Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
»  
puncte de vedere
O R L poetului
Printre multele lucruri pe care am a le reprosa istoriei postdecembriste, unul ma irita cu deosebire: supravietuirea fara rost, sub o alta denumire, cea de directii judetene pentru cultura, culte si patrimoniu national, a fostelor comitete judetene pentru cultura si educatie socialista. Vinovat de aceasta perpetuare a unor structuri comuniste, a unor adevarate gauri negre (black holes) care infuleca la nesfarsit, din foarte putinii si jigaritii lei alocati de toate...   (1 afisare)
Interviu
Lucia VERONA
-- "In aceste conditii, mantuirea se amana"
Iolanda Malamen: Draga Lucia Verona, cineva ma intreba nu de mult de ce sunt mai multe poete decat prozatoare. Nu am facut niciodata o statistica de acest fel si habar nu am de ce ar exista aceasta disproportie, intru slava poeziei... Ai putea (ca prozatoare) sa dai totusi o explicatie?
Lucia Verona: Draga Iolanda, cred ca nu mi-am pus niciodata problema asta. Sau nu asa. In general, sunt mai multi poeti decat prozatori, fara deosebire...   (4 afisari)
lectia de anatomie
Hamsun
Aveam douazeci si unu de ani. Rataceam prin provincii si prin orasul Bucuresti. Incepusem mai multe scoli, renuntasem pe rind. Ai de gind sa termini vreuna? Da! Cind? Nu stiu! Ce nu-mi convenea uitam cu placere si folos. Colorez cu doua zicale: taiam frunza la ciini dar nu bateam apa-n piua! Nici performanta in sport nu mai faceam. Eram de tot indragostit si pacatos nestatornic. Mai munceam, pe ici, pe colo. Citeam pe rupte. Asta, da! Nu imi trecea prin cap sa fac literatura....   (4 afisari)
remember
|N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU
Poet in Aproape sonete (1969), Discurs impotriva metodei (1971), Poeme mecanice (1973), Gradina de iarna (1980), Scene de vanatoare (1981), Camera alba (1982) si Starea provizorie (1984), publicist in Fotografii fara retus (1984) si Convorbirile de joi (1988), figura marcant a boemei literare din Bucurestiul anilor '70, Ion Draganoiu s-a stins, recent, la exact saizeci de ani. Chiar daca a scris in primul rand poezie, insirand influente evidente din Ion Barbu...   (41 afisari)
Ziua Literara va recomanda
-- Eugenia TARALUNGA
Mici unitATi de percepTie
Editura Muzeul literaturii romane, 2003
O poezie izvorata dintr-un narcisism fundamental. Fara a discuta daca narcisismul ar fi sau nu conditia primara a poeziei, nu putem sa nu remarcam privirea intoarsa gales de poeta spre propriul Eu, nu doar pentru a-l transa in "mici unitati de perceptie" a ceea ce-l inconjoara spre a-l defini, dar si fiorul de mandrie intima desprins din aceasta contemplatie. Coperta ce aduce aminte...   (21 afisari)
   (3 afisari)
Tutti frutti
Nu voi continua (neaparat) sa citez fragmente din poezia tInara (vezi nr. trecut al ZILEI literare), pentru ca lucruri muuult mai importante Imi distrag atentia catre alte evenimente din presa culturala si literara In special.
* In Romania literara, nr. 21, se cere remarcata "corespondenta de la Cannes" din pagina 23, cu titlul: "Ciao, Federico!". Scrisul dnei Eugenia Voda, caci d-sa semneaza, reuseste mai mult ca niciodata sa se muleze pe obiectul sau, devenind la fel de cinematografic,...   (1 afisare)
Ceea ce oamenii nu vor sa afle
In lirica lui Valeriu Mircea Popa "poezia obiectelor" se imbraca in aburii unei jubilatii domoale, care se naste din sentimentul empatiei cu toate lucrurile si cu toate fapturile, iar perceptia minimalista devine un franciscanism sui generis, semn al reintegrarii in cosmic. Subiectul liric are capacitatea de a se deschide in fata semnalelor ce vin dinspre lucruri, este sensibil la limbajul spatiului, concretizat in veritabile afluvii de energie imaginativa...   (4 afisari)
   (3 afisari)
cronica cenaclului
37. Editie speciala. La "ruperea pisicii"
Nimic, dar nimic nu anunta dramatismul discutiilor din aceasta editie Euridice, dedicata si ea, ca atatea altele, poeziei. Un dramatism altfel de cum ne obisnuise ceea ce s-ar putea numi strategia criticului-mentor in existenta de un an a cenaclului U.S. Pe scurt, miercuri s-a dezavuat (transant, cu argumente) o atitudine ce tinde sa devina stare de fapt. E stare de fapt, pozitia celor mai noi scriitori fata de literatura romana de pana...   (14 afisari)
Lucian Perta Parodii
-- Valeriu Mircea POPA / O vioara rosie
(Ziua literara, nr.54/2003)
legile poeziei sunt afisate intotdeauna
intr-un oras care se respecta
la panoul cu furnici si oglinzi
din fata primariei
tinut sub cheie
de un portar cu ciorapi de piele
orice persoana, chiar si o femeie,
are posibilitatea directa
de a se informa
si dreptul de a produce acele
scanteieri ale spiritului numite versuri
numai ca furnicile, e drept, nu toate
ci numai cele foarte tinere,
dat fiind faptul ca, se stie,
fara...   (2 afisari)
   (5 afisari)
Domnica DRUMEA
-- Atat imi amintesc
Domnica Drumea (n. 1879) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Desi s-a format in ambianta cenaclului de orientare "fracturista", condus de Marius Ianus, discursul ei poetic se deosebeste de acela al congenerilor psihotizati de propriul eu, prin atitudinea mai grava a instantei autobiografice; aceasta gravitate subiacenta se manifesta mai ales la nivelul continutului ce-si abandoneaza subiectul narcisiac in favoarea rasfrangerii realiste...   (23 afisari)
Simona-Grazia DIMA
S-a nascut in Timisoara, la 7 octombrie 1958, unde a facut studii universitare filologice (engleza-romana). In prezent lucreaza la Muzeul Literaturii Romane. Este poeta si eseista colaborand la majoritatea revistelor literare. A publicat urmatoarele volume:
Ecuatie linistita, Albatros, 1985; Diminetile gindului, Facla, 1989; Scara lui Iacob, Hestia, 1995; Noaptea romana, Arhipelag, 1997; Focul matematic, Eminescu, 1997; Confesor de tigri, Axa, 1998; Ultimul etrusc, Augusta, 2002;...   (8 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02566 sec.