Ziua Logo
  Nr. 4643 de vineri, 18 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2009-09-18

Comentarii: 1, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

tzara
2009-09-19 09:08:10

semnificatia indicatorului

acest indicator statistic este cel mai fiabil si cel mai strins corelat cu NIVELUL DE DEZVOLTARE al unei societati.
observati ca indicatorul are cele mia mici valori in tari foarte bine asezate social si economic, cu politici mai curind de stinga in doemniul sanatatii si al asigurarilor sociale( suedia, danemarca, franta, luxemburg,) .
in sua indicatorul nu are valori atit de performante ca in UE, in ciuda puterii economice si politice considerabil mai mari, ca urmare a disparitatilro sociale si a excluderii de la asistenta medicala a unor largi categorii de cetateni.
indicatorul si mai ales dinamica acestuia, ne arata cit de bine (sau de prost) o duc oamnii intr-o societate; se observa, de exemplu, faptul ca in Ro- mortalitatea infantila scade constant , dar lent si se mentine mereu in urma mediei europene. in anii 60-70 portugalia avea un index de mortalitate infantila mult mai prost de cit Ro la acea vreme- intre timp, dupa absorbtia in UE- si aplicarea unor politici societale si medicale coerente ( +finantare a serviciilor medicale, educatie, +cresterea nivelului de trai).

In Ro. rata prematuritatii este cea mai mare din EU, totodata si rata avorturilor, incidenta tbc-ului , a infectiilor digestive , etc- ca urmarea igienei si educatiei precare, a nivelului de trai scazut si a lipsei politicilor societale pentru sanatate PUBLIC ( ca aia privata "ne-a umplut!").

Ro. este tara din UE cu cel mai mic venit pe cap de loc( venitul mediu~400-500 euro, iar venitul minim sub 200 euro- adica nivel de cersetor in ue), cu cea mai mica alocatie pe cap de loc pentru sanatate ( sub 200 euro anual), cu cel mai mic consum de sapun, detergenti, pasta de dinti...etc.

si totusi speranta de viata chiar si in Ro este in crestere, rata moratilitatii infantile este in scadere(lenta dar sustinuta)...asta arata ca ..avem potential- nu trebuie decit sa ne definim prioritatille, sa stavilim evaziunea fiscala, sa incurajam eficienta economica...si sa redistribuim spre sanatate si educatie.

nivelul salarial trebuie sa cresca in ritm sustinut, pentru a ajunge cel putin la nivelul Greciei ( 800-900 euro pe luna venit mediu lunar) in momentul aderari la zona euro- altminteri 80% din cetatenii acestei tari, inclusiv copiii , vor fi in categoria marginalitatii sociele absolute...aruncati la marginea vietii, fara speranta.


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Greva de sapte ani a Justitiei in cazul Covei (3208 afisari)
 Dovezi noi despre viata extraterestra (2474 afisari)
 Geoana junior surprins la volan la doar 16 ani (1635 afisari)
 Romania, Basescu si copaia (1613 afisari)
 Haos deplin in Educatie (1279 afisari)
 Ultimul lider comunist al Poloniei, Jaruzelski: "Biblia" comunismului nu a fost scrisa pe malurile Volgai, ci ale Rhinului (1887 afisari)
 Primarul Oprescu, felicitat ca a evitat un incident diplomatic cu Rusia (1774 afisari)
 Un baietel de nici sase ani a descifrat secretele calendarelor - VIDEO (1582 afisari)
 Un iesean si-a transformat fetita in jucarie sexuala (1356 afisari)
 Surpriza in Ghencea: Cristiano Bergodi, demis dupa meciul cu Seriff Tiraspol. Mihai Stoichiță este noul antrenor al Stelei (1312 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00548 sec.