Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Avocatii lui Voiculescu ataca si noua ordonanta CNSAS, iar procesul ar putea ajunge la Curtea Constitutionala

Avocatul lui Dan Voiculescu, Calin Zamfirescu, a cerut, marti, Tribunalului Bucuresti trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, motivand ca articolul 34 din Ordonanta CNSAS ar intra in contradictie cu alte articole din legea fundamentala, instanta urmand sa decida joi daca suspenda procesul.

In replica, reprezentantul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut un termen de 24 de ore pentru a depune dovezi impotriva cererii lui Voiculescu de sesizare a Curtii Constitutionale.

De asemenea, CNSAS a solicitat ca, pana la termenul viitor, sa depuna un act pe baza caruia instanta sa ia in discutie calitatea de colaborator al lui Voiculescu in contextul noii ordonante dupa care functioneaza Consiliul, avand in vedere ca legislatia privind CNSAS s-a modificat, iar procesul de pana acum s-a fundamentat pe documente intocmite pe vechile reglementari, transmite NewsIn.

CNSAS vrea ca instanta sa dea un verdict de colaborare cu fosta Securitate in cazul Voiculescu pe noua legislatie, potrivit careia doar instanta poate da un verdict in cazuri de colaborare cu fosta Securitate. Magistratii au respins, insa, cererea CNSAS privind discutarea calitatii de colaborator pe noua lege in acelasi proces, pe motiv ca marti era ultima zi cand aceasta putea fi depusa.

Cu alte cuvinte, CNSAS ar trebui sa deschida un alt proces pe numele lui Voiculescu privind calitatea sa de colaborator, asa cum prevede noua legislatie, in timp ce procesul care a inceput deja la Tribunal va avea in vedere doar contestatia presedintelui de onoare al Partidului Conservator impotriva deciziei date de Consiliu in 2006 in cazul sau.

La Tribunalul Bucuresti a inceput in august procesul in care presedintele de onoare al Partidului Conservator contesta verdictul primit de la CNSAS, potrivit caruia el fi fost colaborator al Securitatii, dosarul ajungand la aceasta instanta dupa ce tot avocatii lui Voiculescu au contestat legislatia CNSAS la Curtea Constitutionala.

Exceptiile invocate la Curtea de Apel in procesul Voiculescu de catre avocatul sau, deputatul Segiu Andon, au dus, in cele din urma, la schimbarea legii CNSAS. Astfel, dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. In prezent, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica, pana acum deciziile fiind luate de CNSAS.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00457 sec.