Ziua Logo
  18:15, duminica, 19 ianuarie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-02-07

Comentarii: 2, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-02-07 12:30:16

Dupa noi, potopul!"...


"Dupa noi, potopul!"... Varianta Tariceanu
Cadourile electorale, decontate de viitorul guvernPana acum, Guvernul aducea "argumente economice solide", motivand refuzul cresterii salariilor din Educatie, Sanatate si Administratie sau al ajutoarelor sociale. Explicatia oficiala era teama de explozia deficitului bugetar si, odata cu el, a inflatiei, cu efect devastator in devalorizarea leului. Cu toate acestea, dupa trei ani de guvernare de dreapta, Guvernul Tariceanu recurge brusc la masuri de stanga… De ce oare? Premierul si cabinetul sau au realizat, bineinteles, ca 2008 este an electoral si risca sa dispara subit si definitiv de la guvernare… Asa ca, Executivul si-a aruncat calculele la cosul de gunoi si incepe sa imprastie bani cu lopata in stanga si-n dreapta, doar-doar vor mai conta in viitorul Parlament… Efectele acestor "cadouri electorale" se vor vedea abia in 2009, cand noul Guvern va mosteni un dezastru economic si social, cu multe zerouri…

850.000 de ajutoare dupa scumpirea gazelor
Guvernul a decis miercuri sa acorde ajutoare suplimentare persoanelor cu venituri reduse, pentru a acoperi costurile determinate de cresterea pretului la gazele naturale, informeaza A.M.Press. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a explicat ca vor beneficia de sprijin aproximativ 850.000 de familii si persoane singure care obtin, pe membru de familie, venituri de pana la 615 lei noi, astfel incat cresterea la pretul gazelor naturale sa fie integral acoperita. Ministrul Economiei a aratat ca Guvernul a utilizat "parghiile" pe care le-a avut la dispozitie pentru a compensa cresterea preturilor, in conditiile in care responsabilitatea exclusiva a fixarii pretului la gaze revine Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. "Firmele vor acorda o parte din profitul rezultat in urma comercializarii gazului din productia interna in Fondul Social, din care vor fi acordate compensatii persoanelor cu venituri modeste care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei. Pentru acest an, suma totala alocata va fi de peste 200 milioane de lei", a estimat ministrul Economiei si Finantelor. Sprijinul suplimentar care urmeaza sa fie acordat va fi cuprins intre 100 de lei si 10 lei, in functie de venitul obtinut pe fiecare membru de familie. Ajutoarele suplimentare vor fi acordate in lunile februarie-martie si noiembrie-decembrie 2008. Ministrul Vosganian a aratat ca familia sau persoana care primea un ajutor in suma de 233 RON (2.330.000 lei vechi) pentru un venit pe membru de familie mai mic de 155 RON, va primi acum cu 100 lei mai mult.

Salariile din Sanatate, majorate in doua etape
Salariile de baza ale personalului din domeniul sanatatii vor fi majorate, in doua etape, cu 6 la suta in aprilie 2008 si cu 5 la suta in octombrie 2008, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la finalul sedintei de guvern, informeaza A.M.Press. Astfel, pentru personalul TESA din sistemul sanitar, salariile vor creste in acest an cu 10 la suta pentru salariatii cu studii superioare, respectiv cu 15 la suta pentru personalul cu studii superioare de scurta durata, postliceale si pentru personalul cu studii medii. "Aceste majorari au fost decise astfel incat sa asiguram corelarea cu celelalte categorii salariale din sistem, in vederea corelarii cu celelalte categorii salariale din sistem. Pentru asigurarea stabilitatii am acordat inca o prima de stabilitate, care va fi dimensionata la nivelul salariului minim pentru fiecare specialitate in parte. Si personalul contractual de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din sectorul sanitar va primi, de 1 ianuarie 2008, un spor de preventie 11 la suta, calculat la salariul de baza, pentru a realiza efectiv preventia si profilaxia prevazute in legea reformei", a afirmat ministrul Sanatatii. De asemenea, in perioada mai-septembrie 2008, personalul din sistemul sanitar mai poate beneficia de o crestere salariala ca urmare a evaluarii performantelor profesionale individuale realizate in anul precedent. "Am facut si o noua ierarhizare a principalelor functii din sistemul sanitar", a mai anuntat ministrul Nicolaescu. In acest mod, un medic primar va fi apreciat cu un salariu minim cuprins intre 1.300-1.500 lei fata de 930 cat era la 31.12 2007, sub nivelul unui medic rezident. Salariul minim al unui asistent medical cu studii superioare se apropie de cel al unui medic, absolvent de facultate si care nu a intrat la rezidentiat, respectiv 750-800 lei.

Peste 157 milioane lei pentru scoli
Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat si o Hotarare privind repartizarea sumei de 157,44 milioane lei din bugetul de stat catre bugetele locale, pentru finantarea unor investitii ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat. Astfel, un numar de 1.016 scoli si gradinite din 39 de judete vor primi fonduri in valoare totala de 135,698 milioane lei pentru lucrari de reabilitare, realizarea de utilitati, reparatii capitale sau construirea unor noi sedii. Totodata, un numar de 18 grupuri scolare si scoli de arte si meserii din zece judete vor primi fonduri pentru lucrari de reabilitare si investitii, precum si pentru lucrari de modernizare. Suma totala alocata in acest scop este de 6,74 milioane lei.
De asemenea, tot din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a fost repartizeaza inspectoratelor scolare sau unitatilor de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica suma de 15,002 milioane lei pentru finantarea unor lucrari de reabilitare. Vor beneficia de finantare un numar de 137 unitati scolare din invatamantul preuniversitar de stat.

http://www.cronicaromana.ro/dupa-noi-potopul-varianta-tariceanucadourile-electorale-decontate-de-viitorul-guvern.html


Mona G.
2008-02-07 13:09:53

Stiri

1.Niste incompetenti Cioroianu si Melescanu(cel cu stele pe umar sub costum).Ei chiar nu cunosc legile tarIi?2.Nastase uita de dosarele lui,de tot ce a facut intre 2000-2004,de cat a furat si vrea sa revina pe cai mari.De fapt incearca sa mai fie in Parlament in viitoarea legislatura ca sa se ascunda de justitie!


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00584 sec.