Ziua Logo
  Nr. 3606 de vineri, 21 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Romanii de pretutindeni
»  
"Hristos a inviat" in Canada
Oriunde te-ai afla, multi dintre cei 12 milioane de romani aflati dincolo de actualele hotare ale tarii traiesc Zilele Pascale precum cei de Acasa, indiferent ca se afla in imediata apropiere a granitelor sau la mii de kilometri departare; ritualurile strabune si traditiile crestinesti ii aduna in familie, la biserica si-n locuri special alese, unde-si spun cu evlavie "Hristos a inviat!"- "Adevarat a inviat!"...
Cel mai adesea aflam de felul in care asteapta si apoi...   (18 afisari)
Sarbatoarea Pascala si sperantele noastre
Invierea Domnului se serbeaza in prima duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.
Dupa cum se stie, Pastele ortodox nu coincide intotdeauna cu Pastele catolic sau protestant, explicatia fiind urmatoarea: desi in anul 1923, la un congres tinut la Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe a hotarat sa renunte la calendarul Iulian si sa adopte calendarul Gregorian (sau calendarul Iulian modificat), totusi, data Pastilor se calculeaza...   (27 afisari)
Hristos a inviat...
Asa cum pamantului ca planeta i-a dat Dumnezeu puterea gravitatiei, adica acea inima de mama care cheama pe toata lumea sa o imbratiseze la sanul ei, tot asa Dumnezeu a dat timpului omenesc Invierea lui Iisus Hristos - o noua dimensiune cosmica a fiintei umane. Totul graviteaza spre lumina Invierii. Intunericul mortii este samanta putrezita din care iese victorioasa Lumina Vietii:"Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand"...
Indiferent in ce stare morala se afla...   (20 afisari)
In lumina Mantuitorului
Dupa marsul triumfal al intrarii Mantuitorului in Ierusalim, incepe pentru Acela - care si-a aratat dragostea fata de noi prin aceea ca, fiind pacatosi, pentru salvarea noastra - o saptamana a calvarului... Iisus prevazuse lucrul acesta cu mult inainte. El acceptase insa, voluntar, toate tribulatiile, cu taria dreptului fara de pacat si cu constiinta clara, ca El ispaseste pacatele altora - ale lumii intregi si nu exista o mai mare putere spirituala decat aceea de a suferi...   (11 afisari)
Invierea Domnului in poezia romaneasca
Invierea din morti a Domnului nostru Iisus Hristos este cea mai importanta, mai inalta si mai stralucitoare sarbatoare din tot calendarul crestin. Inainte de Invierea Sa, Domnul mai inviase din morti pe fiica lui iair, pe fiul vaduvei din Nain si pe Lazar. Acum, insa, este vorba de Invierea Celui ce-a spus despre Sine: "Eu sunt Invierea si Viata. Cel ce crede in mine, chiar de va muri, va trai" (Ioan XI, 25), chezasia invierii noastre, dupa cum marturiseste...   (97 afisari)
"Buna Vestire" intre nastere si colaps
Dupa ce prezinta intaii pasi ai Bisericii Buna Vestire, care la inceput avea 250 de enoriasi, astazi, la o comunitate romaneasca de zece ori mai mare, beneficiind doar de mai putin de o suta de membri, George Sava ajunge la anul 1972, cand, pe un teren cumparat de comunitate, se construieste actuala cladire a bisericii, dupa planurile arhitectului Michel Anastasiu, iar un deceniu mai tarziu, langa ea se construieste Casa Romana (devenita ulterior "sala parohiala"),...   (14 afisari)
Unde mergeti de Pasti?
La inceputul secolului XX, o sala de pe bulevardul St. Laureant a fost primul lacas unde romanii ortodocsi ajunsi pe meleaguri montrealeze mergeau sa se inchine si sa se intalneasca unii cu altii. Prima biserica, din lemn, a fost ridicata in 1912, pe strada Bruxelles, avand hramul Sfanta Treime.
In 1914, a fost infiintata prima corporatie religioasa romaneasca la Montreal. Patru ani mai tarziu, in 1918, se construia, pe strada Rachel, Biserica Buna Vestire. Desi intr-o locatie...   (29 afisari)
     2 comentarii
"Campuri" romanesti
Daca romanii-canadieni din Montreal si imprejurimi se mandresc cu bisericile, scolile, de duminica si Muzeul ARC de la "Campul Romanesc" de la Val-David, aflat in apropierea orasului, un fel de sat descris cu dragoste de initiatorul dr. Jean Taranu, in cartea "Amintiri animate" (Ed. Danubius, 2002), conationalii nostri aflati in spatiul anglofon Toronto iti vorbesc si te invita la "Campul Romanesc" de la Hamilton. Acolo sa vezi sarbatorirea Craciunului si a Pastelui!
Orasul...   (20 afisari)
Lacase de cult, de educatie si cultura
Asa e misia oricarei biserici. Mai ales a celor aflate in diaspora, trebuind sa slujeasca mentinerea identitatii nationale si sa-i sprijine pe romanii doritori sa-si aline sufletul cu traditiile si crezurile in care s-au nascut. La aceste comandamente raspunde perfect Biserica Sf. Nicolae, infiintata in 1994 si pastorita de catre preotul profesor Cezar Vasiliu, initiatorul revistei parohiale "Calea de lumina" si a Scolii de limba romana, infiintata din necesitatea...   (28 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Scornicestiul fara Ceausescu! (1341 afisari)
 A aparut revista Spy (1289 afisari)
 Ingropaciunea crestineasca a lui Petru Groza (971 afisari)
 "D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie" (963 afisari)
 Groparii lui Panait (405 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01713 sec.