Ziua Logo
  Nr. 4637 de vineri, 11 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Actualitate

2009-09-11


Comentarii: 7, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Manea
2009-09-11 09:25:01

sporul de vechime

Sporul de vechime nu dispare la angajatii platiti din bugetul statului.Companiile
private nu platesc spor de vechime.Conducatorii companiilor private sustin ca plata salariatului se face pentru munca depusa,nu pentru vechimea in munca.In consecinta,e bine sa fii salariat la stat.De multe ori salariat la "stat".Dupa cum se spunea uneori:"e bine in socialism".Era bine,toata lumea primea salar.

M_D_L
2009-09-11 10:01:22

Re: sporul de vechime

La 2009-09-11 09:25:01, Manea a scris:

> Sporul de vechime nu dispare la angajatii platiti din bugetul
> statului.Companiile
> private nu platesc spor de vechime.Conducatorii companiilor private
> sustin ca plata salariatului se face pentru munca depusa,nu pentru
> vechimea in munca.In consecinta,e bine sa fii salariat la stat.De
> multe ori salariat la "stat".Dupa cum se spunea uneori:"e bine in
> socialism".Era bine,toata lumea primea salar.
>

Nu se plateste de rahatii de patroni din Romania, care se tin de bisnitareli si n-au nevoie de salariati calificati superior. Nu au afaceri in domeniul productiv, unde sunt necesare cunostinte avansate, in special pentru cei care lucreaza la proiectare si asimilarea de produse noi. Pentru bisnitareala sunt buni aia tineri, capabili sa alerge toata ziua cu furgoneta cu marfa. Vechimea in munca presupupune mai multa experienta profesionala si o alta incadrare. Se plateste inclusiv in America si in Anglia.

bibicul
2009-09-11 10:11:25

nu zau

daca acum ai salariu de baza 20 de milioane si se plateste separat spor de vechine 15%, spor de doctirat 15% si el prins in codul muncii si disparut in actuala lege...
in actuala lege in are spuneti ca sporurile sunt incluse in sal d ebaza sal de baza este tot 20 de mil dar cu sporuri incluse este o pacaleala. daca baza era de 26 de milioane atunci puteati sa spuneti ca sporuriole sunt incluse adunand cat este acum un sal de baza + sporurile pe care le ia acum un salariat pe fluturas.
Vreti promovarea de oameni pregatiti pai cum ii motivati daca ati scos sporul de doctorat?? Este adevarat unii si/au luat diplomele la spiru haret dar nu puteti generaliza nu faceti o lege pt cazuri particulare. unde mai este motivatia sa inveti inca 5 ani in plus.. Problema coeficientilor si tot scandalul nu ar mai exista daca salariile mici ar fi decente.. prin salariu decenmt inteleg ca un debutant sa ia celk putin 700 de euro in mana si de aici sa se porneasca. Ca in Suedia sal minum in mana 1000 de euro maximum pe grila 2500 si gata. totul porneste de la baza , baza atrebuie sa asigure un trai decent pt toti functionarii. Si functinarii platesc taxe la stat CAS si altele deci asta ca ii tine privatul e o prostie.... privatul care urla ca au salariile sub stat sa nu mai faca evaziune fiscala trecand sal minim pe cartea de munca la oameni cu studii superioare si restul sa/i plateasca inmana. Sunt mii de cazuri posturi chiar de directori in privat...care accepta asta...iau pe cartea d emunca 1000 de rON si in mana 10000 dar platita diferenta cash. De asta media la privat e mai mica ca fac evaziune

M_D_L
2009-09-11 11:35:36

Re: nu zau

La 2009-09-11 10:11:25, bibicul a scris:

> daca acum ai salariu de baza 20 de milioane si se plateste separat
> spor de vechine 15%, spor de doctirat 15% si el prins in codul muncii
> si disparut in actuala lege...
> in actuala lege in are spuneti ca sporurile sunt incluse in sal d
> ebaza sal de baza este tot 20 de mil dar cu sporuri incluse este o
> pacaleala. daca baza era de 26 de milioane atunci puteati sa spuneti
> ca sporuriole sunt incluse adunand cat este acum un sal de baza +
> sporurile pe care le ia acum un salariat pe fluturas.
> Vreti promovarea de oameni pregatiti pai cum ii motivati daca ati scos
> sporul de doctorat??

