Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2006-06-23

Comentarii: 6, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Aladin
2006-06-23 00:05:26

EXILUL !!!

Transfugii cum ii placea lui Vadim sa comenteze in fituica securista ; "saptamana
culturala "? erau uniii ce votasera cu picioarele.
Acestia ca rasplata au gasit un univers ce e drept mai liber si mai bun,dar totusi ostil. Ostil ;cultural,lingvistic,profesional,etc,etc. Au plecat avand in bagaj tone de amintiri ( bineinteles din tineretea lor ). S-au adaptat noii societati si au uitat de relele ce le indurasera. Unii au luptat pentru cei ramasi acasa, fara teama de lunga mana a revolutiei bolshevice.Altii s-au pus pe recuperat ceace credeau ei ca reprezinta totul,(sa se imbogateasca ) In timp amintirile au ramas aproape nealterate. Revenind pe vechile meleaguri au gasit un kitch a ceace traiau ei de buna vreme in lumea libera.Una e sa te adaptezi la o societate ce functioneaza, si alta e sa adaptezi o societate (cu toti membrii ei ) la un sistem care sa functioneze.
Ce ? cei ramasi acasa nu au nostalgiile lor ? Doar ca ei s-au adaptat la ceace a devenit acea societate. Prea multa filozofie pt. aceste drame, Defrisati buruienile ( (resturile vechii societati ) si bucurati-VA !!.

CALUGARUL
2006-06-23 15:13:21

Exilatii sunt ceimai jalnicioameni !

Kundera vede partea urita a exilului d.p.d.v.d. al intelectualului chiar daca aceasta drama o pune pe umerii unor personaje normale. In fond si la urma urmei, ce cred eu ca i-au dezamagit pe cei doi care se intorc intr-o Cehie occidentalizata ? Nu numai atit amintirile si nostalgia locurilor pe care le paraseste ca atunci cind rupi o pelicula in care locurile si oamenii au un anumit chip, infatisare, fizionomie, aparentza, ci mai ales atmosfera, amprenta, mirosul, parfumul timpului, locurilor, oamenilor pe care-i parasesti, pe care-i lasi in urma ta prin ghilotinarea existentei tale. Dezradacinarea poate insemna, intr-un fel, o alta stare a mortzii. Iei o planta din pamintul in care a crescut, si-o pui intr-un pahar cu apa, sau intr-un ghiveci cu alt pamint. Indiferent cit de bogat in substante nutritive ar fi acel pamint, reactia florii este aceea de ofilire, si, si, si, si chiar daca-si revine, floarea e nedumerita, isi schimba culoare, aparenta, forma. Nu mai radiaza culorile pe care le-a avut in celelalt loc si in celalalt pamint.

Personal ?, n-am intilnit nici un emigrant fericit. Nu exista emigranti fericiti. Nu exista. Si nu accept sa fiu contrazis, pentru ca daca cineva ar face-o ar deveni imediat un ipocrit, fals, mincinos, neserios ... troglodit. Omul cu adevarat implinit este acela care ajunge la masura maxima a capacitatii lui intelectuale si morale, la el in tara. In afara mediului tau esti fals, prefacut, cameleonic. Exilul nu ofera decit : pareri de rau, neimpliniri, regrete. Si nu o spune un om care s-ar afla intr-o stare de deceptie, sau neimplinire materiala, intelectuala sau morala. Nu. Dar, tot ce-am acumulat nu are valoare, nu ma implineste pe mine personal decit daca as fi fost ce sunt, la mine in tara mea. E ca atunci cind cineva intreaba pe doctor : domnule doctor cind un organism e sanatos ?, si doctorul raspunde ceva de genul : omul e sanatos atunci cind toate functiile organelor sunt bune. Nuu !, raspunde cel care a intrebat. Nuu ! Organismul e sanatos atunci CIND EL SE SIMTE BINE. Or ?, aici e bubaaaaaa ! Avem de toate dar n-avem nimic, traim dar suntem morti, dorim dar nu mai avem curaj. Asta-i exilul. Partea cea mai rea a exilului este intoarcerea, pentru ca in realitate, viata nu a ramas pe loc atunci cind noi am plecat ci si-a continuat cursul ei. Nimic in natura nu e static. Totul se modifica, evolueaza, or, daca noi nu am fost acolo sa fim printre cei care au participat la modificare, totul ni se pare altfel si imposibil de a ne adapta. Adica ?, adica nu am gasit ceea ce am asteptat sa gasim : casa tatalui pe care l-am parasit, noi fiii ratacitori. Si nimeni nu mai este acolo ca sa ne ierte si sa ne imbrace cu haina cea mai buna si sa taie vitzelul cel ingrasat, pentru ca acest fiu pierdut era si s-a aflat, mort era si-a inviat. Nimeni. Exilatii sunt cei mai jalnici oameni !

