Ziua Logo
  Nr. 4714 de miercuri, 16 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2009-12-16
Evreu-rus din Rusia (...@yahoo.com, IP: 89.47.58...)
2009-12-17 03:04
O analiza interesanta a capacitatilor militare ale celor 2 superputeri

"Aritmetica terestra
Atat in Rusia, cat si in Statele Unite, armamentul nuclear intra in componenta fortelor strategice atomice. Ele sunt formate din Trupele de rachete cu destinatie strategica - RVSN, submarine atomice ale marinei militare, dotate cu rachete cu incarcaturi nucleare, si bombardiere strategice ale aviatiei militare. Pe pamant, confruntarea ruso-americana de rachete arata cam asa:
Rusia
Tip de rachete - Stilet (SS-19), Topol (SS-25), Topol-M (SS-27). Total sisteme de rachete - 489. Total focoase nucleare - 1788.
SUA
Minutmen-3, MH. Total sisteme de rachete - 550. Total focoase nucleare - 500.
Nu este greu de remarcat faptul ca Rusia are mai putine sisteme de rachete, dar de 3,5 ori mai multe ogive nucleare decat SUA. In schimb, rachetele americane zboara cu 1500 - 2000 de kilometri mai mult decat cele rusesti. Un avantaj compensat de puterea focoaselor nucleare de care dispune Rusia.
Fortele terestre nucleare ale Rusiei prezinta, atat la numarul de incarcaturi nucleare, cat si al puterii lor insumate, o suprematie evidenta asupra fortelor terestre ale SUA. Deocamdata. Pentru ca Rusia are mai multe rachete vechi decat americanii. Rusia este nevoita sa le scoata masiv din uz sau sa le prelungeasca termenul de garantie. Iar ritmul de productie de noi rachete tip Topol si Topol-M ramane mult in urma ritmului de casare. Dar specialistii rusi au gasit deja rezolvare acestei probleme. Pana in 2015, in dotarea trupelor speciale ar trebui sa apara 69 de noi sisteme de rachete Topol-M. Fiecare sistem de acest tip va fi compus din 6 pana la 10 focoase nucleare puternice. Si astfel, talerul cantarului inclina din nou in favoarea fortelor terestre rusesti.

Confruntare aeriana
Bombardierele strategice reprezinta domeniul preferat al generalilor americani. Dar constructorii si inginerii rusi de avioane au dat destula bataie de cap celor de peste Ocean, inca din timpul URSS, prin crearea unor masini purtatoare de rachete care si acum le concureaza cu succes, la unii parametri, pe cele americane. Care este situatia astazi?
In aer, Rusia cedeaza in fata Statelor Unite: la numarul de masini de doua ori, la numarul de focoase nucleare, cam de 1,5 ori. In ultimii 15 ani, americanii si-au innoit parcul de bombardiere strategice cu 15%, in timp ce Rusia nu a creat nici o masina noua, multumindu-se sa modernizeze vechile TU.

Batalie pe mare
Rusia si Statele Unite dispun de aproximativ acelasi numar de submarine atomice dotate cu rachete nucleare balistice. Dar pe submarinele americane sunt cam de trei ori mai multe incarcaturi nucleare, decat pe cele rusesti. Si potentialul general al fortelor nucleare marine ale SUA se desprinde vertiginos de cel al Rusiei cu fiecare an. Desi fortele americane le domina considerabil pe cele rusesti la numarul de focoase nucleare, la putere insumata submarinele rusesti le intrec pe cele americane cu circa 15-20%. Pentru a pastra acest avantaj, amiralii rusi intentioneaza sa doteze submarinele cu rachete noi, considerabil mai precise si mai puternice, de tip Bulava. Dar asta in viitor. Acum, de curiozitate, sa comparam caracteristicile tehnico-tactice ale celor mai cunoscute submarine ale SUA si Rusiei, care de peste 20 de ani "se joaca de-a razboiul" in adancurile marilor si oceanelor.
Despre ce barca e mai buna, se poate discuta la nesfarsit. Una "merge" mai repede, in schimb nu se scufunda atat de adanc. Alta are mai multe rachete nucleare, dar mai putine torpile. Dar, daca e sa punem fata in fata submarinele in totalitatea lor, prin caracteristicile lor de lupta sunt absolut comparabile. Starea tehnica a ambarcatiunilor nu este insa in avantajul Rusiei. Flota nucleara strategica a Rusiei are un puternic aspect zdrenturos in comparatie cu "colegii" americani mai tineri. Aproape toate submarinele aflate in dotare se apropie de "varsta critica"; 2 din 20 vor fi, in curand, lasate la mal. Americanii nu numai ca-si modernizeaza nu foarte batranele Ohio, dar construiesc si altele noi.
Expertii americani s-au grabit trambitand in lumea toata despre "degradarea completa" a fortelor nucleare rusesti. Lucrurile nu stau chiar atat de rau cum vor unii sa le prezinte. Dar ar fi o mare nedreptate daca nu am pomeni de lovitura primita in anii '90 de fortele nucleare rusesti. O finantare stravezie, uneori o restructurare fara sens, nu intotdeauna o cursa a inarmarilor bine gandita - toate astea au subrezit "scutul nuclear" al Rusiei.
Multe din deciziile pripite ale acelor ani sunt platite acum cu bani "peste plan" din bugetul militar. Se pare insa ca dupa KO din anii 90, Rusia a inceput sa isi revina."

Oricum, arsenalul nuclear a fost folosit intotdeauna ptr intimidarea adversarului. Ceea ce se intimpla astazi intre rusi si americani sunt doar demonstratii de forta, care nu vor depasi acest prag critic ptr toti. Sa speram.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 De ce mi-e frica nu scap (4887 afisari)
 Invataturile americanilor catre prostanacii nostri (4719 afisari)
 Antonescu, Orban, Stroe si Varujan, falsa echipa de elita a PNL (3097 afisari)
 Jihad de Craciun in PSD (2715 afisari)
 Trupele sovietice - oprite la Prut (2683 afisari)
 Viorel Hrebenciuc: Basescu este puternic joia, cand e ziua Flacarii Violete (VIDEO) (2258 afisari)
 Mitrea catre Vanghelie: Mai baiatule, daca te mai legi de sotia mea o sa ai altfel de probleme cu mine, asa ca intre barbati! (VIDEO)  (2228 afisari)
 Pamela Anderson, mai batrana ca niciodata (FOTO) (2056 afisari)
  Fostul adjunct al Securitatii Timisoara, Radu Tinu, lucreaza la o multinationala. Si nu regreta nimic din ce-a facut inainte de 1989 (2054 afisari)
 Sase drumuri nationale si Autostrada Soarelui raman inchise, din cauza zapezii (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01598 sec.