Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-11-03

Comentarii: 21, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-11-02 21:44:47

PSD VA ESUA CA SI SOCIALISMUL REGIMULUI COMUNIST

PSD VA ESUA CA SI SOCIALISMUL REGIMULUI COMUNIST
Cine se aseamana se aduna ,iar aschia nu sare departe de trunchi.
Iata cuvinte populare intelepte pentru a intelege de ce o formatiune provenita din vechiul PCR,cum spune poporul isi poate schimba ca lupul parul dar naravul BA.
Nu o sa am pretentia de a fi exhaustiv dar exista cauze evidete. Sa le enumeram: DOGMATISMUL Socialismul real comunist pretindea ca are in marxism-leninism o conceptie care poate explica totul,toate fenomenele trecute,prezente si viitoare si in toate domeniile. Culmea a fost carticica lui Mao sau cursul scurt al Istoriei Partidului Comunist(bolsevic) al URSS. De fapt cetatenilor nici nu li se servea marxismul autentic ci un surogat agreat de Stalin sau Mao. Dar o teorie nu poate fi vesnica si ea mereu se adapteaza realitatii.Ori marxism-leninismul nu se discuta ci se APLICA in viziunea conducerii monarhice adoptate de comunism(secretarul general era practic pe viata si daca se putea continua fiul sau-vezi Coreea de nord sau ceea ce vroia ceausescu cu fiul sau) Acest dogmatism a fost nimicitor pentru socialism care treptat s-a desprins de evolutia istoriei stiintelor,a practicilor moderne. Exemple: GENETICA era o stiinta burgheza inventata de 2 calugari(Morgan si Mendel) iar Cibernetica o stiinta capitalista facuta pentru a exploata clasa muncitoare.Dupa multi ani de ramanere in urma treptat,ca mare favoare au acceptat aceste stiinte,in timp ce lumea capital?ista evoluase mult. Tehnologia industrializarii lui Ceausescu prin achizitionare de tehnica depasita din Occident gratie conceptiei ca tehnologia moderna desfiintaza clasa muncitoare a dus la falimentul economic

NOMENCLATURA Desi se folosea cuvantul tovaras si democratie grupul conducator era format dintr-o casta inchisa de conducatori pe viata care locuiau in vile si palate,se aprovizionau preferential in timp ce omul simplu murea de foame Nu ma voi mai extinde acum dar toate acestea au dus la pierderea contactului cu realitatea,decadere economica,lipsa de atractie pentru socialism mai ales la noile generatii. Ambitia de a conduce un partid unic,obsesia de a nu pierde puterea a dus la crearea organelor represive de tip Securitate,NKVD etc.pentru asa zisa fericire care o vedeau in viitor sacrificau milioane de oameni,ii ucideau,ii varau in lagare de concentrare.Statul socialist zis,devenise o organizatie criminala,organiza crima chiar si prin spitalele de psihiatrie. Omul asa zis liber era filat,avea dosar,propaganda era unica si obsesiva,plictisitoare si unde inceta efectele ei intra securitatea. Daca este nevoie vom reveni.

Se discuta mult in Romania despre refacerea Polului social in politica romaneasca. E o discutie necesara, pentru ca, asa cum se spune, un sistem politic e ca o masina. Are nevoie de o ideologie din care sa-si extraga partea pragmatica. Are nevoie de forte care sa stimuleze competitia si creativitatea, dar si de forte care sa tina partea celor care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt lasati sau incurajati sa fie competitivi ori creativi.
Din pacate, conversatia despre renasterea social-democratiei se poarta, ca de obicei, in jurul persoanelor. Ea este despre gaunosenia lui Nastase, superficialitatea lui Geoana, ipocrizia lui Iliescu, fripturismul lui Ponta si lipsa de pregatire a Dacianei Sarbu. Desi detalii importante, mai ales cand explica fapte politice, nu pot epuiza problema. Criza social-democratiei nu este una a persoanelor, ci a ceea ce exista (sau lipseste) din capetele lor. Social-democratia are nevoie nu numai de oameni, ci si de idei. Desigur, documentele PSD sunt pline de vorbe: solidaritate sociala, egalitate, protectie sociala. Sistemul social-administrativ ce a iesit insa din mana social-democratilor nu are nimic in comun cu aceste cuvinte. In el, oamenii nu se considera tovarasii, ci, in cel mai bun caz, dusmanii celorlalti.

Egalitatea la toate nivelurile (educatie, ingrijire medicala, justitie) ramane doar o fraza de dansii inventata, cum spunea poetul. Exista insa social-democrati care ar dori o Romanie diferita. Una in care vorbele inseamna ce spun. Daca sunt insa seriosi, ei trebuie sa gaseasca imediat cai de rezolvare a celor trei importante probleme sociale romanesti.
-In primul rand, lipsa de egalitate a sanselor in mai toate domeniile vietii sociale.
-Doi, deficitul de solidaritate sociala locala si nationala.
-Trei, indiferenta politicienilor centrali fata de descentralizarea administratiei locale.