Seherezada
2006-06-23 16:58:13

Calugarul, ... Imi acordati acest dans ? ...

La 2006-06-23 15:13:21, CALUGARUL a scris:

Kundera <<... nu mai e demult ce-a fost, a scris o data un roman genial, kafkian, pe vremea cind traia in tzara-sa, se numea ``Gluma`` sau ``The Joke``, ... dupa aia a ramas doar successful, insa l-a pierdut pe kafka ...>>, vede partea urita a exilului d.p.d.v.d. al intelectualului chiar daca aceasta drama o pune pe umerii unor personaje normale <<... o observatie la care ma asociez, ... un fel de trick, chiar daca neintentionat...>>. In fond si la urma urmei, ce cred eu ca i-au dezamagit pe cei doi care se intorc intr-o Cehie occidentalizata ? Nu numai atit amintirile si nostalgia locurilor pe care le paraseste ca atunci cind rupi o pelicula in care locurile si oamenii au un anumit chip, infatisare, fizionomie, aparentza, ci mai ales atmosfera, amprenta, mirosul, parfumul timpului, locurilor, oamenilor pe care-i parasesti, pe care-i lasi in urma ta prin ghilotinarea existentei tale <<... asa e, intoarcerea nu e posibila, de fapt nu exista, cuvintul asta nu are corespondenta in realitate...>>. Dezradacinarea poate insemna, intr-un fel, o alta stare a mortzii. Iei o planta din pamintul in care a crescut, si-o pui intr-un pahar cu apa, sau intr-un ghiveci cu alt pamint. Indiferent cit de bogat in substante nutritive ar fi acel pamint, reactia florii este aceea de ofilire, si, si, si, si chiar daca-si revine, floarea e nedumerita, isi schimba culoare, aparenta, forma. Nu mai radiaza culorile pe care le-a avut in celelalt loc si in celalalt pamint <<... pai, in afara de dezradacinare mai e si tineretea care s-a duuus, ... de care s-ar fi despartit oricum, chiar daca ramineau in tara lor, ... e tare greu sa discerni care e una si care e alta ...>>.

