Ziua Logo
  Nr. 4639 de luni, 14 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2009-09-14

Comentarii: 53, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Zold Janos
2009-09-14 19:43:57

Totul a inceput cu:

Lehman Bros.

Doar doua cuvinte ce explica situatia: "stupidity" si "greed" a fiintei umane.

Mache
2009-09-14 19:55:10

Al dreaqu domn' Mitea...

Ca sa vezi dom-le ce le facura amerlocii rusnacilor: Toate suferintele Rusiei pleaca de la politichia amerecana. Un singur lucru i-a scapat lu' Mitea: Cum trebuie judecatii conducatorii celei mai mari tari din lume (care este intamplator si una din cele mai bogate tari in resurse naturale) care au facut tara lor atat de dependenta de exterior, incat manvre economice desfasurate la mii de kilometrii distanta au adus mamutul sovietic in patru labe?

Oare n-are trebui gospodin Mitea sa-l ia de manuta pe dragul de Vova si meargand frumusel la prima oglinda, sa-si traga palme reciproc pana lesina?

Anca2008
2009-09-14 20:44:55

la nivel inalt

se stie ca are dreptate insa nimic nu se va schimba. Pentru ca ceea ce se intimpla in SUA nu este rezultatul aleator al prostiei si lacomiei ci prabusire programata dupa design. Ceea ce a fost impropriu numit 'criza economica' nu este altceva decit jefuirea finala a corabiei care ia apa: SUA si-a implinit menirea. Rolul de arac de sustinere pina la maturitate a vitei Israeliene a devenit inutil asa incit s-a inceput extragerea caramizilor din fundatie. Este foarte probabil ca pina aproape de faza finala totul va fi facut cu multa grija, lin si treptat pentru a nu se agita prea tare sau prea devreme stupul. Insa la gura de iesire din acest tunel lin armatele s-au asezat deja in pozitie de atac...

Anca2008
2009-09-14 20:56:04

Re: Al dreaq Mache..

amerloc falimentar! Rusia dependenta de exterior eh? Da' SUA e independenta n-asa? V-au mutat toata industria pa partea ailalta a lumii de nu mai aveti nici ac si ata care sa se faca la voi si indraznesti sa faci observatii... Tupeu de borfas! Nimica! De la blidul in care maninci si pina la chilotii din kur toate sint 'made in China'! Ah ba nu, am uitat, aveti multe fecale 'proudly made in USA'...

Evreu-rus
2009-09-14 20:56:16

Prost sa fii sa nu-i dai dreptate lui Medvedev (si tuturor celor care acuza SUA de criza economica)

Sa explic pe scurt cum vine treaba cu criza economica americana (care ulterior, a devenit globala): In 2001 cand Fed-ul a scazut rata dobanzilor pana la 1% ptr a revigora economia, afectata de atacurile "teroriste" de la 11 Septembrie. Aceste rate mici la dobanzi acordate de Rezerva Federala au dus la imprumutari masive facute de catre banci. La randul lor institutiile bancare au nceput sa imprumute bani, ptr cumpararea de case, acele subprime loans, clientilor rau platnici. Acesti clienti sunt din categoria celor care n-au fost in stare in trecut sa faca plata la credit carduri si la banci, sau au dat faliment. Ptr ca in trecut nu se mai puteau sa obtina nicaieri imprumuturi, acum datorita ratelor mici, bancile au inceput sa le ofere din nou bani. S-a ajuns astfel ca foarte multa lume sa cumpere proprietati. Unii cu gandul ca iti vor imbunatati veniturile si creditul in perioada initiala cand ratele imprumuturilor erau mici, iar altii ca va creste valoarea la proprietati si vor putea refinanta la o rata mai buna. Altii au vandut casele unii altora la preturi umflate artificial, luand banii si disparand.
Ptr ca la inceput numarul rau platnicilor era scazut, bancile au vazut in asta un nou segment de piata care putea fi exploatat, cu toate ca riscul unor astfel de imprumuturi era de 6 ori mai mare decat cele normale.
La sfartitul lui 2002, gradul de neplata a unui subprime loan fata de un prime loan, era de 14,28% respectiv 2,54 % . La sfarsitul lui 2004, 4,48 % din imprumuturile subprime, fata de 0,42% cele prime, erau in procedura de lichidare- conform raporturilor facute de MBAA (Mortgage Bankers Association of America)
The Evolution of the Subprime Mortgage Market
http://www.allbusiness.com/business-finance/business-loans-interest-rate/1009798-1.html
Cu toate aceste riscuri, institutiile financiare au mers mai inainte, creeand numeroase categorii de imprumuturi, din care trei mai populare:
1) variable loan interest adica imprumut cu dobanda variabila, de obicei mai mare datorita riscului ridicat;
2) interest only loan adica imprumut la care se platette initial doar dobanda, urmand ca dupa cativa ani sa se adauge di imprumutul;
3) adjustable rate mortgage loan adica imprumut cu dobanda ajustabila, fixa pe 3-5 ani, urmand ca dupa aceea, rata sa se ajusteze la pretul pietei.
Multi din cei care au luat aceste imprumuturi, nici n-au intrebat prea multe detalii. Toti au fost bucuroti ca s-au vazut cu sacii in caruta: bankerii cu comisionul, clientii cu casele.
in momentul cand Fed-ul a inceput sa creasca ratele la dobanzi, datoriile s-au dublat sau chiar triplat in unele cazuri, iar oamenii s-au vazut cu plati uriase pe care trebuiau sa le faca lunar, si multi nu au mai facut fata. Rezultatul a dus la o reactie in lant pe piata financiara.
Ptr a diminua riscul, bancile au vandut aceste imprumuturi, subprime, unor institutii financiare mai mult sau mai putin guvernamentale, precum Ginnie Mae, Fannie Mae sau Freddie Mac sau unele private, precum Bearn Stearns si Lehman Brothers. Dupa cumparare, aceste imprumuturi au fost puse impreuna si pe baza lor emise titluri de investitii, ptr acumulare de capital. Aceste titluri sunt cumparate de investitori americani sau straini, care asteapta sa primeasca in schimb o dobanda destul de buna.
Ptr ca vanzarea acestor titluri a fost haotica, nu s-a mai stiut cine le-a cumparat, cui au fost revandute sau cine le detine. In momentul cand au aparut primele crize de lichiditati pe piata, au inceput temerile si suspiciunile. Institutiile financiare care se imprumutau una pe alta, pentru ca nu mai stiau cine, cate datori are, au refuzat sa mai imprumute bani. Fed-ul a fost nevoit in aceasta situatie sa intervina, injectand bani pe piata, ptr a nu se crea un blocaj.
Falimentul uneia dintre cele mai importante banci de investitii AMERICANE Lehman Brothers (nu are rost sa mai amintesc ca fonduri de 400 de miliarde de dolari au fost mutate in banci israeliene "chiar inainte" de prabusirea firmei Lehman Brothers si a altor importante corporatii de servicii financiare americane, ceea ce pare mai mult decat SUSPECT), a fost strigatul care a declansat avalansa.

Evreu-rus
2009-09-14 21:13:44

Re: Al dreaq Mache..

La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:

> amerloc falimentar! Rusia dependenta de exterior eh? Da' SUA e
> independenta n-asa? V-au mutat toata industria pa partea ailalta a
> lumii de nu mai aveti nici ac si ata care sa se faca la voi si
> indraznesti sa faci observatii... Tupeu de borfas! Nimica! De la
> blidul in care maninci si pina la chilotii din kur toate sint 'made
> in China'! Ah ba nu, am uitat, aveti multe fecale 'proudly made in
> USA'...

Doar Rusia este dependenta? Nu sunt si altii la fel, daca nu chiar mai dependenti? Mache asta chiar este cretin sau se preface? Sau nu are habar ca de la rusi vine gazul, principala resursa de energie ptr Europa, iar gazul rusilor este indispensabil ptr europeni, ceea ce face ca o entitate politica atat de puternica ca UE sa fie dependenta de resursele energetice ale Rusiei. Pana sa se puna la punct programul de productie de energie electrica alternativa in cadrul UE, europenii vor ramane pe mai departe la mila rusilor.
Dar economia SUA nu este dependenta de imprumuturile externe, mai ales din China? China nu este cel mai mare creditor al SUA? Piata interna americana nu este acaparata de produse chinezesti?
Ca o concluzie, nu cred ca Mache se preface ca ar fi prost. Chiar este.

Mache
2009-09-14 21:42:20

Re: L-ati vazut cumva pe zdreanta? Il cautati oricum degeaba. M-ai nou si-a schimbat sexu'. E Anca..

La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:

> amerloc falimentar! Rusia dependenta de exterior eh?

Evident! Daca n-ar fi asa cum de povestea amicu' tau ghebos, Evreu rus, ca rusii au ajuns de-si vand boarfele din casa ca sa-si cumpere kasha si vodka? Daca carmuirea ruseasca era competenta, rusii trebuiau sa rada cu gura pana la urechi si sa ragaie de preaplinu' burtii uitandu-se la restu' lumii, da' uite ca nu-i asa. De ce si cine-i de vina?

> Da' SUA e
> independenta n-asa?

Pai dupa cate se vede, este. Ca doar toata lumea a luat-o la vale cand s-a intamplat o gluma in SUA si nu invers. Nu-i asa?

> V-au mutat toata industria pa partea ailalta a
> lumii de nu mai aveti nici ac si ata care sa se faca la voi si
> indraznesti sa faci observatii... Tupeu de borfas! Nimica! De la
> blidul in care maninci si pina la chilotii din kur toate sint 'made
> in China'! Ah ba nu, am uitat, aveti multe fecale 'proudly made in
> USA'...
>

Mai femeie, io acuma inteleg ca esti profund ingrijorata de mutarea slujbelor ieftine in China si India, dar nu trebuie sa disperi - mai sunt inca puzderie de slujbe de astea ieftine pe malul asta al Atlanticului. De pilda slujbele alea de dat cu aspiratorul si matura prin cladiri vor ramane ferm aici. Deci viitoru' ti-e asigurat - nu stiu cum naiba s-ar putea face outsourcing la ele...

Evreu-rus
2009-09-14 22:00:17

Re: Al dreaq Mache..

La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:

Da' SUA e
> independenta n-asa?

Teoretic, SUA este independenta. Practic, depinde de China.
Ca fapt divers, Shanghai si Beijing devin, din ce in ce mai mult, locuri in care absolventii americani de studii universitare isi gasesc oportunitati de munca, dat fiind faptul ca acasa, in SUA, rata somajului atinge un nivel de 9,7%.

http://gandeste.org/general/americanii-se-duc-sa-munceasca-in-china/5097/

somatotrop
2009-09-14 22:02:16

Saracu Mache a dat in criza alimentara,dizenterie de la hamburgeri

E rau sa locuiesti in cea mai obeza,drogata,plina de homosexuali,transexuali tara din lume unde puscariasii nu mai au loc in puscarii.

Mache
2009-09-14 22:10:37

Re: Bahtalo, oratanie sovietica, ia mai bine povesteste-ne tu cum devine treaba...

La 2009-09-14 21:13:44, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:
>
> > amerloc falimentar! Rusia dependenta de exterior eh? Da' SUA e
> > independenta n-asa? V-au mutat toata industria pa partea ailalta a
> > lumii de nu mai aveti nici ac si ata care sa se faca la voi si
> > indraznesti sa faci observatii... Tupeu de borfas! Nimica! De la
> > blidul in care maninci si pina la chilotii din kur toate sint 'made
> > in China'! Ah ba nu, am uitat, aveti multe fecale 'proudly made in
> > USA'...
>
> Doar Rusia este dependenta?

Pana una alta doar Rusia s-a prabusit ca bolovanul. Sigur ca dependenti de economia americana sau de alte economi dezvoltate mai sunt si orezarii si europenii (la fel ca si restul lumii). Da' aia macar nu s-au dat cu bolovanul in piept ca sunt tari ca piatra si iuti ca sageata asa cum o facea Ivan, chiar inainte sa o ia la vale...

> Nu sunt si altii la fel, daca nu chiar mai
> dependenti? Mache asta chiar este cretin sau se preface?

a nu. Cretinul desavarsit esti tu. In privinta asta nimeni nu mai are nici un dubiu de mult...

> Sau nu are
> habar ca de la rusi vine gazul, principala resursa de energie ptr
> Europa, iar gazul rusilor este indispensabil ptr europeni, ceea ce
> face ca o entitate politica atat de puternica ca UE sa fie dependenta
> de resursele energetice ale Rusiei. Pana sa se puna la punct
> programul de productie de energie electrica alternativa in cadrul UE,
> europenii vor ramane pe mai departe la mila rusilor.

Nu stiu daca e asa. pana una alta Rusia isi tine ciolovecii in frig pentru a livra gazul contractat de europeni si nu invers. Intreaba-l pe neamtu tiganu daca a facut frigu' anul asta. Cel mai probabil ca nu. Daca chiar stii pe cineva din Rusia intreaba-l cate revizii de cate 10-12 ore s-au produs pe saptamana in iarna trecuta si cat mai costa o soba chinezeasca cu lemne...

> Dar economia SUA nu este dependenta de imprumuturile externe, mai ales
> din China?

Orice economie dezvoltata este dependenta de credit. Iar creditul se ia de acolo de unde e mai ieftin...

> China nu este cel mai mare creditor al SUA?

Gresit. SUA este cel mai mare creditor al SUA.

China crediteaza consumul din SUA pe doua cai: Prin achizitia masiva de obligatiuni de stat din SUA si prin deprecierea artificiala a Reminbi-ului (moneda chineza) in raport cu ore alta valuta si in special cu dolarul SUA.

> Piata interna
> americana nu este acaparata de produse chinezesti?

Bineinteles. Asta e calea cea mai simpla de exploatare a proletarului chinez prin intermediul PC Chinez. Daca astia se indaratnicesc sa subventioneze consumul in SUA si Europa, de ce sa le strici placerea? Gandeste-te ca un aparat foto care in SUA costa $300 in China (transformat din RMB la cursul oficial) ajungea cam $550...

> Ca o concluzie, nu cred ca Mache se preface ca ar fi prost. Chiar
> este.
>

Dragul meu. Nimeni si nimic nu poate concura idiotenia ta congenitala. Pozitia ta in topul dobitocilor e aproape intangibila. Singurul care cred ca are totusi o sansa e Toderica, care probabil a cazut recent in cap si s-a tampit chiar cu totul...

Mache
2009-09-14 22:35:10

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

La 2009-09-14 22:00:17, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:
>
> Da' SUA e
> > independenta n-asa?
>
> Teoretic, SUA este independenta. Practic, depinde de China.
> Ca fapt divers, Shanghai si Beijing devin, din ce in ce mai mult,
> locuri in care absolventii americani de studii universitare isi
> gasesc oportunitati de munca, dat fiind faptul ca acasa, in SUA, rata
> somajului atinge un nivel de 9,7%.
>
> http://gandeste.org/general/americanii-se-duc-sa-munceasca-in-china/5097/
>

Intr-adevar e foarte atractiv, pentu straini in general. Iar inghesuiala a fost mare intotdeauna. Singura chestie airea in articol e ca in general nu se cauta absolventi pentru astfel de slujbe ci mai degraba aomeni cu experienta...

Firmele americane care-si relocheaza personalul in China ofera o serie de stimulente in acest sens: platesc cam toate cheltuielile legate de mutare, multe din ele platesc soferul chinez pe toata durata sederii (adica cam $300/luna) si nu in ultimul rand cand te gandesti ca RMB-ul e devalorizat artificial cu aproape 50% fata de dolar sau euro (iar oamenii astia sunt platiti in dolari sau euro!) veniturile lor practic se dubleaza.

In orice caz in 2-3 ani petrecuti in China un tehnician platit mediocru in SUA poate pune lejer la ciorap cel putin salariul sau anual (toate cheltuielile sale nu depasesc 30% din venituri), pentru ca in China costurile alimentelor, si utilitatilor sunt oarecum reglate pentru venitrui de $150-$200/luna (in zonele prospere!)...

