Ziua Logo
  Nr. 3327 de vineri, 20 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Carti-obiect la Timisoara
De-a lungul acestei luni, Centrul Cultural francez din Timisoara a organizat un ansamblu de manifestari culturale asezate sub semnul cartii. Nu - insa - un salon sau un targ "de specialitate". Conceptul proiectului a fost interdisciplinar: o carte se citeste, dar se si priveste, ceea ce inseamna ca ne putem imagina si "fuziunea" dintre dimensiunea ei textuala si cea vizuala. E ceea ce, intr-o anumita traditie a artelor plastice ale ultimelor decenii, se numeste "carte-obiect"....   (5 afisari)
Corespondenta de la Cannes
Wim Wenders revine cu un star-personaj de western
Fara indoiala, printre cineasti, europeni asteptati ani la rand sa revina la Cannes, in competitia pentru Palme d'Or, numele lui Wim Wenders a fost cel mai mentionat la editiile precedente. Iata ca, in 2005, cineastul german - care astazi traieste intre Los Angeles, New York si Berlin, poposind si la Hamburg, unde este profesor la Bildende Kunste - ne propune o poveste emotionanta despre reintoarcerea unui star de western...   (2 afisari)
O carte pe zi
Eu, libertinul
Oricat de mare ar fi recunoasterea de care au parte in tarile de adoptie, multi dintre scriitorii romani plecati, in vremea comunismului, in exil sunt macinati de o dorinta secreta, de a carei realizare depinde, parca, desavarsirea carierei lor: aceea de a-si vedea opera tradusa si publicata in Romania.
De curand, doi scriitori de limba germana, Herta Müller si Catalin Dorian Florescu , si unul de limba engleza, Andrei Codrescu, au vizitat Romania pentru a-si...   (11 afisari)
In dezbatere
Cum sa se imparta banii pentru carti?
-- Punctul de vedere al unui editor
In 2004, 27 de miliarde de lei au fost impartiti, sa recunoastem, cu generozitate de Ministerul Culturii si Cultelor editurilor din Romania. Si toata lumea a fost nemultumita, si cei care au primit, si cei care au fost uitati. Proceedele birocratice, chinul intocmirii fiselor de calcul si antecalcul al costului cartii, controlul demential al Curtii de Conturi transforma acest instrument de sprijin al culturii...   (1 afisare)
3 plus 1
In holul somptuos al Palatului Sutu din Bucuresti a avut loc vernisajul unor artisti reuniti intr-o formula itineranta inedita. Astfel, Ligia Podorean-Ekstrom, artista indelung exersata in descifrarea si asimilarea acuarelei, o zona a plasticii care si-a cam pierdut maestrii, a venit din Suedia (tara in care a emigrat din 1977), impreuna cu alti trei artisti greci. Cu initiativa si cu pasiune, Lidia Podorean-Ekstrom a infiintat de-a lungul anilor cursuri private, predand arta acuarelei...   (19 afisari)
Actuale
Povestirile lui Raymond Carver
Cine traieste in Romania nu prea are timp sa se plictiseasca. Inundatii catastrofale, accidente dupa accidente, cutremure, e drept mai putine, conferinte nationale cu discursuri, acuze, priviri piezise si vinovate, puseuri de tensiune, pe scurt aventuri psihologice si omenesti demne de Shakespeare (o zona de comploturi asumate extrem de intensa...), aventuri cu pompe, cu Sulfine ("Nu am primit nici o oferta..."), Rovana ("Regatul de Jos...   (5 afisari)      1 comentariu
Stiri pe scurt
-- Un suedez la Bucuresti
Autorul "Raului", suedezul Jan Guillou, isi anunta cititorul de la bun inceput ca "ce se petrece in carte nu este rodul unei imaginatii bolnave, ci redimensionarea literara a unui fragment de realitate: Jan insusi, ca adolescent, a stat in centrul acestui turbion al violentei pe care puterea noastra de reprezentare il refuza ca real". Romanul urmareste evolutia adolescentului Erik intre14 si 17 ani, in doua etape - mai intai anul final petrecut la gimnaziul...   (2 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sacalul lui Talpes a razbit prin santaj (470 afisari)
 Podurile nimanui (427 afisari)
 Basarabenii i-au scris lui Basescu (172 afisari)
 Spaga pe fata (150 afisari)
 Cutremure prognozate online (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01918 sec.