Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Deversarile de apa de la barajul Stanca-Costesti ameninta localitati din Romania si Republica Modova

Autoritatile centrale si locale din cele doua tari au dispus evacuarea mai multor sate si comune din avalul barajului de pe Prut

Premierul Calin Popescu Tariceanu a ajuns, miercuri dimineata, in zona complexului hidroenergetic Stanca-Costesti, impreuna cu ministrul Mediului, Attila Korodi, si cu ministrul Internelor, Cristian David, urmand ca sedinta de Guvern, programata pentru ora 10:00, sa inceapa cu o intarziere de cateva ore.

Membrii Guvernului sunt insotiti de secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Lucia Varga si de experti in domeniul hidrotehnic.

Prefectura Iasi a dispus, marti seara, evacuarea a cateva sute de persoane din localitatile din zona. Conform reprezentantilor Prefecturii, a fost intocmit un plan de evacuare, care cuprinde trei zone cu risc de inundatii, Trifesti - Sculeni, Sculeni - tutora si tutora - Gorban, fiind vizate aproximativ 14.000 de persoane. Momentan, Prefectura a evacuat aproape 2.600 de oameni din prima zona de risc, respectiv din localitatile Trifesti, Lunca Prut, Vladomira, Sendreni, Frasuleni, Bivolari, Probota si Sculeni, relateaza NewsIn.

Potrivit Directiei Apelor Prut, din acumularea Stanca-Costesti au inceput, marti seara, deversari cu un debit de 850 mc/s, in conditiile in care 15 localitati din imediata apropiere a Prutului pot rezista la un debit maximum de 750 mc/s. Din acest motiv, autoritatile iesene au fost atentionate sa inceapa evacuarea si din cele sapte localitati din a doua zona de risc, insumand circa 6.000 de persoane, lucru care nu a fost dispus inca de prefectul Marius Bodea.

Cresterea volumului de apa din lacul de acumulare de la Stanca-Costesti pune in pericol mai multe localitati din sase raioane din Republica Moldova. In aceste conditii, armata a inceput evacuarea oamenilor si a bunurilor acestora. Conform ultimelor date, din cauza cresterii volumului de apa in lacul de acumulare Stanca-Costesti de pe raul Prut exista risc de inundatie in localitatile din raioanele Rascani, Ungheni, Nisporeni, Leova, Hancesti, Cantemir.

C.STOLERU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00451 sec.