Ziua Logo
  Nr. 3344 de joi, 9 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
"Cartea de piatra" a lui Ioan Flora
"Ma plimb prin Arpino, cautand locul unde sa fie postat poemul sapat in piatra, cum as cauta loc pentru propriu-mi mormant": cuvinte scrise de poetul Ioan Flora in mai 2004. Avea sa moara cu opt luni mai tarziu (in februarie 2005), lasand in literatura romana o opera de exceptie si un mare gol.
Orasul Arpino, regiunea Latio, cetate a Pelasgilor (la 100 km de Roma), datand de 3000 de ani, asezat pe coline, in forma de harpa, inecat intr-o vegetatie de o mirifica...   (7 afisari)
Parul Ariadnei
Pini si maslini, castani, palmieri, eucalipti, oleandri,
smochini apasati de rod, ciorchini grei de glicina,
Arcul triumfal, zidurile ciclopice ale cetatii
sfartecate de istorie.
Ploaia de ieri.
Apus de soare peste sapte dealuri,
peste sapte ori sapte secole
de tinerete fara voluptatea mortii.
Pelasgi, Samniti, Romani, templu lui Saturn,
umbra lui Marcus Tullius
ca un fir de jeratic
din parul Ariadnei.
Se bate ora sapte in clopotul de-arama
al bisericii Sf.Anton.
Il Cavalier d Arpino.
La...   (2 afisari)
Premii si nominalizari
Gala Premiilor APTR 2005
Marti 8 iunie, seara, la Hotel Intercontinental din Bucuresti, a avut loc editia a 15-a a Galei Premiilor Nationale de Televiziune acordate de Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania (APTR).
Juriul, alcatuit din realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin, documentaristul Sorin Iliesiu, regizorii Dan Necsulea si Dan Pita, criticii de film Manuela Cernat si Calin Stanculescu si scriitorul Nicolae Breban, a acordat urmatoarele premii:
* Marele...   (27 afisari)
O carte pe zi
Excentricul H. Bonciu si literatura "pornografica"
H. Bonciu (1893-1950) a fost unul dintre scriitorii cei mai "ciudati", mai atipici din literatura noastra interbelica. Despre biografia sa contradictorie si excentrica se stiu relativ putine lucruri. Puternic influentat de expresionismul austriac inca dinaintea primului razboi mondial, cand frecventa boema artistica a Berlinului si Vienei, nu s-a afiliat nici uneia dintre gruparile literare din epoca. In anii '20 a publicat eseuri,...   (54 afisari)
In dezbatere
Cu plugul prin Uniunea Scriitorilor
O data la patru ani, cand se apropie alegerile sale interne, Uniunea Scriitorilor din Romania devine subiect de presa. E bine? E rau? Cum doi scriitori fac trei partide, unii vor zice ca e bine, altii ca nu e. In orice caz, in ultimii ani USR a functionat fara birou propriu de comunicare cu publicul. Ce sa fi comunicat daca n-a avut dezbateri interne? Trebuia sa aiba? Poate ca da, din moment ce acum, inaintea noilor alegeri, se aud voci radicale...   (7 afisari)
ZIUA si replica
Nota privind articolul domnului ing. Sorin Buliga despre Brancusi*
Sunt profund impresionat de pasiunile ce le exercita opera lui Brancusi in Romania si pe buna dreptate: sculptorul fiind mai mult o absenta (in afara monumentului de la Targu Jiu) in spatiul romanesc, aceasta produce o serie "infinita" de frustrari si fantasme. Parisul si America l-au descoperit pe Brancusi, l-au ajutat si l-au pretuit inca din anii 1910-1915. Dar nu acesta-i subiectul notei mele de astazi. Privitor...   (9 afisari)
Stiri pe scurt
-- Micul Montmartre macedonean
Aproximativ 180 de lucrari de pictura si grafica, realizate de copii in cadrul Festivalului Micul Montmartre din Bitola, organizat in fiecare an in Republica Macedonia de catre Studioul de creatie "Sf. Chiril si Metodiu", sunt expuse, incepand de azi (9 iunie, orele 17.30), la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Capitala. Festivalul international de arta plastica pentru copii "Micul Montmartre din Bitola", ajuns la cea de-a XXIV-a editie, reuneste...   (3 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fiul ratacitor in cautarea lui Iosif Constantin Dragan (2076 afisari)
 Un portret: Sergiu Cunescu (306 afisari)
 Carol Dichiu: "M-am retras pentru ca sunt scarbit!" (156 afisari)
 Wandering son is looking for Iosif Constantin Dragan (155 afisari)
 Disputa presedintelui Basescu cu ziaristii (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01208 sec.