Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Parlamentarii americani isi prezinta in premiera scuzele pentru sclavagism si nedreptatile comise asupra negrilor de-a lungul istoriei

Parlamentarii americani au prezentat marti seara primele scuze oficiale ale guvernului federal pentru "nedreptatea fundamentala, cruzimea, brutalitatea si neomenia" sclavagismului si segregatiei rasiale fata de negrii americani, informeaza AFP si AP, citate de Agerpres.

Textul, adoptat de Camera Reprezentantilor, "prezinta scuze negrilor americani in numele poporului american, pentru raul care li s-a facut" in baza legilor segregationiste cunoscute sub numele de "legile Jim Crow" si pentru "stramosii lor care au suferit din cauza sclavagismului".

Parlamentarii americani au afirmat de asemenea ca se angajeaza sa depuna eforturi pentru a indrepta "consecintele persistente ale sclavagismului si segregatiei".

Parlamentarul democrat Steve Cohen, initiatorul acestui text, a salutat adoptarea sa. "Este un moment istoric in lupta in curs pentru drepturile civile in aceasta tara, si sper ca aceasta legislatie va putea servi pentru inceperea dialogului asupra problemelor rasiale si egalitatii pentru toti", a afirmat el intr-un comunicat.

Sclavagismul a fost in mod oficial abolit in SUA abia in 1865. Fostul presedinte Bill Clinton si-a exprimat "regretele" pentru rolul SUA in comertul cu sclavi si actualul presedinte George W. Bush a calificat sclavagismul ca fiind "una dintre cele mai mari crime din istorie", insa pana astazi nu au existat scuze oficiale din partea autoritatilor americane.

Legile "Jim Crow" au fost in mod oficial abolite in 1964 prin legea privind drepturile civile, "Civil Rights Act", care interzice orice forma de discriminare in locurile publice.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00454 sec.