Personal ?, n-am intilnit nici un emigrant fericit. Nu exista emigranti fericiti. Nu exista. Si nu accept sa fiu contrazis, pentru ca daca cineva ar face-o ar deveni imediat un ipocrit, fals, mincinos, neserios ... troglodit.
<<in general omul nu este fericit ... stii si tu cine doar poate fi fericit ...>>
Omul cu adevarat implinit este acela care ajunge la masura maxima a capacitatii lui intelectuale si morale, la el in tara. In afara mediului tau esti fals, prefacut, cameleonic. Exilul nu ofera decit : pareri de rau, neimpliniri, regrete <<... o fi si din cauza ca mereu exista si alternativa `` dar daca ramineam?``, cum pentru ceilalti ``dar daca plecam?``>>. Si nu o spune un om care s-ar afla intr-o stare de deceptie, sau neimplinire materiala, intelectuala sau morala. Nu. Dar, tot ce-am acumulat nu are valoare, nu ma implineste pe mine personal decit daca as fi fost ce sunt, la mine in tara mea. E ca atunci cind cineva intreaba pe doctor : domnule doctor cind un organism e sanatos ?, si doctorul raspunde ceva de genul : omul e sanatos atunci cind toate functiile organelor sunt bune. Nuu !, raspunde cel care a intrebat. Nuu ! Organismul e sanatos atunci CIND EL SE SIMTE BINE <<... asta e cam valabil oriunde-ai fi , asta poate sa se intimple sau nu in viata unui om, nu e obligatoriu sa se intimple ... precum si gasirea sufletului pereche, ... nu se intimpla cu toata lumea, ... nu e pe merit sau dupa o formula anuma, ... seamana mai mult cu o loterie ...>> Or ?, aici e bubaaaaaa ! Avem de toate dar n-avem nimic, traim dar suntem morti, dorim dar nu mai avem curaj. Asta-i exilul. Partea cea mai rea a exilului este intoarcerea, pentru ca in realitate, viata nu a ramas pe loc atunci cind noi am plecat ci si-a continuat cursul ei. Nimic in natura nu e static. Totul se modifica, evolueaza, or, daca noi nu am fost acolo sa fim printre cei care au participat la modificare, totul ni se pare altfel si imposibil de a ne adapta. Adica ?, adica nu am gasit ceea ce am asteptat sa gasim : casa tatalui pe care l-am parasit, noi fiii ratacitori. << ... ai vazut ? ... cuvintul intoarcere nu are corespondent in realitate, ... ar trebui sa nu existe, ca oamenii sa nu mai considere ``intoarcerea`` o posibilitate, si sa se gindeasca mai mult, inainte de a face pasul. ... insa omul tot il va face ..., asa suntem noi, .. ca fluturii care se indreapta spre lumina care ii va arde ...>> Si nimeni nu mai este acolo ca sa ne ierte si sa ne imbrace cu haina cea mai buna si sa taie vitzelul cel ingrasat, pentru ca acest fiu pierdut era si s-a aflat, mort era si-a inviat. Nimeni. Exilatii sunt cei mai jalnici oameni ! <<... hai nu fii pesimist, ... s-o gasi cineva si ceva, ... la care nu te astepti ...>>
Merci de dans, ... a fost charmant ... esti un cavaler desavirsit ...
Mlle Pogany

CALUGARUL
2006-06-23 17:42:54

Re: Calugarul, ... Imi acordati acest dans ? ...

La 2006-06-23 16:58:13, Seherezada a scris:

<<... hai nu fii pesimist, ... s-o gasi cineva si ceva, ... la care nu te astepti ...>>
Merci de dans, ... a fost charmant ... esti un cavaler desavirsit ...
Mlle Pogany


__________


Curaj gaina, ca te tai !

Io nu mai crez. Eu am destinul Calugarului si al calugariei. Sunt chemat si am chemare. Vad prea mult si simt prea mult ca sa mai gasesc in femeie ... ceva. Dar, dar, dar, d-a-r tu ma cam tzii pe loc. De unde mama naibii ai aparut tu asa de ... eu ? Tu-mi umpli toate golurile ca si cum ne-am fi nascut din aceeasi burta. Di she ? Ce-ai tu in tine de la mine si de ce ma simt eu atit de bine cu tine in mine ?, desi am incercat sa nu te bag in seama ... nu poci ! Fire-ai tu sa fii !

Eu cind dansez cu tine nu dansez ci ... merg de-asupra apei !

Rog in genunchi, cenzura, sa lase acest mesaj.

Pliiiiiiiiiiizzz !

Seherezada
2006-06-23 20:59:58

Re: Calugarul, ... Imi acordati acest dans ? ...

