Pe 20 va fi Rock Day, de la ora 17.00, cu formatiile Compact, Adi Manolovici Sindicate, Bucovina, Ura de dupa usa, Glissando, True Mind, Ashaena, Phenomenon. Intrarea este libera, informatii la www.centruleminescu.ro.

Magda SEVERIN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00501 sec.