In plus in cel putin Beijing si Shanghai exista asa numitele Elite City care sunt construite exclusiv pentru occidentali, japonezi si coreeni - unde chinezii n-au acces si imperialistii se simt ca acasa (terenuri de golf, trail-uri pentru biciclete si jogging, piscine, restaurante europene etc...) - cu diferenta ca o chirie intr-un townhome acolo e cam 1/3-1/4 din cea din SUA...

contraevreu-rus
2009-09-14 22:47:35

Re: Prost sa fii sa nu-i dai dreptate lui Medvedev (si tuturor celor care acuza SUA de criza economica)

Ahmed ,un articol pe placul tau ai facut copy -paste sa stie lumea cat de inteligent iesti,insa ai uitat 2 lucruri in Rusia mai merge lumea in fundul gradini la gaura care se chiama closet si trage apa din fantana si in Dubai au transformat un oras in mijlocul pustiului in care traiau beduini in unul din cele mai elegante si scumpe orase din lume.Vezi unde au dus furtul si jaful rusilor si unde a dus capul englejilor si a americanilor.La 2009-09-14 20:56:16, Evreu-rus a scris:

> Sa explic pe scurt cum vine treaba cu criza economica americana (care
> ulterior, a devenit globala): In 2001 cand Fed-ul a scazut rata
> dobanzilor pana la 1% ptr a revigora economia, afectata de atacurile
> "teroriste" de la 11 Septembrie. Aceste rate mici la dobanzi acordate
> de Rezerva Federala au dus la imprumutari masive facute de catre
> banci. La randul lor institutiile bancare au nceput sa imprumute
> bani, ptr cumpararea de case, acele subprime loans, clientilor rau
> platnici. Acesti clienti sunt din categoria celor care n-au fost in
> stare in trecut sa faca plata la credit carduri si la banci, sau au
> dat faliment. Ptr ca in trecut nu se mai puteau sa obtina nicaieri
> imprumuturi, acum datorita ratelor mici, bancile au inceput sa le
> ofere din nou bani. S-a ajuns astfel ca foarte multa lume sa cumpere
> proprietati. Unii cu gandul ca iti vor imbunatati veniturile si
> creditul in perioada initiala cand ratele imprumuturilor erau mici,
> iar altii ca va creste valoarea la proprietati si vor putea refinanta
> la o rata mai buna. Altii au vandut casele unii altora la preturi
> umflate artificial, luand banii si disparand.
> Ptr ca la inceput numarul rau platnicilor era scazut, bancile au vazut
> in asta un nou segment de piata care putea fi exploatat, cu toate ca
> riscul unor astfel de imprumuturi era de 6 ori mai mare decat cele
> normale.
> La sfartitul lui 2002, gradul de neplata a unui subprime loan fata de
> un prime loan, era de 14,28% respectiv 2,54 % . La sfarsitul lui
> 2004, 4,48 % din imprumuturile subprime, fata de 0,42% cele prime,
> erau in procedura de lichidare- conform raporturilor facute de MBAA
> (Mortgage Bankers Association of America)
> The Evolution of the Subprime Mortgage Market
> http://www.allbusiness.com/business-finance/business-loans-interest-rate/1009798-1.html
> Cu toate aceste riscuri, institutiile financiare au mers mai inainte,
> creeand numeroase categorii de imprumuturi, din care trei mai
> populare:
> 1) variable loan interest adica imprumut cu dobanda variabila, de
> obicei mai mare datorita riscului ridicat;
> 2) interest only loan adica imprumut la care se platette initial doar
> dobanda, urmand ca dupa cativa ani sa se adauge di imprumutul;
> 3) adjustable rate mortgage loan adica imprumut cu dobanda ajustabila,
> fixa pe 3-5 ani, urmand ca dupa aceea, rata sa se ajusteze la pretul
> pietei.
> Multi din cei care au luat aceste imprumuturi, nici n-au intrebat prea
> multe detalii. Toti au fost bucuroti ca s-au vazut cu sacii in caruta:
> bankerii cu comisionul, clientii cu casele.
> in momentul cand Fed-ul a inceput sa creasca ratele la dobanzi,
> datoriile s-au dublat sau chiar triplat in unele cazuri, iar oamenii
> s-au vazut cu plati uriase pe care trebuiau sa le faca lunar, si
> multi nu au mai facut fata. Rezultatul a dus la o reactie in lant pe
> piata financiara.
> Ptr a diminua riscul, bancile au vandut aceste imprumuturi, subprime,
> unor institutii financiare mai mult sau mai putin guvernamentale,
> precum Ginnie Mae, Fannie Mae sau Freddie Mac sau unele private,
> precum Bearn Stearns si Lehman Brothers. Dupa cumparare, aceste
> imprumuturi au fost puse impreuna si pe baza lor emise titluri de
> investitii, ptr acumulare de capital. Aceste titluri sunt cumparate
> de investitori americani sau straini, care asteapta sa primeasca in
> schimb o dobanda destul de buna.
> Ptr ca vanzarea acestor titluri a fost haotica, nu s-a mai stiut cine
> le-a cumparat, cui au fost revandute sau cine le detine. In momentul
> cand au aparut primele crize de lichiditati pe piata, au inceput
> temerile si suspiciunile. Institutiile financiare care se imprumutau
> una pe alta, pentru ca nu mai stiau cine, cate datori are, au refuzat
> sa mai imprumute bani. Fed-ul a fost nevoit in aceasta situatie sa
> intervina, injectand bani pe piata, ptr a nu se crea un blocaj.
> Falimentul uneia dintre cele mai importante banci de investitii
> AMERICANE Lehman Brothers (nu are rost sa mai amintesc ca fonduri de
> 400 de miliarde de dolari au fost mutate in banci israeliene
> "chiar inainte" de prabusirea firmei Lehman Brothers si a
> altor importante corporatii de servicii financiare americane, ceea ce
> pare mai mult decat SUSPECT), a fost strigatul care a declansat
> avalansa.
>

Evreu-rus
2009-09-14 22:53:38

Re: Al dreaqu domn' Mitea...

La 2009-09-14 21:13:44, Evreu-rus a scris:

> Pana una alta doar Rusia s-a prabusit ca bolovanul. Sigur ca dependenti de economia americana sau de alte economi dezvoltate mai sunt si orezarii si europenii (la fel ca si restul lumii). Da' aia macar nu s-au dat cu bolovanul in piept ca sunt tari ca piatra si iuti ca sageata asa cum o facea Ivan, chiar inainte sa o ia la vale...

Pana una alta, INTREAGA lume s-a prabusit ca bolovanul la vale, SUA fiind cea care a dat startul harababurii. China este prima tara care a depasit criza, devenind motorul iesirii din criza ptr intreaga Asie, si nu numai ("orezarii" depind de economia americana? Mai gandeste-te, daca ai cu ce). Productia industriala a crescut luna trecuta cu 12,4%, piata de retail a crescut cu 15,4% iar indicele M2 al rezervei bugetare a inregistrat o crestere record de 28,53%.

> Nu stiu daca e asa. pana una alta Rusia isi tine ciolovecii in frig pentru a livra gazul contractat de europeni si nu invers. Intreaba-l pe neamtu tiganu daca a facut frigu' anul asta. Cel mai probabil ca nu. Daca chiar stii pe cineva din Rusia intreaba-l cate revizii de cate 10-12 ore s-au produs pe saptamana in iarna trecuta si cat mai costa o soba chinezeasca cu lemne...

Pana una alta, Rusia are cizma ferm pe grumazul republicilor din Asia Centrala. Pina si Azerbaidjanul, unde influenta Turciei e substantiala, a semnat contract cu Gazprom ptr resursele de gaze pe care se baza Nabucco. Iranul e o gluma proasta, iar Irakul si Egiptul sunt niste bombe de instabilitate pe care doar un inconstient s-ar baza pe termen lung. In acest moment maretul proiect Nabucco nu are nici macar un furnizor solid de gaz. Ori in atare situatie obtinerea finantarii e nu improbabila, ci imposibila. Nabucco nu are cum sa se construiasca fara semnarea in prealabil a unor contracte ferme, cu furnizori seriosi si stabili politic. Pentru ca nimeni nu da banii altfel.
Ca o ultima observatie: fara gazele rusesti Europa INGHEATA. Si treaba asta imi da o satisfactie indescriptibila.

>Gresit. SUA este cel mai mare creditor al SUA.

>China crediteaza consumul din SUA pe doua cai: Prin achizitia masiva de obligatiuni de stat din SUA si prin deprecierea artificiala a Reminbi-ului (moneda chineza) in raport cu ore alta valuta si in special cu dolarul SUA.

China este cel mai mare creditor al SUA.
Citeste aici si baga la tartacuta:
"Inaintea Japoniei, Marii Britanii, a marilor exportatori de petrol,
sunt valabile pentru sfarsitul anului trecut. Potrivit acestora, lider absolut dupa volumul de obligatiuni de trezorerie achizitionate este China, cu 727,4 miliarde dolari. Intr-un an, China a reusit sa o ia inaintea Japoniei, care figureaza cu numai 626 de miliarde dolari. Pe pozitia a treia, cu un indice insumat de 197,5 miliarde dolari, se afla tarile din bazinul Caraibe si Panama, urmate la mica distanta de grupul de tari exportatoare de petrol (Ecuador, Venezuela, Indonezia, Bahrein, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Gabon, Libia, Nigeria), cu 186,2 miliarde dolari. Vine apoi Marea Britanie (130,9 miliarde) si Brazilia, cu 127 miliarde. Pe lista Ministerului american de Finante, Rusia figureaza la numarul 7, cu peste 116 miliarde dolari, de trei ori mai mult decat in 2008."
http://www.antena3.ro/economic/news/china-detroneaza-japonia-si-devine-cel-mai-mare-creditor-al-sua_66230.html
Din pacate (ptr dumneata) China are SUA la degetul mic si are si cea mai mare rezerva valutara din lume, deci are puterea de a prabusi dolarul oricand ar dori. Ar trebui ca piata americana sa inceapa sa impuna taxe vamale la produsele importate din China si atunci China nu va mai avea puterea uriasa pe care o are acum, ptr ca fara exporturi, chinezii sunt terminati. Chinezii au fost smecheri (poate de aceea ii siapreciez atat de mult): au practicat un curs valutar ireal in raport cu monedele occidentale ptr a impulsiona competitivitatea produselor proprii. Aceasta, in defavoarea partenerilor comerciali care se confruntau cu falimente (sau relocari fortate) in randul firmelor producatoare. Asa, SUA a ajuns sa inregistreze un deficit comercial cu China de aproximativ 270 miliarde dolari. Motivul pentru care s-a ajuns la aceste valori este cat se poate de simplu. Ani la randul in America nu a functionat impecabil decat productia de bani, si de abia acum (cand s-ar putea sa fie prea tarziu) se fac eforturi sustinute ptr revenirea cu picioarele pe pamant ptr a se relansa productia autohtona.


>Bineinteles. Asta e calea cea mai simpla de exploatare a proletarului chinez prin intermediul PC Chinez. Daca astia se indaratnicesc sa subventioneze consumul in SUA si Europa, de ce sa le strici placerea? Gandeste-te ca un aparat foto care in SUA costa $300 in China (transformat din RMB la cursul oficial) ajungea cam $550...

Vezi-ti de treaba, Mache. Cine pariaza astazi pe America, pariaza pe un cal mort Vezi ce spun economisti celebri, precum Jim Rogers, fostul partener al lui George Soros, prof. dr.. Marc Faber, Gerald Celente, economistul argentinian Adrian Salbuchi, si nu te mai da rotund. Asta, daca nu cumva te crezi mai destept decat toti astia la un loc.

Evreu-rus
2009-09-14 23:02:54

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

La 2009-09-14 22:35:10, Mache a scris:

> Intr-adevar e foarte atractiv, pentu straini in general. Iar
> inghesuiala a fost mare intotdeauna. Singura chestie airea in articol
> e ca in general nu se cauta absolventi pentru astfel de slujbe ci mai
> degraba aomeni cu experienta...

> Firmele americane care-si relocheaza personalul in China ofera o serie
> de stimulente in acest sens: platesc cam toate cheltuielile legate de
> mutare, multe din ele platesc soferul chinez pe toata durata sederii
> (adica cam $300/luna) si nu in ultimul rand cand te gandesti ca
> RMB-ul e devalorizat artificial cu aproape 50% fata de dolar sau euro
> (iar oamenii astia sunt platiti in dolari sau euro!) veniturile lor
> practic se dubleaza.
>
> In orice caz in 2-3 ani petrecuti in China un tehnician platit
> mediocru in SUA poate pune lejer la ciorap cel putin salariul sau
> anual (toate cheltuielile sale nu depasesc 30% din venituri), pentru
> ca in China costurile alimentelor, si utilitatilor sunt oarecum
> reglate pentru venitrui de $150-$200/luna (in zonele prospere!)...
>
> In plus in cel putin Beijing si Shanghai exista asa numitele Elite
> City care sunt construite exclusiv pentru occidentali, japonezi si
> coreeni - unde chinezii n-au acces si imperialistii se simt ca acasa
> (terenuri de golf, trail-uri pentru biciclete si jogging, piscine,
> restaurante europene etc...) - cu diferenta ca o chirie intr-un
> townhome acolo e cam 1/3-1/4 din cea din SUA...

Cred si eu ca americanilor le convine sa munceasca in China, unde sunt tratati cu respect, primesc o slujba buna (se ajunge pana la 1500$ si chiar mai mult), primesc locuinta gratuit, traiesc intr-un orasel numai al lor (Elite City este similar cu Chinatown din SUA) plus alte multe beneficii pe care le negociaza la incheierea unui contract de munca. China este o tara in curs de dezvoltare, cu un dinamism si o schimbare acerba. Este o mare putere economica a lumii (cat de curand va surclasa SUA) are rezervele valutare cele mai mare din lume (2.132 miliarde dolari), dispune de vaste resurse umane, este o piata imensa de desfacere, atuuri care fac din aceasta tara un jucator dominant global. Pana si americanii au inteles si s-au impacat cu ideea ca SUA vor ceda Chinei locul la carma omenirii. Dumneata de ce sa fii mai incapatanat decat ei si sa nu accepti realitatea?

Mache
2009-09-14 23:57:03

Re: Al dreaqu domn' Mitea...

La 2009-09-14 22:53:38, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-14 21:13:44, Evreu-rus a scris:
>
> > Pana una alta doar Rusia s-a prabusit ca bolovanul. Sigur ca dependenti de economia americana sau de alte economi dezvoltate mai sunt si orezarii si europenii (la fel ca si restul lumii). Da' aia macar nu s-au dat cu bolovanul in piept ca sunt tari ca piatra si iuti ca sageata asa cum o facea Ivan, chiar inainte sa o ia la vale...
>
> Pana una alta, INTREAGA lume s-a prabusit ca bolovanul la vale, SUA
> fiind cea care a dat startul harababurii.

Da dar niciunde in lumea civilizata oamenii nu au ajuns sa-si vanda boarfele de prin casa ca sa aiba ce manca, asa cum se intampla inca-n Rusia. Acum sigur, trebuie sa recunoastem ca nici Rusia nu-i parte a lumii civilizate...

> China este prima tara care
> a depasit criza, devenind motorul iesirii din criza ptr intreaga
> Asie, si nu numai ("orezarii" depind de economia americana? Mai
> gandeste-te, daca ai cu ce). Productia industriala a crescut luna
> trecuta cu 12,4%, piata de retail a crescut cu 15,4% iar indicele M2
> al rezervei bugetare a inregistrat o crestere record de 28,53%.

Asta-i o crestere artificiala platita exclusiv din acumularile din anii precedenti. China practic isi epuizeaza resursele financiare ca sa creeze o cerere artificiala (tot soiul de proiecte guvernamentale scumpe), odata ce exporturile ei s-au prabusit.

Practic ca sa evite sa plateasca zeci sau poate chiar sute de milioane de someri, China le gaseste acestora de lucru ceva ce probabil nu va aduce bani in viitor. Daca treaba asta se va intampla pe termen scurt, e OK si e probabil singura abordare corecta. Daca caderea exporturilor chinezesti se mentine in urmatorii vreo doi ani, atunci China va incepe sa aiba probleme serioase...