Aici sunteti putin in ceata. Sustineti plata dupa diploma (care sta in sertar si nu produce nimic), nu dupa ce face salariatul efectiv. Aia care au doctorate si se considera mari scule, sa faca ceva concret, inventii, cercetare adevarata, etc. Cel mai corect sistem de salarizare este acela in care se da un salariu minim, in "regie", la care se adauga suplimente pe baza de "acord individual".
La cadrele didactice trebuie sa se plateasca dupa tipul de activitate desfasurata, cum lucrau muncitorii in anii '70. Fiecare muncitor primea de lucru in functie de categoria de calificare, dar cand efectua lucrari de categorie inferioara era platit la nivelul lucrarii respective. Pentru fiecare lucrare efectuata primea un bon, iar la sfarsitul lunii se ducea la contabilitate cu bonurile si i se calcula salariul.
Asa ca nu este corect ca domnii profesori universitari sa fie platiti mai mult decat asistentii sau lectorii, cand efectueaza lucrari de laborator cot la cot cu asistentii. Situatia asta se intampla si la examele de admitere (pe vremea cand se mai dadeau). Desi corectau acelasi lot de lucrari, profesorii erau platiti mai bine decat asistentii sau lectorii. Si profesorii de liceu sunt platiti diferentiat, dupa gradul didactic, desi toti parcurg aceeasi programa didactica si predau la clase de acelasi tip.
Sa le prevada ore ce curs bine platite, pe care sa aiba voie sa le tina numai ei, si cand fac munci inferioare sa fie platiti la fel ca ceilalti. Sa se plateasca dupa lucrarea efectuate, nu dupa diploma sau rang nobiliar.

Cu sistemul actual avem dactilografe care au absolvit ulterior o facultate (mai usor, cum se face acum) si au fost trecute pe alt post, mai bine platit, dar de fapt au ramas tot pe vechiiul post si tot dactilografe sunt. Cu asta nu sunt de acord. Nu este corect asa. Daca au facut o facultate si vor sa beneficieze de un salariu mai bun, atunci sa faca munca ce presupune pregatire superioara. Toti tampitii au casunat sa ia o diploma de undeva, ca asa li se dau salarii marite.

> Este adevarat unii si/au luat diplomele la spiru
> haret dar nu puteti generaliza nu faceti o lege pt cazuri
> particulare. unde mai este motivatia sa inveti inca 5 ani in plus..

E mai nasol decat ziceti dumneavoastra. Majoritatea celor cu doctorate, chiar luate la facultatile de stat, sunt cu pluta si nu stiu sa faca nimic concret. Nu li se vede prostia pentru ca sistemul de invatamant de la noi este finantat de la buget si nu este subordonat patronatului. Daca domnii doctori in stiinte ar primi sarcini concrete, ceva care sa se mearga si sa se aplice in productie, cercetare adevarata, ar fi dezastru. Cei mai multi nu sunt in stare de nimic si si-au obtinut pozitia respectiva cu copy-paste, "scriptic".

> Problema coeficientilor si tot scandalul nu ar mai exista daca
> salariile mici ar fi decente.. prin salariu decenmt inteleg ca un
> debutant sa ia celk putin 700 de euro in mana si de aici sa se
> porneasca. Ca in Suedia sal minum in mana 1000 de euro maximum pe
> grila 2500 si gata. totul porneste de la baza , baza atrebuie sa
> asigure un trai decent pt toti functionarii.

In privinta asta sunt de acord cu dvs. Trebuie sa fie mai bine platiti cei aflati pe functii inferioare si care duc greul in cele mai multe cazuri. Revenim la discutia de mai sus, cu plata dupa grad si dupa diploma, nu dupa munca efectuata de salariati. Se paraziteaza social pe baza unor diplome, ca pe timpul lui Ceausescu. De aia umblau atunci toti parintii sa-si dea copiii la meditatie si sa intre la facultate. Au ramas cu acest reflex conditionat, dar nici autoritatile nu fac nimic ca sa-i dezvete.