La 2006-06-23 17:42:54, CALUGARUL a scris:

>La 2006-06-23 16:58:13, Seherezada a scris:
>
><<... hai nu fii pesimist, ... s-o gasi cineva si ceva, ... la care nu te astepti ...>>
>Merci de dans, ... a fost charmant ... esti un cavaler desavirsit ...
>
>Mlle Pogany
>
>
>__________
>
>
>Curaj gaina, ca te tai !
>
>Io nu mai crez. Eu am destinul Calugarului si al calugariei. Sunt
>chemat si am chemare. Vad prea mult si simt prea mult ca sa mai
>gasesc in femeie ... ceva. Dar, dar, dar, d-a-r tu ma cam tzii pe
>loc. De unde mama naibii ai aparut tu asa de ... eu ? Tu-mi umpli
>toate golurile ca si cum ne-am fi nascut din aceeasi burta. Di she ?
>Ce-ai tu in tine de la mine si de ce ma simt eu atit de bine cu tine
>in mine ?, desi am incercat sa nu te bag in seama ... nu poci !
>Fire-ai tu sa fii !
>
>Eu cind dansez cu tine nu dansez ci ... merg de-asupra apei !

-------------
draga, e doar o senzatie, ... insa justificata, ...

imi place sa ascult la ce spun altii, ... si cind aud ceva ce mie nu mi-a trecut prin cap, dar era acolo, ... devin un diapazon plin de recunostinta ...
... nu se intimpla foarte des, ... insa de multe ori se intimpla ...

uneori rezonez la un violonist cind perfectiunea sunetului merge atit de pina la limita incit atinge un imperceptibil falsetto, ... alteori la o fraza scrisa, alteori la un mort, alteori la un viu ....

sa-ti spun ceva, nu stiu daca o sa-ti placa, ... eu iti iau in serios calugaria, ... si in contextul acesta iti citesc toate textele, ... chiar si cind exista profan in ele (care m-ar supara la altii), la tine nu ma supara ....

... recunosc in tine ceva din Sf. Augustin si din Papa Woytila, ... singurii care au reusit sa atinga o nereligioasa ca mine ... imi place de ei fiindca au stiut totul inainte de a alege ... si asta se vede in tot ceea ce-au scris si-au spus ... daca indraznesti sa crezi ca fac misto, te vei preface in stana de piatra !!!

CALUGARUL
2006-06-23 22:05:21

Re: Calugarul, ... Imi acordati acest dans ? ...

La 2006-06-23 20:59:58, Seherezada a scris:

draga, e doar o senzatie, ... insa justificata, ...

imi place sa ascult la ce spun altii, ... si cind aud ceva ce mie nu mi-a trecut prin cap, dar era acolo, ... devin un diapazon plin de recunostinta ...
... nu se intimpla foarte des, ... insa de multe ori se intimpla ...

uneori rezonez la un violonist cind perfectiunea sunetului merge atit de pina la limita incit atinge un imperceptibil falsetto, ... alteori la o fraza scrisa, alteori la un mort, alteori la un viu ....

sa-ti spun ceva, nu stiu daca o sa-ti placa, ... eu iti iau in serios calugaria, ... si in contextul acesta iti citesc toate textele, ... chiar si cind exista profan in ele (care m-ar supara la altii), la tine nu ma supara ....

... recunosc in tine ceva din Sf. Augustin si din Papa Woytila, ... singurii care au reusit sa atinga o nereligioasa ca mine ... imi place de ei fiindca au stiut totul inainte de a alege ... si asta se vede in tot ceea ce-au scris si-au spus ... daca indraznesti sa crezi ca fac misto, te vei preface in stana de piatra !!!


