Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Un brasovean si-un elvetian la Ateneu
Aflat pentru prima data in Romania, elvetianul Emmanuel Siffert - dirijor principal al orchestrelor European Chamber Opera (Londra), Orchestra Simfonica Aosta (Italia) si Swiss Chamber Orchestra (Elvetia) - va dirija, azi si maine, concertele simfonice din Sala Mare a Ateneului Roman, incepand cu orele 19.00. Solistul ambelor concerte va fi pianistul brasovean Horia Mihail (foto), iar programul celor doua seri cuprinde lucrari de Wagner, Schumann si Brahms.
Tanarul...   (9 afisari)
Poezie, muzica, dans la TIAV Gallery
Marti 31 ianuarie, la TIAV Gallery din Bucuresti, de pe strada Vasile Lucaci nr. 117, a Fundatiei Societa Club UNESCO, intr-un decor neostentativ, modern, a avut loc o inspirata intalnire a poeziei Corneliei Maria Savu cu muzica semnata de compozitorii Mihaela Vosganian, Irinel Anghel si Andrei Kivu si cu straniile ritmuri coregrafice ale Lilianei Iorgulescu.
Inainte de toate, se cuvine sa precizam ca TIAV Gallery, care a luat fiinta recent (noiembrie 2005),...   (13 afisari)
     1 comentariu
O carte pe zi
Calatori si turisti
Rareori se intampla ca o carte sa intruneasca sufragiile criticii si ale publicului, sa ajunga in randul celor mai bine cotate opere in acelasi timp in care a devenit un best-seller de circulatie internationala. Acesta a fost cazul romanului "Ceai in Sahara", scris de Paul Bowles in 1949 (Editura Humanitas, 2005, traducere de Alex. Leo Serban), a carui notorietate a cunoscut un reviriment spectaculos dupa 1990, cand Bernardo Bertolucci a realizat o impresionanta...   (8 afisari)
Corespondenta din Germania
"Svabii imputiti" si politia lingvistica
Povestindu-mi, deseori, despre anii de scoala, bunica mea, nascuta in anul 1904, isi aducea mereu aminte de un singur episod. Elevele care frecventau scoala, intr-o manastire in care toate invatatoarele fusesera calugarite romano-catolice, erau obligate sa vorbeasca doar in limba maghiara. Nu numai in timpul orelor, in cursul carora toate materiile erau predate in limba de stat, adica in limba maghiara, introdusa treptat dupa...   (16 afisari)      6 comentarii
Samanta de scandal
Tabere culturale
In zilele din urma s-au reaprins focurile polemice pe una din chestiunile care au mai framantat nu de multa vreme lumea noastra intelectuala: taberele culturale. Daca e normal sa fim impartiti pe tabere ori nu e normal? Daca scriitorii cu pozitii importante in sistemul editorial exprima interese proprii ori raman intr-o deplina etica a interesului general?
Chestiunea n-ar avea, poate, prea multa relevanta daca in miezul "razboiului" n-ar sta intrebari inca...   (5 afisari)
     1 comentariu
Tineri regizori la Londra
Cristi Puiu, Napoleon Helmis, Ruxandra Zenide, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Catalin Mitulescu si Florin Iepan sunt tinerii cineasti care vor reprezenta, in perioada 2-5 februarie, tara noastra la cea de a treia editie a Festivalului de Film Romanesc de la Londra, a carui tematica este "tineri regizori".
In cadrul festivalului vor fi prezentate cele mai recente productii ale celor mentionati, dupa urmatorul program: * azi (2 februarie) - "Moartea domnului Lazarescu",...   (9 afisari)
Ce citeau romanii acum 68 de ani?
-- Casa de filme Paramount la Iasi (I)
In umbra tacerii, Doamne multe se mai petrec in oraselul nostru care de la un timp incoace a inceput sa-si scuture cenusa linistei sub care a stat ingropat din rugina vremii. Iata un fapt care iese cu totul din comun:
Pe o alee inghetata din targusorul nostru drag, pe care pasesc agale perechi inlantuite ce-si tes visuri si promisiuni, se strecoara prudent siluieta voalata pana in varful nasului si cu barbia ascunsa de frig...   (11 afisari)
     1 comentariu
Stiri pe scurt
"Afisul polonez" la Brasov
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, societatea poloneza a inceput sa priveasca afisul ca pe o forma de arta la fel de importanta ca pictura. Pe de o parte, existau afise politice propagandistice, de influenta sovietica, pe de alta parte, erau postere pe teme culturale, in special pentru filme. Artistul nu reda niciodata scene din film, in schimb recurgea la metafore vizuale. Acest mod de realizare s-a extins si in alte domenii. Curand aveau sa se puna...   (5 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01880 sec.