Ziua Logo
  Nr. 3523 de sambata, 14 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Manualul teroristului vitaminizat casnic
Exista cuvinte de care in ultima vreme facem exces. Din septembrie 2001, unul dintre aceste cuvinte, poate cel mai utilizat, este "terorism". Ce inseamna, totusi, terorismul? E el un "concept contestat", asa cum e, de pilda, democratia? Sau a devenit un termen-valiza, care acopera orice manifestare violenta anti-sistem? Despre lipsa de consistenta conceptuala a "terorismului" asa cum e el vehiculat in discursul public actual vorbesc, intr-un dialog unic (Giovanna...   (284 afisari)      1 comentariu
"Panorama filmului romanesc in... franceza"
Acesta este titlul selectiei pe care Institutul Francez din Capitala o va prezenta, incepand de luni (16 ianuarie), pana pe 29 ianuarie, la Sala "Elvira Popescu". Debutul panoramei i-a fost rezervat titratului film al lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu" (2005), cu Ioan Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Gabriel Spahiu (Premiul sectiunii "Un certain regard", Cannes 2005). Programul proiectiilor va continua, dupa cum urmeaza: * 17 ianuarie, orele...   (311 afisari)
O carte pe zi
Secolul high-life-ului idealizat
Dupa "Alfabetul doamnelor" si dupa eseul "Intoarcere in Bucurestiul interbelic", Ioana Parvulescu demonstreaza ca pasiunea ei pentru trecutele vieti de doamne si domnite, dantele vechi si obiceiuri desuete e inca productiva. "In intimitatea secolului XIX", aparuta la sfarsitul anului 2005 la Editura Humanitas, impinge cercetarea dincolo de limitele cronologice ale celorlalte volume, acolo unde documentele sunt mai putine si drumurile mai greu de gasit.
Cartea...   (97 afisari)
Acord cultural pentru romanii din Ungaria
Un acord cultural bilateral pe anul 2006 a fost semnat miercuri la Oradea intre Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bihor (DJCCPCN) si Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria.
Acordul cultural prevede in primul rand asistenta de specialitate si instruire a formatiilor artistice romanesti din localitatile ungare Apateu, Bedeu, Sacal si Gyula, care va fi asigurata de specialisti oradeni. Partea romana a recomandat...   (34 afisari)
"RetroVizoare", o carte virtuala aproape palpabila
Alex. Leo Serban, critic de film cu reputatie de imprevizibilitate, redactor al "Dilemei vechi" si realizator al emisiunii "Fotograme", si-a lansat joi, la Libraria Carturesti, un album de fotografie alcatuit in format electronic la Editura Liter.Net (editura.liternet.ro).
Cei carora festivitatea de decernare a premiilor "Cuvantul" li s-a parut un moment de mondenitate culturala ar fi trebuit sa fie, acum doua zile, in ceainaria de langa cinematograful...   (73 afisari)
Stiri pe scurt
Recital-foileton de chitara
Cunoscutul chitarist Maxim Belciug (foto) si-a propus sa ofere publicului meloman un recital in patru episoade care sa prezinte istoria si geografia instrumentului pe care Hector Berlioz il considera "o mica orchestra". Primul recital din seria celor patru intitulata "Chitara bate toba. Istorie si geografie" va avea loc maine seara (14 ianuarie), de la orele 19.00, in Sala Mica a Ateneului. Acompaniat de Gabriela Fara, percutionista a Filarmonicii "George...   (89 afisari)
     1 comentariu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Monique Urdareanu despre Elena Lupescu si Carol al II-lea (2944 afisari)
 Instrumentarul spionajului clasic (2207 afisari)
 Patriotism gastronomic (1611 afisari)
 Ma lepad de Satana! (779 afisari)
 CNI - o noua viziune asupra informatiilor (2) (579 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01152 sec.