______________Despre ,,profan" ... nu-l doresc, dar nu-l pot evita si trebuie sa-l iau ca atare. Dracu e peste tot si nu poate fi evitat. Mi-a placut extraordinar de mult ideea din filmul Matrix, cind The Savior se arunca in dushman si dinlauntrul lui el explodeaza distrugindu-l. Aveam aceasta idee in mintea mea de mult de tot, dar cind am vazut-o materializata in acel film, m-a pocnit si mai tare. Raul trebuie distrus din interior si de aceea trebuie plonjat inauntrul lui. Intru in profan ,,tomnai" pentru a-l cunoaste si al invinge. Pentru asta iti trebuie ... nu spun ce pentru ca nu e frumos sa vorbesti frumos despre yourself, dar asta e ideea de baza.

La chestia cu <<nu stiu daca o sa-ti placa>> ... eu te-am luat intotdeauna in serios. Inca ... prea in serios. Dar, aici, acum, in fatza unei perechi de ochi care sta tot timpul in background imi e greu sa ma ,,desfasor". Oricum ar fi, imi pare rau ca ai aparut de-abia acum. Daca te grabeai o tzira, poate ca totul s-ar fi desfasurat ,,in alti termeni". Nu-mi place cind oamenii se uita pe gaura cheii iar tu nu poti sa te simti bine cu cine vrei. Dar, ma rog, astea E conditziili. De calugarit, am inceput deja. Mai ramine de indeplinit partea administrativa. Cum se va indeplini ?, asta numai Domnul o stie.

Despre chestia cu <recunosc in tine ...> ... stii foarte, foarte, foarte bine ca-l iubesc pe Sf. Augustin. Cartea lui ,,Iubirea desavirsita" o citesc mai mult decit pe Evanghelie. Desi, ca sfint, nu-i prea anturat de teologii mei ortodocsi, ,,ca cica ca e prea sofisticat si nu prea da atentie misticului plonjind intr-un Dumnezeu, ca sa zic asa, pragmatic". Chestii de nuante. Mie-mi place si ... gata. Iar daca am reusit si eu pe linga cei doi Giganti sa-ti gidilam religiosul din tine, inseamna ca nu-i totul pierdut. Vezi, tu, Shehe, ai totul, dar iti mai lipseste ceva, ca sa-l parafrazez pe ap. Pavel. Ori, acel ceva este exact ceea ce sufletului tau ii e frica sa se apropie. Cred ca ar trebui sa-l citesti pe taica Steinhardt o lecuta mai mult. El a reusit sa treaca peste ceea ce tu nu poti. Dar oricum ai fi, cu pistrui ori nu, cu orechi mari sau nu, cu nasulmai mare sau nu, cu parul roshcat sau nu, ai merita o rama de icoana !!!

Despre <<diapazon si rezonanta>> Si mie imi place sa ascult. Rabdarea incepe prin ascultatul altora. Si rabdarea duce la smerenie, si smerenia duce ,,acolo". Eu, insa, nu apreciez ceea ce nu am fost capabil sa gindesc ca pe o recunostinta fata de cineva, ci ca pe ceva care trebuia sa-l cunosc oricum, sau ca pe ceva care era de datoria mea s-o fac, trebuia sa-l fi primit, pentru ca de-aceea am venit pe lume, sa cunosc, sa aud, sa ma infrupt cu ce-au zis ceilalti. Era de datoria lor sa creeze ca eu sa ma bucur, si eu la rindul meu sa fac precum ei. Altfel nu mai avem sens. Cit despre sunetele perfecte ?, rar mi-a fost dat sa citesc ceva de la cineva care sa-mi descrie exact starea mea de spirit. Cind dau peste asa ceva, am impresia ca persoana respectiva are ceva din carnea mea si doresc s-o readuc in mine. Dar tu ? Tu de ce esti ca mine ? Si ... chiar asa ... cit ti-a trebuit sa te gasesti gasindu-ma ?

Instrumentul meu preferat este oboiul. Si cu asta nu glumesc.

Despre chestia cu <stana de paitra> - nu indraznesc pentru ca simt ceva de dincolo de sticla.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00796 sec.