Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tariceanu le cere senatorilor sa nu voteze modificarile Legii CNSAS

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a facut luni un nou apel senatorilor liberali, dar si reprezentantilor celorlalte partide parlamentare, sa nu voteze modificarile aduse de Comisia juridica Ordonantei CNSAS, prin care s-a redefinit notiunea de colaborator.

"PNL nu este de acord cu aceasta modificare (adusa in Comisia juridica a Senatului). Mai mult, am recomandat insistent membrilor nostri in Senat sa nu voteze in favoarea acestei modificari, care ar face ca eforturile PNL, care a fost promotorul Legii de organizare si functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si prin care am stabilit niste repere clare in ceea ce priveste definirea activitatii de informator al fostei Securitati, ar face ca aceste eforturi sa devina inutile si sa fie anulate", si-a reiterat Tariceanu apelul facut si vineri. "Mi se pare ca ar fi impotriva unei minime morale politice care ar trebui sa caracterizeze atitudinea tuturor partidelor politice din Romania. Invit si celelalte partide la un proces de revizuire a pozitiilor lor, la o analiza profunda, care sa nu permita rastalmacirea trecutului si spalarea pe ultima suta de metri a celor care au fost vinovati de crime impotriva concetatenilor nostri", a cerut liderul PNL, transmite NewsIn.

Tariceanu a amintit ca PNL "a avut extrem de mult de suferit in anii comunismului de pe urma prigoanei impotriva partidelor democratice", fiind unul dintre partidele ai caror membri au avut "foarte mult de patimit", justificand astfel ratiunile pentru care senatorii liberali nu pot vota modificarile aduse textului initial.

Senatorii juristi au decis, pe 9 septembrie, redefinirea notiunii de colaborator, printr-un amendament PSD (Ungureanu-Chelaru). Conform acestuia, colaborator este pesoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, coraborat cu alte probe.

De asemenea, senatorii au decis ca inaltii prelati si preotii nu vor mai fi verificati de CNSAS, iar fostii nomenclaturisti PCR nu vor mai fi asimilati colaboratorilor, eliminandu-se astfel o serie de prevederi din Legea accesului la propriul dosar si din ordonanta Guvernului emisa pentru a asigura continuitatea CNSAS dupa decizia Curtii Constitutionale care a declarat neconstitutional actul normativ care reglementa activitatea Consiliului.

Luni, 24 de organizatii non-guvernamentale si sindicate au solicitat participarea la dezbaterile din Comisia juridica a Senatului, criticand modificarile aduse de catre senatori ordonantei CNSAS.

Discutiile din Comisia juridica a Senatului ar urma sa fie reluate in cursul acestei saptamani, pentru ca apoi sa intre in dezbaterea plenului.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00420 sec.