> > Nu stiu daca e asa. pana una alta Rusia isi tine ciolovecii in frig pentru a livra gazul contractat de europeni si nu invers. Intreaba-l pe neamtu tiganu daca a facut frigu' anul asta. Cel mai probabil ca nu. Daca chiar stii pe cineva din Rusia intreaba-l cate revizii de cate 10-12 ore s-au produs pe saptamana in iarna trecuta si cat mai costa o soba chinezeasca cu lemne...
>
> Pana una alta, Rusia are cizma ferm pe grumazul republicilor din Asia
> Centrala. Pina si Azerbaidjanul, unde influenta Turciei e
> substantiala, a semnat contract cu Gazprom ptr resursele de gaze pe
> care se baza Nabucco. Iranul e o gluma proasta, iar Irakul si Egiptul
> sunt niste bombe de instabilitate pe care doar un inconstient s-ar
> baza pe termen lung. In acest moment maretul proiect Nabucco nu are
> nici macar un furnizor solid de gaz. Ori in atare situatie obtinerea
> finantarii e nu improbabila, ci imposibila. Nabucco nu are cum sa se
> construiasca fara semnarea in prealabil a unor contracte ferme, cu
> furnizori seriosi si stabili politic. Pentru ca nimeni nu da banii
> altfel.
> Ca o ultima observatie: fara gazele rusesti Europa INGHEATA. Si treaba
> asta imi da o satisfactie indescriptibila.

Asculta-ma ce-ti spun. Pana una alta rusii o sa faca frigurl si iarna asta in timp ce nemtu tiganu, moroianu sau tu (acolo in vizuina ta la Ploiesti) nu. Rusia are o nevoie multa mai disperata de banii europenilor, decat europenii de gazul rusilor...

> >Gresit. SUA este cel mai mare creditor al SUA.
>
> >China crediteaza consumul din SUA pe doua cai: Prin achizitia masiva
> de obligatiuni de stat din SUA si prin deprecierea artificiala a
> Reminbi-ului (moneda chineza) in raport cu ore alta valuta si in
> special cu dolarul SUA.
>
> China este cel mai mare creditor al SUA.

Cel mai mare creditor extern. e o diferenta. In plus tragedia Chinei e ca, cam tot ce are ea e pus in dolari SUA.

> Citeste aici si baga la tartacuta:
> "Inaintea Japoniei, Marii Britanii, a marilor exportatori de petrol,
> sunt valabile pentru sfarsitul anului trecut. Potrivit acestora, lider
> absolut dupa volumul de obligatiuni de trezorerie achizitionate este
> China, cu 727,4 miliarde dolari. Intr-un an, China a reusit sa o ia
> inaintea Japoniei, care figureaza cu numai 626 de miliarde dolari. Pe
> pozitia a treia, cu un indice insumat de 197,5 miliarde dolari, se
> afla tarile din bazinul Caraibe si Panama, urmate la mica distanta de
> grupul de tari exportatoare de petrol (Ecuador, Venezuela, Indonezia,
> Bahrein, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele
> Arabe Unite, Algeria, Gabon, Libia, Nigeria), cu 186,2 miliarde
> dolari. Vine apoi Marea Britanie (130,9 miliarde) si Brazilia, cu 127
> miliarde. Pe lista Ministerului american de Finante, Rusia figureaza
> la numarul 7, cu peste 116 miliarde dolari, de trei ori mai mult
> decat in 2008."
> http://www.antena3.ro/economic/news/china-detroneaza-japonia-si-devine-cel-mai-mare-creditor-al-sua_66230.html
> Din pacate (ptr dumneata) China are SUA la degetul mic si are si cea
> mai mare rezerva valutara din lume, deci are puterea de a prabusi
> dolarul oricand ar dori. Ar trebui ca piata americana sa inceapa sa
> impuna taxe vamale la produsele importate din China si atunci China
> nu va mai avea puterea uriasa pe care o are acum, ptr ca fara
> exporturi, chinezii sunt terminati. Chinezii au fost smecheri (poate
> de aceea ii siapreciez atat de mult): au practicat un curs valutar
> ireal in raport cu monedele occidentale ptr a impulsiona
> competitivitatea produselor proprii. Aceasta, in defavoarea
> partenerilor comerciali care se confruntau cu falimente (sau relocari
> fortate) in randul firmelor producatoare. Asa, SUA a ajuns sa
> inregistreze un deficit comercial cu China de aproximativ 270
> miliarde dolari. Motivul pentru care s-a ajuns la aceste valori este
> cat se poate de simplu. Ani la randul in America nu a functionat
> impecabil decat productia de bani, si de abia acum (cand s-ar putea
> sa fie prea tarziu) se fac eforturi sustinute ptr revenirea cu
> picioarele pe pamant ptr a se relansa productia autohtona.
>
>
> >Bineinteles. Asta e calea cea mai simpla de exploatare a proletarului
> chinez prin intermediul PC Chinez. Daca astia se indaratnicesc sa
> subventioneze consumul in SUA si Europa, de ce sa le strici placerea?
> Gandeste-te ca un aparat foto care in SUA costa $300 in China
> (transformat din RMB la cursul oficial) ajungea cam $550...
>
> Vezi-ti de treaba, Mache. Cine pariaza astazi pe America, pariaza pe
> un cal mort Vezi ce spun economisti celebri, precum Jim Rogers,
> fostul partener al lui George Soros, prof. dr.. Marc Faber, Gerald
> Celente, economistul argentinian Adrian Salbuchi, si nu te mai da
> rotund. Asta, daca nu cumva te crezi mai destept decat toti astia la
> un loc.
>

Pai se vede ca pretenii tai chinezi pariaza la greu. In loc sa vanda obligatiunile americane, cumpara altele noi. In loc sa-si liberalizeze moneda, fac toate eforturile sa tina dolarul sus si sa subventioneze astfel consumul american.

Adevarul trist, e ca modelul de afacere al Chinei nici mai nu permite altceva. Cred ca deja chinezii au trecut de punctul de la care nu mai exista intoarcere... Ei sunt de fapt fortati sa mearga pe calea asta pana la prabusirea completa sau pana gasesc o cale ingenioasa de a iesi din cercul vicios in care sunt azi...

neamtu tiganu
2009-09-15 00:00:20

mai baieti..

Am fost de curind in China...

Pe undeva aveti dreptate amindoi si niciunu. Lumea de azi e o lume globalizata. Nu e adevarat ca numai strainii o duc bine in China, sunt deja o multime de chinezi instariti. La hotelu la care am stat, un hotel scump erau mai mult de trei sferturi chinezi.

Societatea mondiala care se contureaza va fi societatea elitelor. Elitele indiferent de nationalitate si indiferent unde locuiesc vor trai bine, din ce in ce mai bine si restu va trai prost, din ce in ce mai prost.

Un bun meserias de high tech va merge acolo unde poa sa cistige mai bine, poa sa fie Dubai, poa sa fie Peking, (mai putin Bucuresti, poate).

In trecut elitele se adunau in America, acum si-a pierdut farmecu.

Mache
2009-09-15 00:20:31

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

La 2009-09-14 23:02:54, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-14 22:35:10, Mache a scris:
>
> > Intr-adevar e foarte atractiv, pentu straini in general. Iar
> > inghesuiala a fost mare intotdeauna. Singura chestie airea in articol
> > e ca in general nu se cauta absolventi pentru astfel de slujbe ci mai
> > degraba aomeni cu experienta...
>
> > Firmele americane care-si relocheaza personalul in China ofera o serie
> > de stimulente in acest sens: platesc cam toate cheltuielile legate de
> > mutare, multe din ele platesc soferul chinez pe toata durata sederii
> > (adica cam $300/luna) si nu in ultimul rand cand te gandesti ca
> > RMB-ul e devalorizat artificial cu aproape 50% fata de dolar sau euro
> > (iar oamenii astia sunt platiti in dolari sau euro!) veniturile lor
> > practic se dubleaza.
> >
> > In orice caz in 2-3 ani petrecuti in China un tehnician platit
> > mediocru in SUA poate pune lejer la ciorap cel putin salariul sau
> > anual (toate cheltuielile sale nu depasesc 30% din venituri), pentru
> > ca in China costurile alimentelor, si utilitatilor sunt oarecum
> > reglate pentru venitrui de $150-$200/luna (in zonele prospere!)...
> >
> > In plus in cel putin Beijing si Shanghai exista asa numitele Elite
> > City care sunt construite exclusiv pentru occidentali, japonezi si
> > coreeni - unde chinezii n-au acces si imperialistii se simt ca acasa
> > (terenuri de golf, trail-uri pentru biciclete si jogging, piscine,
> > restaurante europene etc...) - cu diferenta ca o chirie intr-un
> > townhome acolo e cam 1/3-1/4 din cea din SUA...

Eu te-am mai sfatuit si cu alte ocazii ca atunci cand minti, sa o faci in mod inteligent... Se pare ca asta inca nu s-a lipit de tine...

> Cred si eu ca americanilor le convine sa munceasca in China, unde sunt
> tratati cu respect,

Da intr-adevar. Muncitoru' chinez e tratat cu respect:) Daca se duca la toaleta (in afara pauzei de masa) vataful ii taie o jumatate de ora din leafa. Nu are asigurari medicale de nici un fel (in China practic a disparut orice forma de asistenta medicala gratuita) si poate fi concediat in orice clipa fara nici un motiv...

< primesc o slujba buna (se ajunge pana la 1500$ si

Pentru $1500 nici un american cu mintea intrega nu bate tot drumul pana-n China. In primul rand pentru ca suma aia e probabil sub, sau oricum aproape de venitul, minim din SUA. Apoi nu stiu daca din banii aia isi permite un bilet de avion pana-n China... iar cu containerul obisnuiesc pentru moment sa vina chinezii in SUA...

Nu in ultimul rand, nu cred ca o firma chineza isi permite sa aduca din afara tarii oameni care lucreaza pe leafuri de 5-20 de ori mai mari decat chinezii. In China o leafa foarte buna e undeva pe la $200-$300.

Oamenii astia de care vorbeam sunt in general adusi de firmele straine ce opereaza in China si platiti de la $70000-$80000 in sus, Iar firmele straine care-si aduc oameni in China o fac numai atunci cand nu pot gasi oameni la fata locului care sa faca aceeasi munca pentru o fractiune din acea suma. De asta am si spus ca nu prea e cazul absolventilor...

> chiar mai mult), primesc locuinta gratuit, traiesc intr-un orasel
> numai al lor (Elite City este similar cu Chinatown din SUA)

Nu e deloc similar cu nici un fel de ChinaTown. E pur si simplu o zona de unde dezvioltatorii imobiliari le interzic chinezilor sa intre. Si nu e deloc gratuit (e doar mai ieftin ca in State sau Europa de Vest), pentru ca nu are nici o treaba cu statul. Daca statul chinez si-ar permite sa ofere locuinte gratis ar face-o pentru puzderia de chinezi care dorm pe strazi sau in maghernite improvizate in marile orase...

> plus alte
> multe beneficii pe care le negociaza la incheierea unui contract de
> munca.

Firmele chineze rar ofera ceva beneficii. In general nu ofera nimic. Firmele straine ii platesc ceva mai bine pe chinezi si le ofera si unele beneficii (atat ca sa nu fie acuzate la ele acasa ca exploateaza forta de munca din China) si de asta au cautare foarte mare printre chinezi...

> China este o tara in curs de dezvoltare, cu un dinamism si o
> schimbare acerba. Este o mare putere economica a lumii (cat de curand
> va surclasa SUA)

Curandul asta e undeva tare departe... Oricum ca sa poata egala in venitul per capita macar tari ca Grecia sau Slovenia are nevoie de decenii bune, daca asta chiar se va intampla vreodata...

> are rezervele valutare cele mai mare din lume (2.132
> miliarde dolari),

Pai nu ne asigurai tu ca dolarul e hartie fara valoare? Deci ce valoare au acele rezerve:)? Vezi cum te contrazici?

> dispune de vaste resurse umane,

Dispune de resurse umane care imbatranesc cu o vitezqa ametitoare. Amicu' lui Ghita Bizonu, Lee Iacocca spunea la un moment dat ca China va imbatrani inainte de a ajunge bogata. Politica cu un copil pe familie va face ca numarul platitorilor de taxe sa scada in 2-3 decenii mult sub numarul pensionarilor care vor trebui totusi intretinuti...

> este o piata imensa
> de desfacere, atuuri care fac din aceasta tara un jucator dominant
> global.

E o piata imensa, insa nu prea are capacitatea financiara de a importa. regimul comunist a facut tot posibilul sa tina oamenii in saracie pentru a mentine exporturile profitabile...

> Pana si americanii au inteles si s-au impacat cu ideea ca SUA
> vor ceda Chinei locul la carma omenirii. Dumneata de ce sa fii mai
> incapatanat decat ei si sa nu accepti realitatea?
>

Care realitate? Gargaunii ce-ti chinuie tie creierasii obositi?

Mache
2009-09-15 00:34:05

Re: mai baieti.. - Neamtule, ia zii matale...

La 2009-09-15 00:00:20, neamtu tiganu a scris:

> Am fost de curind in China...
>
> Pe undeva aveti dreptate amindoi si niciunu. Lumea de azi e o lume
> globalizata. Nu e adevarat ca numai strainii o duc bine in China,
> sunt deja o multime de chinezi instariti.

Cam ce procent zici tu ca sunt instariti? Macar 5%? Hai sa zicem 10%, cu mila? 10% din populatia Chinei e un numar enorm si o piata imensa (presupun ca ai vazut mai multi dealer-i de BMW in Beijing decat in Munchen), dar restul de 90% de oameni foarte saraci e un numar si mai monstruos...

> La hotelu la care am stat,
> un hotel scump erau mai mult de trei sferturi chinezi.

E foarte adevarat ca marea majoritate a clinetilor sunt chinezi. Insa si puzderia de oameni ce dorm la gurile de metrou din Beijing tot chinezi sunt. Aia insa sunt 100% chinezi.

> Societatea mondiala care se contureaza va fi societatea elitelor.
> Elitele indiferent de nationalitate si indiferent unde locuiesc vor
> trai bine, din ce in ce mai bine si restu va trai prost, din ce in ce
> mai prost.
>
> Un bun meserias de high tech va merge acolo unde poa sa cistige mai
> bine, poa sa fie Dubai, poa sa fie Peking, (mai putin Bucuresti,
> poate).

Ideea e ca chinezu' nu poate sa plece acolo unde vrea. El are mari probleme in a circula chiar si in tara lui (cel putin astia care n-au bani). El obtine foarte greu un pasaport, iar o viza straina o obtine si mai greu. By the way, iti amintesti ce scria pe formularu' ala pe care l-ai completat la plecarea din tara (sectiunea pentru persoanele cu pasaport chinez)? Nu ti se aprinde nici un beculet?

Apoi da-mi UN SINGUR EXEMPLU de firma cu capital 100% chinez care-ri permite sa angajeze specialisti straini. Ca eu stiu ca Siemens, VW, Renault, Ford, Boeing, Airbus isi permit sa angajeze chinezi, dar e reciproca valabila?

> In trecut elitele se adunau in America, acum si-a pierdut farmecu.
>

Posibil, numa' ca nemtii matale continua sa vina incoace si nu in China sau Rusia...

Evreu-rus
2009-09-15 01:18:17

Re: Al dreaqu domn' Mitea...

La 2009-09-14 23:57:03, Mache a scris:

> Da dar niciunde in lumea civilizata oamenii nu au ajuns sa-si vanda
> boarfele de prin casa ca sa aiba ce manca, asa cum se intampla inca-n
> Rusia. Acum sigur, trebuie sa recunoastem ca nici Rusia nu-i parte a
> lumii civilizate...

Te referi, desigur, la barter (schimburi de servicii si produse in natura). Nu doar rusii, dar tot mai mult americani se orienteaza spre troc. Presteaza servicii contra servicii, isi ofera serviciile in schimbul castigurilor in natura.
Cash poor Americans turn to barter
http://www.upi.com/Business_News/2009/02/26/Cash-poor-Americans-turn-to-barter/UPI-40231235670628/
Priveste in ograda propie, apoi in cea a vecinului!

> Asta-i o crestere artificiala platita exclusiv din acumularile din
> anii precedenti. China practic isi epuizeaza resursele financiare ca
> sa creeze o cerere artificiala (tot soiul de proiecte guvernamentale
> scumpe), odata ce exporturile ei s-au prabusit.