> Si functinarii platesc
> taxe la stat CAS si altele deci asta ca ii tine privatul e o
> prostie.... privatul care urla ca au salariile sub stat sa nu mai
> faca evaziune fiscala trecand sal minim pe cartea de munca la oameni
> cu studii superioare si restul sa/i plateasca inmana. Sunt mii de
> cazuri posturi chiar de directori in privat...care accepta asta...iau
> pe cartea d emunca 1000 de rON si in mana 10000 dar platita diferenta
> cash. De asta media la privat e mai mica ca fac evaziune
>

La noi nu exista mari companii private, cu mii de angajati si cu sindicate adevarate. La un patron care are un chiosc si vinde ulei de foarea soarelul si pufuleti, salariatii nu pot sa faca presiuni si sa ceara salariu corespunzator. Numai la o firma mare, care are nevoie de personal cu inalta calificare, mai greu de gasit, salariatii pot sa-si ceara drepturile legitime. Acolo patronul nu poate sa-i dea afara si sa angajeze pe altii, asa ca trebuie sa negocieze cu ei.

fisherman10
2009-09-11 12:45:25

minte!!!!!!!!!

minte cu nerusinare nesimtitul asta! eu am acum un salariu de incadrare de 988 la care se adauga 25 % spor de vechime. dupa grila lui boc o sa ajung la 1080 de lei corespunzator gradatiei si functiei. atunci sa-mi explice boc unde e sporul asta de 25 % inclus ca eu nu-l vad. nu stiu cum mai are tupeu sa minta atat. crede ca suntem prosti si nu stim face niste calcule elementare!

Shadow
2009-09-11 12:45:35

Re: sporul de vechime MDL

Nici in strainatate nu se plateste la privat "spor de vechime". Oricum referinta se face la fiecare contract "colectiv" cadru in parte. Ceea ce poti gasi maximum sunt cateva zile de vacanta in plus (2-3 ca sa nu crezi ca sunt saptamani). Deci nu e o "treaba" a "rahatilor" de patroni. Cui nu-i convine isi cauta in alta parte. La negociere poti negocia orice(in afara de bani) inclusiv "masina de servici", sofer, loc de parcare, concediu, bani de gradinita, etc.

M_D_L
2009-09-11 16:39:11

Re: sporul de vechime MDL

La 2009-09-11 12:45:35, Shadow a scris:

> Nici in strainatate nu se plateste la privat "spor de vechime". Oricum
> referinta se face la fiecare contract "colectiv" cadru in parte. Ceea
> ce poti gasi maximum sunt cateva zile de vacanta in plus (2-3 ca sa
> nu crezi ca sunt saptamani). Deci nu e o "treaba" a "rahatilor" de
> patroni. Cui nu-i convine isi cauta in alta parte. La negociere poti
> negocia orice(in afara de bani) inclusiv "masina de servici", sofer,
> loc de parcare, concediu, bani de gradinita, etc.
>
>

Cred ca acolo prin vechime se subintelege experienta profesionala si se plateste in plus. Cel putin asa era inainte, prin anii '70.
Iar cu "rahatii de patroni" am dreptate. Cei mai multi sunt fosti securisti, nomenclaturisti, fosti gestionari care au putut sa fure de la stat (de la aprozar, PECO, diverse depozite de materiale, etc). Abuzeaza de salariati pe motivul ca oferta de locuri de munca este extrem de redusa. Una este sa lucrezi la o firma mare, unde nu ai contact cu patronul, care este "onorabil" pentru ca au trecut N generatii de la furtul initial, cand s-au imbogatit stramosii lui, si alta este sa iti sufle securistul in ceafa si sa te umileasca.


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ambuscada (4351 afisari)
 Radioactivitatea fratilor de arme (2625 afisari)
 Presedintele SUA nu are timp de Basescu (1834 afisari)
 Full contact Basescu-CSM (1718 afisari)
 Prim-adjunctul lui Kovesi gropar al dosarelor Revolutiei (1399 afisari)
 Dezastrul "Autostrada Transilvania", prezentat de Discovery drept "cel mai mare proiect rutier" din Europa (VIDEO) (2550 afisari)
 Teorii controversate despre atacurile de la 11 septembrie: Turnurile Gemene au fost distruse de explozii, Pentagonul - atacat cu o racheta, iar angajatii evrei nu s-au prezentat la munca (2508 afisari)
 Imagini in exclusivitate din casa lui Ion Dolanescu: Fiul cel mic sustine ca a vrut sa se sinucida din cauza fratelui sau - VIDEO (2158 afisari)
 Scandal sexual, la o scoala din Baia Mare: Directorul, acuzat ca le-ar fi predat unor eleve, dupa ore, lectii de sex (VIDEO) (2019 afisari)
 Patrick Swayze, trimis sa moara acasa (1938 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00461 sec.