Solutiile pentru aceste discutii nu pot sa fie insa teoretice sau retorice.

In educatie, pesedistii trebuie sa militeze ferm pentru desfiintarea imediata a claselor de copii de privilegiati care au umplut scolile publice, ca intreprinderile-capusa ce au supt seva companiilor de stat.
Aceste clase deturneaza fondurile de educatie comune din scoli, si asa sarace, pentru a rasfata copiii protipentadelor locale.
Pana cand ele nu dispar nu se poate vorbi de egalitate de sanse in educatie.
In administratie trebuie un plan national de investitii in drumuri, sisteme de apa si canal in majoritatea comunelor tarii.
Acestea, in schimb, trebuie impinse sa fie mai active in administrarea fondurilor locale, in paralel cu descentralizarea politiei si a administratiei locale, ce trebuie scoase de sub tirania prefecturilor si a Ministerului de Interne.
O social-democratie a secolului 21 nu poate fi numai declarativa, ea trebuie sa fie si una a faptelor.

Acum este clar unde s-a ajuns.Tariceanu cu Geoana,sau Tarigeoana,in limbajul usual de astazi, folosesc pomenile electorale pentru a obtine voturi,in contrast cu dl.Presedinte care,enunta un principiu imbatabil,bani contra reforma.
Tarigeoana nu cunoaste acest limbaj si se sperie ca educatorii cer 50% marire a salariilor,cum nu se cere in nici o tara.
Dar de unde vin ei? Cei peste 19 ani in care au guvernat(PSD si PNL) nu au vazut ca majoritatea profesorilor sunt salarizati cu 200 Euro.Este normal ca profesorul german cu 3000 euro sa accepte 10%(300 euro) dar cel de la noi,cu 10% obtine 20 euro(adica 230 euro salar).
Unde au fost Tari-Geoana de nu s-au sesizat ca cu 200 euro se moare de foame,de sunt asa de mirati de indrasneala profesorilor.

Cu un PNL dominat de bogati,oligarhi,cu un PSD dominat de baroni si moguli nu vom avea nici social-democratie dar nici program social a unui partid de dreapta(PNL) care demult nu mai este partid liberal,ci o strutocamila socialista a bogatilor,ambii rupti de realitate.
Grevele profesorilor doar developeaza ceea ce se observa mai greu,ruptura de politici sociale si a PNL si a PSD.Poate de aceia se inteleg asa de bine si mai vor impreuna la guvernare.
Caci spune cronicarul:magariu raiosu,gaseste copaciu scortosu!
Atamild
2008-11-03 02:06:53

Manipulari grosolane? Pai sa trimita America o comisie de experti sa stea de sase la alegeri.

Ha, ha, ma gandeam la altceva. Ieri la TV au relatat la stiri ca Europa a trimis in USA auditori care sa urmareasca alegerile din USA, daca se desfasoara in mod cinstit si corect acolo. Va dati seama? Ea, America, floarea democratiei, cea mai bogat democratica din lume a ajuns acum sa i se spuna ''Saraca, America'' unde a ajuns!
Matilda

MarianS01
2008-11-03 02:24:28

Re: PSD VA ESUA CA SI SOCIALISMUL REGIMULUI COMUNIST

> PSD VA ESUA CA SI SOCIALISMUL REGIMULUI COMUNIST

> Cine se aseamana se aduna ,iar aschia nu sare departe de trunchi.
> Iata cuvinte populare intelepte pentru a intelege de ce o formatiune
> provenita din vechiul PCR,cum spune poporul isi poate schimba ca
> lupul parul dar naravul BA.

Habar n-ai cata dreptate ai dar nu se cuvenea sa vorbesti despre funie in casa spanzuratului.
Adevaratul urmas al PCR a fost FSN. Dupa acapararea conducerii FSN de catre echipa lui Roman disidentii si-au creat un nou partid PDSR ulterior redenumit PSD.
In schimb fostul FSN prin rebotezari succesife a devenit PD (Partidul Democrat) si PDL (Partidul Democrat Liberal) dar, cum spuneai, lupul isi schimba parul (PCR-> FSN-> PD-> PDL) dar naravul BA.

> GENETICA era o stiinta
> burgheza inventata de 2 calugari(Morgan si Mendel) iar Cibernetica o
> stiinta capitalista facuta pentru a exploata clasa muncitoare.Dupa
> multi ani de ramanere in urma treptat,ca mare favoare au acceptat
> aceste stiinte,in timp ce lumea capitalºista evoluase mult.

Vezi ca asta a tinut doar la inceputul anilor '50, in plina epoca a stalinismului. Imediat dupa moartea lui Stalin (1953) s-a renuntat la ideile lui Lasenko si Miciurin privitoare la genetica. Ulterior astfel de idei "revolutionare" au fost cu totul straine de lumea stiintifica sau politica.
Romania a fost in buna masura neracordata la comunitatea stiintifica internationala dar asta din cu totul alte motive.