> Practic ca sa evite sa plateasca zeci sau poate chiar sute de milioane
> de someri, China le gaseste acestora de lucru ceva ce probabil nu va
> aduce bani in viitor. Daca treaba asta se va intampla pe termen
> scurt, e OK si e probabil singura abordare corecta. Daca caderea
> exporturilor chinezesti se mentine in urmatorii vreo doi ani, atunci
> China va incepe sa aiba probleme serioase...

Este adevarat ca exporturile Chinei au suferit un declin considerabil, mai ales in ceea ce priveste exportul de masini grele si echipamente industriale, dar exportul de haine, pantofi, produse de plastic si alte produse de consum, a inregistrat cresteri importante, ceea ce sugereaza o revigorare a cererii. Declinului exportului anumitor produse a fost compensat de cresterea exportului altor produse. Chiar se estimeaza ca exporturile Chinei vor creste cu peste 10% anul viitor si isi vor relua rolul de principal motor de dezvoltare al celei de-a treia economii a lumii. Totusi infuzia de bani prin investitii pare a fi o solutie necesara ptr refacere completa a economiei chineze (investitiile au crescut cu 30,5% fata de anul trecut, pana la 543,2 miliarde dolari, ceea ce nu este o cifra grozava, dar promite).

> Asculta-ma ce-ti spun. Pana una alta rusii o sa faca frigurl si iarna
> asta in timp ce nemtu tiganu, moroianu sau tu (acolo in vizuina ta la
> Ploiesti) nu. Rusia are o nevoie multa mai disperata de banii
> europenilor, decat europenii de gazul rusilor...

Mult mai disperati sunt europenii dupa gazul rusilor (importa 40% din gazul de la rusi), din moment ce, in timpul crizei gazului generata de Ucraina, care sustrase hoteste din gazul destinat europenilor, au incercat din rasputeri (innebuniti la gandul ca vor ramane in plina iarna cu locuintele neincalzite) sa impace cele doua state aflate in litigiu, cautand sa le convinga sa ajunga la un acord menit sa puna capat crizei (si sa incalzeasca caminele europenilor). Opreste Rusia robinetul, sare ca fiert europeanul! Cine depinde de cine, dra(c)ul meu Mache?

> Pai se vede ca pretenii tai chinezi pariaza la greu. In loc sa vanda
> obligatiunile americane, cumpara altele noi. In loc sa-si
> liberalizeze moneda, fac toate eforturile sa tina dolarul sus si sa
> subventioneze astfel consumul american.
>
> Adevarul trist, e ca modelul de afacere al Chinei nici mai nu permite
> altceva. Cred ca deja chinezii au trecut de punctul de la care nu mai
> exista intoarcere... Ei sunt de fapt fortati sa mearga pe calea asta
> pana la prabusirea completa sau pana gasesc o cale ingenioasa de a
> iesi din cercul vicios in care sunt azi...

Spre multumirea dumitale, exista o interdependenta intre aceste tari.
Nivelul total al investitiilor americane in China este in prezent de 48 de miliarde de dolari. Exporturile Chinei in SUA au crescut de 1.600 ori in ultimii 15 ani. China are in bancile sale rezerve de 2.132 miliarde dolari). Cea mai mare corporatie americana, Wal-Mart, importa anual bunuri in valoare de 18 miliarde de dolari produse in China. Volumul exporturilor UE in China a crescut cu 600% in 15 ani.
Daca China vinde obligatiunile in mari cantitati ar afecta serios economia americana. Dolarul se va devaloriza. Nu degeaba se spune ca rezervele valutare ale Chinei reprezinta "arma nucleara" economica impotriva SUA. Dar aceasta vanzare va duce la o inflatie masiva in China, ceea ce chinezii nu doresc catusi de putin. Ambele state depind, momentan, unul de altul. Acesta este adevarul, pe care chiar si un american nataflet ca dumneata ar trebui sa-l accepte fara sa cracneasca.

Paul din Ohio
2009-09-15 01:49:34

Re: Saracu Mache a dat in criza alimentara,dizenterie de la hamburgeri. Mai KGBistule

Unde ai invatat tu romaneste? La Tiraspol? La 2009-09-14 22:02:16, somatotrop a scris:

> E rau sa locuiesti in cea mai obeza,drogata,plina de
> homosexuali,transexuali tara din lume unde puscariasii nu mai au loc
> in puscarii.
>

Evreu-rus
2009-09-15 01:57:30

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris:

> Da intr-adevar. Muncitoru' chinez e tratat cu respect:) Daca se duca
> la toaleta (in afara pauzei de masa) vataful ii taie o jumatate de
> ora din leafa. Nu are asigurari medicale de nici un fel (in China
> practic a disparut orice forma de asistenta medicala gratuita) si
> poate fi concediat in orice clipa fara nici un motiv...

Esti prost de dai in gropi. China asigura salariatilor din orase asistenta medicala gratuita, cheltuielile medicale fiind suportate in principal de catre unitatile in care lucreaza acestia. Din anul 1998 China a inceput sa aplice la nivel national reforma sistemului de asistenta medicala gratuita, cerand tuturor unitatilor si salariatilor din orase sa participe la asigurarile medicale. Contributia ptr asigurare medicala este platita atat de unitati cat si de salariati, iar cheltuielile medicale ale salariatilor sunt platite din fondul asigurarilor medicale. 43% dintre chinezi sunt asigurati medical.
http://content.healthaffairs.org/cgi/content/abstract/27/4/1005

http://www.sunlife.com/global/v/index.jsp?vgnextoid=7d480ad209972210VgnVCM100000abd2d09fRCRD&vgnLocale=en_CA

Paul din Ohio
2009-09-15 02:05:04

Re: la nivel inalt. Mai KGBistule

Tu chiar crezi ca te asculta cineva in afara de diversionistii tai? La 2009-09-14 20:44:55, Anca2008 a scris:

> se stie ca are dreptate insa nimic nu se va schimba. Pentru ca ceea ce
> se intimpla in SUA nu este rezultatul aleator al prostiei si lacomiei
> ci prabusire programata dupa design. Ceea ce a fost impropriu numit
> 'criza economica' nu este altceva decit jefuirea finala a corabiei
> care ia apa: SUA si-a implinit menirea. Rolul de arac de sustinere
> pina la maturitate a vitei Israeliene a devenit inutil asa incit s-a
> inceput extragerea caramizilor din fundatie. Este foarte probabil ca
> pina aproape de faza finala totul va fi facut cu multa grija, lin si
> treptat pentru a nu se agita prea tare sau prea devreme stupul. Insa
> la gura de iesire din acest tunel lin armatele s-au asezat deja in
> pozitie de atac...
>

Anca2008
2009-09-15 02:05:44

Re: la nivel inalt

Da.

Evreu-rus
2009-09-15 02:16:45

Re: la nivel inalt. Mai KGBistule

La 2009-09-15 02:05:04, Paul din Ohio a scris:

> Tu chiar crezi ca te asculta cineva in afara de diversionistii tai?

O intrebare simpla, un raspuns si mai simplu. Dumneata. Altfel nu i-ai fi raspuns.

Paul din Ohio
2009-09-15 02:23:24

Re: la nivel inalt. Mai KGBistule

Cine te ASCULTA (in afara de diversionistii KGBisti si islamisti)? Eu doar iti citesc numele. La 2009-09-15 02:05:44, Anca2008 a scris:

> Da.
>

Europeanul
2009-09-15 03:17:30

re


Chinezii alearga si ei dupa caruta (ramane de vazut cat ii tin plamanii) Dar in timp ce fluturi steagul pe sub nasul oamenilor, mai arunca si tu o privire in jur, din cand in cand, sa vezi ce se intimpla - pe evolutia PIBului global (vei observa ca piata coumna "UE" ocupa deja primul loc)

Puterea de cumparare /consum a noilor membri creste si ea, mai vreo cativa anisori si noii membri vor adopta moneda comuna (Don't worry, zona Euro va fi fruncea ;)

http://www.ziua.net/f.php?data=2009-09-15&zyear=2009&thread=258347&id=86884&kword2=Europeanul#86884


La 2009-09-15 00:34:05, Mache a scris:

> La 2009-09-15 00:00:20, neamtu tiganu a scris:
>
> > Am fost de curind in China...
> >
> > Pe undeva aveti dreptate amindoi si niciunu. Lumea de azi e o lume
> > globalizata. Nu e adevarat ca numai strainii o duc bine in China,
> > sunt deja o multime de chinezi instariti.
>
> Cam ce procent zici tu ca sunt instariti? Macar 5%? Hai sa zicem 10%,
> cu mila? 10% din populatia Chinei e un numar enorm si o piata imensa
> (presupun ca ai vazut mai multi dealer-i de BMW in Beijing decat in
> Munchen), dar restul de 90% de oameni foarte saraci e un numar si mai
> monstruos...
>
> > La hotelu la care am stat,
> > un hotel scump erau mai mult de trei sferturi chinezi.
>
> E foarte adevarat ca marea majoritate a clinetilor sunt chinezi. Insa
> si puzderia de oameni ce dorm la gurile de metrou din Beijing tot
> chinezi sunt. Aia insa sunt 100% chinezi.
>
> > Societatea mondiala care se contureaza va fi societatea elitelor.
> > Elitele indiferent de nationalitate si indiferent unde locuiesc vor
> > trai bine, din ce in ce mai bine si restu va trai prost, din ce in ce
> > mai prost.
> >
> > Un bun meserias de high tech va merge acolo unde poa sa cistige mai
> > bine, poa sa fie Dubai, poa sa fie Peking, (mai putin Bucuresti,
> > poate).
>
> Ideea e ca chinezu' nu poate sa plece acolo unde vrea. El are mari
> probleme in a circula chiar si in tara lui (cel putin astia care n-au
> bani). El obtine foarte greu un pasaport, iar o viza straina o obtine
> si mai greu. By the way, iti amintesti ce scria pe formularu' ala pe
> care l-ai completat la plecarea din tara (sectiunea pentru persoanele
> cu pasaport chinez)? Nu ti se aprinde nici un beculet?
>
> Apoi da-mi UN SINGUR EXEMPLU de firma cu capital 100% chinez care-ri
> permite sa angajeze specialisti straini. Ca eu stiu ca Siemens, VW,
> Renault, Ford, Boeing, Airbus isi permit sa angajeze chinezi, dar e
> reciproca valabila?
>
> > In trecut elitele se adunau in America, acum si-a pierdut farmecu.
> >
>
> Posibil, numa' ca nemtii matale continua sa vina incoace si nu in
> China sau Rusia...
>

Paul din Ohio
2009-09-15 03:18:13

Re: Paule inteleg ca esti intoxicat de hamburgeri si ca esti jidan. Poate imi explici si mie

Cum se face ca voi KGBistii sunteti atat de ticalosi antievrei? Vreti sa-i compromiteti pe romani? Asta este convingerea mea. La 2009-09-15 03:05:57, somatotrop a scris:

> Dar mai bine kgbist decat poponaut umflat jidan american ca tine
>

Ion Caramache
2009-09-15 04:45:21

Re: la nivel inalt

La 2009-09-14 20:44:55, Anca2008 a scris:

> Este foarte probabil ca
> pina aproape de faza finala totul va fi facut cu multa grija, lin si
> treptat pentru a nu se agita prea tare sau prea devreme stupul. Insa
> la gura de iesire din acest tunel lin armatele s-au asezat deja in
> pozitie de atac...
>

Mama, mama ce va fi la derrierul la nivel inalt a lu' Anca canadiana in asteptare gata de primire......

Ion Caramache
2009-09-15 04:50:29

Re: Saracu Mache a dat in criza alimentara,dizenterie de la hamburgeri

La 2009-09-14 22:02:16, somatotrop a scris:

> E rau sa locuiesti in cea mai obeza,drogata,plina de
> homosexuali,transexuali tara din lume unde puscariasii nu mai au loc
> in puscarii.
>
Da si mai rau sa traiesti la sarmanu' Mitea unde gulagurilii ieste pline, si toti grajdanininii sunt complet imuni deoarece sunt imbibati de votca. Imuni, da' fomisti nebuni.

Evreu-rus
2009-09-15 04:53:52

Re: Al dreaq Mache..

La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris:

> Nu e deloc similar cu nici un fel de ChinaTown. E pur si simplu o zona
> de unde dezvioltatorii imobiliari le interzic chinezilor sa intre. Si
> nu e deloc gratuit (e doar mai ieftin ca in State sau Europa de
> Vest), pentru ca nu are nici o treaba cu statul. Daca statul chinez
> si-ar permite sa ofere locuinte gratis ar face-o pentru puzderia de
> chinezi care dorm pe strazi sau in maghernite improvizate in marile
> orase...
>
> Firmele chineze rar ofera ceva beneficii. In general nu ofera nimic.
> Firmele straine ii platesc ceva mai bine pe chinezi si le ofera si
> unele beneficii (atat ca sa nu fie acuzate la ele acasa ca
> exploateaza forta de munca din China) si de asta au cautare foarte
> mare printre chinezi...

> Curandul asta e undeva tare departe... Oricum ca sa poata egala in
> venitul per capita macar tari ca Grecia sau Slovenia are nevoie de
> decenii bune, daca asta chiar se va intampla vreodata...

Un sfat demn de luat in seama: nu mai face parada de cunostiintele dumitale, cat timp nu le ai.
In 10 ani, China va deveni cea mai mare economie a lumii
"In 10 ani, Europa se va afla cu mult in spatele Chinei in cursa pentru titlul de "cea mai mare economie a lumii", singura sansa a Europei fiind educatia, domeniu in care, teoretic, este superioara Chinei, scrie ziarul austriac Die Presse.
In 10 ani, China va deveni cea mai mare economie a lumii, inaintea UE si SUA. China investeste 40% din PIB, de doua ori mai mult ca in UE, si economiseste 50% din PIB, un nivel care inca nu a existat in istoria marilor economii ale lumii, afirma marti Daniel Gros, director al Centre for European Policy Studies, un grup de experti cu sediul la Bruxelles, cu ocazia deschiderii dezbaterilor economice de la Alpbach.
Europa ar putea sa contracareze acest lucru cu o masa suficienta, fiind actualmente cea mai mare economie a lumii, insa acesteia ii lipseste vointa de putere, mai exact capacitatea de a-si arunca in balanta intreaga pondere, dintr-o bucata.
Este si motivul pentru care euro nu a putut inlocui dolarul ca valuta de baza. China investeste excedentele sale uriase mai degraba in SUA, dat fiind ca in Europa exista inca piete de obligatiuni nationale iar cea mai mare dintre ele, Germania, atinge doar un sfert din volumul SUA. De acceasi parere este si Juergen Thumann, presedinte al asociatiei patronale europene Businesseurope.
El facea referire la faptul ca, din 50 de universitati de renume din lume, doar 10 se afla in Europa. India si China recupereaza din urma si produc deja doua treimi din ingineri.
Potrivit lui Thumann, talentul nu este o rezerva exclusiva a Vestului iar Europa sta din pacate foarte prost la nivel de exploatare si transformare in bani a stiintei.
Sansa Europei, asa cum toti spun de ani de zile, este educatia, la fel ca si o politica sociala si de ocupare a fortei de munca moderna, adauga Thumann, sprijinit fiind in totalitate in afirmatiile sale de catre Johann Kalliauer, presedinte al AK Oberoesterreich (Camera de Munca din Austria Superioara, organ care reprezinta din punct de vedere legal interesele angajatilor, n.red.).
Conform lui Kalliauer, educatia la toate nivelele este necesara iar Europa poate oferi lumii cele mai bune standarde sociale ca referinta. Inclusiv seful Wifo (Das Oesterreichische Institut fuer Wirtschaftsforschung - Institutul Austriac pentru Cercetare Economica), Karl Aigner, crede in superioritatea teoretica a Europei, doar practica fiind cea care schioapata.
Drept concluzie la cele zece teze ale sale legate de pondereea Europei in lume, acesta arata ca Europa are modele mai bune insa sta mai prost la punerea lor in aplicare.
Modelul european ar fi de imitat de catre toti datorita eficientei sale economice, coerentei sociale si durabilitatii ecologice, desi in practica, in cazul actualei crize financiare, Europa a esuat.
Cu toate ca a fost vorba in cazul europenilor doar de "suporteri ambitiosi" pe piata de derivate, in Europa au ajuns mai multe titluri speculative decat in SUA.
Reglementarile excelente din punct de vedere teoretic nu au fost in stare sa recunoasca titlurile neperformante iar pe timp de criza esecul statului a fost in ultima instanta mai rau dect cel financiar.
Europei ii lipseste vointa si intelegerea pentru faptul ca trebuie sa paseasca pe cai noi, diagnostica Aigner, in acord cu antevorbitorul Gros."

http://www.financiarul.ro/2009/09/03/in-10-ani-china-va-deveni-cea-mai-mare-economie-a-lumii/

moroianu
2009-09-15 05:31:53

Chiar si filo-yankeii fanatizati ar trebui sa se fereasca de MACHE!


