Ziua Logo
  Nr. 2838 de luni, 13 octombrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
»  
puncte de vedere
Criticul terorist
Un reformator al teatrului european tiparea la Bucuresti, in 1934, un volum de interpretari critice intitulat Nu, in care pulveriza figuri marcante ale literaturii romane de la Ion Barbu la Arghezi si Camil Petrescu. Iconoclastul Eugen Ionescu avea sa recidiveze un an mai tarziu aplicand aceeasi metoda asupra patriarhului literaturii franceze intr-un savuros eseu intitulat Viata grotesca si tragica a lui Victor Hugo, considerand, ca si Jean Paulhan, predecesorul...   (7 afisari)
interviu
Alexandru Condeescu
-- "Nu critica este intr-o anume defensiva, ci institutia ei"
Iolanda MALAMEN: Draga Alexandru Condeescu, o simpla insiruire a trudei tale zilnice nu da intreaga masura a ceea ce faci. Esti un critic literar neobosit in a-si inventa noi si noi activitati, cu o energie intelectuala aproape atipica. Critic literar, istoriograf, cronicar literar, prefatator de editii, alcatuitor de editii, director al revistei "Manuscriptum", director al Muzeului Literaturii Romane, eseist...
Alexandru...   (7 afisari)
   (11 afisari)
Ovidiu GLIGU
***
astept o gasca alba mare cat un bombardier
sa-mi aduca ceva bun
pentru ea scriu si citesc imi tai unghiile
si visele: zilnic e mai reala
(tacerea, deschisa o singura data in tine,
isi ia zborul si n-o mai poti prinde...)
printre blocuri norii rosii in orice directie
acelasi loc gol orizontal-aramiu
sunt o tara mica am un singur locuitor,
copiii inteleg semnele mele
mimez deci exist, sunt o tara calda
o pasare migratoare ma va umbri
"vino cand vrei" se spune cu amandoua mainile...   (1 afisare)
diligenta cu luneta
* Dorin MURESAN (Cluj-Napoca): Reveniti cu poemele pentru cenaclu, in selectia dvs.
* Dana FODOR (e-mail): "Va mai trimit niste versuri calde, acum scoase din cuptorul cu microunde al capatinii mele. Or fi bune? Or fi arse?" Chiar arse pe alocuri, unele sunt grozave, ca acestea: "... amintiri cu miros de teracota incinsa/ pe care doarme o gutuie deznadajduita". Daca ati mai surdiniza, totusi, "vesnica cearta" pana la o tonalitate mai putin paroxistica, ar fi un efort supraomenesc...   (11 afisari)
Ziua Literarava recomanda
-- George Gana
melancolia lui Eminescu
Editura Fundatiei Culturale Romane, 2002
"Intr-un fel de autoportret de atelier intitulat Singuratate, Eminescu a schitat decorul obisnuit si a sugerat starea de spirit in care se naste poezia lui, indicand si sursa ei primordiala. O masa de brad, o lampa si o soba in care palpaie focul ce favorizeaza reveria, vrafuri de carti: cadru auster, izolat de lumea din afara prin perdelele lasate." Demersul critic al profesorului George Gana...   (4 afisari)
Concursul National de Poezie Aurel DUMITRASCU editia a X-a
Concursul National de Poezie Aurel DUMITRASCU isi propune sa debuteze in volum un tanar poet de valoare.
Manuscrisele - volum bine constituit, 60-80 pagini - vor fi expediate, in doua exemplare, pana la data de 18 noiembrie 2003, pe adresa: ASOCIATIA CULTURALA CONTA, Strada Privighetorii, Bl. B. 12, Ap. 1., Piatra Neamt, cu mentiunea "Pentru concursul Aurel Dumitrascu". Manuscrisele vor fi insotite de o fisa personala a concurentului: nume,...   (5 afisari)
Onirism si experimentalism
Lectura articolelor teoretice ale lui Leonid Dimov si Dumitru Tepeneag consacrate, la sfarsitul anilor saizeci, onirismului estetic, confirma faptul ce departe de a fi doar un avatar epigonic al suprarealismului, asa cum cred inca unii, miscarea onirica s-a integrat organic intr-un fenomen innoitor mai amplu, marcand, in epoca amintita, emanciparea liricii romanesti de sub paradigma, deja revoluta, a modernismului. Astfel incat probabil ca nu gresim afirmand...   (174 afisari)
Povestiri cu final neasteptat
Anamaria Beligan este o buna cunoscatoare a vietii emigrantilor, ale caror tormente le transforma intr-o proza care ar putea fi socotita comportamentista daca nu ar face scurte, dar percutante ocoluri prin imperiul obsesiilor, prin hatisuri onirice si "absurdisme" tinand de specificul lumii contemporane, traumatizant postmoderna sau cum vrem sa-i spunem. Propria-i experienta, coroborata cu atentia optimizata prin studii (a absolvit regie film in Romania,...   (23 afisari)
Lucian Perta
-- Parodii
Cornelia Maria SAVU
inventar feminin sau autoportret
la persoana a doua
(ZIUA literara, nr.66/2003)
doamna dominand peste oglinda
incepe sa vada:
inca pregnanta e emblema poeziei
inca are forme
si oameni de zapada
totem in alb stau gata de colinda,
inca se poate fara anestezie,
ademenind cuvant,
sa scrii macar
cinci carti de poezie
se poate,
poate fi o aventura,
merita sa incerci,
dar totul poate fi si in zadar
fiindca, asa precum ne-nvata
clasicii greci, in toate exista...   (3 afisari)
"SPERANTA CEA DE SUS"
In cadrul proiectului "Arta poetica", RADIO ROMANIA CULTURAL va invita sa urmariti miercuri, 15 octombrie 2003, cu incepere de la ora 17.00, spectacolul de poezie si muzica "Speranta cea de sus", dedicat celor 25 de ani de pontificat al Papei Ioan Paul II, cel care a numit Romania "gradina Maicii Domnului". Pregatit in colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti, spectacolul de muzica si poezie "Speranta cea de sus" va fi transmis in direct de postul national...   (4 afisari)
Iulia ARGINT
Iulia Argint (n. 1979) este studenta in anul al patrulea la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Fragmentul din volumul Malkuth citit de autoare in cenaclu a impresionat la lectura prin implicarea unor mecanisme obscure ale ambiguitatii, explorate mai ales de catre prozatorii de descendenta kafkiana. La un prim nivel simbolic, se deceleaza imediat o perspectiva cabalistica ce orienteaza tendentios derularea evenimentelor narative. Apoi, la al doilea nivel, tesatura textului...   (18 afisari)      1 comentariu
Dumitru Tepeneag
-- Cateva idei fixe si tot atatea variabile
(fragmente)
Nu mi-e atat de usor sa prezint grupul oniric, demersul sau teoretic, istoria lui, scurta dar agitata si rau inteleasa, cu toate implicatiile ei politice, inconsecventele si esecurile. In primul rand pentru ca istoria asta e cat de cat si a mea. Esecurile, de asemenea.
Cand l-am intalnit pe Leonid Dimov, in 1959, eram inca departe de perioada zisa "a dezghetului". Primele semne ale destalinizarii, care in Romania incepuse destul...   (51 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Onirism si experimentalism (174 afisari)
 Dumitru Tepeneag (51 afisari)
 44. O seara istorica. Sentimentul de Tepeneag (23 afisari)
 Tentativa esuata a PSD Constanta de blocare a privatizarii Regiei de Apa (19 afisari)
 Caini interzisi in China (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02396 sec.