> Tehnologia industrializarii lui Ceausescu prin achizitionare de
> tehnica depasita din Occident gratie conceptiei ca tehnologia moderna
> desfiintaza clasa muncitoare a dus la falimentul economic

Idea pe care ai enuntat-o este pur si simplu o enormitate si nu merita comentata.

In vremea lui Ceausescu nu s-a achizitionat tehnica depasita. Greseala a fost ca dupa o perioada de industrializare a urmat perioada de plata a datoriilor in care tehnica achizitionata s-a uzat atat moral cat si fizic, fara a se permite noi achizitii, nici macar pentru piese de schimb.

> NOMENCLATURA

Vezi ca te tranteste de pamant Stolojan (fost director in Consiliul de Stat al Planificarii) sau Basescu (fost sef de agentie Navrom la Antwerp)etc.

> Se discuta mult in Romania despre refacerea Polului social in
> politica romaneasca.

Vezi ca-i vorba de Polul Social-Democrat nu de Polul social si discutia a inceput demult, iar Partidul Democrat a participat activ la aceasta discutie, inainte de-a trece in patul popularilor.

> Din pacate, conversatia despre renasterea social-democratiei se
> poarta, ca de obicei, in jurul persoanelor.

Tocmai de aceea PD n-a acceptat reunirea cu PSDR (refacerea FSN sub forma Polului Social-Democrat) pentru ca liderii PD ar fi trecut in plan secund.

> Exista insa social-democrati care ar dori o Romanie diferita. Una in
> care vorbele inseamna ce spun. Daca sunt insa seriosi, ei trebuie sa
> gaseasca imediat cai de rezolvare a celor trei importante probleme
> sociale romanesti.

Si unde sunt astia ? In fostul FSN actualmente PDL ?

> In educatie, pesedistii trebuie sa militeze ferm pentru desfiintarea
> imediata a claselor de copii de privilegiati care au umplut scolile
> publice, ca intreprinderile-capusa ce au supt seva companiilor de
> stat.
> Aceste clase deturneaza fondurile de educatie comune din scoli, si
> asa sarace, pentru a rasfata copiii protipentadelor locale.
> Pana cand ele nu dispar nu se poate vorbi de egalitate de sanse in
> educatie.

Asta de unde dracu ai mai scos-o? Desfiintarea unor astfel de clase este utila din considerente morale si de egalitate la invatatura (cei mai buni profesori din scoala predau la astfel de clase) si nu din motive economice (deturanarea de fonduri). O asemenea masura nu tine de nici o politica. Ea tine de bun simt.

Uite, un exemplu de bun simt a avut Cezar Preda, lider PDL. Si-a scos baiatul dintr-o astfel de clasa si l-a trimis, tocmai la dracu-n praznic, de nu s-a mai oprit pana la Londra. Ca pedeapsa ca a batut un politist nici nu l=a lasat sa-si faca toata vacanta-n tara; la trimis la Bruxelles, la Parlamentul European, ca stagiar sa-i tina de urat Elenei Basescu; nici macar bani de buzunar nu i-a dat doar stagiarii sunt platiti de stat, cum sa-i mai dea si tat-su bani. Si apoi, ce pedeapsa mai mare trebuia sa-i dea decat sa impartaseasca succesuri alaturi de mezina presidentiala ?

> Tariceanu cu Geoana,sau Tarigeoana,in
> limbajul usual de astazi, folosesc pomenile electorale pentru a
> obtine voturi,in contrast cu dl.Presedinte care,enunta un principiu
> imbatabil,bani contra reforma.
> Tarigeoana nu cunoaste acest limbaj si se sperie ca educatorii cer
> 50% marire a salariilor,cum nu se cere in nici o tara.

Lasa gogoritele si citeste legea. Unde se vorbeste in lege de performanata ? Legatura a fost facuta de Basescu in cadrul jocului de-a uite marirea/ nu-i marirea. Ce a impiedicat promotorii amendamentului la OG sa propuna si criterii de performanta ? Beneficiaza de aceeasi marire de 50% si profesorul suplinitor care n-a luat examenul de titularizare ca si cel cu grade didactice. Unde-i criteriul de performanta ?

> Dar de unde vin ei? Cei peste 19 ani in care au guvernat(PSD si PNL)
> nu au vazut ca majoritatea profesorilor sunt salarizati cu 200
> Euro.Este normal ca profesorul german cu 3000 euro sa accepte 10%(300
> euro) dar cel de la noi,cu 10% obtine 20 euro(adica 230 euro salar).
> Unde au fost Tari-Geoana de nu s-au sesizat ca cu 200 euro se moare
> de foame,de sunt asa de mirati de indrasneala profesorilor.

Iar vorbesti mistificand datele. La nivel de 200 EURO la noi sunt debutantii cu studii medii. La 3000 EURO in Germania sunt profesorii ajunsi in pragul pensiei, dupa o cariera didactica de o viata. Un debutant cu studii superioare are in Germania 1.200 EURO.

