Ziua Logo
  Nr. 2630 de luni, 10 februarie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
»  
Mircea A. DIACONU
Horia Garbea. Razbunarea teatrului
Teatrul, o cenusareasa?! Sa recunoastem ca nu e aceasta o judecata chiar izolata printre critici, teoreticieni si creatori, desi admitem ca forta inauguratoare a teatrului caragialean a iesit, fie si dupa o suta de ani, la iveala, ca, de asemenea, inovatiile in interpretarea teatrului sau au fost realizate mai intii nu de exegeza literara, ci de indraznete perspective regizorale. Nu incepem intimplator acest succint comentariu despre teatrul...   (3 afisari)
Octavian SOVIANY
-- Labirintul interpretarii
Fireste, Alexandru Ecovoiu nu este un teolog, iar romanul sau, Sigma, nu isi propune, catusi de putin, sa fie tratat de dogmatica. Astfel incat povestea scriitorului care plasmuieste poves-tea lui Mentor, personaj croit parca din stofa Marelui Inchizitor al lui Dostoievski si insufletit de fervoarea intunecata a Antichristului nitzschean, a carui "ura de Hristos" se nutreste din aspiratia de a reinstaura credinta in "Dumnezeul adevarat" trebuie privita...   (4 afisari)
cronica cenaclului
24. In fine, seara cu doi prozatori
Miercuri, 5 februarie. 18h15. Sala Oglinzilor, o idee mai animata ca-n alte seri. O idee mai mult. O fi din cauza ca se citeste proza, nu poezie? Mai bine sa nu stim. In hol, taclalele de incalzire, tigarile, fumul. June aspirante (gimnaziste) vor parerea criticului amfitrion despre impulsul lor creator. Mai trimiteti, cere criticul. Discutiile cat-decat exersate "la o pipa" se transfera lent intre sobrietatea oglinzilor. 18h30. Asistenta continua...   (11 afisari)
Lucian Perta Parodii
-- Florin Iaru
Florin cel mic
(Ziua literara, nr. 40/2003)
Dragul tatii, nu te-am uitat,
care uitare sper ca nu te caracterizeaza
nici pe tine, dar nu pricep ce ti-a casunat
pe cuvinte de te-ai apucat,
om cu mintea treaza, sa scrii
si vii asa in poezie ca spargatorul
atomic de gheata "V.I.Lenin".
Oare nu ti-am explicat eu cand te treceam strada,
putin cate putin,
ca numai printr-o minune
ajungi la cea mai inalta fictiune
si cum minuni nu se mai intampla,
vei incarunti la tampla
spargand...   (1 afisare)
LA RADIO ROMANIA CULTURAL "INEL CU ENIGMA" - SPECTACOL MUZICAL
- LITERAR DUPA OPERA POETICA A LUI MIHAI URSACHI
In poemul-manifest Navigatorul sau Balada literaturii, Mihai Ursachi - un nume de referinta al poeziei romanesti contemporane, primul laureat al premiului national de poezie Mihai Eminescu isi formuleaza o transparenta profesiune de credinta: "Literatura o fac autorii de literatura, poezia o fac poetii. Din ce o fac? Ii priveste. Iata unul dintre sarmanele mistere ale vietii... Misterul...   (8 afisari)
Ioana Baetica
Ioana Baetica (n.1980) a terminat Facultatea de Litere din Bucuresti. Acum trei ani i-am ascultat o proza quasiporno, citita in cenaclul condus de Marius Ianus. Se intitula "fisa de inregistrare" (publicata in revista Fracturi, nr.1, ianuarie 2002) si transcria naturalistic scene sexuale, cu o acribie anatomica frizind obscenitatea. In textele de acum, prozatoarea a renuntat aproape total la "poietica" sexualista, desfasurind o scriitura pudibonda, atenta insa la reactiile viscerale...   (13 afisari)
Alexandru Ecovoiu
Alexandru Ecovoiu s-a nascut in Bucuresti, pe 3 noiembrie 1943. Primele incercari literare se petrec in timpul liceului. In volum, publica Fuga din Eden (1984, editura Albatros). Apoi, la aceeasi editura, Calatoria (1987); volumul cuprinde doua romane de mici dimensiuni. Urmeaza romanele Saludos, la editura EST (1995) - Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Observator München, si Statiunea (1997, tot la editura EST) - Premiul Academiei Romane. Publica la editura Cognitum...   (7 afisari)
   (7 afisari)
Interviu
Horia Garbea
-- "Este cunoscuta lipsa de respect a societatii fata de creator"
Iolanda Malamen: Esti unul din spiritele cele mai percutante ale unei generatii de scriitori ale carei caracteristici sunt o mare disponibilitate culturala, putere de sinteza si o luciditate remarcabila. Cum a inceput aventura scrisului tau?
Horia Garbea: Multumesc pentru aprecieri.. Spiritul percutant e o chestiune de temperament. Cat despre generatie, sigur ca traim un timp al luciditatii si ne adaptam. Am inceput...   (6 afisari)
puzzle
Literatura si banii
Imi propun sa abordez aici - ca si cum m-as arunca in apa rece gheata a unui rau iarna - un subiect delicat, "impur", de granita: raportul dintre literatura si bani. Si voi incepe abrupt, fara precautii, printr-o asertiune categorica: in literatura romana a momentului au loc experiente scriitoricesti indraznete, demne de toata atentia, literatura noastra de azi este, asadar, vie, interesanta; exista insa o problema cruciala a acestei literaturi, una singura, dar capabila...   (1 afisare)
Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda:
-- Marius Ianus
Ursul din containar
Vinea, 2002
Legenda titlului: In cartierul Racadau din Brasov coboara ursi care In iernile grele scotocesc In ghenele de gunoi dupa mIncare.
Doua situatii. Prima: 1977, Bernard-Henry Lévy Il intervieveaza pe Roland Barthes care spune: "Eu nu tratez teme politice In mod direct, "pozitii politice". Si asta pentru ca nu reusesc sa fiu excitat de politica si pentru ca la ora actuala un discurs care nu e excitat nu...   (23 afisari)
Diligenta cu luneta
Sanziana Cotoara-Mucica (Bucuresti): Am primit poemele si scrisoarea in care, la 18 ani, inca eleva la un liceu din Capitala ("a carui identitate nu o voi dezvalui"), va scrutati cu o ingrijorare care ne tulbura. Nu e cazul sa dramatizam defel. Cred ca aveti "geniul inimii", o minte deschisa, curajul de-a privi lucid lucrurile, realism in intelegerea lor, plus acele rabufniri de "romantism" care va dau tot farmecul din lume. Contati pe inzestrarea asta (cred ca se cheama caracter)...   (10 afisari)
Tutti frutti
In aceasta saptamIna, despre texte bine scrise si despre obiectul scrisului lor. Voi fi meticuloasa. Voi stabili criterii. Si le voi aplica. Partial. CIt despre linistea si facilitarea lecturii domniilor voastre, preaiubite cititor si (mult) prea gratioasa cititoare, fiti pe pace, In acest cocktail nu voi fi malitioasa, nu voi ironiza si voi spune transant (sau verde-n fata, aici se poate continua mult mai plastic, iar paremiologia nu-i tocmai punctul meu forte) ce-i de bine si ce-i...   (5 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Un soi de Bratianu-Cartof (136 afisari)
 Festival National "Iuliu Merca" la Cluj (46 afisari)
 Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda: (23 afisari)
 Forta militara americano-britanica din Golf (19 afisari)
 Sarlataniile baronului moldav (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02445 sec.