Ziua Logo
  Nr. 3742 de sambata, 30 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Tampenistan, domniile voastre...
...este o tara inventata, in a carei limba cuvantul "bu-u" are o importanta esentiala, la fel ca si "baclava", "shiva" si "mahatmagandhi", si unde se acorda titluri nobiliare, la fel de inventate, la schimb cu o mireasa pentru fiul sultanului. Tara pe care, in versiunea mult adaptata a "Burghezului gentilom" de la Nationalul bucurestean, o nascocesc doi baieti isteti, dar saraci (Claudiu si Costica, remodelati dupa cuplul stapan-servitor din piesa lui Moliere), pentru...   (300 afisari)
O precizare din Picardia
La intoarcerea din vacanta, aflu cu stupoare de zarva iscata pe marginea convorbirii mele cu ziarista Mihaela Spineanu, care a aparut in revista "Elle" din august 2006, in care pomenesc de articolul "Ce naste din pisica soareci mananca", aparut in "Scinteia tineretului" in noiembrie 1951 (inselandu-ma asupra titlului, il numesc "Printesa dolarilor") si a carui paternitate o atribui domnului Radu Cosasu.
Uimita sunt de asemenea de vehementa cu care a reactionat domnia-sa,...   (191 afisari)
Mahomed versus Mozart
-- Prima conferinta islamica din Germania * Autocenzura la Opera de Stat din Berlinca masura de contracarare a unor posibile atacuri fundamentaliste
Ministrul federal de Interne, crestin-democratul Wolfgang Schauble, a deschis miercuri la Berlin prima conferinta islamica din Germania, intitulata "Societatea germana si consensul valorilor". La conferinta au fost invitati 15 reprezentanti ai comunitatilor musulmane din Germania si 15 reprezentanti ai structurilor de stat. Conferinta...   (172 afisari)      4 comentarii
In memoriam Dan Goanta
A murit in aceasta noapte respectatul jurnalist Dan Goanta. Un om si un jurnalist de exceptie, care si-a pus amprenta asupra dezvoltarii unora dintre cele mai de succes emisiuni si publicatii din Romania. Decesul sau neasteptat a survenit in aceasta noapte la Spitalul de Urgenta, in urma unui accident cerebral.
Dan Goanta (n.1955) si-a descris singur astfel activitatea intr-un autoportret jurnalistic de la inceputul acestui an:
"Am trecut de la inginerie la jurnalism in...   (317 afisari)
     1 comentariu
Ca o carte buna
Tot mai densa si, deopotriva, mai incitanta revista "aLtitudini", ajunsa, iata, deja, la al saptelea numar, cel de pe septembrie a.c. Respectandu-si cu strictete blazonul din subtitlu ("cultura & societate"), lunarul condus de Ion Bogdan Lefter ne propune in 48 (!) de pagini un sumar extrem de bogat, din care nu lipesc "Cazul Mona Musca" (dezbatut polemic, dar cu o perfecta urbanitate, de Gabriel Andreescu, Mihaela Miroiu, C. Rogozanu), un dosar "Din istoria celui de-al doilea raboi...   (128 afisari)
Suflet cu probleme
Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici va redeschide seria Conferintelor Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti. Invitatul de maine (1 octombrie, orele 11.00), Sala Atelier, va vorbi "Despre suflet si problemele lui". Constantin Balaceanu Stolnici este un renumit om de stiinta, medic neurolog, pionier in domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie si Anatomie a Sistemului nervos si membru de onoare al Academiei Romane. Nascut in Bucuresti (6 iulie 1923), intre...   (138 afisari)
Stiri pe scurt
"Dezghet" in librarii
O intalnire a lui Mirel Bran, corespondent al ziarului "Le Monde" la Bucuresti, cu 24 de personalitati s-a transformat intr-o carte care incearca sa raspunda unor asteptari pe care le nutreste Capitala. Bucurestiul este nerabdator: sa faca lumea sa uite imaginile despre dictatura, mizerie si spaima; sa devina o capitala europeana autentica, odata cu intrarea Romaniei in Uniune, in 2007; sa descopere pe deplin democratia; sa-si faca auzite nenumaratele voci,...   (118 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tom Lantos - portret neretusat (3445 afisari)
 Tragedia din Darfur (3319 afisari)
 Tara Secuilor in Tara lui Papura Voda (3225 afisari)
 Stalinistii FRF (2555 afisari)
 Maior e finul lui Talpes (2057 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01432 sec.