La noi un profesor in prag de pensionare are cca. 3.000 lei; Doar salariul de baza + vechime inseamna 2.742,512 lei 299.9337.315 1.25, valoarea bazei * indicele de multiplicare aferent gradului I si peste 40 ani vechime + spor de vechime de 25%) la care se adauga celelalte sporuri. Un debutant cu studii superioare porneste de la 1.134,347 (299.9333.782).
Pentru conformitate vezi:
http://www.cdep.ro/comisii/invatamant/pdf/2008/rp263.pdf

Este drept ca si asa salariile sunt mici fata de Germania dar de ce nu compari si ceilalti indicatori dintre care PIB/ cap de locuitor, indicator avut in vedere si de comisia instituita de Basescu pentru compararea salariilor.

Este simplu sa compari salariile profesorilor de la noi cu cele din alte state. De ce nu compari si produsul intern brut pe cap de locuitor ? Conform datelor raportate la FMI Germania are 46.498,659$
iar Romania are 9.953,330$.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2008/02/weodata/weorept.aspx?sy=2004&ey=2008&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=134&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC%2CLP&grp=0&a=&pr.x=71&pr.y=10

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2008/02/weodata/weorept.aspx?sy=2006&ey=2008&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=968&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC%2CLP&grp=0&a=&pr.x=47&pr.y=11

Ca un exercitiu, pentru ca sa nu mai spui prostii, fa singur comparatiile.

Statul isi plateste functionarii conform veniturilor pe care le are.

> Grevele profesorilor doar developeaza ceea ce se observa mai
> greu,ruptura de politici sociale si a PNL si a PSD.Poate de aceia se
> inteleg asa de bine si mai vor impreuna la guvernare.

Grevele profesorilor devoaleaza doar abdicarea sindicatelor de la menirea lor si intrarea lor in lupta electorala, alaturi de partidele care promoveaza demagogia si populismul de stanga. Profesorii, statistic, au vederi de stanga iar interesele lor pe termen scurt sunt intotdeauna de stanga, ca ale oricarui functionar de stat. Sindicatele nu fac decat sa pericliteze interesele pe termen lung ale profesorilor prin supralicitarea intereselor pe termen scurt.

> Caci spune cronicarul:magariu raiosu,gaseste copaciu scortosu!

Chiar asa: magariu raiosu,gaseste copaciu scortosu!

Si inca: daca taceai filosof ramaneai!

srelu
2008-11-03 02:26:48

Tariceanu in campanie electorala

Trebuie sa recunosc ca am citit pe acest site articole foarte bune... in comparatie cu acesta.

Faptul ca un lider se sindicat este membru in parlament nu reprezinta nici o incompatibilitate. Cei din parlament nu sunt presupusi a fi impartiali, ei reprezinta interesele unor grupuri mai mari sau mai mici de romani. Cand alegatorul voteaza, el vrea sa trimita in parlament pe cineva care sa reprezinte interesele lui.

As zice chiar ca liderul de sindicat ajuns in parlament are o misiune nobila, el reprezinta interesele unei mari mase de oameni, spre deosebire de, sa zicem, Dan Voiculescu care isi reprezinta interesele proprii.

Nu e nici o problema, nici cu liderul sindical, nici cu oamenii de afaceri, parlamentarii reprezinta interese.

Dati-o dracului de treaba, ma faceti sa va expun abeceul democratiei, ar fi fost cazul sa-l invatati pana acum.

Daca aveti vreo problema anume cu un anumit lider sindical, expuneti-o, dar nu va legati la modul general de prezenta liderilor de sindicat in parlament.

Citat din articol: "Planificarea miscarilor sindicale si a grevelor in perioada campaniei electorale demonstreaza iresponsabilitatea liderilor sindicali"

Domnule redactor, faptul ca dematurezi adevarul nu e o problema, in politica o fac multi. Crima este ca vii cu asertiuni pe care pana si un bebelus le poate demonta.

Nu sindicatele au planificat grevele, ele sunt consecinta fireasca a ordonantei de urgenta a guvernului de respingere a maririi salariilor profesorilor. Tariceanu este arhitectul indirect al acestor miscari greviste.

Alt citat: "Este clar ca guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu refuza sa aloce pentru salarii mai multi bani decat ii permite bugetul"

Pentru mine nu e clar de loc, nu veniti cu sentinte de genul "magister dixit".
Clar pentru cine ? De unde stiti ca salariile majorate depasesc bugetul ? Asa v-a spus Tariceanu care si-a bazat campania electorala pe afisarea unui aer de geniu financiar ? Grozav motiv, n-am ce zice.

Geniul dumneavoastra financiar construieste cele mai costisitoare autostrazi din lume, achizitioneaza cele mai scumpe masini de politie, ca sa enumar doar cele mai recente matrapazlacuri ale formidabilului geniu financiar de la Palatul Victoria.