Si iata de ce:

In primavara anului trecut, clarvazatorul nostru coleg, inca fericit de prestatia externa a lui Bush, de glorioasa si nepieritoare amintire, scria cu manutza lui ca-l apreciaza pe zabauc, deoarece "si-a facut temele in plan economic".

N-AU TRECUT NICI 6 LUNI DE LA ACEASTA INTELEAPTA DECLARATIE, SI...

Acum, daca Mache ar avea mana la fel de buna cu estimarea raportului de forte dintre economia chineza si cea americana, sau cu evolutia bonurilor de tezaur SUA cumparate de China, va dati seama ce s-ar putea intampla in primavara lui 2010?...

Mache
2009-09-15 06:18:24

Re: Bey Bahtalo, mai plimba si tu ursu' pe la alte destinatii

La 2009-09-15 01:18:17, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-14 23:57:03, Mache a scris:
>
> > Da dar niciunde in lumea civilizata oamenii nu au ajuns sa-si vanda
> > boarfele de prin casa ca sa aiba ce manca, asa cum se intampla inca-n
> > Rusia. Acum sigur, trebuie sa recunoastem ca nici Rusia nu-i parte a
> > lumii civilizate...
>
> Te referi, desigur, la barter (schimburi de servicii si produse in
> natura). Nu doar rusii, dar tot mai mult americani se orienteaza spre
> troc. Presteaza servicii contra servicii, isi ofera serviciile in
> schimbul castigurilor in natura.
> Cash poor Americans turn to barter
> http://www.upi.com/Business_News/2009/02/26/Cash-poor-Americans-turn-to-barter/UPI-40231235670628/
> Priveste in ograda propie, apoi in cea a vecinului!

Nu-i barter bey oaie, ci-i vorba de supravietuire. Nu poti sa compari exceptia cu regula, si nici electricianul amerecan care presteaza contra laptop-uri si piese de calculator cu rusul care nu mai are ce pune pe masa... E o diferenta ca de la cer la pamant

> > Asta-i o crestere artificiala platita exclusiv din acumularile din
> > anii precedenti. China practic isi epuizeaza resursele financiare ca
> > sa creeze o cerere artificiala (tot soiul de proiecte guvernamentale
> > scumpe), odata ce exporturile ei s-au prabusit.
>
>
> > Practic ca sa evite sa plateasca zeci sau poate chiar sute de milioane
> > de someri, China le gaseste acestora de lucru ceva ce probabil nu va
> > aduce bani in viitor. Daca treaba asta se va intampla pe termen
> > scurt, e OK si e probabil singura abordare corecta. Daca caderea
> > exporturilor chinezesti se mentine in urmatorii vreo doi ani, atunci
> > China va incepe sa aiba probleme serioase...
>
> Este adevarat ca exporturile Chinei au suferit un declin considerabil,
> mai ales in ceea ce priveste exportul de masini grele si echipamente
> industriale, dar exportul de haine, pantofi, produse de plastic si
> alte produse de consum, a inregistrat cresteri importante, ceea ce
> sugereaza o revigorare a cererii. Declinului exportului anumitor
> produse a fost compensat de cresterea exportului altor produse. Chiar
> se estimeaza ca exporturile Chinei vor creste cu peste 10% anul viitor
> si isi vor relua rolul de principal motor de dezvoltare al celei de-a
> treia economii a lumii. Totusi infuzia de bani prin investitii pare a
> fi o solutie necesara ptr refacere completa a economiei chineze
> (investitiile au crescut cu 30,5% fata de anul trecut, pana la 543,2
> miliarde dolari, ceea ce nu este o cifra grozava, dar promite).

E o solutie numai daca China reuseste sa reia volumul in bani al exporturilor. Daca nu a cam imbulinat-o...

> > Asculta-ma ce-ti spun. Pana una alta rusii o sa faca frigurl si iarna
> > asta in timp ce nemtu tiganu, moroianu sau tu (acolo in vizuina ta la
> > Ploiesti) nu. Rusia are o nevoie multa mai disperata de banii
> > europenilor, decat europenii de gazul rusilor...
>
> Mult mai disperati sunt europenii dupa gazul rusilor (importa 40% din
> gazul de la rusi), din moment ce, in timpul crizei gazului generata
> de Ucraina, care sustrase hoteste din gazul destinat europenilor, au
> incercat din rasputeri (innebuniti la gandul ca vor ramane in plina
> iarna cu locuintele neincalzite) sa impace cele doua state aflate in
> litigiu, cautand sa le convinga sa ajunga la un acord menit sa puna
> capat crizei (si sa incalzeasca caminele europenilor). Opreste Rusia
> robinetul, sare ca fiert europeanul! Cine depinde de cine, dra(c)ul
> meu Mache?

Da, numai ca daca pe la sfarsitul anilor '80 Europa importa 75% din gazul sau din Rusia, azi importa numai 40%. Apoi in Europa gazul insemana cam 25% din sursele de energie. Deci Europa depinde de Ivan cu ~ 10%-11% din energia sa. in timp ce Ivan nu are nici un alt client pentur gazul sau. Intelegi cum sta treaba si de ce rusii mai degera cate un pic in timpul iernii?

> > Pai se vede ca pretenii tai chinezi pariaza la greu. In loc sa vanda
> > obligatiunile americane, cumpara altele noi. In loc sa-si
> > liberalizeze moneda, fac toate eforturile sa tina dolarul sus si sa
> > subventioneze astfel consumul american.
> >
> > Adevarul trist, e ca modelul de afacere al Chinei nici mai nu permite
> > altceva. Cred ca deja chinezii au trecut de punctul de la care nu mai
> > exista intoarcere... Ei sunt de fapt fortati sa mearga pe calea asta
> > pana la prabusirea completa sau pana gasesc o cale ingenioasa de a
> > iesi din cercul vicios in care sunt azi...
>
> Spre multumirea dumitale, exista o interdependenta intre aceste tari.
>
> Nivelul total al investitiilor americane in China este in prezent de
> 48 de miliarde de dolari.

Chiar si asta e o suma prea mare. Scopul afacerilor in China e profitul maxim cu un minim de investitii...

> Exporturile Chinei in SUA au crescut de
> 1.600 ori in ultimii 15 ani.

Posibil. Numai ca vei observa ca nici 2% din comertul bilateral nu se face prin firme chinezesti. pus si simplu vesticii profita de mana de lucru scazuta din China si exporta acolo muncile grele, putin calificate si poluarea... E o chestie cinica si nu foarte crestineasca, dar asta e realitatea...

> China are in bancile sale rezerve de
> 2.132 miliarde dolari). Cea mai mare corporatie americana, Wal-Mart,
> importa anual bunuri in valoare de 18 miliarde de dolari produse in
> China.

Corect. Si le vinde la niste preturi de nimic in State.

> Volumul exporturilor UE in China a crescut cu 600% in 15 ani.
> Daca China vinde obligatiunile in mari cantitati ar afecta serios
> economia americana.

Aici e problema ei. Daca le-ar vinde dintr-o data n-ar gasi clienti si s-ar pomeni ca banii aia sunt pierduti.

> Dolarul se va devaloriza. Nu degeaba se spune ca
> rezervele valutare ale Chinei reprezinta "arma nucleara" economica
> impotriva SUA. Dar aceasta vanzare va duce la o inflatie masiva in
> China, ceea ce chinezii nu doresc catusi de putin. Ambele state
> depind, momentan, unul de altul. Acesta este adevarul, pe care chiar
> si un american nataflet ca dumneata ar trebui sa-l accepte fara sa
> cracneasca.
>

Bine mai idiotule, dar explica-mi de ce China nu-si pune rezervele valutare in ruble sau bolivari venezuelani?

Ca doar numai un idiot ca tine investeste ca sa piarda. O tara ca si China investeste in ceva anume ca sa castige, sau pur si simplu pentru ca nu are alta alternativa mai buna...

Mache
2009-09-15 06:25:05

Re: re

La 2009-09-15 03:17:30, Europeanul a scris:

>
> Chinezii alearga si ei dupa caruta (ramane de vazut cat ii tin
> plamanii)

Probabil ca nu foarte mult.

> Dar in timp ce fluturi steagul pe sub nasul oamenilor, mai
> arunca si tu o privire in jur, din cand in cand, sa vezi ce se
> intimpla - pe evolutia PIBului global (vei observa ca piata coumna
> "UE" ocupa deja primul loc)

Asta e de mai multi ani (cred ca de prin 2003 sau 2004).

Probabil ca in cativa ani PIB-ul zonei euro il va depasi pe cel al SUA.

> Puterea de cumparare /consum a noilor membri creste si ea, mai vreo
> cativa anisori si noii membri vor adopta moneda comuna (Don't worry,
> zona Euro va fi fruncea ;)

Singura problema a zonei euro si a UE in general e ca trebuie sa mai treaca foarte foarte mult timp pana cand politica economica a uniunii va fi suficient de coerenta si consistenta. Pentru moment avem politica economica a Germaniei, a Frantei, a UK, etc.


> http://www.ziua.net/f.php?data=2009-09-15&zyear=2009&thread=258347&id=86884&kword2=Europeanul#86884
>

Apreciez ca ai dat link-ul, dar ai uitat sa-ti ceri scuze pentru minciuna cu dobanda de referinta a BNR la 15%...

>
>
> La 2009-09-15 00:34:05, Mache a scris:
>
> > La 2009-09-15 00:00:20, neamtu tiganu a scris:
> >
> > > Am fost de curind in China...
> > >
> > > Pe undeva aveti dreptate amindoi si niciunu. Lumea de azi e o lume
> > > globalizata. Nu e adevarat ca numai strainii o duc bine in China,
> > > sunt deja o multime de chinezi instariti.
> >
> > Cam ce procent zici tu ca sunt instariti? Macar 5%? Hai sa zicem 10%,
> > cu mila? 10% din populatia Chinei e un numar enorm si o piata imensa
> > (presupun ca ai vazut mai multi dealer-i de BMW in Beijing decat in
> > Munchen), dar restul de 90% de oameni foarte saraci e un numar si mai
> > monstruos...
> >
> > > La hotelu la care am stat,
> > > un hotel scump erau mai mult de trei sferturi chinezi.
> >
> > E foarte adevarat ca marea majoritate a clinetilor sunt chinezi. Insa
> > si puzderia de oameni ce dorm la gurile de metrou din Beijing tot
> > chinezi sunt. Aia insa sunt 100% chinezi.
> >
> > > Societatea mondiala care se contureaza va fi societatea elitelor.
> > > Elitele indiferent de nationalitate si indiferent unde locuiesc vor
> > > trai bine, din ce in ce mai bine si restu va trai prost, din ce in ce
> > > mai prost.
> > >
> > > Un bun meserias de high tech va merge acolo unde poa sa cistige mai
> > > bine, poa sa fie Dubai, poa sa fie Peking, (mai putin Bucuresti,
> > > poate).
> >
> > Ideea e ca chinezu' nu poate sa plece acolo unde vrea. El are mari
> > probleme in a circula chiar si in tara lui (cel putin astia care n-au
> > bani). El obtine foarte greu un pasaport, iar o viza straina o obtine
> > si mai greu. By the way, iti amintesti ce scria pe formularu' ala pe
> > care l-ai completat la plecarea din tara (sectiunea pentru persoanele
> > cu pasaport chinez)? Nu ti se aprinde nici un beculet?
> >
> > Apoi da-mi UN SINGUR EXEMPLU de firma cu capital 100% chinez care-ri
> > permite sa angajeze specialisti straini. Ca eu stiu ca Siemens, VW,
> > Renault, Ford, Boeing, Airbus isi permit sa angajeze chinezi, dar e
> > reciproca valabila?
> >
> > > In trecut elitele se adunau in America, acum si-a pierdut farmecu.
> > >
> >
> > Posibil, numa' ca nemtii matale continua sa vina incoace si nu in
> > China sau Rusia...
> >
>
>

Mache
2009-09-15 06:34:47

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

Bey idiotule, citeste mai bine articolul. E vorba de tineri americani care incearca sa dea lovitura in China. Adica oameni care ajung rapid in pozitii inalte de management in loc sa o faca pe internii la firmele americane din SUA. Un intern in SUA ia in jur de $30000-$50000 pe an...

Deci daca se duce in China in mod cer sigur aspira si ia mult mai mult...

Numai daca ai observat, ei nu se prea duc la fime chinezesti ci tot la firma straine...

La 2009-09-15 01:59:04, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris PROSTII.
>
> Te crezi suficient de destept si de bine informat incat sa-i
> contrazici chiar si pe oamenii aflati la fata locului?
> ARTICOLUL IN ORIGINAL:
> BEIJING - Shanghai and Beijing are becoming new lands of opportunity
> for recent American COLLEGE GRADUATES (PROSPAT ABSOLVENTI) who face
> unemployment nearing double digits at home.
> Even those with limited or no knowledge of Chinese are heeding the
> call. They are lured by China&#8217;s surging economy, the lower cost
> of living and a chance to bypass some of the dues-paying that is
> common to first jobs in the United States.
> "I&#8217;ve seen a surge of young people coming to work in China over
> the last few years," said Jack Perkowski, founder of Asimco
> Technologies, one of the largest automotive parts companies in
> China.
> "When I came over to China in 1994, that was the first wave of
> Americans coming to China," he said. "These young people are part of
> this big second wave."
> One of those in the latest wave is Joshua Arjuna Stephens, who
> GRADUATED FROM WESLEYAN UNIVERSITY in 2007 with a bachelor's degree
> in American studies. Two years ago, he decided to take a temporary
> summer position in Shanghai with China Prep, an educational travel
> company.
> "I didn't know anything about China," said Mr. Stephens, who worked on
> market research and program development. "People thought I was nuts to
> go not speaking the language, but I wanted to do something off the
> beaten track."
>
> Two years later, after stints in the nonprofit sector and at a large
> public relations firm in Beijing, he is highly proficient in Mandarin
> and works as a manager for XPD Media, a social media company based in
> Beijing that makes online games.
> Jonathan Woetzel, a partner with McKinsey & Company in Shanghai who
> has lived in China since the mid-1980s, says that compared with just
> a few years ago, he was seeing more young Americans arriving in China
> to be part of an entrepreneurial boom. "There's a lot of
> experimentation going on in China right now, particularly in the
> energy sphere, and when people are young they are willing to come and
> try something new," he said.
> And the Chinese economy is more hospitable for both entrepreneurs and
> job seekers, with a gross domestic product that rose 7.9 percent in
> the most recent quarter compared with the period a year earlier.
> Unemployment in urban areas is 4.3 percent, according to government
> data.
> Grace Hsieh, president of the Yale Club in Beijing and a 2007
> GRADUATE, says she has seen a rise in the number of YALE GRADUATES
> who have come to work in Beijing since she arrived in China two years
> ago. She is working as an account executive in Beijing for Hill &
> Knowlton, the public relations company.
> Sarabeth Berman, a 2006 GRADUATE OF BERNARD COLLEGE with a major in
> urban studies, initially arrived in Beijing at the age of 23 to take
> a job that would have been difficult for a person her age to land in
> the United States: program director at BeijingDance/LDTX, the first
> modern dance company in China to be founded independently of the
> government.
> Ms. Berman said she was hired for her familiarity with Western modern
> dance rather than a knowledge of China. "Despite my lack of language
> skills and the fact that I had no experience working in China, I was
> given the opportunity to manage the touring, international projects,
> and produce and program our annual Beijing Dance Festival."
> After two years of living and working in China, Ms. Berman is
> proficient in Mandarin. She travels throughout China, Europe and the
> United States with the dance company.
> Willy Tsao, the artistic director of BeijingDance/LDTX, said he had
> hired Ms. Berman because of her ability to make connections beyond
> China. "I needed someone who was capable of communicating with the
> Western world."
> Another dynamic in the hiring process, Mr. Tsao says, is that
> Westerners can often bring skills that are harder to find among the
> Chinese.
> "Sarabeth is always taking initiative and thinking what we can do," he
> said, "while I think the more standard Chinese approach is to take
> orders." He says the difference is rooted in the educational system.
> "In Chinese schools students are encouraged to be quiet and less
> outspoken; it fosters a culture of listening more than initiating."
> Mr. Perkowski, who spent almost 20 years on Wall Street before heading
> to China, says many Chinese companies are looking to hire native
> English speakers to help them navigate the American market.
>
> http://www.osborneink.com/2009/08/americans-go-to-china-for-work.html
>
> Absolventii de universitati americane sunt CERUTI spre a fi angajati
> la firmele straine si autohtone din China. Sa-ti intre bine la
> tartacuta!
>
>

