Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Cannes 2005
-- A 58-a editie a Festivalului de film de la Cannes * Cristi Puiu, invitat in familia selecta a "autorilor de cinema"
Nici o editie a Cannes-ului nu seamana cu alta. Si asta din doua pricini bine stiute: festivalul rezuma spuma valorilor dintr-un an si, cum nici un an nu seamana cu precedentul, selectia isi conserva unicitatea; in al doilea rand, cu fiecare noua editie, in satul cinematografiei mondiale creste numarul prezentelor, al filmelor si, desigur, al manifestarilor. Cateva exemple...   (4 afisari)
Mona Musca cere demolarea salii de sport din Lancram
Dupa ce a dispus, in urma avertismentelor publice, un control al Comisiei de Monumente la Lancram, unde constructia unei sali de sport (din programul Adrian Nastase) obtura vizibilitatea mormantului lui Lucian Blaga (netinand, astfel, seama de dorintele sale testamentare), ministrul Culturii si Cultelor a cerut ieri administratiei locale din Sebes (de care apartine Lancram) demontarea si reamplasarea noii cladiri, ridicate fara avizul MCC.
In...   (5 afisari)
     1 comentariu
O carte pe zi
Texte si ilustratii interzise minorilor!
Limbajul erotic, ba chiar efectiv pornografic, se poarta in poezia si in proza ultimilor ani, cu efecte foarte diferite: uneori iese literatura bunicica; de multe ori - mai degraba proasta; si rar de tot - de excelenta calitate.
Distinctiile tipologice pot fi inmultite. Se indeletnicesc cu productia de texte "sexuale" autori mai juni (multi) si altii mai copti (putintei!). Limbajul folosit e cand frust (mai ales), cand rafinat - si poate ca...   (47 afisari)
"Re:publik": film, muzica si cultura urbana
Zilele acestea se difuzeaza primul numar al unei noi reviste, intitulate, glumet si polisemantic, "Re:publik". Adica "referitor la public" (in grafia din antetele de corespondenta electronica), dar si "republica", probabil intr-un sens ironic-metaforic, de "republica" a culturii zilelor noastre, langa titlu fiind trecute trei domenii de interes: "film:muzica:urban". Publicatie "glossy", aparuta in excelente conditii grafice si cu un layout inventiv, aproape...   (8 afisari)
Un nou concurs de dramaturgie
Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara si Ministerul Culturii si Cultelor anunta lansarea primei editii a Concursului National de Dramaturgie.
Lucrarile vor fi trimise intr-un plic cu adresa: Concursul National de Dramaturgie, Ministerul Culturii si Cultelor, Sos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, cod postal 011342. In interiorul plicului se va introduce un altul, mai mic, pe care va fi scris titlul piesei si care trebuie sa contina coordonatele autorilor.
Concursul...   (10 afisari)
In dezbatere
Actorul migrator si regizorul ambulant
Teatrul romanesc se confrunta cu o problema grava de identitate structurala, care ii afecteaza in primul rand valoarea si, in al doilea rand, impactul. Lipsa unor repertorii de directie, a unor proiecte care sa marcheze si sa individualizeze o stagiune, a unor regizori interesati de formarea trupei (regizorul angajat ar trebui, teoretic, sa aiba acest rol) sunt tot mai puternic resimtite, iar efectele dispersarii actorilor sunt vizibile in arhitectura...   (3 afisari)
Stiri pe scurt
-- Zilele Carl Filtsch
In Venetia, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, se incheie azi (11 mai) "Zilele Carl Filtsch, compozitor si pianist", eveniment care a debutat luni, 9 mai. Sub deviza "Carl Filtsch si vremea sa" au conferentiat Ioan Aurel Pop, directorul Institutului Roman de la Venetia, cu lucrarea "Transilvania si spatiul carpatic - interferente culturale din prima jumatate a secolului XIX"; muzicologul Vasile Tomescu si-a ales ca subiect "Carl Filtsch si...   (22 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01211 sec.