Pentru primul ministru solutia de bun simt in cazul majorarilor salariale ar fi fost sa nu se opuna. Parlamentul a votat, parlamentul este raspunzator. In mod normal el trebuia sa se declare bun cetatean care respecta legile si sa se dea la o parte. Dar pentru el acest lucru nu este suficient. El vrea sa se afiseze ca fiind singurul cu simtul raspunderii.

Vin alegerile. El vrea sa pozeze in competentul care este unicul care stie si intelege situatia financiara a tarii. In marele patriote nationale care care combate din greu pentru bunastarea bietei noastre tarisoare, pe care dusmanii boborului vor s-o duca de rapa.

Are bani, Basescu stie si a si spus-o, SRI nu-l minte pe presedinte. Dar tine banii necheltuiti pentru ca asa prevede scenariul circului lui electoral ieftin.

Domnule redactor, faptul ca cineva se pretinde a fi de dreapta nu insemna ca merita in mod neconditionat sustinerea celor care chiar au convingeri de dreapta. Nu puteti sa puneti semnul egalitatii "salariati = stanga" si sa le spargeti capetele. De fapt si dumneavoastra sunteti tot salariat.

In general, cand judeci un politician, prina data ii analizezi faptele si abia pe urma te uiti din ce partid face parte.
Nu il sustii numai pentru ca este liberal si ca pentru ca el afirma ca liberalii sunt de dreapta. Pentru a fi de dreapta, este nevoie de ceva mai mult decat autoaprecieri.

Acel PNL despre care dumneavoastra presupuneti ca ar fi de dreapta, a guvernat tot timpul actualului mandat cu sustinerea PSD si a facut tot ce a vrut PSD. Doar acum, la sfarsit de mandat, mimeaza o pozitie de dreapta pentru impresie artistica in fata electoratului. Si o face la modul total deplasat pe un subiect esential pentru tara, invatamantul.

ionescu
2008-11-03 02:52:33

Ticalositii

Sunt multe contradictii:

1. Desi actualii si fostii ticalositi dela putere: postcomunisti, securisati si oportunisti in lupta pentru "ciolan" nu pentru "popor" si nu merita a mai fi alesi de prostimea manipulata, acestia spera sa pacaleasca din nou POPORUL.

Dece:

2. Pentruca prostimea nu are pe cine vota, TOTI CANDIDATII ACTUALI CORUPTI PANA IN MADUVELE OASELOR FIIND SINGURII PE LISTELE ELECTORALE.

3. Singura cale de a scapa de aceste "lepre politice" este ca poporul votant sa anuleze votul, fie prezentandu-se, fie neprezentandu-se la vot.
Unii obiecteaza ca in acest caz leprele si acolitii lor se vor vota intre ele si vor pune din nou mana pe "ciolan".

Insa o absenta dela vot de 70-80% a votantilor va vorbi dela sine cat de mult poporul agreaza sa mai plateasca lefuri exorbitante si sa creeze climatul propice afacerilor oneroase pe mai departe acestor ticalositi inraiti, ascunsi sub masca democratiei.

De aceea DESTEAPTA-TE ROMANE in ceasul al 12-lea!

.

ionescu
2008-11-03 05:15:06

Candidati seriosi din diaspora

Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972

Candidat independent din SUA la Parlament in colegiul electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda

www.ConstantinTimoc.com

Unul din principiile cele mai importante din constitutia unei republici este cunoscuta sub numele de doctrina separarii puterilor in stat. Cel mai citat autor al acestei dotrine este Montesquieu care in cartea <<Despre spiritul legilor<<, publicata in 1748, a scris urmatoarele:

<<Libertatea politica pentru un cetatean este acea liberate sufleteasca izvorata din convingerea fiecaruia ca se afla in siguranta; si, pentru ca sa existe aceasta libertate, guvernamantul trebuie sa fie alcatuit in asa fel, ca un cetatean sa nu aiba a se teme de un alt cetatean. Atunci cand in mainile aceleiasi persoane sau ale aceluiasi corp de dregatori se afla intrunite puterea legiuitoare si puterea executiva, nu exista libertate, deoarece se poate naste teama ca acelasi monarh sau acelasi senat sa intocmeasca legi tiranice pe care sa le aplice in mod tiranic. Nu exista, de asemenea, libertate, daca puterea judecatoreasca nu este separata de puterea legislativa si de cea executiva. Daca ea ar fi imbinata cu puterea legislativa, puterea asupra vietii si a libertatii cetatenilor ar fi arbitrara, caci judecatorul ar fi si legiuitor. Daca ar fi imbinata cu puterea executiva, judecatorul ar putea avea forta unui opresor. Totul ar fi pierdut daca acelasi om sau acelasi corp de fruntasi, fie al nobililor, fie al poporului, ar exercita aceste trei puteri: pe cea de a face legi, pe cea de aduce la indeplinire hotararile obstesti si pe cea de a judeca infractiunile sau litigiile dintre particulari.<< [XI, 4]

Scopul respectarii acestei doctrine este de a preveni instaurarea coruptiei, ineficientei si a tiraniei intr-un stat republican constituit din trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca. Constitutiile care respecta doctrina separarii puterilor in stat contin articole care decreteaza: (1) singura Putere care creaza legi este cea legislativa, (2) o persoana membra a unei Puteri nu poate fi si membra al altei Puteri si (3) persoana care detine Puterea executiva este aleasa de catre popor, nu de catre membrii puterii legislative.

