Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
»  
puncte de vedere
Non olet pecunia
Pascu Balaci este un autor excentric (nu numai pentru ca locuieste la Oradea unde practica, nu fara succes, avocatura, fiind, poate, prin pasiunea pentru literatura, o figura aparte a baroului bihorean), dar si pentru ca trece cu usurinta de la drama la comedia istorica. El debuteaza, dupa Indelungate amanari si ocoluri, pe scena Teatrului National din Iasi gratie directorului Ioan Holban si a regizorului Ovidiu Lazar care, nu de putine ori, au atras atentia, prin...   (21 afisari)
Iolanda MALAMEN in dialog cu: ADRIANA BABETI
-- "... cand tara arde e bine sa se mai pieptene cate o babuta..."
Iolanda Malamen: Profesor de literatura comparata la Literele din Timisoara, redactor la revista "Orizont", alaturi de Cornel Ungureanu, conducator al fundatiei "A Treia Europa", coordonator al unor antologii, autoare a patru volume (Bataliile pierdute, Dilemele Europei Centrale, Arahne si panza, Dandysmul. O istorie), co-autoare, impreuna cu Mircea Nedelciu si Mircea Mihaies, a unui roman...   (39 afisari)
Cartea saptamanii de Alex. StefAnescu
Parfum de teatru
Horia Garbea a venit parca in literatura romana din alta literatura. Vesel si lipsit de griji, sociabil, el scrie din placere versuri si eseuri, piese de teatru si povestiri, cronici literare si romane. Mereu in verva, inventiv si inspirat, face risipa de talent literar, ratand sansa de a fi un mare scriitor in schimbul bucuriei de a-i incanta fie si numai pentru cate o clipa pe cei din jur.
Faptul ca nu agita un program estetic ca pe un steag...   (5 afisari)
ZIUA literara va recomanda
Romanul ca aventura a spiritului
Autor de teatru, scenarii radiofonice, versuri, povestiri, eseuri, coautor al impozantei Filozofia greaca pana la Platon, Cristian Tiberiu Popescu e, inainte de toate, un foarte interesant prozator: Fetele (1997), Caruta cu copii (1999), Micul arbore Sephiroth (2000) si, acum in urma, Closca cu puii de aur sunt carti complexe unde naratiunea structureaza diverse paliere tematice (istorie, mitologie, istoria mentalitatilor si a religiilor,...   (49 afisari)      1 comentariu
diligenta cu luneta
* Daniel SUR (sociolog, poet, dramaturg, eseist): Draga Daniel, textul dvs. intitulat "A treia cale" ar putea vedea lumina tiparului, nu atat pentru noutatea abordarii unei teme obsesive, batatorite, de identitate culturala, cat pentru a etala inca o fateta din profilul autorului care sunteti. Dupa lectura din cenaclul U.S. si aparitia in Z.l. cu prezentarea (stenica) semnata de dl Mircea Martin, cred ca e de datoria foii sa va sustina in continuare, pe cat se poate in toate...   (13 afisari)
Odiseea cotidiana
De mai bine de un deceniu, Nichita Danilov a intrat in plutonul poetilor optzecisti care nu doar cocheteaza cu genul epic, ci contribuie efectiv la revigorarea prozei contemporane. Grupul poetilor-prozatori a devenit tot mai compact in ultimii ani, langa Mircea Cartarescu inscriindu-se Liviu Ioan Stoiciu, Gabriel Chifu, Adrian Alui Gheorghe, Liviu Antonesei, Gheorghe Izbasescu, Gellu Dorian, Traian Stef, Radu Sergiu Ruba, Aurel Pantea (adaugand dramaturgul Matei...   (4 afisari)
   (11 afisari)
poeme
DAN MIRCEA CIPARIU
-- reportaj despre tsunami
 
camasi negre si o trattoria cu bonetele calcate in picioare
cand in Sicilia nu s-a descoperit nici-un manuscris otravitor
nici un tratat despre semiotica
ci numai si numai disperarea din ochii mamei
ca isi va cravasa si isi va palmui trecutul
ca mine acum
in timp ce dau o ultima forma salatei de pui cu orez
si scrisorilor pe care nu am chef sa le trimit celor ce ma asteapta
daca stii geografie si ai 12 ani poti scapa de tsunami
dar...   (52 afisari)
   (8 afisari)
Lucian PERTA Parodie
-- GEORGE VULTURESCU
Poeti si pictori la crisma lui Huma cu o mie de usi
(ZIUA literara, nr. 138)
Cand l-am vazut instalat in nord in orasul acela
aparut de sub varul peretilor unui sat mai mare,
am stiut imediat ca va deveni manivela
culturii si el stia si martorii spun ca pe fiecare
poet si pictor il convoca in ev-mediul odaii
de la Directie, fostul Inspectorat, intru consultare.
"Nu e bine, spunea, nu e bine" si cutitarii Nordului
ii talmaceau limba si ii sintetizau spusele
in...   (4 afisari)
   (57 afisari)
SILVIU GHERMAN
-- ALICE
(fragment)
Televizorul, aflat in spatele meu, spunea ca Viena e sub ape, calculatorul afisa mesaje care ma excitau, iar radioul canta o melodie populara. Nu aveam timp sa opresc televizorul si radioul, pentru ca mesajele excitante curgeau regulat si cereau raspuns. Vocea groasa a cantaretei de la radio slobozea triluri, crainicul de la TV era zguduit de o tuse.
Asa am cunoscut-o pe Sgsdgff. A spus ca numele ei adevarat mi-l va dezvalui cand ne vom intalni fata in fata. Dupa...   (13 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01590 sec.