Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA

Aradeanul Victor Faur, acuzat ca a spart codurile si a intrat ilegal in sistemele informatice ale unor agentii americane, printre care NASA, a aparut in fata instantei de judecata. El a recunoscut accesarea unor servere, dar nu cu intentia de a provoca prejudicii, ci "din intamplare".

La a treia infatisare de la Judecatoria Arad, care a durat trei ore, instanta i-a adus la cunostinta aradeanului acuzatiile, fiindu-i citit intreg rechizitoriul, format din trei capitole, potrivit Mediafax. Victor Faur a recunoscut, astfel, accesarea serverelor unor agentii americane, dar a spus ca a facut-o din intamplare, fara sa stie cui apartin. Tanarul de 23 de ani a sustinut in fata instantei ca a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut in spatiul virtual si care ar fi din Constanta. El a spus ca barbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere si a primit datele de acces ale acestora. "Sustinea ca e serverul sau si am vrut sa-l ajut, iar abia ulterior mi-am dat seama ca ar putea fi vorba de un server NASA", a spus Victor Faur in fata instantei de judecata.

Aradeanul a mai povestit ca, pe baza informatiilor primite, a accesat de prima data serverul NASA, fara incercari de a sparge parole si fara a folosi programe pentru a forta accesul.

La solicitatea procurorului, aradeanul nu a stiut sa ofere informatii despre barbatul care i-ar fi pus la dispozitie datele de acces ale serverelor agentiilor americane. El a spus ca avea corespondenta cu acesta si ca se ajutau reciproc in chestiuni informatice si ca a dedus ca e din Constanta pe baza adresei IP pe care o utiliza.

Nu e de acord sa plateasca despagubiri

"A fost un joc virtual, o provocare si dorinta de a-l ajuta pe acest individ sa-si configureze serverul. Nu am avut beneficii materiale in urma acestor fapte si nu am stiut ca fac ceva ilegal", a sustinut tanarul de 23 de ani.

Victor Faur a spus ca nu e de acord sa plateasca niciun fel de despagubiri agentiilor americane, pe care considera ca nu le-a prejudiciat cu nimic.

La solicitarea procurorului, instanta a decis amanarea cauzei pentru 22 noiembrie, pentru a putea fi citate partile vatamate din afara tarii, fiind asteptate si dovezi pentru acuzatiile formulate. Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe Victor Faur (23 de ani), din Arad, pentru savarsirea, in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea 161/2003, in legatura cu accesarea neautorizata a unui sistem informational.

Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006 tanarul a accesat fara drept, in mod repetat, incalcand masurile de securitate, sistemele informatice apartinand agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy si US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere in retea. Ca urmare a accesului neautorizat in reteaua computerizata, inginerii si oamenii de stiinta americani au fost nevoiti sa comunice manual cu navele din spatiu, iar sistemele electronice au necesitat reparatii generale, potrivit anchetatorilor.

Tudor BORCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00515 sec.