In constitutia Statelor Unite (ratificata in 1788) prima parte a doctrinei separarii puterilor in stat este specificata astfel:

<<Toate puterile legislative acordate prin aceasta Constitutie vor fi exercitate de catre un Congres al Statelor Unite care va fi alcatuit din un Senat si o Camera a Reprezentantilor<< [Art.1, Sec. 1]

a doua parte a doctrinei este descrisa in urmatoarele cuvinte:

<<Nici un senator sau reprezentat nu va fi, pe durata madatului sau, numit in nici un oficiu [executiv] ...; si nici o persoana ce detine o functie in vreun oficiu [executiv] ..., nu va membru in nici una din Camere atat timp cat isi continua exercitarea functiei in oficiu [executiva]<< [Art. 1, Sec. 6]

si a treia parte este continuta in urmatorul articol:

<<Puterea executiva va fi exercitata de un Presedinte ..... El va ... fi ales dupa cum urmeaza: Fiecare Stat va numi ... un numar de Electori, egal cu totalul numarului de Senatori si de Reprezentanti la care Statul are dreptul in Congres; dar nici un Senator sau Reprezentant, ... nu va fi numit Elector.<< [Art. 2,Sec.1]

Deci, Constitutia Statelor Unite respecta toate trei partile componente ale doctrinei separarii puterilor in stat: (1) Congresul este singurul imputernicit sa faca legi, (2) un membru al unei Puteri nu este si membru unei alte puteri si (3) Presedintele este ales prin intermediul electorilor de catre popor iar membrii puterii executive nu participa la alegerea acestuia.

Cu toate ca Art. 1 (4) din Constitutia Romaniei in vigoare declara ca respecta doctrina separarii puterilor in stat:

<<Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor- - legislativa, executiva si judecatoreasca - - in cadrul democratiei constitutionale.<<

de fapt Constitutia nu respecta nici una dintre cele trei parti ale doctrinei. Referitor la prima parte a doctrinei, cu toate ca intr-un articol, Parlamentul este considerat ca singura puterere legislativa:

<<Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului romn ?i unica autoritate legiuitoare a ??rii.<< [Art. 61,1]

un alt articol incalca prima parte a doctrinei prin faptul ca Puterea executiva poate legifera emitand ordonante <<in temeiul unei legi speciale de abilitare<<:

<<(1) Guvernul adopta hotarari si ordonante. (2) Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor. (3) Ordinantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si in conditiile prevazute de aceasta.<< [Art. 108]

A doua parte a doctrinei nu este respectata pentru ca o persoana care este membra in Puterea legislativa poate fi si membra al Puterii executive si viceversa.

<<Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului.<< [Art. 71, 2]

<<Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau de senator....<< [Art. 105,1]

Nici partea a treia a doctrinei nu este respectata pentru ca Primul-Ministru este numit de Presedinte dupa consultarea Parlamentului:

<<Pre?edintele Romniei desemneaz? un candidat pentru func?ia de prim-ministru, n urma consult?rii partidului care are majoritatea absolut? n Parlament ori, dac? nu exist? o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate n Parlament.<< [Art.103,1]

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala referitor la faptul ca doctrina separarii puterilor in stat nu este respectata de Constitutia in vigoare si voi propune in Parlament urmatorul amendament la Constitutie:

(1) Toate puterile legislative acordate prin aceasta Constitutie vor fi exercitata de catre Parlament.

(2) Nici o persoana membra a unei Puteri nu va fi membra a nici unei alte Puteri;si nici o persoana membra a unei camere din Parlament nu va fi membra al celeilalte camere.

(3) Nici un membru al Parlamentului nu va participa la alegerea Primului Ministru; si acesta va fi ales prin vot popular.

***
Pasadena, California
1 noiembrie 2008

Mariteea
2008-11-03 11:15:44

Sindicatele

sunt o mafie,la fel ca si politica.Cine mai crede azi in bunele intentii ale sefilor de sindicate?!

demetrius
2008-11-03 11:43:49

Toti liderii sindicali sunt PSDisti, afaceristi si etc....

Se vede de la o posta... Curios si trist e ca nu vad prostii pe care-i conduc. Sau blegii.

Arogantu'
2008-11-03 12:11:08

Re: Toti liderii sindicali sunt PSDisti, afaceristi si etc....

Monser, daca ma iubesti - lasa macar unul la feseneii bocisti !
Sa aiba macar de saminta, chiar daca nu se face primavara cu un Catalin Croitoru !

