Ziua Logo
  Nr. 3442 de sambata, 1 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
"Marele jaf comunist" la cinema
Alexandru Solomon: "Un film "noir" cu gangsteri intr-o tara comunista"
Documentarul lui Alexandru Solomon, selectionat si premiat in ultimii doi ani la cateva festivaluri internationale si difuzat deja de televiziuni importante, a intrat ieri pe marile ecrane din Bucuresti, la Hollywood Multiplex si Movieplex. Pelicula reface o "reconstituire", incercand sa gaseasca multiplele adevaruri din spatele unui jaf celebru din 1959, ai carui autori erau fosti demnitari...   (7 afisari)
O carte pe zi
Un absurd obisnuit, in cheie minora
Dumitru Crudu este, alaturi de Stefan Bastovoi, Alexandru Vakulovski sau Mitos Micleusanu, unul dintre cei mai promitatori scriitori ai tinerei generatii basarabene. Si-a facut studiile la Brasov si la Sibiu, a debutat ca poet ("E inchis, va rugam nu insistati", 1994) in Romania si, dupa trei volume de versuri apreciate de critica, s-a apucat de teatru. Este colaborator permanent la rubrica de teatru a revistei on-line "Tiuk!" (realizata de Dan...   (6 afisari)
Antisemiti, filosemiti, indiferenti
Editia pe luna septembrie a colocviilor revistei "Cuvantul", desfasurata joi in Sala presei de la Radiodifuziune si moderata de criticul literar Mircea Martin, a dezbatut o tema spinoasa din istoria romanilor si a evreilor deopotriva: aparitia "problemei evreiesti" in Romania, implicit (in)toleranta la romani. O asistenta numeroasa a ascultat-o pe profesoara si scriitoarea Marta Petreu glosand pe tema "articolului 7" din Constitutia romana, faimosul articol care...   (16 afisari)      6 comentarii
Jurnalul galeriilor
Retrospectiva Vasile Grigore
La mijlocul lunii septembrie s-a deschis la sala "Constantin Brancusi" din Palatul Parlamentului expozitia retrospectiva "Un artist al culorilor - Vasile Grigore - pictura si grafica". Sunt expuse lucrari diverse, realizate de la inceputul anilor '50 si pana astazi si preluate din colectia personala a artistului, imprumutate din colectii particulare si din cea a Muzeului National de Arta al Romaniei, precum si de la Muzeul "Vasile Grigore, pictor...   (106 afisari)
S-a stins Ion Vasile Serban
Ieri s-a stins din viata criticul si teoreticianul literar Ion Vasile Serban.
Nascut in 1942, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti din 1966, fondator in 1998 al departamentului de "Studii europene", pe care l-a condus pana in acest sfarsit de septembrie, Ion Vasile Serban a fost un reputat specialist in teoria si sociologia literaturii, contribuind prin cursurile si prin scrierile sale, catre sfarsitul anilor '70 si de-a lungul anilor '80, la relansarea...   (31 afisari)
Ce citeau romanii acum 68 de ani?
Humor
Judecatorul. - Ce motive a avut sotul d-tale ca sa te bata?
Femeia. - Motive n'a avut, dar a avut un ciomag.
l * *
Intre sot si sotie
Sotul. - Cum iti place noul nostru contabil?
Sotia. - Un tanar foarte simpatic.
Sotul. - Si eu cred tot la fel, de aceia l'am concediat.
l * *
La tribunal
Judecatorul. - De ce ai spart casa de bani de la directorul tau?
Inculpatul. - Credeam ca voi gasi ceva acolo.
l * *
Pretentii neintemeiate
Sotia ( plangand...   (4 afisari)
     8 comentarii
Stiri pe scurt
Literatura romana in Suedia
In cadrul editiei 2005 a Targului international de carte de la Goteborg, inaugurata pe 28 septembrie, pe langa invitata speciala, Lituania, Institutul Suedez (pe al carui model a fost creata la noi Fundatia Culturala Romana, actualul Institut Cultural Roman) a invitat la randul sau doua tari: Ucraina si Romania. Din partea tarii noastre sunt prezenti poetii Denisa Comanescu si Mircea Dinescu si criticul literar Luminita Marcu. Pentru cei trei a fost alcatuit...   (18 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Paul Goma - intre Belleville si Bucuresti (774 afisari)
 Banii Romaniei in interesul Rusiei (221 afisari)
 "Reincadrarea" lui Paul Goma (125 afisari)
  Jurnalul galeriilor (106 afisari)
 Biserica contribuie la reasezarea Romaniei in Europa (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01233 sec.