Mache
2009-09-15 06:53:53

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

La 2009-09-15 01:57:30, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris:
>
> > Da intr-adevar. Muncitoru' chinez e tratat cu respect:) Daca se duca
> > la toaleta (in afara pauzei de masa) vataful ii taie o jumatate de
> > ora din leafa. Nu are asigurari medicale de nici un fel (in China
> > practic a disparut orice forma de asistenta medicala gratuita) si
> > poate fi concediat in orice clipa fara nici un motiv...
>
> Esti prost de dai in gropi. China asigura salariatilor din orase
> asistenta medicala gratuita, cheltuielile medicale fiind suportate in
> principal de catre unitatile in care lucreaza acestia. Din anul 1998
> China a inceput sa aplice la nivel national reforma sistemului de
> asistenta medicala gratuita, cerand tuturor unitatilor si
> salariatilor din orase sa participe la asigurarile medicale.
> Contributia ptr asigurare medicala este platita atat de unitati cat
> si de salariati, iar cheltuielile medicale ale salariatilor sunt
> platite din fondul asigurarilor medicale. 43% dintre chinezi sunt
> asigurati medical.
> http://content.healthaffairs.org/cgi/content/abstract/27/4/1005
>
> http://www.sunlife.com/global/v/index.jsp?vgnextoid=7d480ad209972210VgnVCM100000abd2d09fRCRD&vgnLocale=en_CA
>


Bahtalo, tu ai inceput sa te tampesti cu totul mai baiete:

Intai scrii: China asigura salariatilor de la orase asistenta medicala grautita si dupa ai ne povestesti ca 43% din chinezi au asigurare medicala. Si ailalti 700-800 de milioane care-s restul de 57% cum procedeaza?

Oricum ca sa nu ta mai chinui stiu, la ce vrei sa te referi. Asigurarea aia de care ai auzit tu ii acopera doar in caz de accident de munca - aia o ofera angajatorul gratuit. Daca omul insa s-a intepat acasa cu un cui ruginit si n-are bani de anti-tetanos crapa. Punct.

Aculta ce-ti spun: In China e o exploatare cum Marx si Engels n-au visat...

Singurii care au cu adevarat asigurari medicale gratuite sunt militarii, functionarii de partid de la un rang in sus, militienii si personalul medical in sine.

akimottte
2009-09-15 07:05:03

Re: Al dreaq Mache..

Chiar nu tz'e mila de costelivu' asta Ancutzo ? ...nu vezi ca gifiie ca locomotivele alea cu aburi ?
Tupeu de borfas , zici ?.... da, cred ca BUG Mafia a compus-o pentru el....mama, ce i se potriveste ....


La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:

> amerloc falimentar! Rusia dependenta de exterior eh? Da' SUA e
> independenta n-asa? V-au mutat toata industria pa partea ailalta a
> lumii de nu mai aveti nici ac si ata care sa se faca la voi si
> indraznesti sa faci observatii... Tupeu de borfas! Nimica! De la
> blidul in care maninci si pina la chilotii din kur toate sint 'made
> in China'! Ah ba nu, am uitat, aveti multe fecale 'proudly made in
> USA'...
>

akimottte
2009-09-15 07:11:04

Re: la nivel inalt. Mai KGBistule

De ce tragi cu okiu' ...hOhaila ?...


La 2009-09-15 02:05:04, Paul din Ohio a scris:

> Tu chiar crezi ca te asculta cineva in afara de diversionistii tai? La
> 2009-09-14 20:44:55, Anca2008 a scris:
>
> > se stie ca are dreptate insa nimic nu se va schimba. Pentru ca ceea ce
> > se intimpla in SUA nu este rezultatul aleator al prostiei si lacomiei
> > ci prabusire programata dupa design. Ceea ce a fost impropriu numit
> > 'criza economica' nu este altceva decit jefuirea finala a corabiei
> > care ia apa: SUA si-a implinit menirea. Rolul de arac de sustinere
> > pina la maturitate a vitei Israeliene a devenit inutil asa incit s-a
> > inceput extragerea caramizilor din fundatie. Este foarte probabil ca
> > pina aproape de faza finala totul va fi facut cu multa grija, lin si
> > treptat pentru a nu se agita prea tare sau prea devreme stupul. Insa
> > la gura de iesire din acest tunel lin armatele s-au asezat deja in
> > pozitie de atac...
> >
>
>

akimottte
2009-09-15 07:20:35

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

Ba boule mic si mai ales prostovan.... rusu' te-a facut elegant....tu acolo la Fetesti ,.... nu -te-a-nvatat ma-ta ca nu-i frumos sa contrazici oamenii mari ?
Povesteste-ne de Bush... si alte crime......de prima ta pereke de spilhozeni .... de bijnitzarii de riniki....de cite ori te-ai dus la intilnire dejaba....n-o mai zmotoci si ciordi din ziarele alea pe care nu le citeste mai nimeni....
Ce naiba ba maimutzoiule, aveam pretentii la tine ca doara ti-au crescut tiuleiele ....
Mda....ce-i sub tiulee nu prea a crescut.... da tu combate gashpere ... baga masiv....


La 2009-09-15 06:34:47, Mache a scris:

> Bey idiotule, citeste mai bine articolul. E vorba de tineri americani
> care incearca sa dea lovitura in China. Adica oameni care ajung rapid
> in pozitii inalte de management in loc sa o faca pe internii la
> firmele americane din SUA. Un intern in SUA ia in jur de
> $30000-$50000 pe an...
>
> Deci daca se duce in China in mod cer sigur aspira si ia mult mai
> mult...
>
> Numai daca ai observat, ei nu se prea duc la fime chinezesti ci tot la
> firma straine...
>
> La 2009-09-15 01:59:04, Evreu-rus a scris:
>
> > La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris PROSTII.
> >
> > Te crezi suficient de destept si de bine informat incat sa-i
> > contrazici chiar si pe oamenii aflati la fata locului?
> > ARTICOLUL IN ORIGINAL:
> > BEIJING - Shanghai and Beijing are becoming new lands of opportunity
> > for recent American COLLEGE GRADUATES (PROSPAT ABSOLVENTI) who face
> > unemployment nearing double digits at home.
> > Even those with limited or no knowledge of Chinese are heeding the
> > call. They are lured by China&#8217;s surging economy, the lower cost
> > of living and a chance to bypass some of the dues-paying that is
> > common to first jobs in the United States.
> > "I&#8217;ve seen a surge of young people coming to work in China over
> > the last few years," said Jack Perkowski, founder of Asimco
> > Technologies, one of the largest automotive parts companies in
> > China.
> > "When I came over to China in 1994, that was the first wave of
> > Americans coming to China," he said. "These young people are part of
> > this big second wave."
> > One of those in the latest wave is Joshua Arjuna Stephens, who
> > GRADUATED FROM WESLEYAN UNIVERSITY in 2007 with a bachelor's degree
> > in American studies. Two years ago, he decided to take a temporary
> > summer position in Shanghai with China Prep, an educational travel
> > company.
> > "I didn't know anything about China," said Mr. Stephens, who worked on
> > market research and program development. "People thought I was nuts to
> > go not speaking the language, but I wanted to do something off the
> > beaten track."
> >
> > Two years later, after stints in the nonprofit sector and at a large
> > public relations firm in Beijing, he is highly proficient in Mandarin
> > and works as a manager for XPD Media, a social media company based in
> > Beijing that makes online games.
> > Jonathan Woetzel, a partner with McKinsey & Company in Shanghai who
> > has lived in China since the mid-1980s, says that compared with just
> > a few years ago, he was seeing more young Americans arriving in China
> > to be part of an entrepreneurial boom. "There's a lot of
> > experimentation going on in China right now, particularly in the
> > energy sphere, and when people are young they are willing to come and
> > try something new," he said.
> > And the Chinese economy is more hospitable for both entrepreneurs and
> > job seekers, with a gross domestic product that rose 7.9 percent in
> > the most recent quarter compared with the period a year earlier.
> > Unemployment in urban areas is 4.3 percent, according to government
> > data.
> > Grace Hsieh, president of the Yale Club in Beijing and a 2007
> > GRADUATE, says she has seen a rise in the number of YALE GRADUATES
> > who have come to work in Beijing since she arrived in China two years
> > ago. She is working as an account executive in Beijing for Hill &
> > Knowlton, the public relations company.
> > Sarabeth Berman, a 2006 GRADUATE OF BERNARD COLLEGE with a major in
> > urban studies, initially arrived in Beijing at the age of 23 to take
> > a job that would have been difficult for a person her age to land in
> > the United States: program director at BeijingDance/LDTX, the first
> > modern dance company in China to be founded independently of the
> > government.
> > Ms. Berman said she was hired for her familiarity with Western modern
> > dance rather than a knowledge of China. "Despite my lack of language
> > skills and the fact that I had no experience working in China, I was
> > given the opportunity to manage the touring, international projects,
> > and produce and program our annual Beijing Dance Festival."
> > After two years of living and working in China, Ms. Berman is
> > proficient in Mandarin. She travels throughout China, Europe and the
> > United States with the dance company.
> > Willy Tsao, the artistic director of BeijingDance/LDTX, said he had
> > hired Ms. Berman because of her ability to make connections beyond
> > China. "I needed someone who was capable of communicating with the
> > Western world."
> > Another dynamic in the hiring process, Mr. Tsao says, is that
> > Westerners can often bring skills that are harder to find among the
> > Chinese.
> > "Sarabeth is always taking initiative and thinking what we can do," he
> > said, "while I think the more standard Chinese approach is to take
> > orders." He says the difference is rooted in the educational system.
> > "In Chinese schools students are encouraged to be quiet and less
> > outspoken; it fosters a culture of listening more than initiating."
> > Mr. Perkowski, who spent almost 20 years on Wall Street before heading
> > to China, says many Chinese companies are looking to hire native
> > English speakers to help them navigate the American market.
> >
> > http://www.osborneink.com/2009/08/americans-go-to-china-for-work.html
> >
> > Absolventii de universitati americane sunt CERUTI spre a fi angajati
> > la firmele straine si autohtone din China. Sa-ti intre bine la
> > tartacuta!
> >
> >
>
>

laur
2009-09-15 07:34:07

the meaning of beeing rich

http://www.romanialibera.ro/a164654/cel-mai-scump-caine-din-lume-este-un-mastif-tibetan-cumparat-cu-400-000-euro.html

Esti cu adevrat bogat cand "potzi" .
Potzi de exemplu sa dai patru sute de mii de euro pe un caine .

Acuma dupa ce stitzi treaba asta uitatzi-va la un veteran de razboi ajuns homeless si cersetor sau la un miner pensionar care nu are bani sa se trateze de cancer motiv pentru care asteapta sa crape si spunetzi-i ca nu se pot pune impozite mai mari din care sa i se platesca lui pensie sau asigurare de boala caaaa asta dauneaza capitalismului si prosperitatzii .

Da dauneaza prosperitatzii celor ce vor s apoata sa dea 400.000 euro pe un caine . Si da respectivii sunt nistre chinezi .

Pot da exemple de nefericitzi chinezi daca asta va doritzi care ar trebui ajutatzi ieri da mi-e tema ca n-o sa rezonatzi cu durerea aroce a saracieie lor multimilenara.

"Cel mai scump caine din lume este un mastif tibetan, cumparat cu 400.000 euro

Un caine rasa mastif tibetan, numit Yangtze River Number Two, inregistrat in Shanghai, si-ar putea adjudeca recordul mondial de "cel mai scump caine din lume", dupa ce o tanara chinezoaica, domnisoara Wang, femeie de afaceri, l-a achizitionat pentru circa 4 milioane de yuani (350.000 lire sterline / 400.000 euro), informeaza site-ul Times Online consultat de Mediafax.

Cainele, in varsta de un an si jumatate si inalt de 80 de centimetri, a ajuns la resedinta noii sale stapane asemeni unei vedete. Potrivit presei chineze

locale, circa 30 de masini au insotit cainele de la aeroprotul din Xi&#8217;an, capitala provinciei Shaanxi, pana la noua sa casa, unde a fost intampinat cu o petrecere extravaganta.

Suma pentru care a fost achizitionat l-ar putea face pe Yangtze River Number Two cel mai scump caine din istorie. Anul acesta, o familie din Florida a cumparat un labrador numit Lancelot pentru suma de 155.000 de dolari.

In perioada dictaturii lui Mao Zedong, in China posesia unui caine era considerat un act burghez. In prezent, circa 150.000 de caini au fost inregistrati numai in regiunea Shanghai.

Potrivit unor zvonuri vehiculate in randul apropiatilor noii posesoare a cainelui, aceasta cauta de foarte mult timp un mastif tibetan si a fost foarte multumita cand l-a gasit pe Yangtze River Number Two.

"Aurul are un pret, mastifii tibetani, nu", a spus noua posesoare a cainelui, potrivit apropiatilor sai."

Ion Caramache
2009-09-15 13:36:27

Re: Al dreaq Mache..

La 2009-09-14 20:56:04, Anca2008 a scris:

> amerloc falimentar! Rusia dependenta de exterior eh? Da' SUA e
> independenta n-asa? V-au mutat toata industria pa partea ailalta a
> lumii de nu mai aveti nici ac si ata care sa se faca la voi si
> indraznesti sa faci observatii... Tupeu de borfas! Nimica! De la
> blidul in care maninci si pina la chilotii din kur toate sint 'made
> in China'! Ah ba nu, am uitat, aveti multe fecale 'proudly made in
> USA'...
>
Ai uitat de mincat prea mult rahat. Ti-e gura plina de fecalele "proudly made in USA" pentru export la pretenii din nord.
Cit despre chiloti, se vede ca esti specialista mare: porti din aia care iti acopera spatele sa-ti lase descoperita fatza. Vezi sa nu-ti inghete, ca iernile canadiene sunt aspre.

Europeanul
2009-09-15 14:46:33

Pentru Mache

La 2009-09-15 06:25:05, Mache a scris:

> La 2009-09-15 03:17:30, Europeanul a scris:
>
> >
> > Chinezii alearga si ei dupa caruta (ramane de vazut cat ii tin
> > plamanii)
>
> Probabil ca nu foarte mult.

nu se stie, cert este ca sunt ambitiosi... pe cealalta parte ei au realizat ca viteza carutei se incetineste (caii par a fi obositi,rasufla si ei din greu)


> > Dar in timp ce fluturi steagul pe sub nasul oamenilor, mai
> > arunca si tu o privire in jur, din cand in cand, sa vezi ce se
> > intimpla - pe evolutia PIBului global (vei observa ca piata coumna
> > "UE" ocupa deja primul loc)
>
> Asta e de mai multi ani (cred ca de prin 2003 sau 2004).
>
> Probabil ca in cativa ani PIB-ul zonei euro il va depasi pe cel al
> SUA.
>
> > Puterea de cumparare /consum a noilor membri creste si ea, mai vreo
> > cativa anisori si noii membri vor adopta moneda comuna (Don't worry,
> > zona Euro va fi fruncea ;)
>
> Singura problema a zonei euro si a UE in general e ca trebuie sa mai
> treaca foarte foarte mult timp pana cand politica economica a uniunii
> va fi suficient de coerenta si consistenta. Pentru moment avem
> politica economica a Germaniei, a Frantei, a UK, etc.