PS Acuma - vreau sa-l vad pe naivul care crede ca numai CC este soldat credincios al partidului cu un trandafir !
Mataluta nu esti naiv - esti tendentios.

La 2008-11-03 11:43:49, demetrius a scris:

> Se vede de la o posta... Curios si trist e ca nu vad prostii pe care-i
> conduc. Sau blegii.
>

Mona G.
2008-11-03 12:19:32

Greva profesorilor

Sunt de acord cu greva profesorilor si asta pt.ca acest guvern care si-a imbogatit clientela politica(chiar si pe ultima suta de metri) nu respecta o lege votata de Parlament(chiar si de proprii membri PNL) si promulgata;nu a initiat niciun dialog social din februarie(cand a fost aprobata de Senat),nu a venit in Parlament sa-si sustina pozitia.Iar,prin Premier instiga ba muncitorii,ba parintii,bunicii impotriva profesorilor(parca am fi in 1990 cu celebra"noi muncim nu gandim").I-am votat dar acum imi dau seama cat am gresit!

Alcor
2008-11-03 12:50:37

Va sa zica....

....o lege votata in Parlament , promulgata de presedinte si neluata in considerare de Guvern este o incercare de revenire a stangii la guvernare? Dreapta judecata ai ,Mister!Persoanele concrete pe care o sa le aduca faimosul uninominal nu sunt aceleasi personaje politice de pana acum, de care lumea s-a cam saturat? Sa-ti dau un exemplu de cat de bun este uninominalul: la recentele alegeri din Canada, desi "verzii" au fost votati de 7% la suta din electorat, nu au nici un reprezentant in Parlament.

Socrate
2008-11-03 13:36:22

Alcor Re: Va sa zica....

Legea votata in Parlament este o imensa aberatie economica, sanctionata de toti economistii, in frunte cu Mugur Isarescu si cu FMI.
Guvernul nu a facut decat sa amane aberanta si periculoasa crestere, pasand aplicarea legii noului guvern. Nu s-a opus.
Este cam ciudat ca o astfel de lege, care da peste cap bugetul pe 2008, buget votat tot de parlament, sa-i fie bagata pe gat unui guvern pe duca, care mai are 30 de zile.

La 08-11-03 12:50:37, Alcor a scris:

> ....o lege votata in Parlament , promulgata de presedinte si neluata
> in considerare de Guvern este o incercare de revenire a stangii la
> guvernare? Dreapta judecata ai ,Mister!Persoanele concrete pe care o
> sa le aduca faimosul uninominal nu sunt aceleasi personaje politice de
> pana acum, de care lumea s-a cam saturat? Sa-ti dau un exemplu de cat
> de bun este uninominalul: la recentele alegeri din Canada, desi
> "verzii" au fost votati de 7% la suta din electorat, nu au nici un
> reprezentant in Parlament.
>

Socrate
2008-11-03 13:37:55

Ce ar fi sa intri in greva forumista totala ? Re: Greva profesorilor

In semn de solidaritate cu grevistii.

La 2008-11-03 12:19:32, Mona G. a scris:

> Sunt de acord cu greva profesorilor si asta pt.ca acest guvern care
> si-a imbogatit clientela politica(chiar si pe ultima suta de metri)
> nu respecta o lege votata de Parlament(chiar si de proprii membri
> PNL) si promulgata;nu a initiat niciun dialog social din
> februarie(cand a fost aprobata de Senat),nu a venit in Parlament
> sa-si sustina pozitia.Iar,prin Premier instiga ba muncitorii,ba
> parintii,bunicii impotriva profesorilor(parca am fi in 1990 cu
> celebra"noi muncim nu gandim").I-am votat dar acum imi dau seama cat
> am gresit!
>

Margot
2008-11-03 13:51:02

Re: Candidati seriosi din diaspora


O idee buna aceasta schimbare, ca reclama sa o faca altul

La 2008-11-03 05:15:06, ionescu a scris:

> Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972
>
> Candidat independent din SUA la Parlament in colegiul electoral SUA,
> Canada, Australia, N. Zeelanda
>

silviana
2008-11-03 14:08:33

99,99% psd-pc-prm-png inseamna minciuni si infractiuni,mari aspiratoare de bani publici/coruptie,

bani publici din care se alimenteaza marea minciuna/mafie/coruptie prin indivizi care se identifica cu ea oriunde/in orice plan se afla si paraziteaza sistemul,banii pentru profesori si alti bani necesari unei administratii responsabile aici se gasesc si de aici trebuie scosi la lumina,trebuie taiate toate tentaculele acestei caracatite care si'a facut din bugetul romaniei,rezervorul ei ca si in trecut,banii 'tutulor' sint ai lor pentru ei si politica lor mincinoasa si criminala,pnl si pdl trebuie sa scoata acesti bani,asta inseamna sa nu ne mai complacem in minciuna care malformeaza,ruineaza si distruge tot ce atinge,societate,economie,politica,intreaga romanie;tot sistemul trebuie scos la lumina din intunericul minciunii politicii criminale,fiind prioritatea nr.1si responsabilitatea ceruta,cea care face diferenta intre minciuna si adevar pe scena politica a tarii in interesul dezvoltarii statului si al societatii spre construirea statului de drept,spre o reala democratie stabila,consolidata si recunoscuta in lume.

