Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2008-04-03

Comentarii: 7, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

HERUT
2008-04-02 23:39:14

Mare pisichera sunteti domnita Monica !

Doamna (sau domnisoara) Monica are un acut simt al sarcasmului vodevilian. Iata proba cea mai transanta :

"Dar montarea de la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, desi se deschide cu o reclama uriasa la branza "Philadelphia", conduce textul intr-o zona mult mai profunda, descoperind si explorand traumele profunde pe care problemele sociale le provoaca fiintei umane."

De la brinza, la "zona mult mai profunda", prin "traume", dezvaluie in textul Monicai un deosebit simt al contrastelor. Acest detaliu vadeste un deosebit talent scriitoricesc care o va impune pe Monica A. in timp daca va urma aceasta deosebit de sinuasa traiectorie.

Sau, iata un alt superb exemplu :

"Cu fiecare cuvant rostit se prabuseste cate-un univers, cu fiecare gest impinge pana la limita curajul de a trai, pentru ca in final sa-i cedeze firesc mortii seducatoare si iluzorie precum norii din reclama de la branza Philadelphia care promite paradisul celor ce vor gusta din ea."

Superb, doamna (domnisoara) Monica. Astfel de texte te face sa-ti para rau cind le termini de citit si te obliga (parca) de fiecare data cind deschizi ziarul Ziua, sa-i cauti numele la baza coloanelor.

Sincere felicitari, Monica

JMJ
2008-04-03 04:38:11

Paradisul se construieste nu cu despuiere ci aplicand invataturile biblice

In urma cu cativa ani, baiatul meu s-a distrat grozav auzind in Romania cuvantul "despoaie-te". Suna caraghios intr-adevar, dar azi ma gandeam ca si in engleza exista cuvantul "spoil"- deci au radacina comuna. Insa in engleza are mai multe sensuri: 1. jaf, prada. 2. avantaje materiale (din activitatea politica)3. trofeee (de razboi)3. a despuia, a pagubi, a despuia pe cineva de mostenirea sa. 4. a corupe, a strica. 5 a se strica; pestele se strica pe vreme caldur
oasa. 6. a se distruge, a se ruina.
Interesant cum s-a ajuns ca una lume sa se despoaie singura - de unde inainte asta se facea numai prin jefuire. Oricum, degradarea morala sau necunoasterea comandamentelor divine duce la despuiere si apoi la decadere.
Asa a fost de la Adam si Eva, dar acum nici nu se mai chema despuiere, ci a poza nude - opera de arta. Desi se primesc ceva bani pt asta, mai devreme sau mai tarziu se culeg roadele in pierderea drepturilor de mostenitor al lui Dumnezeu, pierderea proprietatilor, a sanatatii si tot felul de alte necazuri.Moda trece, dar Casa Regala britanica pastreaza moda clasica si fiindca nu s-au despuiat n-au fost nici spoliati.
Am realizat ca limba unui popor se schimba cand nu-si mai practica crestinismul asa cum trebuie si intelectualii urmarind interese personale si politice, se aliaza cu alte tari si imprumuta din limbajul acestora modificand astfel limba literara.
Taranii romani, insa, mergand la biserica si pastrandu-si valorile de familie, continua si astazi sa foloseasca anumite "arhaisme", desi s-au schimbat cateva regimuri si reguli literare. Asa este pronumele "Io" - care si in italiana este la fel, iar in spaniola "Yo", si in engleza "I";
La bucuresti lumea zice ca "se spala", dar la 30Km zice ca "se laie". Lucru ce-i mai aproape de termenul italian "si lava", ca si in spaniloa de altfel. Probabil ca odata cu desprinderea ortodoxismului s-a facut si indepartarea de la originea latina si au patruns cuvinte din alte limbi.
Ma gandeam insa ca taranul roman se DESPOAIE numai cand se LAIE, si asta fara sa-l vada nimeni. De la despuiere vine decaderea unei puteri si Dumnezeu va lua imparatia si o va da altora mai ascultatori. tocmai auzeam aseara un pastor ingrijorat de soarta Americii din cauza legalizarii casatoriilor de acelasi sex, ca si de despuiere si coruptia morala.
Cum s-a ajuns la asta intr-o tara atat de puritana care foloseste cuvantul "underwear" (pe sub haine) in loc de chiloti, care oblig afetite de 4-5 ani sa poarte sutien la strand, iar barbatii costume de baie pana la genunchi? Vinovat este the SPOILER - CORUPATORUL. Unii barbati au socotit ca a scoate reviste cu femei goale sau porno este libertate de expresie. Consecintele n-au intarziat sa apara si nci nu se vor termina aici daca nu se corecteaza lucrurile.