Unde-s multi, puterea creste! Toti membrii UE contribuie la PIBul si stabilitatea pietei comune (altfel nu putem concura cu cei din State, China, Federatia Ruseasca, etc) De exemplu PIB-ul Italiei il depaseste pe cel al Californiei, PIB-ul Spaniei depaseste cu mult PIBul Florida (a ajuns sa depaseasca chiar si alte state precum N.Y, Texas).Polonia a ajuns pe locul 29 din 133, nivelul de viata al celor mai noi membri (Romania si Bulgaria) s-a imbunatatit semnificativ in ultimii 4 ani...

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_between_U.S._states_and_countries_nominal_GDP

In privinta politicii fiscale a noilor membri se poate vorbi despre incoerenta doar intr-o anumita masura... dar cum am zis si mai sus, situatia se va schimba odata cu adoptarea monedei comune (mai cativa anisori, poate chiar si mai repede dacat unii si-ar dori)

http://www.reuters.com/article/usDollarRpt/idUSL649731120090406?pageNumber=1&virtualBrandChannel=10452


> > http://www.ziua.net/f.php?data=2009-09-15&zyear=2009&thread=258347&id=86884&kword2=Europeanul#86884
> >
>
> Apreciez ca ai dat link-ul, dar ai uitat sa-ti ceri scuze pentru
> minciuna cu dobanda de referinta a BNR la 15%...

ei na, nu am avut un chart in fata mea sa-ti spun dobinda de referinta exacta (acest detaliu a fost irelevant in discutia noastra) Ma referisem si eu la dobinzile exagerat de ridicate (pe perioada de criza) in LEI in general... si la interpretarile tale fata de capitalul strain (bancile habsburgilor;) in particular!

Ra-shell
2009-09-15 16:34:25

Re: la nivel inalt. Mai KGBistule

La 2009-09-15 02:23:24, Paul din Ohio a scris:

> Cine te ASCULTA (in afara de diversionistii KGBisti si islamisti)? Eu
> doar iti citesc numele. La 2009-09-15 02:05:44, Anca2008 a scris:
>
> > Da.
> >
>
La voi astia, toti ailalti sunt sau kgbisti sau antisemiti. Asa ca va cititi voi intre voi.
Da noi suntem mai multi ca voi. Leapsa.

contraevreu-rus
2009-09-15 16:36:54

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

Mache, daca te culci cu maidanezi te scoli plin de pureci,ai ramas singurul care ii raspunde lui Ahmed propagandistul par excelenta al ziarului,lasa-l in plata lui Alah,nu vezi ca e bolnav mintal.
2009-09-15 06:53:53, Mache a scris:

> La 2009-09-15 01:57:30, Evreu-rus a scris:
>
> > La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris:
> >
> > > Da intr-adevar. Muncitoru' chinez e tratat cu respect:) Daca se duca
> > > la toaleta (in afara pauzei de masa) vataful ii taie o jumatate de
> > > ora din leafa. Nu are asigurari medicale de nici un fel (in China
> > > practic a disparut orice forma de asistenta medicala gratuita) si
> > > poate fi concediat in orice clipa fara nici un motiv...
> >
> > Esti prost de dai in gropi. China asigura salariatilor din orase
> > asistenta medicala gratuita, cheltuielile medicale fiind suportate in
> > principal de catre unitatile in care lucreaza acestia. Din anul 1998
> > China a inceput sa aplice la nivel national reforma sistemului de
> > asistenta medicala gratuita, cerand tuturor unitatilor si
> > salariatilor din orase sa participe la asigurarile medicale.
> > Contributia ptr asigurare medicala este platita atat de unitati cat
> > si de salariati, iar cheltuielile medicale ale salariatilor sunt
> > platite din fondul asigurarilor medicale. 43% dintre chinezi sunt
> > asigurati medical.
> > http://content.healthaffairs.org/cgi/content/abstract/27/4/1005
> >
> > http://www.sunlife.com/global/v/index.jsp?vgnextoid=7d480ad209972210VgnVCM100000abd2d09fRCRD&vgnLocale=en_CA
> >
>
>
> Bahtalo, tu ai inceput sa te tampesti cu totul mai baiete:
>
> Intai scrii: China asigura salariatilor de la orase asistenta medicala
> grautita si dupa ai ne povestesti ca 43% din chinezi au asigurare
> medicala. Si ailalti 700-800 de milioane care-s restul de 57% cum
> procedeaza?
>
> Oricum ca sa nu ta mai chinui stiu, la ce vrei sa te referi.
> Asigurarea aia de care ai auzit tu ii acopera doar in caz de accident
> de munca - aia o ofera angajatorul gratuit. Daca omul insa s-a intepat
> acasa cu un cui ruginit si n-are bani de anti-tetanos crapa. Punct.
>
> Aculta ce-ti spun: In China e o exploatare cum Marx si Engels n-au
> visat...
>
> Singurii care au cu adevarat asigurari medicale gratuite sunt
> militarii, functionarii de partid de la un rang in sus, militienii si
> personalul medical in sine.
>

Evreu-rus
2009-09-15 16:41:31

Ptr Mache

La 2009-09-15 01:18:17, Evreu-rus a scris:

> > Nu-i barter bey oaie, ci-i vorba de supravietuire. Nu poti sa compari exceptia cu regula, si nici electricianul amerecan care presteaza contra laptop-uri si piese de calculator cu rusul care nu mai are ce pune pe masa... E o diferenta ca de la cer la pamant

Pai, nici la rusi nu este o regula ca oamenii sa faca schimburi in natura: obiecte personale sau servicii contra mancare, la acest troc recurgand doar cei mai disperati dintre ei, majoritatea celor afectati de criza preferand sa faca economii. Conform ultimelor statistici, anul acesta, rusii au folosit ptr consum 62% din venitul lor, in timp ce in ultimii 10 ani se situa la 72 la suta. Totodata, in al doilea trimestru al anului in curs, cota economiilor puse la ciorap s-a dublat la 18%. In jur de 20% din rusi s-a declarat afectati de actuala criza, ceea ce nu mi se pare un procent exagerat de mare. Somajul a ajuns la 8,5%, in schimb ce SUA a inegistrat o cifra de 9,7%. Unde anume cetatenii sunt cel mai puternic afectati de somaj? La dumneata acasa sau la mine? Hmmm.


>Da, numai ca daca pe la sfarsitul anilor '80 Europa importa 75% din gazul sau din Rusia, azi importa numai 40%. Apoi in Europa gazul insemana cam 25% din sursele de energie. Deci Europa depinde de Ivan cu ~ 10%-11% din energia sa. in timp ce Ivan nu are nici un alt client pentur gazul sau. Intelegi cum sta treaba si de ce rusii mai degera cate un pic in timpul iernii?

Iar esti prost de bubui. Ce s-ar intimpla daca nu vor mai voi rusii sa exporte in UE gaz , si il vor da la CHINEZI sau la INDIENI, posibili clienti cu un necesar energetic crescand? Au europenii un plan de rezerva ptr a nu mai depinde de aprovizionarea cu gaz rusesc a zeci de milioane de cetateni ai sai? Sursele alternative insa nu se gasesc peste noapte, estimarile arata ca mai devreme de 10-20 de ani europenii nu pot spera la surse alternative- deci mai au multe ierni de rabdat pana atunci. Asadar, Rusia controleaza deocamdata energetic Europa, iar dumneata ai face bine sa-ti controlezi gura aceea spurcata, caci multe prostii mai varsa.

>Bine mai idiotule, dar explica-mi de ce China nu-si pune rezervele valutare in ruble sau bolivari venezuelani?

Deoarece sistemul monetar international este inca dominat de dolar (nu multa vreme insa). Dealtfel, atat China cat si Rusia, au propus ca yuanul, respectiv rubla, sa devina monede mondiale de rezerva, amenintand in felul acesta suprematia dolarului.

Mache
2009-09-15 17:27:29

Re: Chiar si filo-yankeii fanatizati ar trebui sa se fereasca de MACHE!

Maitre,

Din motive nebuloase cenzorul s-a atacat la raspunsul meu de aseara, asa ca il repet in mare mai jos.

La 2009-09-15 05:31:53, moroianu a scris:

>
> Si iata de ce:
>
> In primavara anului trecut, clarvazatorul nostru coleg, inca
> fericit de prestatia externa a lui Bush, de glorioasa si nepieritoare
> amintire, scria cu manutza lui ca-l apreciaza pe zabauc, deoarece
> "si-a facut temele in plan economic".

Afirmatia ramane absolut valabila. Bush si-a facut intr-adevar temele si a oferit SUA o perioada de larga expansiune economica, chiar daca la venirea la putere a "mostenit" criza dot com-urilor de la Clinton (aia a fost aici una destul de acuta, dar nu s-a simtit asa tare in restul lumii). Nu s-a plans de mostenire ci a dres situatia lasand lucrurile sa curga de la sine.

Ce ii reprosez totusi (dar asta e o fapta petrecuta dupa primavara trecuta) a fost bailout-ul din toamna lui 2008 , care a deschis usa epocii risipei institutionalizate administrate cu atata gratie de Obama si de omologii sai europeni...

> N-AU TRECUT NICI 6 LUNI DE LA ACEASTA INTELEAPTA DECLARATIE, SI...
>
> Acum, daca Mache ar avea mana la fel de buna cu estimarea
> raportului de forte dintre economia chineza si cea americana, sau cu
> evolutia bonurilor de tezaur SUA cumparate de China, va dati seama ce
> s-ar putea intampla in primavara lui 2010?...
>

Mon cher,

Orice s-ar intampla tine-te tare. Sper ca la anul n-o sa ne scrii din exil din provincia Hunan:) Mizez pe tine, ce naiba. Ca tu doar stii ca lumina adevarata vine de la rasaritul (apropiat) adica de pe turlele lucitoare ale Kremlinului...

Mache
2009-09-15 17:39:39

Re: Pentru Mache

La 2009-09-15 14:46:33, Europeanul a scris:

> La 2009-09-15 06:25:05, Mache a scris:
>
> > La 2009-09-15 03:17:30, Europeanul a scris:
> >
> > >
> > > Chinezii alearga si ei dupa caruta (ramane de vazut cat ii tin
> > > plamanii)
> >
> > Probabil ca nu foarte mult.
>
> nu se stie, cert este ca sunt ambitiosi... pe cealalta parte ei au
> realizat ca viteza carutei se incetineste (caii par a fi
> obositi,rasufla si ei din greu)

Asta ramane de vazut...

> > > Dar in timp ce fluturi steagul pe sub nasul oamenilor, mai
> > > arunca si tu o privire in jur, din cand in cand, sa vezi ce se
> > > intimpla - pe evolutia PIBului global (vei observa ca piata coumna
> > > "UE" ocupa deja primul loc)
> >
> > Asta e de mai multi ani (cred ca de prin 2003 sau 2004).
> >
> > Probabil ca in cativa ani PIB-ul zonei euro il va depasi pe cel al
> > SUA.
> >
> > > Puterea de cumparare /consum a noilor membri creste si ea, mai vreo
> > > cativa anisori si noii membri vor adopta moneda comuna (Don't worry,
> > > zona Euro va fi fruncea ;)
> >
> > Singura problema a zonei euro si a UE in general e ca trebuie sa mai
> > treaca foarte foarte mult timp pana cand politica economica a uniunii
> > va fi suficient de coerenta si consistenta. Pentru moment avem
> > politica economica a Germaniei, a Frantei, a UK, etc.
>
> Unde-s multi, puterea creste! Toti membrii UE contribuie la PIBul si
> stabilitatea pietei comune (altfel nu putem concura cu cei din State,
> China, Federatia Ruseasca, etc) De exemplu PIB-ul Italiei il
> depaseste pe cel al Californiei, PIB-ul Spaniei depaseste cu mult
> PIBul Florida (a ajuns sa depaseasca chiar si alte state precum N.Y,
> Texas).Polonia a ajuns pe locul 29 din 133, nivelul de viata al
> celor mai noi membri (Romania si Bulgaria) s-a imbunatatit
> semnificativ in ultimii 4 ani...

Corect, numai ca diferentele nationale si o serie de alte considerente fac ca si UE sa fie inca lipsita de consistenta. Si probabil ca acest lucru va ramane valabil ani multi de acum inainte... O unitate stransa va rezulta in urma unui cataclism (Doamne ferste!), sau abia dupa decenii de coexistenta...

Din cauza asta toata lumea ia in general in considerare fiecare tara UE in parte.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_between_U.S._states_and_countries_nominal_GDP
>
> In privinta politicii fiscale a noilor membri se poate vorbi despre
> incoerenta doar intr-o anumita masura... dar cum am zis si mai sus,
> situatia se va schimba odata cu adoptarea monedei comune (mai cativa
> anisori, poate chiar si mai repede dacat unii si-ar dori)
>
> http://www.reuters.com/article/usDollarRpt/idUSL649731120090406?pageNumber=1&virtualBrandChannel=10452
>
>
> > > http://www.ziua.net/f.php?data=2009-09-15&zyear=2009&thread=258347&id=86884&kword2=Europeanul#86884
> > >
> >
> > Apreciez ca ai dat link-ul, dar ai uitat sa-ti ceri scuze pentru
> > minciuna cu dobanda de referinta a BNR la 15%...
>
> ei na, nu am avut un chart in fata mea sa-ti spun dobinda de referinta
> exacta (acest detaliu a fost irelevant in discutia noastra) Ma
> referisem si eu la dobinzile exagerat de ridicate (pe perioada de
> criza) in LEI in general... si la interpretarile tale fata de
> capitalul strain (bancile habsburgilor;) in particular!
>

Detaliul ala era foarte relevant. si asta pentru simplul motiv ca dobanda de referinta e cam tot acolo de cativa ani buni. Tu insa ai umflat-o din burta cu 50% ca sa-ti sustii argumentatia. Nu prea aveai de altfel nici un alt argument afara de cifra aia falsa...

Cat despre bancile austriece, s-a intamplat exact cum am spus eu: Austria n-a ezitat sa se imprumute cu pana 70% din PIB-ul ei ca sa le scoata din rahat. Daca austriecii erau oricum dispusi sa faca sacrificiul asta, ce rost avea sa ne incurcam si noi?

Apoi iti repet un principiu economic si moral care probabil ca ti-a scapat: Participarea la o afacere inseamna participare atat la castig cat si la pierdere. Cum austriecii n-au simtit nevoia sa invite statul roman sa participe la castig, de ce i-au cersit participarea la pierdere? Raspunsul era oricum previzibil si nu avea nici un sens ca Proll sa se mai umileasca colindand Europa de est doar pentru a primi refuzuri amabile...

Europeanul
2009-09-15 17:42:24

Ptr Evreu Rus (Pasarea Malai viseaza:)

La 2009-09-15 16:41:31, Evreu-rus a scris:

> >Da, numai ca daca pe la sfarsitul anilor '80 Europa importa 75% din
> gazul sau din Rusia, azi importa numai 40%. Apoi in Europa gazul
> insemana cam 25% din sursele de energie. Deci Europa depinde de Ivan
> cu ~ 10%-11% din energia sa. in timp ce Ivan nu are nici un alt
> client pentur gazul sau. Intelegi cum sta treaba si de ce rusii mai
> degera cate un pic in timpul iernii?
>
> Iar esti prost de bubui. Ce s-ar intimpla daca nu vor mai voi rusii sa
> exporte in UE gaz , si il vor da la CHINEZI sau la INDIENI, posibili
> clienti cu un necesar energetic crescand?

Ei bine, dezvoltarea unor depozite mari si construirea gazoductelor costa multi bani si foarte mult timp (vreo 5,6 ani)

Au europenii un plan de
> rezerva ptr a nu mai depinde de aprovizionarea cu gaz rusesc a zeci
> de milioane de cetateni ai sai? Sursele alternative insa nu se gasesc
> peste noapte, estimarile arata ca mai devreme de 10-20 de ani
> europenii nu pot spera la surse alternative- deci mai au multe ierni
> de rabdat pana atunci.