Hantzy
2008-11-03 14:10:49

MarianS01

La 2008-11-03 02:24:28, MarianS01 a scris:

>
> > In educatie, pesedistii trebuie sa militeze ferm pentru desfiintarea
> > imediata a claselor de copii de privilegiati care au umplut scolile
> > publice, ca intreprinderile-capusa ce au supt seva companiilor de
> > stat.
> > Aceste clase deturneaza fondurile de educatie comune din scoli, si
> > asa sarace, pentru a rasfata copiii protipentadelor locale.
> > Pana cand ele nu dispar nu se poate vorbi de egalitate de sanse in
> > educatie.
>
> Asta de unde dracu ai mai scos-o? Desfiintarea unor astfel de clase
> este utila din considerente morale si de egalitate la invatatura (cei
> mai buni profesori din scoala predau la astfel de clase) si nu din
> motive economice (deturanarea de fonduri). O asemenea masura nu tine
> de nici o politica. Ea tine de bun simt.
>
************************
Si da si nu! Daca te gandesti ca foarte adesea motivatia parintelui in acumularea averii proprii, este de a-i oferi progeniturii un cat mai mare avantaj, inca din start, am putea nu doar accepta, ci chiar incuraja sistemul de scoli private. E foarte firesc si natural ca ocrotitorul sa-i faca ascensiunea mai usoara. Mai ales ca asta nu e totul, ulterior in procesul de formare a individului intervenind un factor asupra caruia parintele practic nu are influenta: obisnuinta cu un anumit mod de viata, care-l poate transforma in pierde-vara, respectivul nefiind <imun> la astfel de tentatii. Tot un fel de <selectie naturala>!

MarianS01
2008-11-03 14:41:29

Re: PSD VA ESUA CA SI SOCIALISMUL REGIMULUI COMUNIST

@ Hantzy

De acord cu dvs. Alex.Pandrea vorbea insa nu despre scoli private ci despre
> desfiintarea imediata a claselor de copii de privilegiati care au umplut scolile
> publice [care] deturneaza fondurile de educatie comune din scoli
si nu despre scoli private.

DanBruma
2008-11-03 15:10:31

Re: Greva profesorilor...se mai intampla, Mona

La 2008-11-03 12:19:32, Mona G. a scris:
I-am votat dar acum imi dau seama cat am gresit!

DanBruma
2008-11-03 15:11:47

Re: Toti liderii sindicali sunt PSDisti, afaceristi...bravo, demetrius, la politicieni nu e asa

La 2008-11-03 11:43:49, demetrius a scris:
> Se vede de la o posta... Curios si trist e ca nu vad prostii pe care-i
> conduc. Sau blegii.

Socrate
2008-11-03 16:07:47

Dar de UDMR ce parere ai ? Re: 99,99% psd-pc-prm-png inseamna minciuni si infractiuni,

Ca de PDL e clar.

La 2008-11-03 14:08:33, silviana a scris:

> bani publici din care se alimenteaza marea minciuna/mafie/coruptie
> prin indivizi care se identifica cu ea oriunde/in orice plan se afla
> si paraziteaza sistemul,banii pentru profesori si alti bani necesari
> unei administratii responsabile aici se gasesc si de aici trebuie
> scosi la lumina,trebuie taiate toate tentaculele acestei caracatite
> care si'a facut din bugetul romaniei,rezervorul ei ca si in
> trecut,banii 'tutulor' sint ai lor pentru ei si politica lor
> mincinoasa si criminala,pnl si pdl trebuie sa scoata acesti bani,asta
> inseamna sa nu ne mai complacem in minciuna care malformeaza,ruineaza
> si distruge tot ce atinge,societate,economie,politica,intreaga
> romanie;tot sistemul trebuie scos la lumina din intunericul minciunii
> politicii criminale,fiind prioritatea nr.1si responsabilitatea
> ceruta,cea care face diferenta intre minciuna si adevar pe scena
> politica a tarii in interesul dezvoltarii statului si al societatii
> spre construirea statului de drept,spre o reala democratie
> stabila,consolidata si recunoscuta in lume.
>

Hantzy
2008-11-03 18:42:46

MarianS

La 2008-11-03 14:41:29, MarianS01 a scris:

> @ Hantzy
>
> De acord cu dvs. Alex.Pandrea vorbea insa nu despre scoli private ci
> despre
> > desfiintarea imediata a claselor de copii de privilegiati care au umplut scolile
> > publice [care] deturneaza fondurile de educatie comune din scoli
> si nu despre scoli private.
**********************
A fost greseala mea. Sorry!


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03382 sec.