JMJ
2008-04-03 05:29:41

Uite ca nici nu sesizasem ca era vorba de branza Philadelphia

Cand eram prin clasa a 4-a am jucat intr-o piesa in care rolul meu era sa strig ca la piata, "branza, hai la branza!"
Nu stiu cum am strigat ca lumea a ras si mi-a pierit cheful sa mai joc vreodata in alta piesa. Am mai fos tla dansuri si la cor.
Dar mai tarziu, cand am ajuns in Italia, tare m-am minunat vazand cate feluri de branzeturi aveau, din care cumparau cate un "etto" (100gr) dind aia si din ailalta in fiecare zi ca sa nu se strice, si m-am intrebat de ce astia aveau atatea, iar romanii nici branza specifica?
Raspunsul l-am aflat mult mai tarziu, in America, afland de la televiziunea catolica si protestanta despre viata religioasa a acestor popoare. Poate asta e rolul meu fiind nascuta in Brezoaele. O vorba romaneasca zice, "Ce mare branza a facut X"? Se pare ca succesul se masura in branza. Poate pt ca oamenii se ocupau inainte cu cresterea oilor intrucat trebuia sa devenim ca mieii lui Dumnezeu. Brezoienii sunt oameni muncitori si ambitiosi cautand sa dea totul copiilor lor. M-am intrebat ce-o insemna cuvantul si de curand am aflat de la un pastor pe Daystar ca "zoe" inseamna in greaca "viata". mai stiu ca brezoienii se adreseaza cu expresia "bre" persoanelor mai in varsta. O fi un fel de domn sau nu stiu exact, dar ma gandeam ca si Brejnev trebuie sa vina cam de al aceeasi expresie. Zice ca acesta era ucrainean, deci si pe-acolo se folosea, iar "jnev" poate o fi echivalentul lui "Jisnii", care daca-mi amintesc bine insemna viata.
E fantastic cum gasesti raspunsuri la intrebari cand citesti biblia si asculti si la televiziunea religiosa. Astazi auzeam un publisher de biblii ca cel ce a tradus biblia in engleza - the King James version - stia foarte multe limbi. Cand citesti biblia Sf. Spirit iti deschide mintea sa intelegi mai mult.
Aici afli cum isi rezolva unii crestini probelemele de viata si cum reusesc sa primeasca de la Dumnezeu ce le trebuie. Cine nu le are ramane mai sarac. Si nu e vorba sa te indopi si sa te lafai in bogatii, caci crestinii stiu sa fie moderati si sa-i ajute si pe altii care nu au.

JMJ
2008-04-03 17:33:01

Re: Uite ca nici nu sesizasem ca era vorba de branza Philadelphia

La 2008-04-03 05:29:41, JMJ a scris:

> Cand eram prin clasa a 4-a am jucat intr-o piesa in care rolul meu era
> sa strig ca la piata, "branza, hai la branza!"
> Nu stiu cum am strigat ca lumea a ras si mi-a pierit cheful sa mai joc
> vreodata in alta piesa. Am mai fos tla dansuri si la cor.
> Dar mai tarziu, cand am ajuns in Italia, tare m-am minunat vazand cate
> feluri de branzeturi aveau, din care cumparau cate un "etto" (100gr)
> dind aia si din ailalta in fiecare zi ca sa nu se strice, si m-am
> intrebat de ce astia aveau atatea, iar romanii nici branza specifica?
>
> Raspunsul l-am aflat mult mai tarziu, in America, afland de la
> televiziunea catolica si protestanta despre viata religioasa a acestor
> popoare. Poate asta e rolul meu fiind nascuta in Brezoaele. O vorba
> romaneasca zice, "Ce mare branza a facut X"? Se pare ca succesul se
> masura in branza. Poate pt ca oamenii se ocupau inainte cu cresterea
> oilor intrucat trebuia sa devenim ca mieii lui Dumnezeu. Brezoienii
> sunt oameni muncitori si ambitiosi cautand sa dea totul copiilor lor.
> M-am intrebat ce-o insemna cuvantul si de curand am aflat de la un
> pastor pe Daystar ca "zoe" inseamna in greaca "viata". mai stiu ca
> brezoienii se adreseaza cu expresia "bre" persoanelor mai in varsta. O
> fi un fel de domn sau nu stiu exact, dar ma gandeam ca si Brejnev
> trebuie sa vina cam de al aceeasi expresie. Zice ca acesta era
> ucrainean, deci si pe-acolo se folosea, iar "jnev" poate o fi
> echivalentul lui "Jisnii", care daca-mi amintesc bine insemna viata.
> E fantastic cum gasesti raspunsuri la intrebari cand citesti biblia si
> asculti si la televiziunea religiosa. Astazi auzeam un publisher de
> biblii ca cel ce a tradus biblia in engleza - the King James version -
> stia foarte multe limbi. Cand citesti biblia Sf. Spirit iti deschide
> mintea sa intelegi mai mult.
> Aici afli cum isi rezolva unii crestini probelemele de viata si cum
> reusesc sa primeasca de la Dumnezeu ce le trebuie. Cine nu le are
> ramane mai sarac. Si nu e vorba sa te indopi si sa te lafai in
> bogatii, caci crestinii stiu sa fie moderati si sa-i ajute si pe altii
> care nu au.
>
In dimineata asta am gasit din intamplare o semnificatie mai apropiata a cuvantului din care deriva "brezoieni".
Citind in Noul Testament cumparat din Romania, despre alegerea unui apostol in locul lui Iuda, zice ca s-a dat cu zarul ca Dumnezeu sa aleaga intre Matia si Barsaba. O nota de subsol scrie ca Bar-saba inseamna "fiul" unei femei cu numele de "Saba". Acest Iosif Barsaba, la fel ca multi alti evrei din perioada aceasta, are si un nume latin: Iustus = cel drept.
Avand in vedere ca la inceput intreaga omenire vorbea aceeasi limba pana la daramarea Turnului Babel, n-ar fi exclus ca acest "Bre"din Brezoaele, sau Brejnev, sa insemne "Fiul vietii" - Zoe insemnand viata. Iar Barzoi sau Barzoeni este inca mai aproape. Asta ar inemna ca au mai mult spirit sau viata in ei. De aici si faptul ca isi mentin mai bine credinta si asta face sa obtina recolte bogate.
tot asa am aflat de la un macedonean ca terminatia "escu" de la numele romanesti inseamna "fiul" lui (Popa sau Ione, Teodor, sau cum l-o mai chema).

JMJ
2008-04-03 17:37:38

Re: Uite ca nici nu sesizasem ca era vorba de branza Philadelphia

La 2008-04-03 17:33:01, JMJ a scris:

> La 2008-04-03 05:29:41, JMJ a scris:
>
> > Cand eram prin clasa a 4-a am jucat intr-o piesa in care rolul meu era
> > sa strig ca la piata, "branza, hai la branza!"
> > Nu stiu cum am strigat ca lumea a ras si mi-a pierit cheful sa mai joc
> > vreodata in alta piesa. Am mai fos tla dansuri si la cor.
> > Dar mai tarziu, cand am ajuns in Italia, tare m-am minunat vazand cate
> > feluri de branzeturi aveau, din care cumparau cate un "etto" (100gr)
> > dind aia si din ailalta in fiecare zi ca sa nu se strice, si m-am
> > intrebat de ce astia aveau atatea, iar romanii nici branza specifica?
> >
> > Raspunsul l-am aflat mult mai tarziu, in America, afland de la
> > televiziunea catolica si protestanta despre viata religioasa a acestor
> > popoare. Poate asta e rolul meu fiind nascuta in Brezoaele. O vorba
> > romaneasca zice, "Ce mare branza a facut X"? Se pare ca succesul se
> > masura in branza. Poate pt ca oamenii se ocupau inainte cu cresterea
> > oilor intrucat trebuia sa devenim ca mieii lui Dumnezeu. Brezoienii
> > sunt oameni muncitori si ambitiosi cautand sa dea totul copiilor lor.
> > M-am intrebat ce-o insemna cuvantul si de curand am aflat de la un
> > pastor pe Daystar ca "zoe" inseamna in greaca "viata". mai stiu ca
> > brezoienii se adreseaza cu expresia "bre" persoanelor mai in varsta. O
> > fi un fel de domn sau nu stiu exact, dar ma gandeam ca si Brejnev
> > trebuie sa vina cam de al aceeasi expresie. Zice ca acesta era
> > ucrainean, deci si pe-acolo se folosea, iar "jnev" poate o fi
> > echivalentul lui "Jisnii", care daca-mi amintesc bine insemna viata.
> > E fantastic cum gasesti raspunsuri la intrebari cand citesti biblia si
> > asculti si la televiziunea religiosa. Astazi auzeam un publisher de
> > biblii ca cel ce a tradus biblia in engleza - the King James version -
> > stia foarte multe limbi. Cand citesti biblia Sf. Spirit iti deschide
> > mintea sa intelegi mai mult.
> > Aici afli cum isi rezolva unii crestini probelemele de viata si cum
> > reusesc sa primeasca de la Dumnezeu ce le trebuie. Cine nu le are
> > ramane mai sarac. Si nu e vorba sa te indopi si sa te lafai in
> > bogatii, caci crestinii stiu sa fie moderati si sa-i ajute si pe altii
> > care nu au.
> >
> In dimineata asta am gasit din intamplare o semnificatie mai apropiata
> a cuvantului din care deriva "brezoieni".
> Citind in Noul Testament cumparat din Romania, despre alegerea unui
> apostol in locul lui Iuda, zice ca s-a dat cu zarul ca Dumnezeu sa
> aleaga intre Matia si Barsaba. O nota de subsol scrie ca Bar-saba
> inseamna "fiul" unei femei cu numele de "Saba". Acest Iosif Barsaba,
> la fel ca multi alti evrei din perioada aceasta, are si un nume latin:
> Iustus = cel drept.
> Avand in vedere ca la inceput intreaga omenire vorbea aceeasi limba
> pana la daramarea Turnului Babel, n-ar fi exclus ca acest "Bre"din
> Brezoaele, sau Brejnev, sa insemne "Fiul vietii" - Zoe insemnand
> viata. Iar Barzoi sau Barzoeni este inca mai aproape. Asta ar inemna
> ca au mai mult spirit sau viata in ei. De aici si faptul ca isi mentin
> mai bine credinta si asta face sa obtina recolte bogate.
> tot asa am aflat de la un macedonean ca terminatia "escu" de la numele
> romanesti inseamna "fiul" lui (Popa sau Ione, Teodor, sau cum l-o mai
> chema).
>
>
De aici se vede ca vine si cuvantul "BARZA" ; trebuie sa fi fost Barzoe = Fiul Vietii. De-aia se spune ca barza aduce copiii.

alwis46
2008-04-03 18:39:15

Re: Uite ca nici nu sesizasem ca era vorba de branza Philadelphia

Da' cand vine vorba de ogarul rusesc Barzoi unde va ganditi ?

La 2008-04-03 17:37:38, JMJ a scris:

> La 2008-04-03 17:33:01, JMJ a scris:
>
> > La 2008-04-03 05:29:41, JMJ a scris:
> >
> > > Cand eram prin clasa a 4-a am jucat intr-o piesa in care rolul meu era
> > > sa strig ca la piata, "branza, hai la branza!"
> > > Nu stiu cum am strigat ca lumea a ras si mi-a pierit cheful sa mai joc
> > > vreodata in alta piesa. Am mai fos tla dansuri si la cor.
> > > Dar mai tarziu, cand am ajuns in Italia, tare m-am minunat vazand cate
> > > feluri de branzeturi aveau, din care cumparau cate un "etto" (100gr)
> > > dind aia si din ailalta in fiecare zi ca sa nu se strice, si m-am
> > > intrebat de ce astia aveau atatea, iar romanii nici branza specifica?
> > >
> > > Raspunsul l-am aflat mult mai tarziu, in America, afland de la
> > > televiziunea catolica si protestanta despre viata religioasa a acestor
> > > popoare. Poate asta e rolul meu fiind nascuta in Brezoaele. O vorba
> > > romaneasca zice, "Ce mare branza a facut X"? Se pare ca succesul se
> > > masura in branza. Poate pt ca oamenii se ocupau inainte cu cresterea
> > > oilor intrucat trebuia sa devenim ca mieii lui Dumnezeu. Brezoienii
> > > sunt oameni muncitori si ambitiosi cautand sa dea totul copiilor lor.
> > > M-am intrebat ce-o insemna cuvantul si de curand am aflat de la un
> > > pastor pe Daystar ca "zoe" inseamna in greaca "viata". mai stiu ca
> > > brezoienii se adreseaza cu expresia "bre" persoanelor mai in varsta. O
> > > fi un fel de domn sau nu stiu exact, dar ma gandeam ca si Brejnev
> > > trebuie sa vina cam de al aceeasi expresie. Zice ca acesta era
> > > ucrainean, deci si pe-acolo se folosea, iar "jnev" poate o fi
> > > echivalentul lui "Jisnii", care daca-mi amintesc bine insemna viata.
> > > E fantastic cum gasesti raspunsuri la intrebari cand citesti biblia si
> > > asculti si la televiziunea religiosa. Astazi auzeam un publisher de
> > > biblii ca cel ce a tradus biblia in engleza - the King James version -
> > > stia foarte multe limbi. Cand citesti biblia Sf. Spirit iti deschide
> > > mintea sa intelegi mai mult.
> > > Aici afli cum isi rezolva unii crestini probelemele de viata si cum
> > > reusesc sa primeasca de la Dumnezeu ce le trebuie. Cine nu le are
> > > ramane mai sarac. Si nu e vorba sa te indopi si sa te lafai in
> > > bogatii, caci crestinii stiu sa fie moderati si sa-i ajute si pe altii
> > > care nu au.
> > >
> > In dimineata asta am gasit din intamplare o semnificatie mai apropiata
> > a cuvantului din care deriva "brezoieni".
> > Citind in Noul Testament cumparat din Romania, despre alegerea unui
> > apostol in locul lui Iuda, zice ca s-a dat cu zarul ca Dumnezeu sa
> > aleaga intre Matia si Barsaba. O nota de subsol scrie ca Bar-saba
> > inseamna "fiul" unei femei cu numele de "Saba". Acest Iosif Barsaba,
> > la fel ca multi alti evrei din perioada aceasta, are si un nume latin:
> > Iustus = cel drept.
> > Avand in vedere ca la inceput intreaga omenire vorbea aceeasi limba
> > pana la daramarea Turnului Babel, n-ar fi exclus ca acest "Bre"din
> > Brezoaele, sau Brejnev, sa insemne "Fiul vietii" - Zoe insemnand
> > viata. Iar Barzoi sau Barzoeni este inca mai aproape. Asta ar inemna
> > ca au mai mult spirit sau viata in ei. De aici si faptul ca isi mentin
> > mai bine credinta si asta face sa obtina recolte bogate.
> > tot asa am aflat de la un macedonean ca terminatia "escu" de la numele
> > romanesti inseamna "fiul" lui (Popa sau Ione, Teodor, sau cum l-o mai
> > chema).
> >
> >
> De aici se vede ca vine si cuvantul "BARZA" ; trebuie sa fi fost
> Barzoe = Fiul Vietii. De-aia se spune ca barza aduce copiii.
>

alwis46
2008-04-03 18:43:47

Invitatie.

Daca poate, o rog pe autoare sa incerce sa faca rost de branza Philadelphia facuta in Sate sau Canada si apoi s-o guste p-asta de pe piata noastra.
Diferenta este ca intre jocul lui Rebengiuc in Moromete si cel al lui Piersic in ala al pistolarului care musca pofticiost din ceapa.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01454 sec.