Sursele inepuizabile sunt deja descoperite (vint, soare, geotermie, biofuels, etc) Ai auzit ceva despre "New Economy" anul 2020/20%, decentralizarea si liberalizarea pietei energetice in UE? Prin 2030 se va atinge cota de 40%, gazele rusesti vor fi folosite ca materie prima (ceva petrochimie, ingrasaminte chimice)

http://geothermie.tracto-technik.de/

http://www.enbw.com/content/de/privatkunden/innovative_tech/photovoltaik/index.jsp?WT.mc_id=s060720090101&WT.srch=1

http://www.banking-on-green.com/de/content/greentowers.html

http://www.voithturbo.de/vt_en_act_movies_windrive.htm

S.a.m.d.


>Asadar, Rusia controleaza deocamdata energetic
> Europa, iar dumneata ai face bine sa-ti controlezi gura aceea
> spurcata, caci multe prostii mai varsa.

Pasarea malai viseaza! rusii sa-si restructureze economia (pina mai au bani si timp)

> >Bine mai idiotule, dar explica-mi de ce China nu-si pune rezervele
> valutare in ruble sau bolivari venezuelani?
>
> Deoarece sistemul monetar international este inca dominat de dolar (nu
> multa vreme insa). Dealtfel, atat China cat si Rusia, au propus ca
> yuanul, respectiv rubla, sa devina monede mondiale de rezerva,
> amenintand in felul acesta suprematia dolarului.

mda, daca Medvedev va turna ruble din aur probabil ca se vor gasi si cumparatori.

Mache
2009-09-15 17:48:54

Re: Al dreaq Mache.. - Ei dar chestia nu-i chiar asa cum crezi tu. lipsesc niste detalii...

La 2009-09-15 16:36:54, contraevreu-rus a scris:

> Mache, daca te culci cu maidanezi te scoli plin de pureci,ai ramas
> singurul care ii raspunde lui Ahmed propagandistul par excelenta al
> ziarului,lasa-l in plata lui Alah,nu vezi ca e bolnav mintal.
>

Nu fa confuzie. Eu nu ma incurc cu maidanezii. Am doar placerea (pacatoasa, recunosc) de a-i intarata cu batul din cealalta parte a gardului...

>
> 2009-09-15 06:53:53, Mache a scris:
>
> > La 2009-09-15 01:57:30, Evreu-rus a scris:
> >
> > > La 2009-09-15 00:20:31, Mache a scris:
> > >
> > > > Da intr-adevar. Muncitoru' chinez e tratat cu respect:) Daca se duca
> > > > la toaleta (in afara pauzei de masa) vataful ii taie o jumatate de
> > > > ora din leafa. Nu are asigurari medicale de nici un fel (in China
> > > > practic a disparut orice forma de asistenta medicala gratuita) si
> > > > poate fi concediat in orice clipa fara nici un motiv...
> > >
> > > Esti prost de dai in gropi. China asigura salariatilor din orase
> > > asistenta medicala gratuita, cheltuielile medicale fiind suportate in
> > > principal de catre unitatile in care lucreaza acestia. Din anul 1998
> > > China a inceput sa aplice la nivel national reforma sistemului de
> > > asistenta medicala gratuita, cerand tuturor unitatilor si
> > > salariatilor din orase sa participe la asigurarile medicale.
> > > Contributia ptr asigurare medicala este platita atat de unitati cat
> > > si de salariati, iar cheltuielile medicale ale salariatilor sunt
> > > platite din fondul asigurarilor medicale. 43% dintre chinezi sunt
> > > asigurati medical.
> > > http://content.healthaffairs.org/cgi/content/abstract/27/4/1005
> > >
> > > http://www.sunlife.com/global/v/index.jsp?vgnextoid=7d480ad209972210VgnVCM100000abd2d09fRCRD&vgnLocale=en_CA
> > >
> >
> >
> > Bahtalo, tu ai inceput sa te tampesti cu totul mai baiete:
> >
> > Intai scrii: China asigura salariatilor de la orase asistenta medicala
> > grautita si dupa ai ne povestesti ca 43% din chinezi au asigurare
> > medicala. Si ailalti 700-800 de milioane care-s restul de 57% cum
> > procedeaza?
> >
> > Oricum ca sa nu ta mai chinui stiu, la ce vrei sa te referi.
> > Asigurarea aia de care ai auzit tu ii acopera doar in caz de accident
> > de munca - aia o ofera angajatorul gratuit. Daca omul insa s-a intepat
> > acasa cu un cui ruginit si n-are bani de anti-tetanos crapa. Punct.
> >
> > Aculta ce-ti spun: In China e o exploatare cum Marx si Engels n-au
> > visat...
> >
> > Singurii care au cu adevarat asigurari medicale gratuite sunt
> > militarii, functionarii de partid de la un rang in sus, militienii si
> > personalul medical in sine.
> >
>
>

Mache
2009-09-15 18:00:53

Re: Ptr Mache

La 2009-09-15 16:41:31, Evreu-rus a scris:

> La 2009-09-15 01:18:17, Evreu-rus a scris:
>
> > > Nu-i barter bey oaie, ci-i vorba de supravietuire. Nu poti sa compari exceptia cu regula, si nici electricianul amerecan care presteaza contra laptop-uri si piese de calculator cu rusul care nu mai are ce pune pe masa... E o diferenta ca de la cer la pamant
>
> Pai, nici la rusi nu este o regula ca oamenii sa faca schimburi in
> natura: obiecte personale sau servicii contra mancare, la acest troc
> recurgand doar cei mai disperati dintre ei, majoritatea celor
> afectati de criza preferand sa faca economii. Conform ultimelor
> statistici, anul acesta, rusii au folosit ptr consum 62% din venitul
> lor, in timp ce in ultimii 10 ani se situa la 72 la suta. Totodata,
> in al doilea trimestru al anului in curs, cota economiilor puse la
> ciorap s-a dublat la 18%. In jur de 20% din rusi s-a declarat
> afectati de actuala criza, ceea ce nu mi se pare un procent exagerat
> de mare. Somajul a ajuns la 8,5%, in schimb ce SUA a inegistrat o
> cifra de 9,7%. Unde anume cetatenii sunt cel mai puternic afectati de
> somaj? La dumneata acasa sau la mine? Hmmm.

Acolo unde ajung sa cheltui peste jumatate din venituri pe mancare. Venituri care oricum nu prea mai exista. Acolo unde-si vand boarfele din casa ca sa subziste.

E o difernta enorma intre a amana cumpararea unei barci, case de vacanta, masini noi, etc. pe la anu' si a nu avea cea sa pui pe masa - adica situatia lui Ivan...

> >Da, numai ca daca pe la sfarsitul anilor '80 Europa importa 75% din
> gazul sau din Rusia, azi importa numai 40%. Apoi in Europa gazul
> insemana cam 25% din sursele de energie. Deci Europa depinde de Ivan
> cu ~ 10%-11% din energia sa. in timp ce Ivan nu are nici un alt
> client pentur gazul sau. Intelegi cum sta treaba si de ce rusii mai
> degera cate un pic in timpul iernii?
>
> Iar esti prost de bubui. Ce s-ar intimpla daca nu vor mai voi rusii sa
> exporte in UE gaz , si il vor da la CHINEZI sau la INDIENI, posibili
> clienti cu un necesar energetic crescand? Au europenii un plan de
> rezerva ptr a nu mai depinde de aprovizionarea cu gaz rusesc a zeci
> de milioane de cetateni ai sai? Sursele alternative insa nu se gasesc
> peste noapte, estimarile arata ca mai devreme de 10-20 de ani
> europenii nu pot spera la surse alternative- deci mai au multe ierni
> de rabdat pana atunci. Asadar, Rusia controleaza deocamdata energetic
> Europa, iar dumneata ai face bine sa-ti controlezi gura aceea
> spurcata, caci multe prostii mai varsa.

Tu esti complet idiot. Daca rusii ar fi avut alta varianta ar fi aplicat-o de mult. Insa au cel putin trei probleme:

1. Nu au nici o modalitate eficienta economic de a obtine gaz lichefiat (si pocovanii de de imperialisti le refuza tehnologia)

2. Nu pot sa astepte ani de zile pentru a cosntrui cionducte spre china fara sa incaseze bani din Europa.

3. China e un client mult mai periculos decat Europa. Odata ce e infrastructura ruseasca facuta, ar putea decide sa inghita siberia cu totul si sa nu se mai incurce cu rusii...

> >Bine mai idiotule, dar explica-mi de ce China nu-si pune rezervele
> valutare in ruble sau bolivari venezuelani?
>
> Deoarece sistemul monetar international este inca dominat de dolar (nu
> multa vreme insa). Dealtfel, atat China cat si Rusia, au propus ca
> yuanul, respectiv rubla, sa devina monede mondiale de rezerva,
> amenintand in felul acesta suprematia dolarului.
>

Pai foarte bine, atunci de ce nu investeste China in propria moneda sau in ruble? Moneda de rezerva o stabilesc tarile cu cele mai mare rezerve valutare... Si China e printre ele. Ce o opreste sa faca exact ce a propus - adica sa investeasca in moneda nationala? Banca Rusiei de ce nu a cumpara nici un RMB si se incapataneaza sa stea pe USD si euro? De ce nu are are sagne sa-si puna in aplicare propriile propuneri?

Tu realizezi ce cretinisme debitezi ca ceasul?

Europeanul
2009-09-15 18:18:43

Re: Pentru Mache

La 2009-09-15 17:39:39, Mache a scris:

> La 2009-09-15 14:46:33, Europeanul a scris:
>
> > La 2009-09-15 06:25:05, Mache a scris:
> >
> > > La 2009-09-15 03:17:30, Europeanul a scris:
> > >
> > > >
> > > > Chinezii alearga si ei dupa caruta (ramane de vazut cat ii tin
> > > > plamanii)
> > >
> > > Probabil ca nu foarte mult.
> >
> > nu se stie, cert este ca sunt ambitiosi... pe cealalta parte ei au
> > realizat ca viteza carutei se incetineste (caii par a fi
> > obositi,rasufla si ei din greu)
>
> Asta ramane de vazut...
>
> > > > Dar in timp ce fluturi steagul pe sub nasul oamenilor, mai
> > > > arunca si tu o privire in jur, din cand in cand, sa vezi ce se
> > > > intimpla - pe evolutia PIBului global (vei observa ca piata coumna
> > > > "UE" ocupa deja primul loc)
> > >
> > > Asta e de mai multi ani (cred ca de prin 2003 sau 2004).
> > >
> > > Probabil ca in cativa ani PIB-ul zonei euro il va depasi pe cel al
> > > SUA.
> > >
> > > > Puterea de cumparare /consum a noilor membri creste si ea, mai vreo
> > > > cativa anisori si noii membri vor adopta moneda comuna (Don't worry,
> > > > zona Euro va fi fruncea ;)
> > >
> > > Singura problema a zonei euro si a UE in general e ca trebuie sa mai
> > > treaca foarte foarte mult timp pana cand politica economica a uniunii
> > > va fi suficient de coerenta si consistenta. Pentru moment avem
> > > politica economica a Germaniei, a Frantei, a UK, etc.
> >
> > Unde-s multi, puterea creste! Toti membrii UE contribuie la PIBul si
> > stabilitatea pietei comune (altfel nu putem concura cu cei din State,
> > China, Federatia Ruseasca, etc) De exemplu PIB-ul Italiei il
> > depaseste pe cel al Californiei, PIB-ul Spaniei depaseste cu mult
> > PIBul Florida (a ajuns sa depaseasca chiar si alte state precum N.Y,
> > Texas).Polonia a ajuns pe locul 29 din 133, nivelul de viata al
> > celor mai noi membri (Romania si Bulgaria) s-a imbunatatit
> > semnificativ in ultimii 4 ani...
>
> Corect, numai ca diferentele nationale si o serie de alte considerente
> fac ca si UE sa fie inca lipsita de consistenta. Si probabil ca acest
> lucru va ramane valabil ani multi de acum inainte... O unitate
> stransa va rezulta in urma unui cataclism (Doamne ferste!), sau abia
> dupa decenii de coexistenta...
>
> Din cauza asta toata lumea ia in general in considerare fiecare tara
> UE in parte.
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_between_U.S._states_and_countries_nominal_GDP
> >
> > In privinta politicii fiscale a noilor membri se poate vorbi despre
> > incoerenta doar intr-o anumita masura... dar cum am zis si mai sus,
> > situatia se va schimba odata cu adoptarea monedei comune (mai cativa
> > anisori, poate chiar si mai repede dacat unii si-ar dori)
> >
> > http://www.reuters.com/article/usDollarRpt/idUSL649731120090406?pageNumber=1&virtualBrandChannel=10452
> >
> >
> > > > http://www.ziua.net/f.php?data=2009-09-15&zyear=2009&thread=258347&id=86884&kword2=Europeanul#86884
> > > >
> > >
> > > Apreciez ca ai dat link-ul, dar ai uitat sa-ti ceri scuze pentru
> > > minciuna cu dobanda de referinta a BNR la 15%...
> >
> > ei na, nu am avut un chart in fata mea sa-ti spun dobinda de referinta
> > exacta (acest detaliu a fost irelevant in discutia noastra) Ma
> > referisem si eu la dobinzile exagerat de ridicate (pe perioada de
> > criza) in LEI in general... si la interpretarile tale fata de
> > capitalul strain (bancile habsburgilor;) in particular!
> >
>
> Detaliul ala era foarte relevant. si asta pentru simplul motiv ca
> dobanda de referinta e cam tot acolo de cativa ani buni. Tu insa ai
> umflat-o din burta cu 50% ca sa-ti sustii argumentatia. Nu prea aveai
> de altfel nici un alt argument afara de cifra aia falsa...


Las-o moarta ca macane... Cine-s permite sa plateasca 10% (plus 2-3% premii) in plina criza mondiala? Puterile inflationare (pret la energie, materii prime, piata imobiliara, etc) au parasit de mult scena (pe acea vreme) dobinzile in zona euro coborasera sub 2%.


> Cat despre bancile austriece, s-a intamplat exact cum am spus eu:
> Austria n-a ezitat sa se imprumute cu pana 70% din PIB-ul ei ca sa le
> scoata din rahat. Daca austriecii erau oricum dispusi sa faca
> sacrificiul asta, ce rost avea sa ne incurcam si noi?
>
> Apoi iti repet un principiu economic si moral care probabil ca ti-a
> scapat: Participarea la o afacere inseamna participare atat la castig
> cat si la pierdere. Cum austriecii n-au simtit nevoia sa invite statul
> roman sa participe la castig, de ce i-au cersit participarea la
> pierdere?

zau, austriecii sint singurii care au profitat (si care mai profita) de pe urma creditarii afacerilor in Romania? (citisem si eu astfel de insinuari pe blogul bufonilor de la weekly standard ;)

http://www.ziua.net/f.php?data=2009-09-15&zyear=2009&thread=258347&id=86884&kword2=Europeanul#86884

>Raspunsul era oricum previzibil si nu avea nici un sens ca
> Proll sa se mai umileasca colindand Europa de est doar pentru a primi
> refuzuri amabile...

Pai Basescu a fost la Viena si a batut palma cu austriecii, sau nu? Deformezi realitatea (de fapt nu sti ce vorbesti, tie iti lipsesc cunostintele elementare) Inca mai sustii prostia ca Proll a fost la cersit bani in Bucale si prin estul Europei?


     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Masonii lui Danacu se leapada de statul roman (4561 afisari)
 Basescu aparat de papagalul EvZ (3594 afisari)
 Fratii de Arme protejati de EvZ (2233 afisari)
 Inaltarea Sfintei Cruci (1873 afisari)
 Sfarsitul haiduciei lui Bandris (1606 afisari)
 O descoperire revolutionara: Lumea ar putea sa nu ramana niciodata fara hidrocarburi (3281 afisari)
 Ioana Visan, dama de companie preferata a lui Berlusconi: "E un libidinos si pe deasupra arata si groaznic" (2826 afisari)
 Camerele video de la Metro Baneasa filmeaza in cabinele de proba - VIDEO (2571 afisari)
 Un sarpe cu picior a fost descoperit in China (1904 afisari)
 Breb, orasul maramuresan unde Printul Charles este vecin cu un fotograf britanic venit sa caute "raiul pe Pamant"  (1783 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27036 sec.